Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

SBI PO MARKETING 2342013


Marketing Knowledge Objective Type Questions

 

1.         Marketing is related with:

            a) Needs           b) Wants           c) Demands       d) All of the above

            e) None of these

2.         Which of the following is related with BCG growth-share matrix?

            a) Stars             b) Moon            c) Sun               d) Earth             e) All of these

3.         In BCG matrix Cash cow represents:

            a) Low growth low share business           b) Low growth high share business

            c) High growth high share business         d) High growth low share business

            e) None of these

4.         In BCG matrix Stars represents:

            a) Low growth low share business           b) Low growth high share business

            c) High growth high share business         d) High growth low share business

            e) All of the above

5.         In BCG matrix Dog represents:

            a) ) Low growth low share business         b) Low growth high share business

            c) High growth high share business         d) High growth low share business

            e) All of the above

6.         Marketing mix has:

            a) 10 P’s           b) 4 P’s             c) 8 P’s             d) 2 P’s             e) 4 P’s

7.         Which of the following is E-commerce Domain?

            a) A2A              b) A2B              c) B2B              d) C2C              e) D2D

8.         In a market, the kings are:

            a) Consumer      b) Supliers         c) Producers      d) marketing personnels

            e) None of these

9.         Motivation research is:

            a) Exploratory    b) Descriptive     c) Casual          d) None of these

            e) All of the above

10.        Niche Marketing is also known as:

            a) Differentiated Marketing          b) Concentrated marketing

            c) Undifferentiated Marketing       d) Micro-Marketing

            e) Individual Marketing

11.        Consumer Products include:

            a) Convenience Products            b) Shopping Products     c) Unsought Products

            d) Specialty Products                 e) All of the above

12.        Which of the following is not included in the 4 P’s of marketing Mix:

            a) Physical evidence      b) Place            c) Price             d) Product        

e) Promotion

13.        Anthropology is related with:

            a) Society         b) Politics          c) Law               d) Economy

            e) Demography

14.        SWOT analysis include:

            a) Strengths      b) Weaknesses             c) Opportunities             d) Threats

            e) All of the above

15.        Which of the following is not a positioning error:

            a) Under positioning       b) Over positioning         c) Doubtful positioning

            d) Inaccurate Positioning                                    e) All of the above the above

16.        Product line refers to:

            a) A group of closely related products      b) A set of all the products

            c) Specific products                               d) All of the above          e) None of these

17.        Most of the opinion leaders are:

            a) Laggards       b) Innovators      c) Early adopters           d) All of the above

            e) None of these

18.        GE matrix has:

            a) 9 Cells          b) 12 Cells         c) 4 Cells          d) 3 Cells          e) 5 Cells

19.        In GE Nine Cell Matrix Red colour indicate:

            a) Expansion     b) Select           c) Divest            d) All of the above         

e) None of these

20.        In GE Nine Cell Matrix Yellow colour indicate:

            a) Expansion     b) Select           c) Divest            d) All of the above         

            e) None of these

21.        In GE Nine Cell Matrix Green colour indicate:

            a) Expansion     b) Select           c) Divest            d) All of the above

            e) None of these

22.        A product may be:

            a) Consumer product      b) Industrial product        c) Durable product

            d) Non-durable product   e) All of the above

23.        Dumping is a form of:

            a) Pricing method           b) Market segmentation c) Price discrimination

            d) All of the above          e) None of these

24.        WTO came into existence on:

            a) 1st January 1999         b) 1st January 1997         c) 1st January 1990

            d) 1st January 1995         e) 1st January 1992

25.        The data which is collected first time is known as:

            a) First hand data           b) Right data      c) Both a and b              d) Primary data

            e) None of these

26.        Database is a source of:

            a) Reliable data b) Correct data               c) Primary data

d) Secondary data          e) None of these

27.        Which of the following is the tool of sales promotion?

            a) Personal selling         b) Direct selling              c) Publicity

            d) Advertising                 e) Customer promotion

28.        Which of the following is not related with international marketing:

            a) Export           b) Licensing       c) Penetration    d) Exchange risk           

            e) Legal Status

29.        Which of the following is a Trading Block?

            a) AFTA            b) ASEAN         c) NAFTA          d) SAARC         e) All of the above

30.        MNCs can be classified on the basis of:

            a) Structure       b) Size              c) Performance d) Behavior        e) All of the above

31.        International marketing can be defined as:

            a) A set of known forces             b) A set of uncontrollable forces

            c) A set of controllable forces      d) A set of unknown forces          e) All of the above

32.        Diffusion refers to:

            a) How a product is eliminated from the market

            b) How a new product captures a target market

            c) To add new product to existing product line

            d) To make limited availability of product e) How customers are targeted

33.        ECGD means:

            a) Export Credit Govt. Department           b) Export Credit General Department

            c) Export Credit Guarantee Department    d) Export Council Guarantee Department

            e) Export Council General department

34.        UNCTAD means:

            a) United Nations committee of Trade and Development

            b) United Nations council of Trade and Development

            c) United Nations committee of Trade Development

            d) United Nations council on Trade and Development         e) None of these

35.        Interview may be:

            a) Telephone      b) Focused        c) Clinical          d) Non-directive

            d) All of the above

36.        FMCG means:

            a) Fast Moving Company Goods b) Fast Manufactured Company Goods

            c) Fast Moving Consumer Goods             d) Fast Measuring Company Goods

            e) Fast Measuring Consumer Goods

37.        Cross - selling covers

            a) identifying customer needs                  b) matching the products to customer needs

            c) convincing the customers of product benefits

            d) responding to questions and objections of customers

            e) All of the above

38.        A Lead means

            a) a prospect who is more likely to avail of the Bank’s Product

            b) a political leader         c) a religious leader        d) a bank chairman

            e) None of these

39.        The Traditional Marketing style involves

            a) Telemarketing            b) Digital Marketing        c) Indirect Marketing

            d) Direct Marketing         e) All of the above

40.        Market Research is needed for

            a) deciding the market area                     b) deciding the right product to be sold

            c) making proper marketing decisions      d) deciding right time to sell       

e) All of the above

41.        Marketing Plan helps in

            a) better lead generation             b) better systems           c) better results

d) improved Balance Sheet         e) better customer service

42.        A Target Market is

            a) entire country             b) entire city      c) entire globe

            d) that which consists of customers who need the identified product

            e) All of the above

43.        Innovation means

            a) compensation            b) inspiration      c) additional perquisites

            d) implementing new ideas or new methods          e) None of these

44.        Modern methods of Marketing include

            a) Publicity on the net                            b) Advertisement on the net

            c) Soliciting business through emails       d) Telemarketing            e) All of the above

45.        Which of the following sentences is true?

            a) Marketing is not required in a Buyers Market

            b) Marketing is not required in a Sellers’ Market

            c) Marketing is not required due to globalization

            d) Marketing is not required due to completion.

            e) Marketing is not required due to liberalisaition

46.        Sales forecasting involves

            a) Sales Planning           b) Sales Pricing             c) Distribution Channels

            d) Consumer Tastes       e) All of the above

47.        Consumer information sources are-

            a) personal source and commercial source                       b) public source            

            c) experiential source     d) All of the three above e) Only (a) and (b)

48.        The advantages of telephone-interview are-

            a) relatively low cost per interview

            b) good for reaching important people who are inaccessible

            c) securing co-operation which is not always possible

            d) All of the above                      e) Only (a) and (b)

49.        In banks ROA means -

            a) Rate of Allocation       b) Return on Assets       c) Return on Advances

            d) Ratio of Assets          e) Only (b) and (c)

50.        SWOT analysis refers to-

            a) marketing tool to understand constraints and potentials of self and competitor

            b) external environment analysis b) internal environment analysis

            e) South-West organisation for trade

ANSWERS

 

1.d       2.a       3.b       4.c       5.a       6.e       7.c       8.a       9.a       10b.    

 

11.e     12.a     13.d     14.e     15.d     16.a     17.c     18.a     19.c     20.b

 

21.a     22.e     23.c     24.d     25.d     26.d     27.e     28.c     29.e     30.e

 

31.b     32.b     33.c     34.d     35.e     36.c     37.e     38.a     39.d     40.e

 

41.c     42.d     43.d     44.e     45.b     46.e     47.d     48.d     49.b     50.a
SBI PO MARKETING 2342013 Reviewed by sambasivan srinivasan on 8:19:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.