Top Ad unit 728 × 90



computer knowledge - one of june 2013

Computer Knowledge

1.         When your computer stops working suddenly, it is referred to as a
            a) crash            b) die                c) death            d) penalty          e) None of these
2. is default mask of
            a) class A networks       b) class B networks       c) class C networks
            d) Class D networks       e) None of these
3.         Copyrighted software that can be used for free is
            a) shareware      b) freeware        c) groupware      d) email             e) None of these
4.         When determining the overall objective of the project, the resources required, and the persons or team who work on the project, you are in the _____ step of developing a multimedia presentation.
            a) planning        b) designing       c) creating         d) supporting
            e) None of these
5.         Which of the following is NOT a computer programming language?
            a) C      b) C++              c) Java              d) COBOL         e) Microsoft
6.         What does SNMP stand for?
            a) Simple Network Mail Protocol b) Single Network Mail Protocol
            c) Single Network Message Protocol       d) Simple Network Management Protocol
            e) None of these
7.         Which of the following is not the major function of a computer?
            a) Processing data into information          b) Storing data or information
            c) Gathering data                                   d) Analysing data or information
            e) None of these
8.         Changing cardinalities in a database is
            a) a common database design task        
b) a rare database design task, but does occur
            c) a database design task that never occurs
            d) is impossible to do, so a new database must be constructed and the data may be moved into it
            e) None of these
9.         To move to the previous worksheet, we press
            a) Alt + PgUp                b) Ctrl + PgUP               c) Ctrl + PgDn
            d) Shift + Tab                 e) None of these
10.        The ________ key and the _______ key can be used in combination with other keys to perform shortcuts and special tasks.
            a) Control, Alt                b) Function, Toggle        c) Delete, Insert
            d) Caps Lock, Num Lock                                    e) None of these
11.        Arithmetic operations
            a) involve matching one data item to another to determine if the first item is greater than, equal to or less than the other item.
            b) sort data items according to standard, predefined criteria in ascending or descending order
            c) use conditions with operators such as AND, OR and NOT
            d) include addition, subtraction, multiplication and division
            e) None of these
12.        Computers use the ____ number system to store data and perform calculations.
            a) decimal         b) hexadecimal              c) octal                         d) binary
            e) None of these
13.        Computer system comprise
            a) hardware, programs, information, people and networks
            b) hardware, software, procedures, networks and people
            c) hardware, programs, information, people and procedures
            d) hardware, programs, processors, procedures, networks and people
            e) hardware, programs, processors, procedures and people
14.        Magnetic tape is not practical for applications where data must be quickly recalled, because tape is
            a) a random-access medium       b) a sequential access medium
            c) a read-only medium                d) fragile and easily damaged
            e) an expensive storage medium
15.        What is a Firmware?
            a) A program started in RAM                   b) A program started in a file
            c) A program started in boot sector          d) A program started in ROM
            e) None of these
16.        EBCDIC can code up to how many different characters?
            a) 8       b) 16     c) 32     d) 64     e) 256
17.        RATS stands for
            a) Regression Analysis Time sharing       b) Regression Analysis of Time Series
            c) Read Analysis Time Sharing               d) Read Analysis Time Series
            e) None of these
18.        To prepare a presentation/slide show which application is commonly used?
            a) Photoshop     b) Power Point   c) Outlook Express        d) Internet Explorer
            e) All these
19.        Two basic types of OS are
            a) batch and interactive               b) Sequential and real-time
            b) batch and time - sharing         d) sequential and direct e) batch and sequential
20.        You can do transactions on Internet using your bank account. This is called
            a) Banking         b) Online banking           c) Offline banking
            d) Transactions e) None of these
21.        Which of the following is graphics solution for word processors?
            a) Clipart           b) Wordart         c) Dropcap        d) All the above
e) None of these
22.        Unix operating system was developed by
            a) Walter Baatain           b) John Burdeen             c) Ken Thompson
            d) All the above e) None of these
23.        Which of the following is represented by a cluster in a hard disk?
            a) Group of sectors        b) Total number of sectors in a disk
            c) Total number of tracks            d) All the above e) None of these
24.        Airlines reservation system is a typical example of
            a) batch processing        b) on-line processing      c) real-time processing
            d) All the above e) None of these
25.        Which of the following memories is often used in a typical computer operation?
            a) RAM             b) ROM             c) FDD              d) HDD e) None of these
26.        To detect, locate and remove errors in a program and / or malfunctions in an equipment is to
            a) compile         b) debug            c) interpret         d) DSS              e) None of these
27.        A program written in a high - level language is a
            a) Compiled Program      b) Source Program         c) Objective Program
            d) All the above e) None of these
28.        _________ punctuation ends most lines of C code.
            a) ‘ (single quote)           b) ; (semi-colon)             c) . (dot)           
            d) : (colon)                     e) “ (double quote)
29.        ____________ register holds the contents of accessed memory ward.
            a) I/O                b) Instruction     c) Memory Buffer           d) Memory address d
            e) Accumulation
30.        Taskbar does not have   
            a) start button    b) system tray   c) quick launch bar         d) open gram
            e) None of these
31.        The _______ button on the Quick Access Toolbar allows you to cancel your recent commands or actions.
            a) search           b) cut                c) document      d) undo             e) None of these
32.        Which of the following files plays an important role in booting DOS?
            a) DOSKEY.EXE           b) MSCDEX.EXE            c) CONFIG.SYS
            d) DRIVER.SYS             e) None of these
33.        __________ allows wireless mobile devices to access the Internet and its services such as the Web and e-mail.
            a) TCP/IP          b) Ethernet        c) WAP             d) Token ring
            e) None of these
34.        Which of the following does ‘DOS’ floppy disk not have?
            a) A Boot Record           b) A File Allocation Table            c) A Root Directory
            d) Virtual Memory          e) BIOS
35.        In _________, each user uses a local input/output device.
            a) time sharing mode      b) interactive mode         c) batch processing mode          
            d) All the above modes   e) None of these
36.        Operating code is also known as _____ code.
            a) bar                b) object            c) order             d) source           e) target
37.        Properly arranged data is called
            a) field               b) word c) file                d) information     e) item
38.        A device operating at network layer is called
            a) bridge            b) router            c) gateway        d) hub               e) repeater
39.        CRAYX-MP belongs to ______ generation.
            a) first               b) second          c) third              d) fourth            e) fifth
40.        The data on the tracks of a magnetic disk is written as
            a) zero or one                b) up or down                 c) high or low voltage
            d) high or low data rate   e) tiny magnetic spots
41.        __________ is often provided with OS and can be used to change configuration files and programming languages source code.
            a) Complier        b) Linker            c) Text editor     d) Loader           e) Interpreter
42.        _____ provides detailed information about your files, folders and drive.
            a) Internet Explorer         b) My Computer             c) My Documents
            d) Windows Explorer      e) None of these
43.        In MS Access, screens used for displaying data from and inputting data into your tables are called.
            a) Reports         b) Forms           c) Modules        d) Pages           e) Tables
44.        Which of the following is not a shareware software?
            a) WinZip          b) CuteFtp         c) GetRight        d) MSN Messenger
            e) None of these
45.        The operating system manages
            a) memory         b) processor      c) I/O devices    d) All of these    e) None of these
46.        A network consists of interconnected
            a) workstations b) computers     c) servers          d) nodes            e) All the above
47.        The programming team fixes program errors discovered by users during
            a) program maintenance             b) nesting          c) documentation
            d) developing                             e) flowcharting
48.        A data type used for nontextual data like pictures, sound and videos is called
            a) Complex data type     b) OLE object data type c) Memo data type
            d) Simple data type        e) Yes/No data type
49.        How are data organized in a spreadsheet?
            a) Lines & spaces          b) Layers & Planes        c) Height & Width         
            d) Rows & Columns       e) None of these
50.        The blinking symbol on the computer screen is called
            a) mouse           b) logo              c) hand             d) palm             e) cursor


1.A       2.B       3.B       4.A       5.E       6.D       7.D       8.A       9.C       10.A

11.D     12.D     13.B     14.B     15.D     16.E     17.B     18.B     19.A     20.B

21.A     22.C     23.B     24.D     25.A     26.B     27.B     28.B     29.C     30.E

31.D     32.C     33.C     34.D     35.A     36.C     37.D     38.B     39.D     40.E

41.C     42.D     43.B     44.D     45.D     46.A     47.A     48.B     49.D     50.E


2.B; Class A’s default mask is Class B’s default mask is Class C’s default mask is
15.D; Firmware is a software stored in the read-only memory (ROM) chip of the computer and executed whenever the computer has to multiply two numbers.
30.B; Transactions can be performed on Internet through online banking.

computer knowledge - one of june 2013 Reviewed by sambasivan srinivasan on 7:44:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.