Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

Banking related general awareness --MAH 04201332



 question no. starts from 51

51.        US President Barack Obama, presented the prestigious National Medal of Technology and Innovation to who among the following eminent Indian American for his work with laser?
            a) L.N.Tallur                   b) U.R.Ananthamurthy    c) Sreeramamurthy Janaki         
            d) Rangaswamy Srinivasan                                 e) Mahaveer Golechha
52.        Consider the following statements:
            A) John Kerry was sworn in as the US Secretary of State.
            B) He replaced Hillary Clinton as America’s secretary.
            C) For the last four years he was Chairman of the powerful Senate Foreign Relations Committee.
            Which of the above is / are TRUE?
            a) Only B          b) Only A          c) Both B&C      d) Only B          e) A, B&C
53.        Consider the following statements:
            A) The ‘Asian Voice Political and Public Life Awards’ are held once in every four years…
            B) This (as mentioned in opt A) award is given to honour people who have an impact on the Asian Community, especially Indians, in the UK.
            C) Eminent personalities of the Indian diaspora, were among a host of Asians honoured for their contribution in various fields.
            Which of the above is/are FALSE?
            a) Only C          b) Both B&C      c) Only B          d) Both A& B     e) Only A
54.        Pakistan successfully tested the nuclear-capable _____ tactical missile with a range of 60 Km.
            a) Hatf - X          b) Hatf-XII          c) Hatf - IX         d) Hatf-XI           e) Hatf-XIII
55.        Which of the following countries has successfully conducted a third nuclear tests t safeguard its national security against hostile US policy?
            a) Cambodia      b) North Korea   c) Japan            d) China            e) Russia
56.        Consider the following statements:
            A) As per a study by Assocham, Noida and Greater Noida and Greater Nodia accounted for a 87 per cent of the total jobs generated in the top six cities of UP between January - December 2012.
            B) A total of over 65,300 new jobs were generated in six major cities of UP
            C) The major six cities are Agra, Allahabad, Aligarh, Kanpur, Lucknow, Noida and Greater Noida.
            Which  of the above is / are TRUE?
            a) Both A&B      b) Only A          c) Only B          d) Both B&C      e) A, B&C
57.        India and Vietnam signed an MoU aimed at building capacity for developing institutional framework and ___________
            a) research and development work in the field of nuclear energy.
            b) identifying thrust areas and opportunities for micro, small and medium enterprises.
            c) Innovation and invention in the field of IT.
            d) development of more transparent system to detect activities of money laundering.
            e) innovation in the field of banking and insurance.
58.        Indian Railways have carried ___________ of revenue earning freight traffic during April December 2012.
            a) 735.10 millions tonnes            b) 635.10 millions tonnes           
c) 535.10 millions tonnes            d) 335.10 millions tonnes           
e) 435.10 million tonnes
59.        The Railways have generated Rs.61434.74 crore of revenue earnings from commodity - wise freight traffic during April - December 2012. This is an increase of how much per cent as compared to corresponding period last year?
            a) 25.87 per cent            b) 22.87 per cent            c) 26.87 per cent
            d) 24.87 per cent            e) 29.87 per cent
60.        Consider the following:
            A) According to a report, India is likely to become one of the three largest economies by 2050.       
            B) According to the same report, China is expected to surpass the United States to become the largest economy in the world by 2050.
            C) Brazil could overtake Japan to be the tenth largest economy.
            Which of the above is/are FALSE?
            a) Only B          b) Both B&C      c) Only C          d) Both A&B      e) Only A
61.        Consider the following statements:
            A) According to the UN, India economy is projected to grow at a slower pace of 6.1 per cent this year.
            B) As per UN’s prediction, exports and capital investments are likely to be much better than in 2012.
            C) The UN has reduced its growth forecast from 7.2 per cent estimated in June 2012.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Both A&B      b) Only A          c) Both B&C      d) Only C          e) A, B&C
62.        The government approved a ____ reduction in the reserve price of spectrum used of CDMA mobile operators.
            a) 30 per cent    b) 40 per cent    c) 50 per cent    d) 20 per cent    e) 70 per cent
63.        Consider the following statements:
            A) China accounted for over 20 per cent of the global deliveries of Airbus in 2012.
            B) Russian aircraft manufacture handed over 125 new aircraft to Chinese operators during the period
            C) Last year’s deliveries included 106 A320 Family Aircraft.
            Which of the above is / are FALSE?
            a) Both B&C      b) Only C          c) Both A&B      d) Only B          e) A, B&C
64.        Which of the following statement(s) is/are TRUE?
            A) India China bilateral trade declined by 10.1 percent in 2012.
            B) India’s trade deficit mounted to USD 28.87 billion due to steady decline of export of gold and other metals.
            C) The data (mentioned in A&B) has been released by the Chinese Commerce Ministry.
            a) Only B          b) Both B&C      c) Both A&C      d) Only A          e) A, B&C
65.        India has finalised a Rs.3000 crore deal for supplying 99 jet engines to be used in the indigenous Light Combat Aircraft ‘Tejas’ with which of the following countries?
            a) Netherlands   b) USA              c) Japan            d) Russia          e) Pakistan
66.        Consider the following statements:
            A) Royal Bank of Scotland India announced a new paperless mobile payment system for its credit and debit card customers.
            B) The above mentioned system would do away with the charge slips.
            C) It would be implemented for the entire global network of its US-based parent company.
            Which of the above is/are FALSE?
            a) Only C          b) Both B&C      c) Only B          d) Both A&B      e) Only A
67.        The government hiked the import duty on gold and platinum to ______ from 4% with immediate effect.
            a) 7%                b) 5%                c) 6%                d) 9%                e) 10%
68.        CEOs of which of the following countries have emerged as the most optimistic lost in the world when it comes to expectations for improvement in global economy in 2012?
            a) India b) US                c) UK                d) China            e) Brazil
69.        Consider the following statments:
            A) IMF pegged India’s economic growth rate in 2013 at 7.9 per cent.
            B) IMF has projected a higher growth of 6.4 per cent for 2014
            C) For China, the IMF report has projected a growth rate of 10.8 per cent in 2012.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Only B          b) Both B&C      c) Only A          d) Both A&C      e) A, B&C
70.        India ranks _______ in the world in steel production.
            a) first               b) fourth            c) fifth               d) second          e) third
71.        Consider the following statements:
            A) RBI hiked FII investment limits in government securities and corporate bonds by USD 5 billion each.
            B) RBI has also done away with the five-year look-in period for FIIs purchasing G-Secs.
            C) This has been done to bridge the current account deficit.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Only A          b) Both A&B      c) Only B          d) Both A&C      e) A, B&C
72.        Consider the following statements:
            A) UK-based Hinduja group has signed a deal to acquire media company Alfacam.
            B) Alfacam is an Australian company
            C) Alfacam provides TV facilities and services to broadcasters and production houses.
            Which of the above is/are FALSE?
            a) Only B          b) Both B&C      c) Only A          d) Both A&B      e) A, B&C
73.        According to an analysis by Assocham, post harvest fish wastage leads to annual losses worth over ________ in India’s marine and inland fisheries sector.
            a) Rs.45,000 crore         b) Rs.15,000 crore         c) Rs.25,000 crore
            d) Rs.5,000 crore           e) Rs.35,000 crore
74.        RBI-sponsored survey said, India’s economic growth could fall to how much this fiscal?
            a) 3.5 per cent               b) 7.5 per cent               c) 5.5 per cent              
d) 9.5 per cent               e) 6.5 per cent
75.        Consider the following statements:
            A) RBI slashed its key interest rates by 0.50 per cent, recently.
            B) It also released Rs.18,000 crore additional liquidity into the system to perk up growth through reduced cost of borrowing.
            C) RBI has reduced the growth projections for the current financial year to 5.5 per cent.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Only B          b) Both B&C      c) Only A          d) Both A&B      e) Only C
76.        Banking and securities companies in the country will spend _____ on IT products and services in 2013.
            a) Rs.31,600 crore         b) Rs.43,600 crore         c) Rs.23,600 crore
            d) Rs.41,600 crore         e) Rs.34,600 crore 
77.        KfW has inked a pact with the Tamil Nadu Urban Development Fund to provide an additional Rs.520 crore financial assistance under Phase II of the extended urban development infrastructure finance scheme. What is KfW?
            a) French development bank       b) Dutch development bank
            c) German development bank      d) Australian development bank
            e) Pakistani development bank
78.        Consider the following statements:
            A) Indigo has taken delivery of its first A320 aircraft.
            B) The aircraft (mentioned in A) is equipped with Sharklet fuel saving wing tip devices
            C) IndiGo placed an order for 100 A320 aircraft in 2005.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Only A          b) Both A&B      c) Only B          d) Both B&C      e) A, B&C
79.        The Cabinet approved the ______ revival package for Scooters India Ltd.,
            a) Rs.300 crore              b) Rs.400 crore              c) Rs.100 crore
d) Rs.200 crore              e) Rs.500 crore
80.        Consider the following statements:
            A) DLF has sold the 150MW wind turbine project in Bihar to Bharat Light and Power for Rs.282.30 crore.
            B) DLF has done so as a part of its strategy to exist from non-core businesses
            C) DLF has wind power plants in four states with total installed capacity of 627 MW.
            Which of the above is/are FALSE?
            a) Both A&C      b) Only B          c) Only A          d) Both B&C      e) A, B&C
81.        Government revised downward the economic growth for fiscal 2011-12 to _______ from the earlier estimate of 6.5 per cent.
            a) 4.2 per cent   b) 6.2 per cent   c) 5.2 per cent   d) 3.2 per cent   e) 7.2 per cent
82.        Consider the following statements:
            A) CCEA has approved the fair and remunerative price of sugarcane to be fixed at Rs.500/- per quintal, recently.
            B) The ‘fair and remunerative price’ of Sugarcane is determined under the Sugarcane (Control) Order 1966.
            C) This (facts mentioned in options A&B) will be uniformly applicable all over the country.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Both A&B      b) Only A          c) Both B&C      d) Only B          e) A, B&C
83.        Consider the following statements:
            A) GOI has signed an agreement for a $100 million loan with IMF.
            B) The agreement has been signed as a part of the second tranche of Uttarakhand Urban Sector Development Investment Program.
            C) It will support rehabilitation and expansion of basic urban infrastructure in five major urban centers of Uttarakhand.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Both B&C      b) Only A          c) Both A&B      d) Only B          e) A, B&C
84.        The per capita monthly income grew at a slower rate of ____ to Rs.5,130 in 2011-12.
            a) 11.7 per cent             b) 12.7 per cent             c) 13.7 per cent
            d) 14.7 per cent             e) 15.7 per cent
85.        The government granted Maharatna status to which of the following two companies, recently?
            a) SAIL and GAIL           b) BHEL and GAIL         c) BHEL and SAIL
            d) ONGC and GAIL        e) BHEL and NTPC
86.        India and Gibraltar have signed a TIEA. What is TIEA?
            a) Tax Information Employment Agreement
            b) Tax Information Exchange Analysis    
            c) Tax Investment Exchange Agreement
            d) Total Information Exchange Agreement
            e) Tax Information Exchange Agreement
87.        Consider the following:
            A) IDBIAMC has received the SEBI approval to launch the Rajiv Gandhi Equity Savings Scheme, Series I.
            B) Under this scheme, a new retail investor having a gross annual income not exceeding Rs.20 lakh, will be eligible for tax savings under Section 80 of the Income - Tax Act.
            C) IDBIAMC is a subsidiary of IDBI Bank.
            Which of the above is/are FALSE?
            a) Both B&C      b) Only A          c) Both A&B      d) Only B          e) A, B&C
88.        Which of the following companies has signed a loan agreement worth USD 250 million with SBI and Mizuho Corporate Bank for financing its expansion plans?
            a) Akaltara Power Ltd.    b) Bokaro Kodarma Maithon Transmission Company Ltd
            c) National Thermal Power Corporation
            d) Coastal Maharashtra Mega Power Ltd.,
            e) Damodar Valley Corporation
89.        Consider the following statements:
            A) The Union Cabinet gave its approval to the amendments to the NABARD Act 1981
            B) According to the amendement, the authorized capital will be raised to Rs.20000 core from Rs.5000 crore.
            C) As per the amendment there will be an increase in the scope of operations of NABARD under short term funding purposes.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Both A&B      b) Only B          c) Both B&C      d) Only A          e) A, B&C
90.        Consider the following statements:
            A) CCEA approved the proposal for the merger of NLCP and NWCP into a new scheme called the ‘National Plan for Conservation for Aquatic Eco-systems’. 
            B) NLCP stands for National Lake Conservation Plan
            C) NWCP stands for Nuclear Wetlands Conservation Programme.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Only A          b) Both B&C      c) Both A&B      d) Only B          e) A, B&C
91.        India’s economic growth rate this fiscal is estimated to be sharply lower at 5%, on account of ________.
            a) poor performance of manufacturing, agriculture and services sector.
            b) poor performance of manufacturing, mining and services sector.
            c) poor performance of manufacturing, agriculture and tourism sector.
            d) poor performance of retail, agriculture and services sector
            e) poor performance of textile, agriculture and services sector.
92.        Consider the following statements:
            A) The Union Cabinet gave its approval for formation of the SPV for the TAPI Pipeline Project.
            B) The Union Cabinet has also given permission to GAIL India Ltd. to join the SPV.
            C) TAPI stands for Tajikistan - Afghanistan-Pakistan - India.
            Which of the above is/are FALSE?
            a) Only A          b) Both A&B      c) Only B          d) Both B&C      e) Only C
93.        The government increased this year’s MSP for copra by _______ per quintal for both the crop varieties.
            a) Rs.250          b) Rs.150          c) Rs.50            d) Rs.350          e) Rs.450
94.        Consider the following statements:
            A) CCEA has approved the construction of a new broad gauge line between Raigarh to Bhupdeopur Railway Station at a cost of Rs.379.08 crore.
            B) The project is likely to be completed in the next five years during the 14th Plan period.
            C) It will be funded through a JV consisting of IRCON International Ltd. and other stakeholders.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Only A          b) Both B&C      c) Only B          d) Both A&C      e) A, B&C
95.        The total approximate earning of Indian Railways on originating basis during 1st April 2012 to 31st January 2013 were _____.
            a) Rs.101223.95 crore    b) Rs.201223.95 crore    c) Rs.301223.95 crore
            d) Rs.401223.95 crore    e) Rs.501223.95 crore
96.        Ashok Mago, was felicitated with the ‘Minority Business Leader Award by which of the following business journals of USA for his accomplishments in the field of business.
            a) Aviation Week & Space Technology     b) Dallas Business Journal
            c) Design News             d) Kiplinger’s Personal Finance                           e) Futures
97.        Consider the following statements:
            A) India and Sweden have signed the Amending Protocol at The Stockholm, recently.
            B) The Convention and Protocol between the GOI and the Government of the Kingdom of Sweden was first signed on 24th June 1997 for the avoidance of double taxation.
            C) The said protocol was signed by Banashri Bose Harrison, Ambassador of India to Sweden and Latvia and Anders Borg, Ministry of Finance, Sweden.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Only A          b) Both B&C      c) Only B          d) Both A&B      e) A, B&C
98.        Consider the following statements:
            A) Ratan Tata along with eight Indian Americans has been elected to the prestigious National Academy of Engineering.
            B) It is the highest professional distinctions accorded to an engineer in the Pakistan.
            C) Ratan Tata has been elected as one of the 11 new foreign members of the academy for his outstanding contributions to industrial development in India and the world.
            Which of the above is/are FALSE?
            a) Only A          b) Both A&B      c) Only B          d) Both B&C      e) A, B&C
99.        According to a report, the business jet market of the country is set to grow nearly ____ in the next five years.
            a) double           b) triple             c) four times      d) five times       e) six times
100.      Which of the following companies has, recently, lowered India’s economic growth forecast to 5.7 percent, from 6.2 per cent earliest?
            a) Credit Suisse First Bostony    b) Banks of the United Statesy
            c) Mortgage lender of the United States   d) Citigroup        e) None of these
101.      Consider the following statements:
            A) The GOI and the World Bank signed a $100 million credit agreement for the Karnataka Watershed Development Project II.
            B) It aims at further improving watershed planning and management in project areas
            C) The Project will improve government watershed operations in 930 micro-watersheds covering 465,000 ha across 7 districts of Karnataka.
            Which of the above is/are FALSE?
            a) Only C          b) Only A          c) Only B          d) Both B&C      e) Both A&B
102.      Indian Railways have carried _____ of revenue earning freight traffic during April 2012 - January 2013.
            a) 830.90 million tonnes b) 927.90 million tonnes
c) 827.90 million tonnes d) 627.90 million tonnes e) 727.90 million tonnes
103.      Which of the following rating agencies has ended its licensing agreement for benchmark indices of the NSE, pursuant to which the Indian bourse cannot use its name for any of its products?
            a) CRISIL          b) Moody’s        c) Fitch rating    d) Standard and Poor’s
            e) None of these
104.      As per NASSCOM, IT-enabled services sectors are expected to grow _____ next fiscal.
            a) 12-19 per cent            b) 12-14 per cent            c) 11.14 per cent
            d) 11-18 per cent            e) 10.14 per cent
105.      Consider the following statements:
            A) India’s gems and jewellery exports are expected to decline about 14 per cent in 2012-13.
            B) It is due to sluggish demand in western markets like the US and Europe.
            C) According to the data provided by the Gems and Jewellery Export Promotion Council, these exports stood at USD 43 billion.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Only A          b) Both B&C      c) Only B          d) Both A&B      e) A, B&C
106.      Consider the following statements:
            A) According to the Eurasia Group’s study, the second biggest risk in 2013 for the global economy could be China’s fight against flow of information.
            B) India’s difficult policy - making environment will be the ninth biggest risk for global economy in 2013, as per the study.
            C) The report also includes ‘Arab Summer’ at Second place.
            Which of the above is/are FALSE?
            a) Both B&C      b) Only C          c) Both A&B      d) Only B          e) Both A&C
107.      Which of the following cities topped the chart for having the larges number of obese population?
            a) Banglore        b) Ludhiana       c) Jaipur            d) Kochi            e) Nagpur
108.      Consider the following statements:
            A) As per the Forbes’ list of top 100 Indian celebrities, Indian cricket captain Mahendra Singh Dhoni has been named as the richest sportsperson.
            B)  The list (mentioned in A) ranks top 100 Indian celebrities based on their popularity and the amount of income tax paid by them in the current fiscal year.
            C) According to Forbes magazine, Shah Rukh Khan might be the richest Indian celebrity but he lags behind Salman Khan and MS Dhoni in terms of popularity.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Both A&C      b) Only C          c) Both B&C      d) Only B          e) A, B&C
109.      According to a report from a website that monitors plane crashes around the world. Air India has been rated world’s third least safe airline. Which is the world’s safest airline among the following according to the same report?
            a) China Airline b) Tam Airlines c) Finnair           d) Air New Zealand
            e) Cathay Pacific and Emirates
110.      Consider the following statements:
            A) Social activist Anna Hazare has emerged as the most trusted personality in India, according to The Brand Trust Report 2013.
            B) Mobile handset - maker Nokia was termed as the most-trusted brand, as per the survey.
            C) The survey placed Mahatma Gandhi at 12th position.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Both A&B      b) Only A          c) Both A& C     d) Only B          e) A, B&C
111.      India has dropped to ____ rank in the list of 179 countries in the latest World Press Freedom Index, which its authors said is the lowest for the “world’s biggest democracy” since 2002. 
            a) 135th b) 140th c) 149th              d) 141st e) 139th
112.      Consider the following statements:
            A) 9 Indian research institutes are among top 150 global think-tanks in the annual list released by the University of Pennsylvania for the year 2012.  
            B) New Delhi-based Centre for Civil Society was ranked 58th in the list.
            C) The list was topped by Brookings Institution of United States.
            Which of the above is/are FALSE?
            a) Only A          b) Both B&C      c) Only B          d) Both A& B     e) A, B&C
113.      Consider the following statements:
            A) According to a new survey, financial capitals of India and Pakistan-Mumbai and Karachi were the cheapest cities in the world to live.
            B) After the two cities (mentioned in option A) New Delhi is the cheapest city to live in.
            C) The survey was conducted by the Economist Intelligence Units.
            Which of the above is/are TRUE?
            a) Only A          b) Both B&C      c) Only B          d) Both A&B      e) A, B&C
114.      Singer Bruce Springsteen was felicitated as MusiCares “Person of the Year” at a benefit gala. What is MusiCares?
            a) A Non-government organisation of Unites States of America
            b) A Charitable institution of Oscars Academy Awards
            c) A Charitable arm of the Grammy Awards” governing body the Recording Academy
            d) All of the above          e) None of these
115.      Consider the following statements:
            A) According to a new survey, the Gulf Cooperation Council countries have 50 Indian billionaires.
            B) According to the GCC Indian Rich List published by financial weekly magazine ‘Arabian Business’, Micky Jagtiani topped the list with an estimated wealth of $4.5 billion.
            C) Micky Jagtiani is Landmark Group founder.
            Which of the above is/are FALSE:
            a) Both A&B      b) Only A          c) Both B&C      d) Only B          e) A, B&C

 ANSWERS


51.d      52.e      53.a      54.c      55.b      56.e      57.b      58.a      59.d      60.c

61.e      62.c      63.d      64.c      65.b      66.e      67.c      68.a      69.d      70.b

71.d      72.a      73.b      74.c      75.b      76.d      77.c      78.e      79.d      80.a

81.b      82.c      83.a      84.c      85.b      86.e      87.d      88.c      89.e      90.c

91.a      92.e      93.b      94.d      95.a      96.b      97.e      98.c      99.a      100.d

101.b    102.c    103.d    104.b    105.e    106.b    107.d    108.a    109.c    110.e

111.b    112.d    113.e    114.c    115.b   

Banking related general awareness --MAH 04201332 Reviewed by sambasivan srinivasan on 7:35:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.