Archive Pages Design$type=blogging

SBI PO -- GENERAL AWARENESS, MARKETING AND COMPUTER--4 OF 2013(AABY42013P13)

PLEASE ANSWER AND CHECK WITH THE ANSWERS GIVEN.  BEST OF LUCK  SBI PO -- GENERAL AWARENESS, MARKETING AND COMPUTER--4 OF 2013 1...


PLEASE ANSWER AND CHECK WITH THE ANSWERS GIVEN.  BEST OF LUCK 


SBI PO -- GENERAL AWARENESS, MARKETING AND COMPUTER--4 OF 2013

1.             Pranay Sahay was appointed as the new Director General of which para-military force in Oct 2012?
                a) Assam Rifles    b) SSB                    c) BSF                    d) CRPF
                e) None of these
2.             Who among the following is the Chairperson of the six-member expert committee set up to examine how panchayats can be leveraged for more efficient delivery of public goods and services in Sep 2012?
                a) Jairam Ramesh b) Mani Shankar Aiyar        c) Shashi Tharoor
                d) Arun Jaitley                      e) None of these
3.             The 11th Conference of Parties (CoP) on Convention on Biological Diversity (CBD) was hosted by India in Oct 2012. Which of the following statements is/are correct?
                A) ‘One Nature. One World. One Future’ was the theme of CBD
                B) Achim Steiner is the Head (Executive Director) of UN Environment Programme (UNEP)
                C) The CBD decided to increase conservation efforts for protecting marine life in ‘Sargasso Sea’ in the Atlantic Ocean.
                a) A only               b) A and B only                    c) B and C only                     d) A and C only
                e) None of these
4.             Which NGO launched the ‘Maila Mukti Yatra’ demanding eradication of manual scavenging, and rehabilitation of liberation night soil carriers in Oct 2012?
                a) Swasthya Adhikar Manch             b) Rashtriya Garima Abhiyan
                c) Hand in Hand India                         d) Sulabh Foundation                         e) None of these
5.             The Union Ministry of Health & Family Welfare in Oct 2012 notified a new set of warnings to be depicted on tobacco product packs with effect from April 2013. Which of the following statements is/are correct?
                A) The word “warning” will be the insertion in grey front on the tobacco packs.
                B) The ratio between the vertical and horizontal length of the health warning will have to be maintained irrespective of the size of the cigarette pack
                a) A only               b) B only                c) Both A and B   d) Neither A nor B
                e) None of these
6.             Who among the following is the monarch of Spain who came on an official visit to India in Oct 2012?
                a) Harald V            b) Juan Carlos I    c) Carl XVI Gustaf                d) Alfonso XII
                e) None of these
7.             Who among the following is the monarch of Spain who came on an official visit to India in Oct 2012?
                a) Prime Minister of New Zealand John Key  
                b) Prime Minister of Britain David Cameron
                c) Prime Minister of Australia Julia Gillard
                d) Prime Minister of Canada Stephen Harper e) None of these
8.             With which European country has India signed a MoU for bilateral cooperation on road infrastructure and road transportation technology matters in New Delhi in Oct 2012?
                a) Denmark            b) Austria              c) Sweden              d) France               e) None of these
9.             The Union Cabinet on Oct 25, 2012 approved the National Policy on Electronics 2012. Which of the following statements on targets for Electronic System Design and Manufacturing (ESDM) for 2020 is /are correct?
                A) To develop an ESDM sector with turnover of USD 200 billion
                B) To develop an ESDM sector involving investment of about USD 100 billion
                C) To raise employment in ESDM sector to around 28 million.
                a) A only               b) A and B only                    c) B and C only                     d) C and A only
                e) None of these
10.           Which of the following is the special purpose vehicle (SPV) set up by the Centre to expedite the mission of providing broadband connectivity to every gram panchayat in the country?
                a) Bharat Broadband Sanchar Ltd     b) Bharat Broadband Mission Ltd
                c) Bharat Broadband Mission Ltd     d) Bharat Broadband System Ltd
                e) Bharat Broadband Network Ltd    e) None of these
11.           Who among the following became the only fourth active player behind Roger Federer (871), Rafael Nadal (583) and Lleyton Hewitt (566) to win more than 500 matches in professional tennis career in Oct 2012?
                a) Fernando Verdasco                         b) Andy Roddick                 c) Tommy Haas
                d) Tomas Berdych                               e) None of these
12.           Who among the following announced retirement from international tennis in Sep 2012?
                a) Andy Murray                   b) Andy Roddick                 c) Tommy Haas
                d) Thomas Berdych             e) None of these
13.           Which of the following is the weaponised version of HAL’s Dhruv Advanced Light Helicopter (ALH) to be inducted into the Army Aviation Corps?
                a) Saras b) Pravah               c) Rudra                 d) Chetak               e) None of these
14.           Which of the following pairs of recent books and authors is not matched correctly?
                a) The Wandering Falcon - Jamil Ahmad         b) Leela’s Book - Alice Albinia
                c) The Good Muslim - Tahmima Anam                            
                d) The Flying Man - Musharraf Ali Farooqi    e) None of these
15.           Which country launched the world’s largest marine reserves covering more than 2.3 million square kilometers in November 2012?
                a) Mauritius          b) Greece               c) Indonesia          d) Australia
                e) None of these
16.           Who among the following was appointed Chairman and Managing Director of New India Assurance on October 27, 2012?
                a) Tapan Sen                         b) Rakesh Misra   c) G.Srinivasan
                d) Miland Khrat                    e) None of these
17.           What is the objective of UNODC?
                a) Curbing trade in wildlife                 b) Curbing human trafficking            
                c) Curbing trade in narcotics              d) Curbing money laundering            e) None of these
18.           Which of the following has topped the Planning Commission’s Environmental Performance Index (EPI) list released in October 2012?
                a) Sikkim                b) Himachal Pradesh            c) Uttarakhand      d) Gujarat
                e) None of these
19.           What was the agenda of the ninth E-9 Ministerial Review Meeting organised in New Delhi on November 9, 2012?
                a) Education          b) Environment                     c) Engineering                      d) Entrepreneurship
                e) None of these
20.           The petroleum ministry in November 2012 disallowed supply of subsidized LPG for midday meal scheme in schools run by HRD Ministry. Which of the following statements on midday meal scheme is/are correct?
                A) The scheme specifies minimum nutritional value of food consumed by students in terms of calories and proteins
                B) Only government and government-aided schools come under the purview of the scheme
                C) Students upto standard V are covered under the scheme
                a) A only               b) A and B only    c) B and C only                     d) C and A only
                e) None of these
21.           One single statement that depicts the financial position of a Bank and / or business enterprises at a given point of time is called ………..
                a) Statement of product details          b) Reconciliation Statement
                c) Balance Sheet                   d) Quarterly returns submitted to RBI
                e) Trading and manufacturing account
22.           Banks borrow money from the RBI on which of the following rates?
                a) Reverse Repo Rate                          b) Repo Rate                         c) SLR                   
                d) CRR                                   e) Savings Rate
23.           The Reverse mortgage scheme is launched to give benefit to which of the following groups of society?
                a) Govt. employees              b) Senior Citizens                 c) Unemployed youth
                d) War windows   e) None of these
24.           What does the letter ‘M’ depict in the term SME as used in the financial world?
                a) Maximum           b) Medium             c) Mercantile         d) Mutual              e) Ministry
25.           Which of the following organisations provides guarantee to the exports?
                a) Exim Bank          b) Export Credit Guarantee Corporation          
                c) Director General Foreign Trade     d) Reserve Bank of India
                e) Registrar of Companies
26.           Which of the following terms is not used in Banking World?
                a) Credit                 b) Rate                   c) Financial Status               d) Discount          
                e) Absolute zero
27.           What is the full form of IRR as used in banking / financial sectors?
                a) Internal Rate of Return   b) Internal Revaluation Reserve
                c) Investment Reserve Ratio              d) Internal Risk Return        e) None of the above
28.           Which of the following organisations provides credit history of the borrowers?
                a) CIBIL                 b) ARCIL               c) SEBI   d) RBI                     e) CCIL
29.           Which one of the following group represents key industries?
                A) Crude oil, electricity       B) Petroleum refining and finished steel
                C) Cement and coal
                a) Only group A   b) Only group B   c) Only group A & B
                d) Only group C   e) All groups A, B & C
30.           As we all know the value of the Indian rupee has appreciated the recent past. The value of the Rupee is directly dependent on which of the following?
                a) Availability of commodities in the market
                b) VAT introduced by the Government on various commodities
                c) Size of total Forex Reserve of India currently
                d) Capital flow in the market during a given period of time           e) None of these
31.           Inflation has become a major area of concern in India these days. What measures do the Government of India / RBI normally take to control the same?
                A) Fixation of Maximum Prices of the Commodities.
                B) System of Dual prices                    C) Increase in Supply of food grains
                D) Control on credit and liquidity in market.
                a) Only A               b) Only B               c) Only C               d) Only B, C and D
                e) All A, B, C and D
32.           The Press Freedom Day is observed on which of the following days?
                a) 1st May               b) 1st June              c) 3th May             d) 3rd June              e) 10th June
33.           Many a times we read about ‘Globalization’ and its impact on business practices in India. Which of the following is NOT one of the important parameters of “Globalization”?
                A) Reduction of trade barriers to permit free flow of goods and services amongst various nations.
                B) Developing an environment in which free flow of capital can take place.
                C) Promoting local industry to cater to the needs of the consumers in Tier II Tier III cities. The production from metros should be reserved only for exports.
                a) Only A               b) Only B               c) Only C               d) All A, B and C
                e) Both B and C
34.           Many times we read a term CBS used in Banking operations. What is the full form of the letter ‘C’ in the term ‘CBS’?
                a) Core   b) Credit                 c) Continuous       d) Complete           e) None of these
35.           India’s first Centre to monitor climate change is located at ……….
                a) New Delhi         b) Chennai             c) Jaipur                 d) Bangalore         e) Kolkata
36.           The ……… shows all the web sites and pages that you have visited over a period of time.
                a) status bar          b) taskbar              c) history list         d) toolbar               e) None of these
37.           A proxy server is used for which of the following?
                a) to provide security against unauthorized users
                b) To process client request for Web pages  
                c) To process client request for database access           d) To provide TCP / IP
                e) None of these
38.           A repair for a known software bug, usually available at no charge on the Internet, is called a(n) …………
                a) version              b) patch                 c) tutorial               d) FAQ                   e) None of these
39.           In the URL http:www.prenhall.com, the portion labeled http is the ……
                a) host                    b) domain name    c) protocol             d) top-level domain
                e) None of these
40.           The ability to easily add additional users means that a network is……
                a) scalable             b) dedicate            c) decent                d) secure                e) None of these
41.           In database, a field is a ……
                a) label                   b) table of information         c) group of related records
                d) category of information                  e) None of these
42.           The number of pixels displayed on a screen is known as the screen……
                a) resolution          b) colour depth                     c) refresh rate        d) viewing size
                e) None of these
43.           Word processing, spreadsheet and photo-editing are examples of ……….
                a) application software        b) system software              c) operating system software
                d) platform software            e) None of these
44.           If you wish to extend the length of the network without having the signal degrade, you would use a …………………
                a) repeater             b) router                 c) gateway             d) switch                e) None of these
45.           A ……….. is approximately a million bytes.
                a) gigabyte            b) kilobyte             c) megabyte          d) terabyte             e) None of these
46.           The time it takes a device to locate data and instructions and make them available to the CPU is known as ……….
                a) clock speed                       b) a processing cycle          c) CPU speed
                d) access time                       e) None of these
47.           ………… controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.
                a) The platform                     b) The operating system     c) Application software
                d) The motherboard             e) None of these
48.           ……… means that the data contained in a database is accurate and reliable.
                a) Data redundancy             b) Data integrity                   c) Data reliability
                d) Data consistency            e) None of these
49.           A(n) ……… is a private corporate network, used exclusively by company employees.
                a) Internet              b) local area network           c) peer-to-peer                      d) intranet
                e) None of these
50.           A characteristic of a file server is which of the following?
                a) Manages file operations and is shared on a network
                b) Manages file operations and is limited to one PC
                c) Acts as a fat client and is shared on a network
                d) Acts as a fat client and is limited to one PC                                e) None of thee


Answers


1.d          2.b          3.c          4.b          5.b          6.b          7.c          8.b          9.c          10.d

11.c        12.a        13.c        14.d        15.d        16.d        17.c        18.c        19.a        20.b

21.c        22.b        23.b        24.b        25.b        26.d        27.a        28.c        29.e         30.a

31.d        32.c        33.d        34.a        35.b        36.b        37.a        38.b        39.c        40.a

41.c        42.a        43.a        44.a        45.c        46.d        47.b        48.b        49.b        50.a



AABY42013PG13

COMMENTS

Name

--SI 2011 bank clerks interview 2011 cat TOPPERS 2011 current affairs 2012 current affairs 2013 CURRENT AFFAIRS 5 day Banking 80C acccenture Admit Card Advanced Reasoning Agriculture AIBEA Algebra All Posts ALLAHABAD BANK Analytical reasoning Apex Bank Apply for bank Exams Apply Now ARC Arun Jaitley associate banks po August 7 2011 SBI Associates PO descriptive questions Axis Bank B FIT BAD LOANS Bancassurance BANK CLERKS bank clerks interview Bank Employees bank exam preparation BANK EXAM SYLLABUS Bank Exams Bank Exams preparation Bank interivews Bank Interview Bank Interview Preparation bank Interview questions Bank Interviews BANK INTERVIEWS -- ECGC Bank Interviews BASE RATE bank interviews video bank interviews--HR Bank itnerviews Bank job notification Bank jobs 2015 Bank Jobs 2016 Bank Of Baroda Bank of Baroda clerks results Bank of Boarda PO Bank PO Bank PO - a chat Bank POs Bank recruitment Bank related general awareness Bank Strike Bank Union Banking . IBPS. www.ibps.in Banking awareness Banking general awareness Banking knowledge Banking License Banking News Banking regulator BANKING RELATED ECONOMICS QUIZ Banking related general awareness banking related awareness Banking related Circulars BANKING RELATED ECONOMICS QUIZ Banking related geneal awareness banking related generak awareness Banking related general awareness Banking related general awareness - Bank Interview banking related general awareness - Bank interviews Banking related general awareness - para banking activities Banking related general awareness -- CWE PO Banking related General awareness -important Banking related general awareness 2014 banking related general awareness and comprehension BANKING RELATED GENERAL AWARENESS IN DESCRIPTIVE FORM Banking related general awareness--PMJDY BANKING RELATED GENERAL AWARENSS -- MONEY MARKET Banking statistics October 2015 Banking Videos bankpo.in BFIT GK Bhartiya Mahila Bank Bihar Blood donation camp Bnking related general awareness body language books and authors Books for preparation Boutique financing BSC MATCH POINT BSE Bsel II Budger 2012-13 Budget 2013-14 Budget highlights Business News Call Letter Canara Bank Canara Bank PO jobs Careers cheque truncation system Chinese economy crash Civil Service exams CLERK Cognizant COMMON BANK RECRUITMENT TEST COMMON ENTRANCE TEST Common Written Exam Company Act compeitition master computer awareness Computer Knowledge connect.in.com CORE BANKING Corporation Bank PO results Coupon codes Cricket CRILC CRR current affairs cut off CWE CWE CLERKS CWE PO CWE clerks CWE PO CWE PO Interview CWE PO/MT II Data Interpretation Data Interpretations DEBENTURES AND BONDS debit cards deposit loans descriptive paper Descriptive Paper -- Banking related general awareness Descriptive paper and General awareness DICGC DIGI LOCKER disaster management divisibility rules Dollar Exchange doubts Downloads e-books ECGC PO THROUGH ibps. Economic terms economic times Economics Educational qualification eligibility Elections 2014 Electronic funds transfer Engineers English ENGLISH COMPREHENSION English Essay ENGLISHopo essay wriring Essay writing essay writing -- banking related general awareness Essay writing and GA essay writing and general awareness Essay writing and precis writing essay writing. essays expected Expert interview on biggest challenge to Indian Banking. Export LC Exports fake notes FCI FDI Featured FEDERAL BANK federal bank PO November 2009 Mumbai FEMA Finance Finance Minister FINANCIAL AWARENESS Financial Inclusion Five day banking Foreign Exchange Forex Card Formulae Free Book freshers interview freshersworld Frontline G.K. General awareness Garnishee Order GD GD topics geekinterview General Awareness GENERAL AWARENESS -SSC General Awareness related to Banking industry General English GENERAL INSURANCE ASSISTANTS general insurance glossary general knowledge GEOGRAPHY GK GK related banking glossary glossary life insurance terms Gold Gold Bond Scheme Gold Monetisation Scheme Google GOOGLE WIFI Government Jobs 2016 government jobs websites group discussion GST Happy diwali HCL Freshers off campus 2011 passed out HDFC Bank Housing Loans Hundis IAS IAS EXAM ESSAY TOPICS IBA ibps IBPS 2014 IBPS admit card IBPS Bank exams 2014 IBPS Banking General Awareness ibps clerk 2012 ibps clerk 2012 recruitment IBPS Clerk 2013 IBPS Clerk Exam III IBPS CLERKS ibps clerks 2012 IBPS Clerks 2014 IBPS CLERKS IV IBPS clerks marks link IBPS CLERKS MODEL IBPS CLERKS V IBPS Exams IBPS III IBPS PO IBPS PO 2013 IBPS PO 2014 IBPS PO 3 IBPS PO V IBPS PO V PRELIM IBPS Results IBPS SPECIALIST II IBPS SPECIALIST III IBPS SPECIALISTS IBPS Technical officer IBPS V PO AND CLERKS ICICI Bank icici bank recruitment IDBI IDBI INTERVIEW II IMF important dates Important days of an year important links Imports indiabix Indian Bank indian bank clerics recruitment indian bank clerks interview 2009 job interview Indian Banking Industry Indian economy Indian History indian insurance industry Indian Overseas Bank Indian Politics Infosys Recruitment Preparation Guide INPUT OUTPUT Input-Output insolvency act Insurance insurance company interviews Insurance Interview Intelligence Ability Interest Subvention interest subvention scheme Interview Interview Experience Interview guidance IOB iob CLERKS RECRUITMENT IOB PO ISRO IT ACT 2000 IT companies placement paper IT intenship JAIIB JAM Jeevan Pramaan jobs Just a Minute Karnataka bank officers KISAN VIKAS PATRA KNOW YOUR CUSTOMER KVB CLERKS KVB PO Interview KYC norms LATEST LC Legal Aspects of Banking letter writing letter writing format Customer to Bank. Letters of Credit Li-fi LIC LIC AAO Life Insurance LIFE INSURANCE TERMS links for bank interview links for banking related general awareness Links for interview links for written test Loans against Deposits Logical Reasoning Lok Adalats Lok sabha 2014 Marginal cost of fund based lending rate (MCLR) Marketing Marketing Awareness Marketing Officer Maths MINISTERS LIST 30102012 mistakes Mock Tests Model paper Model Test Monetary Review money laundering Money market moneycontrol.com PSU banks recruitment motivation MRB EXAM 2015 RESULT Mudra Bank mutual fund MYAMCAT.COM National Electronic Funds Transfer NEFT AND RTGS Negotiable Instruments Act New Banks New Domain new Year greetings NITAT Nitish Kumar Notifications NOVEMBER 2009 IT SECTOR NPA numerical ability OBC interview off campus Officer Entry Oneplus invite online reporting online test online test one online test website Oriental Bank of Commerce orkut overseas forex trading Padma awards PANASONIC SALES/MANGEMENT TRAINEES Partnerships placement websites placementpapers PNB PNB specialist officers recruitment PO PO 2014 Pockets by ICICI POs poverty alleviation Pranab Mukherjee precis precis writing preparation Preparation Time Schedule PREPARE YOURSELF BOOKLET Previous Papers priority sector Priority sector lending Probationary Officer Procedures of banking professional knwoeldge profile of probationary officer Provisional Selection PSL PSU banks recruitment puzzles Qualification criteria quantitative aptitude quantitative aptitude SIMPLE INTEREST Questions Raghuram rajan Railway Budget Rates RBI RBI ASSISTANTS rbi exams RBI GRADE B RBI Master Circulars Reasoning reasoning high level reasoning Knowledge type questions Recruitments REGIONAL RURAL BANKS Reliance Insurance Reserve Bank of India Resume Rice exports RuPay card Rupay cards Rupee Salary Sales Sample Questions Saroj Kumar Jha SBank Test SBI SBI Associate PO sbi associates clerk SBI clerical SBI Clerk recruitment SBI Clerks 2014 SBI descriptive SBI DESCRIPTIVE PAPER SBI Exam SBI Interview SBI MERGER SBI ONLINE TEST SBI PO SBI PO 2014 SBI PO 2015 SBI PO GD AND INTERIVEW sbi po interview SBI PO MODEL PAPER SBI PO. SBI descriptive SBI PRELIMINARY MODEL SBIPO Science and Technology Secondary Market FAQs Service Agreement SIDBI smart cities SMART TRAINING RESOURCES INDIA PRIVATE LTD Social Welfare software companies software company interviews Solved Papers specialist officers sports SSC GK SSC MATRICULATION LEVEL 2013 SSC recuritment State Bank of India Study material success in interviews synidcate bank agricultural clerk recruitment 2012 SYNONYMS Tamilnadu TAMILNADU NURSE EXAM RESULT targets fro PSL Tax Saving TCS TCS descriptive paper tcs pattern Technical questions TIMES OF INDIA Times of India -in 2 minutes Tips and Tricks Top interview questions Travel card UCO Bank unemployment Union Bank Probationary Officer recruitment 2012 United Bank of India PO USD vs INR uttar pradesh Verbal ability verbal reasoning video video on exercising preferences West Bengal Budget Who's who Why Bank/Insurance jobs Win a Book word list words list World bank written test and general awarenes s--January to July 2011
false
ltr
item
Bank Exams: SBI PO -- GENERAL AWARENESS, MARKETING AND COMPUTER--4 OF 2013(AABY42013P13)
SBI PO -- GENERAL AWARENESS, MARKETING AND COMPUTER--4 OF 2013(AABY42013P13)
Bank Exams
http://www.sbank.in/2013/04/sbi-po-general-awareness-marketing-and.html
http://www.sbank.in/
http://www.sbank.in/
http://www.sbank.in/2013/04/sbi-po-general-awareness-marketing-and.html
true
7672558995367997552
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago