Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

ANALOGIES -- reasoning -- for bank clerks/po/ssc

ANALOGIES

 (Selected the pair which is related in the same way as the capitalised words are related to each other)

1.         INTIMIDATE : FEAR
a)     maintain : satisfaction
b)     astonish : wonder
c)     soothe : concern
d)     lion : tame

2.         BANISH: APOSTATE
a)     reward : traitor
b)     renegade : assistance
c)     remorse : result
d)     welcome : ally

3.         WAVE : CREST
a)     pinnacle : nadir
b)     mountain : peak
c)     sea: ocean
d)     high : low

4.         HANDCUFFS:HANDS
a)     leash : dog
b)     rope : tie
c)     shoes: feet
d)     paper : kite

5.         BUZZ: HUM
a)     whisper : noise
b)     echo : sound
c)     tinkle : clang
d)     crack : whip

6.         APOCRYPHAL : AUTHENTICITY
a)     nefarious : wickedness
b)     dogmatic : assertiveness
c)     deceptive : artifice
d)     hypocritical : integrity

7.         STARE: GLANCE
a)     participate : observe
b)     scorn : admire
c)     hunt : stalk
d)     gulp :sip

8.         MOISTEN : DRENCH
a)     enclose : confine
b)     prick : stab
c)     disregard : ignore
d)     scrub : polish

9.         CONFESS: DENY
a)     royal : regal
b)     speak : hear
c)     release : imprison
d)     pierce : dart

10.       DELICATE: FASTIDIOUS        
a)     hardworking : diligent
b)     altruistic : mercenary
c)     demonstrative: effusive
d)     deceptive : fallacious

11.       MYSTERY : SOLVE
a)     break : crack
b)     door : key
c)     detective : crime
d)     book : render

12.       FAIR : FARE
a)     smart : pretty
b)     bushel : corn
c)     hair : hare
d)     moral : amoral

13.       GALLEY : SHIP
a)     mall : market
b)     Restaurant : hotel
c)     kitchen : bedroom
d)     banquet : feast

14.       DIAMETER : CIRCLE
a)     altitude : triangle
b)     diagonal : rectangle
c)     noon : day
d)     equator : hemisphere

15.       ANNEXE : BUILDING
a)     lyric : song
b)     paragraph : text
c)     postscript : letter
d)     hill : mountain

16.       GARBAGE : SQUALOR
a)     dirtiness : cleanliness
b)     colour : brush
c)     diamond : magnificence
d)     poor : hunger

17.       EYE : LIGHT
a)     hear : see
b)     fry : bake
c)     ear : sound
d)     hand : fist

18.       PUBLICATION : LIBEL
a)     magazine : book
b)     life : death
c)     speech : slander
d)     lump : sugar

19.       MAROON : SAILOR
a)     red : ship
b)     stranded : tourist
c)     crimson : flower
d)     colour : dress

20.       NATIVE : CHEAT
a)     gullible : convince
b)     cunning : clever
c)     hurt : retaliate
d)     sensible : foolish

21.       WORD : CHARADE
a)     phrase : act
b)     message : code
c)     fun : frolic
d)     chart : graph

22.       LINEAGE : PERSON   
a)     foliage : tree
b)     derivation : word
c)     adolescence : child
d)     title : book

23.       SCURRY : MOVE
a)     chant : sing
b)     chatter : talk
c)     carry : lift
d)     sleep : drowse

24.       JOY : ECSTASY
a)     admiration : love
b)     life : help
c)     happiness : sorrow
d)     youth : fun

25.       GLOSSARY : WORDS
a)     catalogue : dates
b)     atlas : maps
c)     almanac : synonyms
d)     thesaurus : rhymes

26.       ADULATION : FLATTERY
a)     humility : vanity
b)     credulity ; sincerity
c)     emulation : rivalry
d)     castigation : admonishment

27.       OPEN : SECRETIVE
a)     mystery : detective
b)     tunnel : toil
c)     forthright : snide
d)     better : best

28.       GERM : DISEASE
a)     man : woman
b)     doctor : medicine
c)     war : destruction
d)     shopkeeper : goods

29.       EPAULETTE : SHOULDER
a)     noose : neck
b)     tiara : head
c)     splint : arm
d)     knapsack : back

30.       MODERATOR : DEBATE
a)     legislator : election
b)     chef : banquet
c)     auditor : lecture
d)     umpire : game

31.       APOGEE : PERIGEE
a)     opposite : composite
b)     dog : pedigree
c)     inappropriate : apposite
d)     effigy : statue

32.       METAPHOR : FIGURATIVE
a)     fable : contemporary
b)     adage : paradoxical
c)      precept : instructive
d)     irony : dramatic

33.       INSULT : INVULNERABLE
a)     success : capable
b)     poverty : miserable
c)     assault : impregnable
d)     purchase : sell

34.       LAW : CITIZEN
a)     reins : horse
b)     tyranny : despot
c)     democracy : communist
d)     weapon : peace

35.       GROVEL : SERVILITY
a)     titter : arrogance
b)     fume : anger
c)     yawn : civility
d)     preen : modesty

36.       TRAILER : MOTION PICTURE
a)     truck : cargo
b)     theatre  : play
c)     edition : novel
d)     commercial : product

37.       PHYSIQUE
a)     intellect : noble
b)     punctuality : tardy
c)     investment : sound
d)     fabric : women

38.       IMPEACH : DISMISS
a)     arraign : indict
b)     exonerate : charge
c)     plant : reap
d)     imprison : police

39.       EMULATE : MIMIC
a)     aggressive : lessen
b)     praise : flatter
c)     aggravate : promote
d)     express : imply

40.       DEFLECT : MISSILE
a)     defend : fortress
b)     reflect : mirror
c)     dismantle : equipment
d)     distract : attention

41.       CELEBRATE: MARRIAGE
a)     window : bedroom
b)     lament : bereavement
c)     pot : pan
d)     face : penalty

42.       GLAND :  ENZYME
a)     muscle : spasm
b)     generator : current
c)     organ : kidney
d)     brain : context

43.       STUTTER : SPEECH
a)     blare : hearing
b)     aroma : smelling
c)     astigmatism : sight
d)     novacaine : touch

44.       ASCETIC : LUXURY
a)     capitalist : communist
b)     teacher : classroom
c)     misogynist : women
d)     scholar : knowledge

45.       ASYLUM : REFUGEE
a)     destination : traveler
b)     accident : injury
c)     peace : war
d)     flight : escape

46.       CLAMOUR : NOISE
a)     steal : human
b)     proclaim : impose
c)     clandestine : secret
d)     stringent : inflation

47.       ERRATIC : INCONSISTEMENT
a)     careless : spending
b)     slightly : detectable
c)     charred : shapeless
d)     traits : peculiar

48.       TETRAHEDRON : FOUR
            a) polyhedron : ten        b) dodecahedron : twelve          c) pyramid : six
            d) pentagon : six

49.       CIRCUMCIRCLE : CIRCUMSCRIBED
            a) circularise : combination       b) circumference : harmonic      c) conjugate : pair
            d) damping : stationary

50.       DISPATCH : TARDINESS
            a) accomplish : abandon           b) travesty spiritual                   c) colic : shear

            d) rational : temptation

Analogies


1.b       2.d )     3.b       4.a       5.c       6.d       7.d       8.b       9.c       10.c     
11.b      12.c      13.b      14.b      15.c      16.c      17.c      18.c      19.b      20.a     
21.b      22.b      23.b      24.a      25.b      26.d      27.c      28.c      29.b      30.d
31.c      32.c      33.c      34.a      35.b      36.d      37.c      38.a      39.b      40.d     
41.b      42.b      43.c      44.c      45.a      46. c     47.c      48.b      49.c      50.a

2.d (Just as an apostate is banished from society an ally is welcomed by society
9.c (‘Confess’ and ‘Deny’ are antonyms; the pair with the same relationship is ‘c’)

26.d (Adulation is praise or flattery. Similarly, castigation is severe admonishment or criticism)
30.d (A moderator is a person who presides over a debate and takes decision, just as an umpire does in a match)
34.a (Law are made to keep citizens in control. Reins control the movement of a horse)
38.a (After being)
45.a (Just as a refugee seeks asylum, a traveler seeks his destination)
ANALOGIES -- reasoning -- for bank clerks/po/ssc Reviewed by sambasivan srinivasan on 7:24:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.