Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

Banking related general awareness--- MAH 04201331




1.         Consider the following statements:
            A) The Maharashtra government has extended financial assistance to a tune of Rs.266.24 crores to the farmers affected by excess rains.
            B) Cotton, soya and paddy growers in Nagpur division were mostly affected due to heavy rains.
            C) Chief Minister of Madhya Pradesh Prithiviraj Chavan had reviewed the losses during a meeting held recently.
            Which of the above is /are TRUE?
            a) Only A          b) Both A&B      c) Only B          d) Both B&C      e) A, B & C
2.         PM Manmohan Singh conferred how many scientists, recently, with the Lifetime Achievement Awards by Department of Atomic Energy?
            a) Four              b) Three            c) Five               d) Two               e) Six
3.         Consider the following statements:
            A) President Pranab Mukherjee presented Krishi Karman awards for 2011-12 to six states, including UP and Bihar.
            B) The award (mentioned in A) is given for improving the food grain production.
            C) Madhya Pradesh, Tamil Nadu, Manipur and Nagaland have been awarded Rs.2 crore each, for their special contribution in increasing food grains production.
            Which of the above is / are FALSE?
            a) Only B          b) Both A&B      c) Only A          d) Both B&C      e) A,B&C
4.         Consider the following statements
            A) S. Jaipal Reddy inaugurated the “Weather Services of IMD on Mobile”.
            B) He inaugurated the service (mentioned in A to mark the 138th Foundation Day of India Metrological Department.
            C) S.Jaipal Reddy is the Union Minister for Railways.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Both A&B      b) Only B          c) Only A          d) Both B&C      e) A, B&C
5.         Consider the following statements:
            A) Kapil Sibal launched MTNL’s Video Telephony Service for Delhi and Bengaluru.
            B) MTNL is the first Telecom Service Provider to offer high quality Video calling service in the two cities.
            C) ICT solutions provider Sai Infosystem Limited is the Techology partner of MTNL for this Next generation Video calling service.
            Which of the above is/are FALSE?
            a) Both B&C      b) Only B          c) Both A&B      d) Only A          e) A, B&C
6.         Consider the following statements?
            A) The GOI raised the cap on supply of subsidized LPG cylinders to nine bottles from seven per year.
            B) There will be no change in LPG and kerosene rates.
            C) Consumers will get a quota of five subsidized cylinders between September 2012 and July 2013.
            Which of the above is/are FALSE?
            a) Only A          b) Both A&C      c) Only B          d) Both B&C      e) Only C
7.         The Union Cabinet approved of Rs.492.55 crore for the enhancement of scholarships to …………… students from the existing 675 during the period 2012-13 to 2020-21
            a) Chinese         b) African          c) Australian      d) Indian            e) Afghan
8.         Consider the following statements?
            A) CCEA approved the continuation of the JNNURM to sanction new projects and capacity building activities till 31st March, 2014.
            B) New Urban infrastructure projects in States/UTs would be approved till 31st March, 2014.
            C) The proposal would enable provisioning of creation of urban infrastructure, particularly in small and medium towns, in all States and UTs.
            Which of the above is /are TRUE?
            a) Only A          b) Both A&B      c) Only B          d) Both B&C      e) A, B&C
9.         Consider the following statements:
            A) Pranab Mukherjee inaugurated a brand new integrated terminal in the Netaji Subhas Chandra Bose International Airport which has a capacity to handle 50 million.
            B) At present, the airport is capable of handling 7.46 million passengers.
            C) It has been built by ITD Cementation India Limited in a JV with its parent Italian - Thai Development Public Co Ltd., Thailand.
            Which of the above is/are FALSE?
            a) Both B&C      b) Only B          c) Only A          d) Both A&B      e) A, B&C
10.        The Indian navy commissioned its largest off shore patrol vessel _______ for maritime surveillance around Andaman and Nicobar islands.
            a) INS Vikramaditya       b) INS Saryu      c) INS Arihant    d) INS Viraat
            e) INS Vikrant
11.        J.Jayalaithaa has directed to waive off the how much per cent value added tax on battery operated three-wheelers used by differently abled persons, recently?
            a) 11.5 per cent             b) 12.5 per cent             c) 13.5 per cent
            d) 14.5 per cent             e) 15.5 per cent
12.        India and Australia agreed to hold the first round of negotiations in March this year in New Delhi. What will be the topic of their negotiations?
            a) Civil Nuclear Cooperation Agreement               
b) Double Tax Avoidance Agreement
c) Agreement on better Health an medical facilities           d) Both 1 & 2
e) All of the above
13.        Consider the following statements:
            A) The Delhi government decided to increase the number of subsidized LPG cylinders for BPL cardholders and other marginalized sections from six to 12.      
            B) The decision was taken at a cabinet meeting chaired by CM Sheila Dikshit as part of the ‘kerosene-free programme’ of the Delhi government.
            C) Three more subsidized cylinders from the present six would be given to BPL, Antyodya and JRC cardholders.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Only A          b) Both B&C      c) Only B          d) Both A&C      e) A, B&C
14.        Consider the following statements:
            A) India and Sri Lanka signed two separate agreements on combating international terrorism and avoidance of double taxation, in a recent meeting.
            B) The India side was led by External Affairs Minister Salman Khurshid, (mentioned in A)
            C) The Sri Lankans were led by his counterpart G.L. Peiris, a the meeting (mentioned in A).
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Only A          b) Both B&C      c) Only B          d) Both A&B      e) A, B&C
15.        Which of the following statement(s) is/are FALSE?
            A) India and Rawanda have signed a Memorandum of Understanding, recently.
            B) The agreement (mentioned in A) has been signed on bilateral co-operation in defence and technology sectors.
            C) The MoU provides for setting up a Joint Commission which would follow up the implementation of this MoU.
            a) Only A          b) Only B          c) Both A&B      d) Both B&C      e) A, B&C
16.        Consider the following statements:
            A) The first of the 10C-17 strategic transport aircraft, manufactured for the IAF, was delivered by Boeing for a test flight at a US Air Force base in California.
            B) India has placed orders for 10 C-17s Globemaster III airlifters, of which five would be delivered this year.
            C) Boeing has delivered 250 C - 17s worldwide.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Only B          b) Both B&C      c) Only A          d) Both A&B      e) A, B&C
17.        Consider the following statements:
            A) CCEA has approved the modification in the Scheme ‘Special Industry Initiative for Jammu & Kashmir’ (Udaan) to make it more flexible and relevant.
            B) The central assistance provided in this scheme is of Rs.150 crore.
            C) Under the scheme, 40,000 youth will be trained in ten years.
            Which of the above is/are FALSE?
            a) Only A          b) Both A&B      c) Only B          d) Both B&C      e) A, B&C
18.        Consider the following statements:
            A) Karnataka CM Naveen Patnaik announced his government’s decision to provide a kilo of rice for Rs.1 to the poor from February.
            B) The scheme would provide food security to over 95 lakh families.
            C) Currently the state provides one kilo of rice for Rs.5 to the poor and other select categories.
            Which of the above is/are FALSE?
            a) Only A          b) Both B&C      c) Only B          d) Both A&B      e) A, B&C
19.        Consider the following statements?
            A) India successfully test fired K-5 ballistic missile.
            B) The medium range ballistic missile has a strike range of around 1500 kilometres.
            C) K-6 is a submarine - launched ballistic missile.
            Which of the above is/are FALSE?
            a) Only A          b) Only B          c) Only C          d) Both B&C      e) Both A&B
20.        Consider the following statements:
            A) The Tamil Nadu government announced a series of welfare measures, including proposing new engineering colleges and drinking water projects.
            B) The total cost of the above mentioned measures is over Rs.2,000 crore.
            C) CM Jayalaithaa announced combined drinking water projects for Cuddalore and Puthukottai districts based on Kollidam river at a cost of over Rs.575 crore.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Only A          b) Only B          c) Both A&C      d) Both A&B      e) Only C
21.        Which of the following statement(s) is/are TRUE?
            A) Anand Sharma is the Union Minister for Commerce, Industry & Textiles.
            B) Anand Sharma launched an eBiz portal at the CII Partnership Summit.
            C) CII Partnership Summit was held in Allahabad.
            D) The portal is India’s G2B portal developed by Infosys in a PPP Model.
            a) Only C          b) Both B&C      c) A, B&C         d) A, B&D         e) B, C&D
22.        India signed a liberalized visa agreement that would pave the way for the deportation of jailed ULFA ‘general secretary’ Anup Chetia with which of the following countries?
            a) Bangladesh               b) Pakistan        c) Afghanistan   d) China            e) Iraq
23.        Consider the following statements:
            A) The government has constituted an expert committee to review the institutional framework of Prasar Bharti.
            B) The seven - member committee will be headed by Sam Pitroda.
            C) Sam Pitroda is Advisor to the PM on Public Information Infrastructure.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Only B          b) Only A          c) Both A&B      d) Both B&C      e) A, B&C
24.        Consider the following statements:
            A) Pinaka was successfully test fired, recently.
            B) Pinaka is the country’s indigenously developed multi-barrel rocket launcher weapon system.
            C) Pinaka is a weapon system aimed at supplementing the existing artillery gun at a range beyond 100 km
            D) Pinaka has already been inducted into the armed forces.
            Which of the above is / are FALSE?
            a) Both A&B      b) Only C          c) Both B&C      d) B, C&D         e) A, B&D
25.        The government has approved how many of the proposed amendments to the Lokpal and Lokayuktas bill 2011 out of 16 proposed by the select committee of Rajya Sabha?
            a) 13                 b) 11                 c) 14                 d) 12                 e) 10



26.        CM Shivraj Singh Chouhan presented the 27th Rameshwardas Birla National Award to B.S. Singhal for his ____________
            a) contribution to nuclear technology        b) contribution to education sector
            c) contribution to new agricultural technologies     d) Contribution to IT
            e) contribution to medicine and neurology
27.        Consider the following statements:
            A) Rohinton Nariman has registered from the post of Solicitor - General of India.
            B) Rohinton Nariman was appointed as the Solicitor - General on July 23, 2009.
            C) Rohinton Nariman registered due to his differences with the Law Ministry
            D) Earlier he was appointed after the then S.G. Gopal Subramaniam registered.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Both A&B      b) B, C&D         c) A, C&D         d) A, B&C         e) Both C&D
28.        Justice Shiva Kirti Singh was sworn-in as the Chief Justice of which of the following High Courts?
            a) Chennai         b) Allahabad      c) Mumbai         d) Kolkata         e) Delhi
29.        AERB has entered into an agreement with ___and ____ for formation of State level Directorate of Radiation Safety for strengthening the regulator control on medical diagnostic X-ray facilities.
            a) Maharashtra, Odisha                          b) Maharashtra, Madhya Pradesh
            c) Madhya Pradesh, Rajasthan               d) Rajasthan, Gujarat
            e) Gujarat, Madhya Pradesh
30.        Consider the following statements:
            A) Govt has approved multi-connectivity in naxal affected districts under PMGSY.
            B) States can prepare Detailed Project Reports in five stages.
            C) Out of the 52,000 habitations in the 82 naxal affected districts, 30,000 have been sanctioned.
            Which of the above is/are FALSE?
            a) Both A&B      b) Only A          c) Both B&C      d) Only B          e) A, B&C
31.        The Government has given approval to the DRDO to develop an indigenous AWACS to help the IAF keep an eye deep inside enemy territory. Expand AWACS.
            a) Airborne Equity Warning and Control System
            b) Airborne Early Warning and Control System
            c) Airborne Early Warning and Control Scheme
            d) Airborne Early Warning and Coordinated System
            e) Airborne Early Wearing and Control System.
32.        Consider the following statements:
            A) Child Health Screening and Early Intervention Services programme has been launched, recently.
            B) Sushil Kumar Shinde launched the programme (mentioned in option A).
            C) It aims at providing comprehensive care to children in the country
            D) The programme is an initiative of the National Rural Health Mission of the Ministry of Health and Family Welfare.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Both B&C      b) A, B&C         c) A, C&D         d) B, C&D         e) Only A
33.        Who is the Minister for Health and Family Welfare who received an award in for completing two years with no newly reported cases of polio?
            a) Dinsha J. Patel          b) M.M.Pallam Raju       c) Kamal Nath
            d) Ghulam Nabi Azad     e) Vayalar Ravi
34.        The Health Ministers of India and Bangaldesh signed an MoU on Health. The main areas of cooperation between the two Governments will include.
            a) Development of human resources       
            b) Exchange of medical doctors, other health professionals and experts.
            c) Regulations of pharmaceuticals, medical devices and cosmetics.
            d) All except c   e) All a, b & c
35.        The Department of Posts will release commemorative stamps this year to honour few eminent personalities of India. Who among the following is not included in it?
            a) Late Pandit Ravi Shankar        b) Bhimsen Joshi           c) D.K.Pattammal
            d) Girish Karnad                         e) Ustad IIiuad Khan
36.        The Defence Ministry cleared proposals worth over ______ for procurement of various systems including Israeli anti-missile radars for the Navy’s warships.
            a) Rs.1,500 crore           b) Rs.2,500 crore           c) Rs.3,400 crore
            d) Rs.2,200 crore           e) Rs.2,900 crore
37.        Consider the following statements:
            A) Mohan Parasaran has been appointed as the country’s new Solicitor Genera.
            B) Mohan Parasaran replaced Rohinton Nariman, who has registered from this post recently.
            C) Mohan Parasaran tenure will be for five years.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Both B&C      b) Only C          c) Both A&B      d) Only A          e) Only B
38.        Consider the following statements:
            A) Amar Pratap Singh took the oath of office and secrecy as Member, Union Public Service Commission.
            B) Amar Pratap Singh was the former Director at CBI
            C) The oath was administered by Prof. D.P. Agrawal, Chairman, UPSC.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Only A          b) Both A&B      c) Only B          d) Both B&C      e) A, B&C
39.        Consider the following statements:
            A) Government approved a Constitutional Amendment Bill which will facilitate the implementation of the India - Bangladesh boundary agreement signed in 2007.
            B) The Union Cabinet gave its nod to the draft of the Constitutional Bill to amend the India Bangladesh Land Boundary Agreement, 1974.
            C) BJP has opposed the land swap agreement with Bangladesh.
            Which of the above is/are FALSE?
            a) Both A&B      b) Only A          c) Both B&C      d) Only B          e) A, B&C
40.        India has agreed to strengthen counter terrorism and intelligence cooperation with which of the following countries, recently?
            a) Mauritius       b) South Africa   c) Australia        d) Germany       e) France
41.        Which of the following countries has developed bombs equipped with a GPS capable of targeting distant enemies day and night?
            a) Algeria          b) Greece          c) South Korea d) Pakistan        e) Iran
42.        Consider the following statements:
            A) India has made a $5 million contribution to the core voluntary budget of the UN Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women for the FY 2012-2013.
            B) India’s Permanent Representative to the UN Ambassador handed over the cheque to UN Women Executive Director Michele Bachelet.
            C) Hardeep Singh Puri is India’s Permanent Representative to the UN.
            Which of the above is /are FALSE?
            a) Only A          b) Both A& B     c) Only B          d) Both B&C      e) A, B&C
43.        Which of the following countries will launch an unmanned spacecraft to the Moon in 2015, as part of its plan to establish a fully robotic lunar station?
            a) China            b) Russia          c) India             d) Japan            e) USA
44.        Consider the following statements: d
            A) Indian director Sarthak Dasgupta won the prestigious 2013 Sundance - Mahindra Global filmmaking award.
            B) The award is given to the emerging independent talent from around the world.
            C) He (mentioned in option A) won the award for his project ‘A Chjana’.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Only A          b) Both B&C      c) Only C          d) Both A&B      e) Only B
45.        Indian scientist Dr.C.N.R. Rao has been conferred with China’s top science award ______
            a) for his important contributions in agricultural upliftment of Indian society by using latest scientific technologies.
            b) for his important contributions in boosting the use of domestically produced goods with latest advent of new technologies.
            c) for his important contributions towards the use of latest scientific technologies in Indian cinemas.
            d) for his important contributions in the field of defence.
            e) for his important contributions in boosting Sino-India scientific cooperation.
46.        India gifted _____ ambulances to Nepal as part of the Republic Day celebrations being held by the India Embassy.
            a) 16                 b) 18                 c) 20                 d) 19                 e) 17
47.        Consider the following statements:
            A) China has successfully conducted a test flight of its biggest - ever indigenously made long - range strategic air transport plane.
            B) The name of the plane (mentioned in option A) is Yun-20.
            C) Yun 20 is a huge, multi - function air freighter capable of carrying 66 tons of load.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Both A & B    b) Only B          c) Both B&C      d) Only C          e) A, B&C
48.        Which of the following countries has launched two intelligence satellites into orbit?
            a) Iraq               b) Iran               c) Japan            d) China            e) Israel
49.        Consider the following statements:
            A) China successfully carried out its fourth interceptor missile test as part of its efforts to build a missile shield to intercept incoming warheads.
            B) A similar anti-missile interception test was successfully conducted on January 11, 2010.
            C) This is the third time China announced such missile test.
            Which of the above is/are FALSE?
            a) Only C          b) Both A&C      c) Only B          d) Both A&B      e) Only A
50.        Which of the following is the third - most spoken language in England and Wales, according to 2011 Census?
            a) Punjabi          b) Telugu           c) Marathi          d) Malyalam      e) Hindi 

ANSWERS

1.b        2.a        3.c        4.a        5.d        6.b        7.e        8.e        9.c        10.b

11.d      12.a      13.d      14.e      15.b      16.e      17.d      18.e      19.c      20.c     

21.d      22.a      23.e      24.b      25.c      26.e      27.c      28.b      29.a      30.d

31.b      32.c      33.d      34.e      35.d      36.a      37.c      38.e      39.b      40.e

41.c      42.a      43.b      44.d      45.e      46.b      47.e      48.c      49.b      50.a

Banking related general awareness--- MAH 04201331 Reviewed by sambasivan srinivasan on 6:46:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.