Top Ad unit 728 × 90




General Awareness
(With Special Reference to Banking Industry)

1.         Examine the following statements in the context of different approvals given by the Cabinet Committee on Economic Affairs:
            A) The CCEA has approved allocation of Rs.12,000 crore for Bihar as a special plan under the Backward Region Grant Fund for the 12th five year plan.
            B) The CCEA has approved to continue the special plan for the KBK districts (Kalahandi-Bolangir-Koraput) of Odisha, allocating Rs.250 crore per annum.
            C) The CCEA has approved to continue the special package for implementing drought mitigation strategies in Budelkhand (UP) and Madhya Pradesh.
            Which of the above statements is/are correct?
a) Only A          b) Only B          c) Only C          d) Only B and C             e) All a, b and c
2.         Which of the following is correct in the context of an infrastructure Finance Company (IFC)?
            a) IFCs provide loans and accept deposits.
            b) A minimum of 75 per cent of the total assets of an IFC should be deployed in infrastructure loans.
            c) The company should have minimum net worth of Rs.300 crore.
            d) All the above                          e) Only b and c
3.         Gilt funds, as they are conveniently called, are mutual fund schemes floated by asset management companies with exclusive investments in which of the following?
            a) Blue Chip Companies             b) Government Securities            c) Gold
            d) Commodities                         e) None of these
4.         The Exchange Earners’ Foreign Currency Account (EFFC) is an account maintained in foreign currency with an authorized dealer, i.e. a bank dealing in foreign exchange. This facility is provided to which of the following categories?
            a) Exporters                  b) Individuals                  c) Companies   
d) All categories of foreign earners who are resident in India
e) None of these
5.         India is building the heaviest and largest parts of the Tokamak, the machine behind the biggest scientific collaboration on the planet till date. The project called ITER includes 34 nations and is aimed at producing cheap, clean and safe energy through.
            a) nuclear fission            b) nuclear fusion            c) solar energy               d) wind Energy
            e) None of these
6.         Name the volcano which erupted in the Philippines recently killing at least five people. It is famous for its almost perfect cone shape and has erupted around 50 times since records began, with the most violent one being in 1814.
            a) Mount Taal                b) Mount Ragang           c) Mount Pinatubo         
            d) Mount Mayon             e) Mount Cagua
7.         Identify the correct statement(s) among the following:
            a) Banking services in India come under the purview of the Essential Services Maintenance Act.
            b) All the banks do not come under the regulation of Right to Information Act.
            c) Not all banks come under the Second Schedule of the RBI.
            d) All the above              e) Only a and c
8.         Consider the following:
            A) The Banking Department gets currency from the Issue Department.
            B) The Government puts the currency in circulation.
            C) The Central Government incurs a deficit in its Budget.
            D) The Government sells Treasury Bill to Banking Department of the RBI.
            What will be the correct order of the above steps?
            a) CDAB           b) ABDC           c) DCBA           d) BACD           e) ABCD
9.         Queen Beatrix signed the instrument of abdication after 33 years on the throne in favour of her eldest son Willem Alexander recently. The 46-year-old Willem Alexander has become Europe’s youngest king, beginning his reign in.
            a) Finland          b) Sweden         c) Netherlands   d) Spain            e) None of these
10.        Which of the following countries has claimed both men’s and women’s titles of the 19th Commonwealth Table Tennis Championships held in New Delhi recently?
            a) India b) England         c) Singapore      d) Australia        e) None of these
11.        The World Wide Web is celebrating its 20th year in the service. Who among the following had invented the WWW at Cern laboratory 20 years ago?
            a) Robert Hooke             b) Tim Berners-Lee         c) Zacharias Janssen    
            d) VA Shiva Ayyadurai                                        e) None of these
12.        What is the count of the Magnetic Ink Character Recognition (MICR) code mentioned on the white strip at the bottom of the cheque?
            a) 10                 b) 9                   c) 8                   d) 7                   e) None of these
13.        Examine the following statements with respect to ‘Narrow Banking’ concept, which is partly implemented by banks in India:
            A) Under narrow banking, banks only accept deposits and provide loans.
            B) This practice is adopted by banks only in rural areas
            C) In narrow banking, there is rarely any Asset Liability Mismatch.
            Which of the above statements is/are correct?
            a) Only A          b) Only B          c) Only C          d) Only A and C             e) Only B and C
14.        Choose the committee from among the following which advises Reserve Bank of India (RBI) on the issue of Monetary Policy.
            a) Technical advisor Committee               b) Monetary Policy Committee
            c) Financial Stability and Development Council    
            d) Central Open Market Committee          e) None of these
15.        Krishna Poonia is associated with which of the following games?
            a) Badminton     b) Discus Throw             c) Archery         d) Long Jump     e) None of these
16.        The Parliament of Bangladesh has elected who among the following as its first woman and youngest speaker of the Parliament till date recently?
            a) Dipu Moni      b) Shahara Khatun         c) Begum Motia Chowdhury
            d) Shirin Sharmin Chowdhury                  e) None of these
17.        In which of the following countries around 11,000 people have been diagnosed with dengue and 34 deaths have been reported due to the disease in the first four months of this year?
            a) Thailand        b) Sri Lanka       c) Bangladesh               d) Myanmar       e) None of these
18.        Who appoints the Deputy Governor of the Reserve Bank of India?
            a) The RBI Governor                                           b) The Central Government         
c) The RBI’s Central Board of Directors                d) The Indian Bank’s Association
e) None of these
19.        Which of the following statements is/are correct about the Indian banking system?
            a) The Regional Rural Banks are sponsored by the commercial banks
            b) The commercial banks run on the Unit Banking System.
            c) The expansion and contraction in the deposit by the commercial banks reflect the expansion and contraction of money in the country.
            d) All the above              e) Only a and c
20.        The Asian Development Bank (ADB) has hinted to lower its lending programme to developing countries, including India, as its investment are not yielding adequate returns. Which of the following countries is the biggest borrower of ADB at present?
            a) Pakistan        b) Japan            c) Indonesia       d) India e) None of these
21.        Consider the following statements regarding an ace sportsperson of India:
            A) The AITA has recommended his name for the prestigious Rajiv Gandhi Khel Ratna award for the year 2013.
            B) He had the singles gold in 2010 Common wealth Games.
            C) He had won gold in both singles and doubles in the Guangzhou Asian Games in 2010.
            Identify the person with whom the above statements are related.
            a) Mahesh Bhupathi                   b) Leander Paes            c) Rohan Bopanna        
c) Somdev Devvarman                e) None of these
22.        Roberto Azevedo’s name has been finalized to be the next Director General of World Trade Organisation, (WTO) replacing Pascal Lamy in coming September. Roberto hails from which of the following countries?
            a) Mexico          b) Brazil            c) Japan            d) Malaysia       e) None of these
23.        Check the following combinations and identify the one which is NOT correctly matched.
            a) CRR-4 per cent          b) Repo Rate - 7.25 per cent       c) Reverse Repo Rate-6.25 per cent
            d) SLR - 24 per cent       e) None of these
24.        Who among the following has won the Whitley Award recently? It is an international nature conservation prize dubbed as ‘Green Oscar’.
            a) Aparajita Datta           b) Anil Agarwal Madhay c) Maneka Gandhi         
            d) Medha Patkar            e) None of these
25.        Which of the following is the highest award given for lifetime achievement in the field of sports in India?
            a) Rajiv Gandhi Khel Ratna Award           b) Dhyan Chand Award
            c) Dronacharya Award                            d) Maulana Abul Kalam Azad (MAKA) Award
            e) None of these
26.        In banking terminology, the opening of a savings bank account of a minor will be termed as which of the following?
            a) Social Banking           b) Retail Baking             c) Corporate Banking
            d) Institutional Banking   e) None of these
27.        Which of the following is a term associated with banking / insurance sector?
            a) Attorney General        b) Ombudsman              c) Vigilance Commissioner        
            d) Auditor General          e) None of these
28.        The Know Your Customer (KYC) norms are associated with which of the following?
            a) Prevention of money laundering           b) Financial inclusion
            c) Inclusive growth                                  d) Both a and b              e) None of these
29.        The young woman scientist, Jenita Mary Nongkynrih, hails from which of the following states? She has been selected for this year’s ISRO Young Scientist Award for her urban information system project in the North - East.
            a) Mizoram        b) Manipur         c) Meghalaya     d) Arunachal Pradesh
            e) None of these
30.        The 13th general elections in Malaysia were held recently and the ruling coalition, Barisan Nasional (National Front), retained its 56-year hold on power. Name the person who leads this coalition and has been sworn in as the next Prime Minister of the country.
            a) Anwar Ibrahim            b) Muhyiddin Yassin       c) Mohamed Azmin bin Ali
            d) Najib Razak               e) None of these
31.        An individual from Bangladesh/Pakistan can open which of the following accounts in India?
            a) Foreign Currency (Non-Resident) bank Account
            b) Non-Resident (External) Rupee Account
            c) Non-Resident Ordinary Rupees Account           d) All the above e) Only b and c
32.        Companies in India raise domestic funds through which of the following sources?
            a) Initial Public Offer (IPO)           b) Follow-on Public Officer (FPO)
            c) Commercial Papers                d) All the above e) Only a and b
33.        Consider the following statements with respect to Delhi - Mumbai Industrial Corridor (DMIC), a mega infrastructure project between the political capital and the business capital of India:
            A) The 1,483-km long corridor will have six-lane highways.
            B) The corridor stretch includes nine industrial townships, three ports and six airports.
            C) The project will cost $90 billion and is being developed with technical and financial assistance from South Korea.
            Which of the above statements is/are correct?
            a) Only A          b) Only B          c) Only C          d) Only A and B             e) Only B and C
34.        Who among the following has authored the recently published book titled The Sea of Innocence?
            a) Kishwar Desai            b) Kalpana Swaminathan            c) Sindhu V Nair
            d) Nilanjan Mukhopadhyay                                              e) None of these
35.        The Presidential Board of FIDE, the world chess body, has approved the staging of the World Chess Championship match in Chennai in November this year. The championship will be played between Viswanathan Anand and
            a) Boris Gelfand             b) Magnus Carlsen         c) Veselin Topalov          d) Vladimir Kramnik
            e) None of these
36.        The Securities and Exchange Board of India (Sebi) is authorized to penalize a company in India on which of the following grounds?
            a) Violation of Negotiable Instruments Act
            b) Violation of foreign portfolio investment guidelines         
            c) Violation of Banking Regulation Act                 e) All the above e) Only a and b
37.        Which of the following is NOT a function of commercial banks in India?
            a) Providing no-frill services         b) Lending to weaker sections of the society
            c) Operations in call money market         d) Selling National Savings Certificates
            e) None of these
38.        Frequent changes in the cost of which of the following commodities at international levels push inflation upwards?
            a) Foodgrains                b) Vegetables                c) Petroleum products                d) Milk
            e) None of these
39.        The rising star of Indian badminton, PVC Sindhu, has won her maiden Malaysian Open Grand Prix Gold title recently and has become the second Indian to reach this feat. Who among the following was the first to achieve this feat?
            a) Aparna Popat             b) Jwala Gutta               c) Saina Nehwal            
d) Ashwini Ponnappa      e) None of these
40.        The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has made e-filing of I-T returns mandatory for individuals earning more than Rs.5 lakh taxable income during the financial year ended March 31, 2013. Earlier e-filing was mandatory for individuals having a taxable income of more than _______.
            a) Rs.6 lakh       b) Rs.8 lakh       c) Rs.10 lakh     d) Rs.15 lakh     e) None of these
41.        The Central Government’s efforts to pass the food security bill in the current session of parliament have failed. Which of the following is the first state in the country to pass a food security act?
            a) Uttarakhand               b) Chhattisgarh              c) Madhya Pradesh
            d) Gujarat                      e) None of these
42.        As per the amendments cleared by the Union Cabinet recently, which of the following categories will be provided with the benefit of low-interest loan under the amended National Rural Livelihood Mission (Aajeevika)?
            a) Women Self Help Groups (SHGs)        b) Landless labourers
            c) SCs and STs                                     d) Marginal Farmers       e) None of these
43.        Giulio Andreotti, who died recently, was the former Prime Minister of which of the following countries?
            a) Spain            b) France          c) Poland          d) Italy              e) None of these
44.        The government has revealed that the National Population Policy (NPP), 2000, has been implemented with varying degrees of success across different states. The objectives of the NPP were to address the unmet need for contraception and achieving a stable population by___.
            a) 2020             b) 2025             c) 2030             d) 2045             e) None of these
45.        In recent past, news about money laundering made headlines frequently. It normally involves which of the following?
            a) Integration of funds     b) Placement of funds     c) Layering of funds
            d) All the above e) Only a and b
46.        What happens when a depositor seeks to withdraw his fixed deposit prematurely from a bank?
            a) Bank does not allow premature withdrawal
            b) Bank charges a penalty for this
            c) Bank does not charge any penalty and allows the same
            d) Bank allows withdrawal but forfeits the entire interest
            e) None of these
47.        What is a state cheque?
            a) A six month’s post - dated cheque                  
            b) A cheque issued without drawer’s signature
            c) A cheque which has completed three months from its date of issue
            e) None of these
48.        In a bid to simplify the rules governing overseas investors in India, the government is planning to introduce a new classification for investors that do not come under the foreign direct investment (FDI) route. The new class is called FPI, which stands for
            a) Foreign Priority Investors                     b) Foreign Portfolio Investors
            c) Foreign Preferential Investors   d) Foreign Parallel Investors        e) None of these
49.        Which of the following statements is/are correct?
            A) British liquor giant Diageo has appointed Indian-origin Ivan Menezes as its next chief executive officer (CEO).
            B) Diageo is the world’s biggest spirits group and maker of brands like Smirnoff vodka, Johnnie Walker scotch and Guinness beer.
            C) Diageo had sold its 53.4 per cent share to liquor baron Vijay Mallya’s United Spirits Ltd (USL) in USD 2 million in 2012.
            a) Only A          b) Only B          c) Only C          d) Only A and B             e) All A, B and C
50.        Alex Ferguson has recently announced his retirement, bringing down the curtains on his glittering 26-year-old association with which of the following English football teams? He is known for his stellar role in making the club a global brand valued at $3 billion.
            a) Liverpool        b) Chelsea         c) Manchester United     d) Newcastle United
            e) None of these


1.E       2.E       3.B       4.D       5.B       6.D       7.D       8.A       9.C       10.C

11.B     12.B     13.C     14.A     15.B     16.D     17.B     18.B     19.E     20.D

21.D     22.B     23.D     24.A     25.B     26.B     27.B     28.A     29.C     30.D

31.D     32.D     33.D     34.A     35.B     36.B     37.D     38.C     39.C     40.C

41.B     42.A     43.D     44.D     45.D     46.B     47.C     48.B     49.D     50.C
BANKING RELATED GENERAL AWARENESS 72013 -1 Reviewed by sambasivan srinivasan on 10:22:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.