Top Ad unit 728 × 90



SBI PO MARKETING - 101 TO 200 25-04-2013

101.      Motivation means
            a) Inspiring employees to perform better
            b) Better Communication Skills               c) Sales Coaching
            d) Market Research                                e) None of these
102.      The movement and storage of materials and finished products is called
            a) Inventory Management            b) Procurement              c) Sales Management
            d) Both (a) and (b)                      e) Territory Management
103.      Which among the following is controlled variable in Retail Strategy?
            a) Store location            b) Consumers    c) Competition   d) Technology
            e) Seasonality
104.      Which among the following is a disadvantages of T.V. as a mass media?
            a) High cost                   b) Attractiveness low      c) Narrow reach
            d) Low prestige              e) No demonstration
105.      A higher percentage of customers forgets to claim the refund. This phenomenon is called
            a) slip disk        b) slippage        c) high risk        d) low risk        
            e) no-refund memory
106.      Which of the following is not a reason for setting and using quotas?
            a) to motivate desired performance          b) provide more effective budgetary control
            c) guarantee the attainment of objective   d) provide quantitative standards
            e) provide effectiveness in performance appraisal
107.      A potential product provides -
            a) The basic benefit        b) The expected benefit c) In addition to the expected
            d) Beyond the usual pleasant surprise                 e) Below the expected benefit
108.      In sales forecasting, a method where opinion polls is conducted on various experts is called
            a) Delphi Method            b) Alpi Method               c) Expert Method
            d) Opinion Method          e) Direct Method
109.      Consumer market can be segmented on the basic of:
            a) Geographic variables              b) Demography variables
            c) Demographic variables            d) User rate variables      e) All of the above
110.      Which of the following variable is not included in the demographic segment?
            a) Age               b) Life style       c) Family           d) Society         e) Sex
111.      Which of the following is a type of Dumping?
            a) Sporadic        b) Predatory      c) Persistent      d) Reverse         e) All of the above
112.      Which of the following is a quantitative technique of decision making?
            a) Fish bowling              b) Decision tree                         c) Brain storming
            d) Delphi                       e) Nominal
113.      The purchasing power of an individual is not related with:
            a) Income          b) Price             c) Inflation         d) Culture          e) Debt
114.      Marketing intermediaries include:
            a) Resellers       b) Financial intermediaries          c) Physical distribution firms
            d) Marketing services agencies                           e) All of the above
115.      Which of the followed is not a part of macro environment of a business?
            a) Economy       b) Political forces           c) Socio-cultural forces  
            d) Technology    e) Suppliers
116.      Which of the following is Exploratory research design?
            a) The literature survey   b) After-only design        c) Cross sectional study
            d) After only with control group                            e) Longitudinal studies
117.      Green marketing is related with:
            a) Agricultural marketing             b) Eco-friendly marketing            c) Colors                       d) All of the above                      e) None of these
118.      The organisation in which number of management levels is reduced but the number of managers at any particular level is increased is called-
            a) Vertical organisation               b) Horizontal organisation
            c) Hybrid organisation                 d) Designed manual       e) Proper staffing
119.      Direct mailing is
            a) Cost efficient              b) Selective       c) Personal        d) All (a), (b) and (c) are true
            e) None of these
120.      Which among the following is not a component of ordering cost?
            a) Stationery      b) Postage        c) Teligram        d) Courier          e) Taxes
121.      In declining stage of a product life cycle, the sales are
            a) Declining       b) Slow growth   c) Fast growth   d) Low               e) Very high
122.      Which of the following do you consider the social aspect of packaging?
            a) Attractiveness            b) Bio-degradability        c) Name of a manufacturer
            d) Name of a Brand        e) Convenience
123.      What does the frequency of any advertisement medium implies?
a) How many buyers are ex­posed ?
b) Is the medium titled on a par­ticular segment ?
c) Does it allow concentration on a specific area ?
d) Does it allow to see the ad­vertisement often ?
e) Does allow the message to be developed fully ?
124.      A market segment should be :
a) Measurable                b) Accessible                c) Differentiable
d) Actionable                 e) All of the above
125.      Which of the following is not a Geographic variable in market segmentation?
            a) North             b) South            c) Rural             d) Urban            e) Age
126.    Globalization of a company means the company is
            a) Ethnocentric              b) Regiocentric              c) Polycentric
            d) Geocentric                 e) None of these
127.      Which of the following is not in­cluded in Promotion mix?
a) Personal selling         b) Sales promotion         c) Packaging     d) Publicity
e) Advertising
128.      The data is reliable when it is col­lected from
a) Educated people        b) Universe of the interest           c) Local area
                        d) Outside the universe of inter­est                                    e) Known persons
129.      A management theory fails be­cause :
a) People do not want to work accordingly            b) People are illiterate
c) Theory is not necessary                                  d) Management is not pure sci­ence
e) It lacks universal applicabili­ty
130.      Which of the following can be delegated?
                        a) Power           b) Authority       c) Leadership     d) Responsibility           
                        e) Accountability
131.      Which of the following is known as a Watch dog of international trade?
            a) GATT            b) UNCTAD       c) G 16             d) WTO             e) None of these
132.      The informal channel of commu­nication is also known as
                        a) Chain communication             b) Circular communication
            c) Grapevine                  d) Wheel communication            e) Free flow communication
133.      International marketing is:
                a) Marketing within a state                      b) Marketing within a country
            c) Marketing across national boundaries  d) All of the above          e) None of these
134.      Sales promotion can be evaluat­ed by      
                        a) Examining sales data             b) Survey           c) Experiment    d) Observation
            e) None of theses                                  
135.      The' main focus of marketing is on :
                        a) Customer satisfaction             b) Selling the product     c) Profit
                        d) Product improvement              e) None of these
136.      The use of a successful brand name to launch new products is known as:
                        a) Line extension           b) Brand extension         c) New brand
            d) Multi-branding            e) All of the above
137.    Mostly the advertisements be­long to which of the following category?
            a) Advocary       b) Comparison   c) Informative     d) Persuasive     e) None of these
138.      Narrow span of management re­sults in
                        a) Formal structure         b) Informal structure       c) Tall structure
                        d) Flat structure             e) None of these
139.      Which of the following is not a type of direct marketing?
            a) Telemarketing            b) Buying service           c) Direct mail     d) Both 2 and 3
            e) None of these
140.      Which of the following is a bar­rier to effective planning?
                        a) External inflexibilities              b) Internal inflexibilities   c) Rapid change
                        d) Time and cost factor               e) All of the above
141.      Which of the following is not the major aspects of Marketing En­vironment?
            a) Agreements               b) Technology    c) Economy       d) Culture
            e) Political and legal system
142.      Which of the following is a be­havioral segmentation variable?
                        a) Age               b) Occassions               c) Sex               d) Religion
            e) Personality
143.      Attitude measurement scale can be :
                a) Nominal         b) Ordinary        c) Interval          d) Ratio             e) All of the above
144.      A very small, specially formed market segment is called
            a) Chunk           b) Subset          c) Portion          d) Niche            e) Smart
145.      A sales potential means
                        a) an estimate of sales, in dol­lars or physical units, in a fu­ture period
                        b) an estimate of the maximum possible sales opportunities present in a particular market segment
                        c) an estimate of sales in a past period                d) Both (a) and (c)
                        e) None of these
146.      In marketing zero level channel implies
                        a) manufacturer selling to the retailer       b) manufactures selling to the final consumer
                        c) retailer selling to the final consumer     d) marketer selling to the final consumer
                        e) None of these
147.      Which among the following is a durable good ?
            a) Refrigerator    b) Biscuits         c) Soap             d) Salt               e) None of these
148.      The primary purpose of 'Packag­ing' is,—
                        a) Protection                  b) Appeal          c) Performance              d) All of the above
            e) None of these
149.      Direct marketing is an effective tool for —
                        a) Consumer                  b) Business to business market­ing
                        c) Both (a) and (b)          d) Neither (a) nor (b)                   e) None of these
150.      In 'Double-win' strategy —
a) Customer gets an additional benefit
b) Customer gets price rebate
c) Both customs and the sales person come out with sense of satisfaction
d) Both (a) and (c)                      e) None of these
151.    Consumer behaviour, 'Percep­tion is a process through which
            a) a consumer make ultimate purchasing
            b) a consumer is satisfied
            c) a consumer's mind receives, organises and interprets phys­ical stimuli
                        d) Both (a) and (c)                      e) None of these
152.      Sales forcast implies —
                        a) an estimate of the maximum possible sales opportunities present in a particular market segment
            b) an estimate of sales, in physi­cal units, in a future period
            c) Both (a) and (b)          d) Neither (a) nor (b)       e) None of these
153.      In advertising for   is not al­lowed on T.V.
                        a) Liquour          b) Cigarettes      c) Both (a) and (b)          d) Neither (a) nor (b)
                        e) None of these
154.    A theory states that no matter how efficiently goods/services are produced, if they cannot be delivered to the customer in the quickest possible time it is vain. This theory is the called
                        a) Quickest the best       b) Instant service            c) Service on time
                        d) Timely effort               e) None of these
155.      Entrepreneurs find direct market­ing the attractive because of—
                        a) Investment is low        b) It doesn't required specialised skills
                        c) Returns are quich       d) All of the above                      e) None of these
156.      Demonstration is an exercise to
            a) attractively pack and display the goods           
                        b) prove the characteristic of the product              c) Both (a) and (b)
                        d) Neither (a) nor (b)                                           e) None of these
157.      Which among the following is not an example of Direct Market­ing?
                        a) Tele-marketing           b) Sales on Internet        c) Mail order sales
                        d) Retail stores              e) None of these
158.      In selling 'consumption' is the ultimate goal of the salesman while a marketer
            a) identify consumer needs                    
            b) develop an appropriate prod­uct/service to attain custom­er satisfaction
            c) accomplish organisational goals through integrated mar­keting approach
                        d) All of the above                      e) None of these
159.      In Banking services, market can be segmented on the basis of —
                        a) density          b) customers     c) Both (a) and (b)          d) Neither (a) nor (b)
                        e) None of these
160.      Which of the following is not a 'Post testing' Technique of adver­tisement?
                        a) Sales test      b) Focus group              c) Enquiry test   d) Attitude test
            e) None of these
161.      `Causal' research is basically con­cerned with
                        a) establishing cause and effect relationship
                        b) arriving at a forecast or pre­diction of interest
                        c) measuring and estimating the frequencies with which of things occur
                        d) All of the above                      e) None of these
162.      A method, in which Brand equi­ty is measured by comparing dif­ference between the retail price of the 'brand' and the retail price of an unbranded product in the same category is called
                        a) Brand goodwill method            b) Price premium method
                        c) Both (a) and (b)                      d) Neither (a) nor (b)       e) None of these
163.      Media planning includes
                        a) assessing lost           b) selecting the right medium      c) Both (a) and (b)
                        d) Neither (a) nor (b)       e) None of these
164.      In India, which commission can be approached to curb mislead­ing advertisements?
                        a) MRTP           b) MT                c) ISPT             d) QTP              e) None of these
165.      In marketing `initiator' is a term which describes
                   a) who determines that some need is not being met and au­thorises a purchase to rectify the situation
                        b) who most directly involved in the consumption of the product
                        c) Both (a) and (b)                      d) Neither (a) nor (b)                   e) None of these
166.      Wait is the goal of Advertising?
                        a) sales increase                       b) establish brand equity
                        c) enter the target market           d) All of the above          e) None of these
167.      'Frequency' of an advertising medium describes —
                        a) Does it allow the audience to see the advertisement often?
                        b) Does it allow the audience to understand the advertise­ment ?
                            c) Does it reach the target audi­ence?       d) All of the above          e) None of these
168.      A person selling insurance, advertising services and educational programs can be termed as
            a) Creative salesperson of intangibles      b) Creative salesperson of tangibles
            c) Back-door salesperson                       d) Salesperson engaged in multiples sales
            e) None of these
169.      In advertising customer response is
            a) slower           b) faster            c) immediate     d) zero              e) None of these
170.      Outdoor media includes 
            a) Balloons        b) Electric display          c) Bill boards     d) All of the above
            e) None of these
171.      Economics in marketing can be achieved in terms of
            a) Sales literature           b) inventory management           
c) after-sales service requirements           d) All of the above          e) None of these
172.      Which among the following is/are disadvantages of rural markets?
            a) high distribution cost              b) low market development expenditure
            c) ability of small retailer to cary stocks
            d) All of the above                      e) None of these
173.      A variant of opinion poll survey method, that consists of an attempt to arrive at a consensus by questioning a group of experts is known as
            a) Discussion method     b) Hempi method           c) Delphi method
            d) Gross method            e) None of these
174.      Irregular demand is a feature of
            a) NICHE Marketing       b) Synchro Marketing     c) Demarketing
            d) Mass marketing         e) None of these
175.      Who gave the famous ‘Consumer Buying Model’?
            a) Kotler            b) Philips           c) Smith            d) Tungsten       e) None of these
176.      At the introductory stage, distribution is-
            a) Massive         b) Selective       c) Neither (a) nor (b)       d) Wide spread
            e) None of these
177.      An intermediary between the producer and consumer is called
            a) Middlemen     b) Agent            c) Broken          d) All of the above
            e) None of these
178.      The main disadvantage of ‘Radio’ as an Advertisement medium is
            a) No visual information               b) Narrow coverage         c) High cost
            d) All of the above                      e) None of these
179.      Which among the following media has the highest frequency?
            a) T.V               b) Direct Mail     c) Newspapers               d) Magazines
            e) None of these
180.      In E-commerce B2C means
            a) Business-to-Business             b) Business-to-Consumer          
            c) Consumer-to-Business           d) Consumer-to-Consumer          e) None of these
181.      According to Lile and Sheth, factors which influence the customer satisfaction include
            a) Product         b) Sales activity and after sales               c) Product
            d) All of the above                                                          e) None of these
182.      Which among the following is a fundamental right of consumer?
            a) Right to safety           b) Right to be informed               c) Right to choose
            d) All of the above          e) None of these
183.      An intelligent salesman views objections -
            a) positively       b) negatively      c) frustrated       d) encouraging   e) None of these
184.      In marketing ‘zero level’ channel implies
            a) Manufacturer selling to the retailer      
b) Manufacture selling to the direct consumer
c) Retailer selling to the consumer           d) Retailer selling through the salesman
e) None of these
185.      The ‘word load’ approach was designed by
            a) W J Talley     b) Mark Taylor   c) Adam Smith              d) Robinson
            e) None of these
186.      The people and organisations who assist the flow of products and information to marketing channels are called-
            a) Merchants     b) Dealers         c) Both (a) and (b)          d) Facilitating agents
            e) None of these
187.      Which among the following is not a feature of ‘Hard Sell’ strategy?
            a) Concern for self          b) Concern for customer             c) Talking
            d) Pushing product         e) None of these
188.      Transfer price is computed by the method of-
            a) Market Price basis     b) Cost basis     c) Cost-Plus basis
            d) All of the above          e) None of these
189.      Advertising is a way of providing information about-
            a) Price             b) Quality          c) Availability of product d) All of the above
            e) None of these
190.      ‘Point of Purchase’ advertising offers strong
            a) geographical selectivity                       b) case of insertion
            c) advertiser control of media content       d) All of the above          e) None of these
191.      Price discount can be used as a            
            a) offensive tool b) defensive tool             c) Both (a) and (b)
            d) Neither (a) and (b)      e) None of these
192.      In the pre-approach stage of per­sonal selling,
a) salesman tries to know about the like and dislikes of the prospect
b) salesman identify the pros­pect     c) test the product          d) Both (1) and (2)
e) None of these
193.    Activity related expenses in 'Sales expenses' include-
                        a) incentives      b) bonus            c) travel and communication        d) All of the above
            e) None of these
194.      Product line is a           
                a) specific model of product                    b) group of closely related items
            c) all products offered by a com­pany        d) Both (a) and (b)          e) None of these
195.      Which criteria should be adopt­ed by a marketer for a brand ex­tension decision ?
a) The 'Fit'                     b) The value perception               c) Competitive edge
d) All of the above          e) None of these
196.      Information technology allows one to market products and ser­vices more effectively
                        a) it serves the needs of custom­ers better by using a database to track their preference and buying patterns
b) communicate with customers fastly     c) develop sales leads more ef­fectively
d) All of the above                                  e) None of these
197.      In marketing planning apprais­al, an analysis which helping un­derstanding the gap between the current and desired situation is called-
            a) Hap analysis              b) SWOT analysis          c) Forecasting
            d) Exact Appraisal         e) None of these
198.      The Consumer Protection Act, 1986 provides-
            a) convenient procedure              b) time limit       c) check on unfair practices
            d) All of the above                      e) None of these
199.      'Diwali discounts' available to a distributor is a form of
            a) Quantity discount                   b) Seasonal discount      c) Both (a) and (b)
            d) Neither (a) nor (b)                   e) None of these
200.      A channel strategy that seeks to make products available in as many appropriate places as pos­sible is called-
            a) Extensive distribution              b) Selective distribution              
            c) Intensive distribution               d) All of the above          e) None of these



101.a    102.a    103.a    104.a    105.b    106.c    107.d    108.a    109.e    110.b

111.e    112.b    113.d    114.e    115.e    116.a    117.b    118.b    119.d    120.e

121.a    122.b    123.d    124.e    125.e    126.d    127.c    128.b    129.e    130.b

131.d    132.c    133.c    134.a    135.a    136.b    137.d    138.c    139.d    140.e

141.a    142.b    143.e    144.d    145.b    146.b    147.a    148.a    149.c    150.b

151.c    152.c    153.c    154.b    155.d    156.b    157.d    158.d    159.c    160.d

161.a    162.b    163.c    164.a    165.a    166.d    167.a    168.a    169.a    170.d

171.d    172.d    173.c    174.b    175.a    176.b    177.a    178.a    179.a    180.b

181.d    182.d    183.a    184.b    185.a    186.d    187.b    188.d    189.d    190.c

191.c    192.a    193.c    194.b    195.d    196.a    197.a    198.d    199.c    200.c

SBI PO MARKETING - 101 TO 200 25-04-2013 Reviewed by sambasivan srinivasan on 5:54:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.