Top Ad unit 728 × 90




ref. three of august 2013


General Awareness 
(with Special Reference to Banking Industry) 

1. Which of the following countries has recently pledged to invest USD 1 bn for strengthening social systems and security in the conflict-stricken Sahel region in Africa? 
a) US b) China c) India d) Japan e) None of these 
2. Which of the following is not a credit rating agency working in India and approved by the Reserve Bank of India? 
a) CARE b) Brickwork c) FITCH India d) ICRA e) All are approved 
3. Consider the following with respect to Foreign Direct Investment (FDI) limits allowed in India in different sectors: 
A) FDI up to 49 per cent is permitted in Multi-Brand Retail trading under Govt route. 
 FDI up to 100 per cent is permitted in Single-Brand Product Retail under Govt route. 
C) Foreign airlines are permitted FDI up to 49 per cent in the capital of Indian companies under the automatic/Govt route. 
Which of the above statements is/are correct? 
a) Only (A) b) Only (B) c) Only (C) d) Only (B) and (C) 
e) None of the above 
4. Who among the following has been appointed DRDO Chairman and Scientific Advisor to Defence Minister of India recently? 
a) S Sundaresh b) K Tamilmani c) Avinash Chander d) A Sivathanu Pillai 
e) None of these 
5. As per the data released by the Central Statistical Organisation (CSO), the India economy grew at its slowest pace in a decade in 2012-13. What has been its rate of growth during this period? 
a) 4.7 per cent b) 5 per cent c) 6.2 per cent d) 7 per cent 
e) None of these 
6. Rituparno Ghosh, who died recently, was a versatile 
a) Film maker b) Lyrist c) Musician d) Actor e) None of these 
7. Consider the following with respect to the guidelines issued for Cheque Truncation System (CTS) 2010.
A) All such cheques will carry a standardised watermark, with the words ‘CTS India’. 
 Bank’s logo will be printed in ultraviolet (UV) ink and will normally remain invisible. 
C) The Reserve Bank of India (RBI) has extended the deadline to migrate to CTS-2010 Standard cheques till Jul 2013. 
which of the above statements is/are correct? 
a) Only (A) b) Only (B) c) Only (C) d) Only (A) and (C) e) All the above 
8. What should be the net worth of a bank in India to undertake credit card business either independently or in tie-up arrangement? 
a) Rs.100 crore b) Rs.200 crore c) Rs.300 crore d) Rs.500 crore 
e) None of these 
9. Which of the following statements is/are correct with respect to RuPay card network? 
a) This is the first domestic payment gateway launched by the National Payment Corporation of India (NPCI). 
b) There is no entry fee for banks to enter RuPay network unlike other networks. 
c) This network provides ATM cards, debit cards and credit cards facility right from its launch in 2011. 
d) All the above e) Only a) and b) 
10. The UNESCO has recently designated which of the following places in India as a world biosphere reserve under its ‘Man and the Biosphere Programme’? 
a) Andaman Islands b) Nicobar Islands c) Lakshadweep d) Simlipal 
e) None of these 
11. India has signed a much-awaited extradition treaty with which of the following countries recently? It took 20 years to negotiate the treaty.
a) Japan b) Singapore c) UK d) Thailand e) None of these 
12. An ambitious project to develop a 3,200-km highway linking India with Thailand is under consideration. The proposed highway will link India with Thailand through 
a) China b) Myanmar c) Bhutan d) Bangladesh e) None of these 
13. The multi-purpose Kishau, dam, which will generate 660 MW of electricity, besides providing irrigation facility, will come up on which of the following rivers? 
a) Tons b) Manjira c) Godavari d) Penna e) None of these 
14. The target set by the Planning Commission for power generation during 12th plan is 
a) 66,000 MW b) 72,000 MW c) 88,000 MW d) 92,000 MW e) None of these
15. It banks offer floating rate of interest on deposits, these are required to be linked to an anchor rate. Which of the following is correct regarding the anchor rate? It can be 
a) a derived rate b) an internal rate .
c) a rupee benchmark rate based on the market d) Any of the above 
e) None of the above 
16. The insurance sector and capital market are regulated by which of the following?
a) RBI b) SEBI c) IRDA d) IRDA and SEBI respectively 
e) SEBI and IRDA respectively 
17. The 12th edition of the ICC Cricket World Cup will be held in 2019 in which of the following countries? 
a) West Indies b) Australia c) England d) New Zealand e) None of these 
18. Odisha has emerged as the champion in the boys’ event in the 3rd Hockey India Sub-Junior National Championship while _________ has emerged as the girls’ champion. 
a) Madhya Pradesh b) Jharkhand c) Haryana d) Chandigarh e) None of these 
19. India-born Ajay Bhatt-led team at US tech-giant Intel bagged European Inventor award 2013 recently. This team has developed which of the following path-breaking technologies? 
a) Blu-ray disc b) Universal Serial Bus (USB) c) Octa-core processors 
d) Near field communication (NFC) e) None of these 
20. Which of the following loans will not be considered as priority sector loan by domestic banks in India? 
a) Export credit b) Loans for small business 
c) Loans to professional and self-employed persons. 
d) Loans to small road and water transport operators e) None of these 
21. The banks undertake call money transactions to borrow money for which of the following durations? 
a) One day b) 2-7 days c) Up to 14 days d) 15 days or above 
e) None of these 
22. Who among the following are the owners in case of a public limited company? 
a) Promoters b) Directors c) Shareholders d) Both a) and c) 
e) None of these 
23. Which of the following countries has recently ordered the extradition of Ravi Shankaran, one of the main accused in the Naval war room leak case, to India? 
a) UK b) Germany c) France d) US e) None of these 
24. To further curb gold imports, the RBI, in its monetary policy statement for 2013-14, has barred banks from which of the following? 
a) Granting advance for purchases of gold bullion 
b) Granting advance for purchases of gold jewellery 
c) Granting advance for purchases of gold coins 
d) Granting advances for purchases of units of gold ETFs e) All the above 
25. Which of the following films won the best film award, The Palme D’Or, at the 66th Cannes Film Festival concluded recently? 
a) The Past b) Blue is the Warmest Colour c) Like Father, Like Son 
e) Heli e) None of these 
26. Which of the following countries carriers the distinction of being the first dialogue partner of the community of Latin American and Caribbean States (CELAC)? Formed in 2011, CELAC comprises all the countries of North and South America, baring the US and Canada. 
a) China b) India c) Japan d) Germany e) None of these 
27. Who among the following won the Monaco Grand Prix Formula One championship recently? 
a) Lewis Hamilton b) Sebastian Vettel c) Mark Webber d) Nico Rosberg 
e) None of these 
28. What is the highest amount of denomination of bank notes that Reserve Bank of India (RBI) is authorized to print? 
a) Rs.50,000 b) Rs.20,000 c) Rs.10,000 d) Rs.1,000 e) None of these 
29. The RBI’s step to reduce the cash reserve ratio (CRR) is a part of which of the following? 
a) Open money policy b) Closed money policy c) Tight money policy 
d) Easy money policy e) None of these 
30. Which of the following reasons is responsible for the price depreciation of an asset? 
a) Wear and tear b) Fire c) Theft d) Change of ownership 
e) None of these 
31. Who among the following has authored the recently published book titled The Black Coat? 
a) Nilanjan Banerjee b) Neamat Imam c) Kishwar Desai d) Nilima Bhat 
e) None of these 
32. Kankasanthurai harbor, which is being built with India’s assistance, is situated in which of the following countries? 
a) Iran b) Bangladesh c) Sri Lanka d) Maldives e) None of these 
33. The Union Cabinet has approved the proposal to grant the status of classical language to which of the following languages? 
a) Bengali b) Oriya c) Maithili d) Malayalam e) None of these 
34. Who among the following has been declared the winner of the fifth Man Booker International Prize? 
a) Lydia Davis b) UR Ananthamurthy c) Intizar Husain d) Yann Martel 
e) None of these 
35. What is the term used for a basic bank account opened with a commercial bank, generally offered to underprivileged people, which requires either nil minimum balance? 
a) Students savings bank account b) Salary account c) Current account 
d) No-frills account e) None of these 
36. Several real-estate developers are planning to tap the ECB route to avail easy finance for providing affordable housing. What is the expanded form of ECB? 
a) Extensive Commercial Borrowings b) External Commercial Borrowings 
c) Extra Commercial Borrowings d) Excess Commercial Borrowings 
e) None of these 
37. Name the Indian – American who became the first south Asian judge to America’s second highest court. 
a) Bijoy Sahoo b) Kumble Subbaswamy c) Venkatesh Narayanamurti 
d) Srikanth Srinivasan e) None of these 
38. The apex court of which of the following countries has ruled the parliament as unconstitutional recently? 
a) Egypt b) Syria c) Iran d) Pakistan e) None of these 
39. Which of the following countries has signed an agreement with the International Labour Organisation (ILO) to provide approximately USD 2.5 mn for a programme to improve working conditions in export-oriented industries in Bangladesh? 
a) Us b) Norway c) Japan d) China e) None of these 
40. In a major top management reshuffle, India’s third largest software exporter, Infosys, has appointed who among the following as the new executive chairman of its Board for five years? 
a) Rohan Murthy b) NR Narayana Murthy c) Nandan Nilekani 
d) Kris Gopalakrishna e) None of these 


1.D 2.E 3.D 4.C 5.B 6.A 7.E 8.A 9.E 10.B

11.D 12.B 13.A 14.C 15.A 16.D 17.C 18.C 19.B 20.A

21.C 22.C 23.A 24.E 25.B 26.B 27.D 28.C 29.D 30.A 

31.B 32.C 33.D 34.A 35.D 36.B 37.D 38.A 39.B 40.B
BANKING RELATED GENERAL AWARENESS -- THREE OF AUGUST 2013 Reviewed by sambasivan srinivasan on 5:51:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.