Top Ad unit 728 × 90




1. The tennis player who announced retirement recently is—
(A) Roger Federer
(B) Justine Henin
(C) Rafael Nadal
(D) Mahesh Bhupati
(E) None of these
2. Entero virus 71 (EV 71) is responsible for—
(A) Japanese encephalitis
(B) The new form of bird flue
(C) Skin infection
(D) Hand-foot-mouth disease
(E) None of these
3. According to a latest report, since 1990, India has cut its overall child mortality rate by—
(A) 34%
(B) 30%
(C) 32%
(D) 36%
(E) None of these
4. India test-fired Nuclear Capable Agni III on May 7, 2008 for—
(A) Fourth time
(B) Second time
(C) Third time
(D) Fifth time
(E) None of these
5. Tenth century coins have been found from the city of—
(A) Guwahati
(B) Bareily
(C) Khandwa
(D) Ranchi
(E) None of these
6. The cyclone which struck Myanmar in May 2008 was—
(A) Willy-willy
(B) Nargis
(C) Fanoos
(D) Nasim
(E) None of these
7. The number of children, who are deprived of basic healthcare in India, as per the report—state of the World’s Mothers—brought out by global humanitarian organization ‘save the children’ is—
(A) 60 million
(B) 50 million
(C) 67 million
(D) 55 million
(E) None of these
8. The country where the system of two Supreme Courts has been proposed is—
(A) Pakistan
(B) Nepal
(C) Sri Lanka
(D) Bhutan
(E) None of these
9. Which of the following is not a member of the NATO ?
(A) Austria
(B) Poland
(C) Hungary
(D) Spain
(E) None of these
10. Who became Britain’s first Asian woman Lord Mayor ?
(A) Rekha Rani
(B) Anjula Sood
(C) Reshma Shah
(D) Kavita Sahni
(E) None of these
11. The newly elected President of Paragury is—
(A) Fernando De Silva
(B) Fernando Lugo
(C) Fernando Silvio
(D) Fernando Dominique
(E) None of these
12. Silvio Berlusconi was recently elected to the post of Prime Ministership of Italy. He belongs to—
(A) Italian Nationalist Party
(B) The Patriotic Alliance
(C) People’s Party of Italy
(D) People of Freedom Party
(E) None of these
13. PLA stands for—
(A) Party of Leninist Association
(B) People’s Liberation Army
(C) People for Liberal Alliance
(D) People for Left Alliance
(E) None of these
14. The number of African countries which attended the recently concluded India-Africa Forum Summit is—
(A) 14
(B) 15
(C) 16
(D) 17
(E) None of these
15. According to a recent survey which of India’s states has topped in rural electrification ?
(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Rajasthan
(D) Karnataka
(E) None of these
16. Simran Kaur Mundi has been chosen—
(A) Miss India Earth 2008
(B) Miss India Universe 2008
(C) Miss India World 2008
(D) None of the above
(E) None of these
17. Which one of the following won Pulitzer prize in Music category ?
(A) The Little Match Girl Passion
(B) Time and Materials
(C) The Years of Extermination
(D) The Eden’s Outcasts
(E) None of these
18. The book ‘Superstar India : From Incredible to Unstoppable’ is written by—
(A) P. M. Nayyar
(B) Jhumpi Lahiri
(C) Shobha De
(D) None of these
(E) None of these
19. The 2008 Edition of Wisden Cricketers’ Almanack–Crickets major annual reference work has named “The Leading Cricketer of the World for 2007”—
(A) Mc Grath
(B) Jacques Kallis
(C) Ricky Ponting
(D) Sachin Tendulkar
(E) None of these
20. India ranks …………… in foreign exchange forex reserve.
(A) Third
(B) Second
(C) Fifth
(D) Fourth
(E) None of these
21. Raghuram Rajan Committee is related to—
(A) Austerity in government expenditure
(B) Study of causes of rising prices
(C) Financial sector reforms
(D) Export-import balance
(E) None of these
22. The International Monetary Fund has estimated India’s contribution to World Gross Domestic Product in Purchasing Power Parity (PPP) terms for 2007 to—
(A) 4•6%
(B) 6•4%
(C) 7•1%
(D) 3•9%
(E) None of these
23. According to data released by the Ministry of Finance, currently the per capita debt on each of the roughly 110 crore Indians stands at—
(A) Rs. 71502
(B) Rs. 7218
(C) Rs. 10550
(D) Rs. 6103
(E) None of these
24. Which one of the three single cross improved hybrids of maize has not been developed and recommended for an All India level use by Chaudhry Charan Singh Haryana Agriculture University ?
(A) HPM–6
(B) HM–8
(C) HM–10
(D) HQPM–7
(E) None of these
25. US has decided to remove ………from its list of states sponsoring terrorism.
(A) Cuba
(B) Iraq
(C) North Korea
(D) Libya
(E) None of these
26. In the year 2006-07 India received Foreign Direct Investment Worth—
(A) $ 25 billion
(B) $ 24•5 billion
(C) $ 26•25 billion
(D) 20•5 billion
(E) None of these
27. For the first time, the T.V. Cameras and print cameramen were allowed to record proceedings of the Lok Adalats dispensing justice on—
(A) May 3, 2008
(B) May 5, 2008
(C) May 7, 2008
(D) May 4, 2008
(E) None of these
28. As a part of the partial solution to the world’s energy crisis, the scientists of which of the following countries are building a nuclear fusion laboratory designed to recreate the temperatures and pressure of an exploding star ?
(A) U.K.
(B) U.S.A.
(C) Australia
(D) France
(E) None of these
29. Recently, a fatal disease broke out in China infecting thousands of children and causing death of some of them. The disease was—
(A) Bird flu
(B) Filariasis
(C) Hand, mouth and foot disease
(D) Chicken pox
(E) None of these
30. Two Indian doctors from Kolhapur have achieved a path breaking success in the research of—
(A) Genetics
(B) Stem cell
(C) New protein structure
(D) Habit pattern of different people
(E) None of these
31. Apart from ISRO, three other agencies/institutions were also involved in the execution of PSLV-C9. Which of the following was not involved ?
(B) Antrix Corporation
(C) Cosmos International Germany
(D) University of Toronto, Canada
(E) None of these
32. The Iran-Pakistan-India gas pipeline, slated to begin in 2009 was conceptualised first in—
(A) 1991
(B) 1989
(C) 1985
(D) 1993
(E) None of these
33. In addition to Kolkata and Delhi, the Union Government plans to start Metro rail service in four more cities. Which of the following is not included in the plan ?
(A) Kochi
(B) Hyderabad
(C) Pune
(D) Chennai
(E) None of these
34. President Pratibha Patil recently visited Chile, Brazil and Mexico. During her trip, with which of the following countries did India sign an extradition treaty—
(A) Brazil
(B) Chile
(C) Mexico
(D) None of these
(E) None of these
35. In its thirteenth flight PSLV-C9 successfully launched ten satellites with a total weight of 820 kg. Which of the following satellites launched by PSLV-C9 is not a nano satellite ?
(A) NLS-4
(B) NLS-5
(D) IMS-1
(E) None of these

Answers :
1. (B) 2. (D) 3. (A) 4. (C) 5. (C) 6. (B) 7. (C) 8. (A) 9. (A) 10. (B)
11. (B) 12. (D) 13. (B) 14. (A) 15. (C) 16. (B) 17. (A) 18. (C) 19. (B) 20. (D)
21. (C) 22. (A) 23. (B) 24. (A) 25. (C) 26. (B) 27. (A) 28. (A) 29. (C) 30. (B)
31. (A) 32. (B) 33. (C) 34. (A) 35. (D)

GENERAL AWARENESS SAMPLE QUESTIONS Reviewed by Manohar Veera on 9:56:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.