Top Ad unit 728 × 90



Banking related General Awareness 2 7 2013 )

Banking related General Awareness 2 7 2013
(With Special Reference to Banking Industry)

1.         The CERC ruled out the allegation of the Association of Power Producers that state-run NTPC has abused its dominant position while signing power purchase pacts recently. Expand the acronym CERC.
            a) Central Electricity Regulatory Committee 
            b) Central Electricity Regulatory Commission
            c) Centralised Electricity Redressal Commission 
            d) Centre for Electricity Regulation and Commissioning
            e) None of these
2.         What is the number of member countries of the World Trade Organisation (WTO) at present?
            a) 139               b) 149               c) 159               d) 169               e) None of these
3.         The Golden Girl (Bangaru Talli) scheme has been launched in which of the following states? The scheme limited to two children of each BPL family is targeted to protect girl child and ensure her education.
            a) Karnataka      b) Andhra Pradesh         c) Kerala           d) Tamil Nadu
            e) None of these
4.         Which of the following terms/names is not associated with banking/financial terminology in India?
            a) Automated Clearing House      b) Credit Default Swaps c) Double Fault
            d) Provision Coverage Ratio         e) Market Stabilisation Scheme
5.         The Capital Adequacy Framework prescribed for banks is commonly known as
            a) Basel Accord             b) Credit Policy              c) KYC Norms   d) Monetary Policy
            e) None of these
6.         May 1 is celebrated as the Labour Day. This day is also celebrated as the formation day of which of the following states?
            a) Rajasthan      b) Assam          c) Madhya Pradesh        d) Gujarat          e) Odisha
7.         Name the person who has been listed by the Forbes as the first billionaire of Nepal with a net worth of $1 billion recently. He is also known as the noodle billionaire for his Wai Wai noodles.
            a) Krishna Prasad Bhattarai        b) Upendra Mahato         c) Binod Chaudhary
            d) Min Bahadur Gurung               e) None of these
8.         When a loan given by a bank to an individual or an organisation is not returned due to some reason or deliberately, it is termed as which of the following in banking parlance?
            a) Standard Assets                    b) Non-Performing Assets           c) Overdraft       
            d) Both (a) and (c)                      e) None of these
9.         Which of the following will be considered as ‘Micro Credit’?
            A) Loans of small amounts to people in unorganized sector
            B) Loans to Self Help Groups     
C)  Loans starting from Rs.50 lakh up to Rs.5 crore to Medium and Small Industrial Units.
a) Only (A)        b) Only (B)        c) Only (C)        d) Only (A) and (B)
e) Only (B) and (C)
10.        Which of the following is the Repo Rate at present?
            a) 7.25 per cent             b) 7.50 per cent             c) 7.75 per cent             d) 8 per cent
            e) None of these
11.        For the last eight quarters, India’s second largest software service company, Infosys, has been lagging behind the industry average, causing worries for stock markets. Who among the following is the CEO of the company at present/
            a) K Gopalakrishnan       b) SD Shibulal   c) Srinath Batni              d) Srikantan Moorthy
            e) V Balakrishnan
12.        Which of the following statements is correct? SX 40 is
            a) the name of a new mid-size sedan from the Maruti Suzuki stable
            b) the name of a new submarine launched missile developed by DRDO.
            c) a newly developed nuclear fusion reactor
            d) the name of the index of MCX-SX                                             e) None of these
13.        The Finance Bill, 2013, proposes CTT on non-agro commodities such as gold, silver and crude oil among others. Sellers will now have to pay tax at the rate of 0.01 per cent on transactions in these items. What is the expanded from of CTT?
            a) Cumulative Transaction Tax                 b) Commodity Transaction Tax
            c) Conducive Transaction Tax                  d) Common Transaction Tax       e) None of these
14.        Who among the following has been voted the new President of the Asian Football Confederation (AFC) recently?
            a) Hafezal Medlej                       b) Yusuf al Sarkej          c) Worawai Makudi
            d) Sheikh Salman bin Ibrahim al Khalifa
            e) None of these
15.        Consider the following statements with respect to National Urban Health Mission (NUHM) and identify the correct statement(s):
            a) The Rs.22,507 - crore mission has got the Cabinet nod recently.
            b) The government has introduced this scheme to provide healthcare to the urban poor on the lines of its flagship National Rural Health Mission.
            c) The Mission will be implemented through a PPP model at all levels and includes setting up of one primary health centre for every 50,000-60,000 people.
            d) All the above              e) Only a and c
16.        What do you mean by the term ‘closed economy’?
            a) Neither import nor export from the country        b) Export is more than import
            c) No major policy change takes place     d) A landlocked country              e) None of these
17.        Which of the following statements is/are correct? A customer can open
            a) Only one current account       
b) more than one current account according to his/her need.
c) more than one current account with the permission of RBI
d) more than one current account with the permission of the concerned bank manager
e) None of these
18.        In a strategically significant move to counter China’s presence in the region, India has announced to upgrade Chabahar port situated in which of the following countries?
            a) Afghanistan               b) Kazakhstan               c) Iran               d) Turkmenistan            
e) None of these
19.        The Union Defence Minister AK Antony commissioned which of the following fighter aircrafts into the frontline unit of the Indian Navy recently? This squadron, christened INAS 303 “Black Panthers”, will be deployed on the aircraft carrier INS Vikramaditya.
            a) MiG-29K        b) Sea Harrier    c) MiG-21 Fishbed         d) Sukhoi Su-30MKL
            e) None of these
20.        Indian is planning to establish a National Institute of Mining in which of the following countries as a part of India’s reconstruction efforts in the country?
            a) Iran               b) Kyrgyzstan    c) Afghanistan   d) Kazakhstan   e) None of these
21.        Identify the correct statement(s) with respect to ‘bridge loans’?
            a) It is a loan given by a bank for a long period to make up permanent shortage of cash.
            b) It is a short-term loan that is used until a person or company secures permanent financing.
            c) It is a loan given by a bank for exactly one year to make up shortage of cash.
            d) Only b and c                          e) None of these
22.        Consider the following statements:
            A) Escheat is a common law doctrine which transfers the property of a person who dies without heirs to the state.
            B) Unclaimed deposits are those deposits which are not operated for more than 20 years.
            C) Notice bank deposits are made for specified period but can be withdrawn by giving notice to that effect one day in advance.
            Which of the following statements is/are correct?
a) Only A          b) Only B          c) Only C          d) Only A and C             e) All A, B and C
23.        Which of the following mechanisms is used by the commercial banks in India to provide credit to the government?
            a) Cash Credit Ratio       b) Cash Reserve Ratio    c) Liquidity Adjustment Facility
            d) Statutory Liquidity Ratio                                  e) None of these
24.        Who among the following is the new Chairman of ICC Cricket Committee?
            a) Kumar Sangakkara     b) Andrew Strauss         c) Clive Lloyd     d) Anil Kumble
            e) L Sivaramakrishnan
25.        The ‘Save the Children’ foundation released its 14th annual State of the World’s Mothers Report recently. According to the report, which of the following countries has the highest child mortality rate (child’s death within one day of the birth) in the world?
            a) India b) China            c) Nepal            d) Bangladesh   e) None of these
26.        Profulla Chandra Borua passed away recently at the age of 76. He was a veteran.
            a) Journalist       b) Author           c) Historian        d) Geologist       e) None of these
27.        UK-based retailer Marks & Spencer is under the government’s scanner for selling multiple brands in a single store. The finance ministry has raised the matter with the DIPP. DIPP stands for
            a) Department of industrial Policy and Practices
            b) Department of International Policy and Promotion
            c) Department of Illegal Practices and promotions
            d) Department of Industrial Policy and Promotion e) None of these
28.        Roberto Azevedo has been named as the new Director General of the World Trade Organisation (WTO). He hails from which of the following countries?
            a) Mexico          b) Brazil            c) Japan                        d) Malaysia       e) None of these
29.        Consider the following with respect to the banking industry:
            A) Nationalisation of Banks         B) Opening of Regional Rural Banks
            C) Adoption of villages by bank branches
            Which of the above is a step(s) in the direction of achieving the goal of financial inclusion in India?
a) Only A          b) Only B          c) Only C          d) Only A and C             e) Only B and C
30.        The Reserve Bank of India provides short-term advances called ways-and-means advances to whom among the following?
            a) Public Sector Banks               b) State governments     c) Public sector enterprises
            d) Private sector and foreign banks                                  e) None of these
31.        Touted as the richest prize-money badminton tournament in the world, IPL-style Indian Badminton League (IBL) will be held (August 14-31) across six cities in India. Featuring international and national stars, it will be a _____ league.
            a) USD 0.5 million          b) USD 1-million             c) USD 2-million
            d) USD 5-million             e) None of these
32.        Who among the following has been sworn in as the new Chief Minister of Karnataka after the Congress party won the state assembly elections recently?
            a) Mallikarjun Kharge      b) Madhusudan Mistry    c) Luizinho Faleiro          d) K Siddaramaiah
            e) None of these
33.        Industry body SIAM is associated with which of the following industries?
            a) Automobiles              b) Medicines      c) Software        d) Textile           e) None of these
34.        The much-hyped Direct Benefit Transfer (DBT) got its inspiration from Bolsa Familia programme, which is successfully implemented in
            a) Mexico          b) US                c) China            d) Brazil            e) None of these
35.        The interest rate stated on a bond, note or other fixed income security, expressed as a percentage of the principal (face value) is termed as
            a) Call rate        b) Repo rate      c) Discount rate             d) Coupon rate   e) None of these
36.        The commercial paper is a short-term security issued to raise funds by which of the following institutions?
            a) The RBI         b) The Commercial Banks           c) Large and well-known companies
            d) State Governments                                         e) None of these
37.        Nawaz Sharif has been sworn in as the Prime Minister of Pakistan for a record third term. He heads which of the following political parties?
            a) Pakistan Muslim League (N)   b) Pakistan People’s Party         c) Pakistan Tehreek-e-Insaf
            d) All Pakistan Muslim League    e) None of these
38.        The International Nurses’ Day is celebrated on May 12. This is the birth anniversary of who among the following, considered to be the founder of modern nursing?
            a) Mother Teresa            b) Clara Barton              c) Florence Nightingale  
            d) Mary Seacole            e) None of these
39.        What is ‘Mahasen’? It was in news recently.
            a) A cyclonic storm                                            b) A new variety of high-yield wheat        
c) The harvest festival celebrated in Gujarat
d) A specially designed fishing boat used in Tamil Nadu                e) None of these
40.        The level of carbon dioxide has passed a long-feared milestone of 400 ppm, the highest in 3 million years. Which of the following countries, at present, is the largest emitter of this gas in the world?
            a) US                b) UK                c) China            d) India e) None of these


1.B       2.C       3.B       4.C       5.A       6.D       7.C       8.B       9.D       10.A

11.B     12.D     13.B     14.D     15.D     16.A     17.B     18.C     19.A     20.C

21.B     22.D     23.D     24.D     25.A     26.A     27.D     28.B     29.C     30.B

31.B     32.D     33.A     34.D     35.D     36.C     37.A     38.C     39.A     40.C

Banking related General Awareness 2 7 2013 ) Reviewed by sambasivan srinivasan on 10:02:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.