Top Ad unit 728 × 90




General Awareness—NOVEMBER 2013 ONE

 1.     One-of-its-kind Jed Satyagraha, the unique protest in which people immerse themselves in the backwaters of Narmada liver, was recently staged in which of the following states? The protesters are opposing the govt’s decision, to raise the height of Indira Sagar Dam.
a) TamiI Nadu                                        b) Madhya Pradesh                 c) Andhra Pradesh
d) Uttarakhand                                       e) None of these
2.      Which of the following teams won the 2013 edition of the Asia Cup hockey tournament held in Ipoh,’ Malaysia?
a) Malaysia                                             b) South Korea                        c) India
d) New Zealand                                     e) None of these
3.      Which of the following franchisees emerged as the champion of the inaugural edition of Indian Badminton League (IBL) recently?
a) Awadhe Warriors                               b) Mumbai Masters                 c) Pune Pistons  
d) Hyderabad Hotshots                          e) Krrish Delhi Smashers
4.      Consider the following sources of funds:
(A)       External Commercial Borrowings (ECBs)
(B)       Foreign Currency Convertible Bonds (FCCBs)
(C)       Preference Shares
Indian companies are allowed to arrange funds from the sources abroad through which of the above means?
a) Only (A)                                            b) Only (B)                               c) Only (C)      
d)  Only (A) and (B)                                e) All (A), (B) and (C)
5.          After the successful IPO by the social networking site Facebook, Twitter has also filed IPO. Consider the following statements with respect to the Initial Public Offering(IPO)
(A)  It is the first sale of stocks by a company to the public
(B)  It is often issued by small, young companies seeking capital to expand, but can also be brought by large companies in a bid to become publicly traded.
(C)  It is a risky investment for investors as most IPOs are brought by the companies which are going through a transitory growth period and their future values are uncertain
Which of the above statements is/are correct?
a) All are correct                         b) Only (A) and (B)                  c) Only (B) and (C)     
d) Only (A) and (C)                                 e) None of the above
6.      The RBI governor Raghuram Rajan, in his debut policy review, has made some changes in the rates. Which of the following is NOT correctly matched in this regard?
a)     Repo Rate – 7.5 per cent
b)     Marginal Standing Facility-9.50 per cent
c)     Reverse Repo Rate – 6.5 per cent
d)     Cash Reserve Ratio – 4 per cent
e)     None of these
7.      The production of crude oil from the giant Kashagan oilfield, touted as the world’s most expensive oil field, started recently. Developed by a multinational consortium, the oilfield is located in
a) Kazakhstan                                        b) Tajikistan                             c) Uzbekistan
d) Kyrgyzstan                                         e) None of these
8.      Which of the following teams won the Durand Cup Football tournament recently? The team won the cup after a gap of 73 years.
a) ONGC                                                b) Mohammedan Sporting      c) Churchill Brothers
d) Mohun Bagan                                    e) None of these
9.      Which of the following services is/are exempted from services tax?
a)   Insurance and medical services
b)   Hotel and air travel services
c)   Currency exchange and legal services
d)   All the above
e)   None of the above
10.    Which of the following regulators functioning in India regulates the credit rating agencies?

a)   Reserve Bank of India (RBI)
b)   Securities and Exchange Board of India (SEBI)
c)   Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA)
d)   Forward Markets Commission (FMC)
e)   None of these
11.    In a breakthrough development, which of the following countries has released world's first zinc-enriched rice variety capable of fighting diarrhea and pneumonia-induced childhood deaths and stunted growth?
a) China                                                 b) Indonesia                            c) Bangladesh
d) Singapore                                          e) None of these
12.    Which of the following states has notified an affordable housing policy, 2013 to facilitate additional affordable houses in urban areas of the state? The policy is aimed at making available apartments of redefined size at predefined rates within a time frame.
a) Delhi                                                   b) Haryana                              c) Punjab
d) Rajasthan                                           e) None of these
13.    Who among the following is the author of the book titled The Bone Season?
a) Javier Marias                                     b) Mark Leibovich                    c)Samantha Shannon
d) Reza Aslam                                       e) None of these
14.    Consider the following with respect to Capital Market:
(A)  Stock Markets and Bond Markets
(B)  Banks and Insurance Companies
(C)  RBI and Nationalised Banks
The Capital Market comprises which of the above?
a) Only (A)                                              b) Only (B)                               c) Only (c)
d) Only (A) and (B)                                 e) All (A), (B) and (c)
15.    The Millennium Development Goals (MDGs) are the eight officially established targets to be achieved by 2015. Consider the following in this respect:
(A)  Ensure environmental sustainability
(B)  Improve computer literacy
(C)  Reduce child mortality
(D)  Achieve universal primary education
         Which of the above is NOT a Millennium Development Goal set by the United Nations?
a) Only (A)                                              b) Only (B)                               c) Only (A) and (C)                            
d) Only (B) and (D)                                 e) All are Millennium Development Goals
16.    India's women archery team beat which of the following countries to clinch recurve team gold medal in Archery World Cup in Poland recently? It is their second World Cup title in a row.
a) China                                                 b) South Korea                        c) Australia
d) Russia                                                e) None of these
17.    Which of the following terms is associated with the game of tennis?
a) Birdie                                                 b) Double fault                         c) Reti opening
d) Checkmate                                         e) None of these
18.    Which of the following practices by a bank will be termed as cross-selling?
a)   Selling a housing loan to a deposit customer
b)   Selling a deposit product to a personal-loan customer
c)   Selling a credit card to a debit card holder
d)   Both a) and c)
e)   All the above
19.    The Systematic Investment Plan (SIP) is an investment vehicle to help investors save regularly. Consider the following with respect to SIPs:
(A) Mutual Funds
(B) Small Savings Schemes in Post Offices
(C) National Pension Fund
The SIPs are offered by which of the above?
l)  Only (A)                                              b) Only (B)                               c) Only (C)
d) Only (B) and (C)                                 e) All (A), (B) and(C)
20.    The office of the Directorate General of Anti-Dumping and Allied Duties functions under which of the following ministries?
a)   Ministry of External Affairs
b)   Ministry of Commerce and Industry
c)   Ministry of Finance
d)   Home Ministry
e)   None of these
21.       The Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) is looking at relaxing FDI norms for housing to attract foreign investment. At present, what is the lock-in period for FDI in housing sector?
a) Ten years                                           b) Five years                           c) Three years
d) Two years                                          e) None of these
22.    The social networking site Facebook and six other technology giants together have launched a mission named ''. Consider the following statements in this regard:
(A)  The nine-year mission is aimed at making Internet access available to additional 5 billion people.
(B)  The Facebook founder and CEO Mark Zuckerberg will head the mission.
(C)  The mission is based on the Internet search giant Google's 'Project Loon', a balloon-mounted Internet access service.
Which of the above statements is/are correct?
l) Only (A)                                               b) Only (B)                               c) Only (C)
d) Only (A) and (B)                                 e) None of these
23.    The Ministry of Finance has launched a national scheme named STAR, through which it aims to help those
individuals who wish to acquire a new skill or upgrade their skills to a higher level. Expand the term STAR.
a)   Systematic Training Assessment and Reward
b)   Standard Twining Assessment and Reward
c)   Standard Training Accreditation and Reward
d)   Skill Training Assessment and Reward
e)   None of these
24.       Consider the following statements:
(A)  Cheap Money refers to a loan or credit with a low interest rate.
(B)  Hot money refers to a capital that is frequently transferred between financial institutions in an attempt to maximise interest or capital gain.
(C)  Call Money is lent by a bank or other institution that is repayable on demand.
Which of the above statements is/are correct?
a) All are correct                                     b) Only (A) and (B)                  c) Only (B) and (C)   
d) Only (A) and (C)                                 e) None of these
25.    As per the latest data released by the Reserve Bank of India (RBI), which of the following states has, emerged as the top investment destination in India during 2012-13?
a) Karnataka                                          b) Gujarat                                c) Maharashtra
d) Odisha                                                e) None of these
26.    The Election Commission of India has decided to use Electronic Voting Machines (EVMs) for the first time with Voter Verifiable Paper Audit Trail (VVPAT) facility. Consider the following statements in this regard:
(A)  The Commission introduced VVPAT in the by-poll of Noksen Assembly constituency in Nagaland.
(B)  The Govt of India amended the Conduct of Election Rules, 1961 in order to use WPAT systems.
(C)  It will enable voters to see a printout of their ballot displaying the name, election symbol and serial number of me chosen candidate.
Which of the above statements is/are correct?
a) Only (A)                                              b) Only (B)                                c) Only (C)
d) All (A), (B) and (C)                             e) None of these
27.    The govt refused to raise foreign investment limit in the banking sector recently. Currently, the aggregate foreign investment (FDI, FTI arid NRI) limit for private banks and public sector banks respectively is
a)   49 per cent, 20 per cent
b)   51 per cent, 24 per cent
c)   74 per cent, 20 per cent
d)   74 per cent, 24 per cent
e)   None of these
28.       Consider the following statements in the context of the long-awaited decision by the ,US administration for conditional authorisation to export domestically produced LNG and choose the correct statement(s):
a)   The US has granted conditional authorisation to export domestically produced LNG to countries that do not have Free Trade Agreement with America.
b)   The exports have been permitted from a terminal where India's GAIL has a major stake.
c)   The commencement of supply is expected to start from 2017-18
d)   All the above
e)   None of the above
29.    The govt, under the Modified Special Incentive Package Scheme (M-SIPS), provides incentives to the companies investing in which of the following industries?
         a) Shipping                                             b) Electronics                          c) Renewable Energy    
         d) Agriculture                                          e) None of these
30.    The govt has approved a proposal to invest in World Bank bonds which will help India get additional funding for infrastructure projects. What amount will India invest in the bonds?
a) USD3.2 bn                                          b) USD 4.3 bn                        c) USD 6.8 bn-
d)USD 11.3 bn                                        e) None of these
31.    Name the greenest state of the country with a forest cover 47.3% of its total geographical area, which is more than double the national average of 21 %. It is also the only state' to have increased its forest cover in the past two decades.
         a) Arunachal Pradesh                            b) Sikkim                                 c) Assam        
         d) Kerala                                                e) Maharashtra
32.    India has proposed to set up a Joint Border Working Group (JBWG) to address the issue of demarcation of border with which of the following countries? This follows attempt by the Army of this country to construct a defence post close to undemarcated border.
a) Bangladesh                                        b) China                                  c) Myanmar
d) Pakistan                                             e) None of these
33.    Who among the following has been awarded with the inaugural Mahathir Award for Global Peace instituted by the Mahathir Global Peace Foundation? Mahathir Mohamad was Prime Minister of Malaysia for 22 years.
a) Manmohan Singh                               b) Nelson Mandela                  c) Bill Clinton
d) Hamid Karzai                                     e) None of these
34.    A committee headed by M Damodaran, former chairman of the Securities and Exchange Board of India (Sebi), submitted its recommendations recently. The Committee was set up to look into which of the following issues?
a)   Banking customer service
b)   Security-of online transactions
c)   New bank licences
d)   Regulation of microfinance institutions
e)   None of these
35.    India extended USD 144-mn line of credit to which of the following countries for development of power transmission and distribution projects and reduce the gap of power shortage in the country?
a) Serbia                                                b) Estonia                                c) Bolivia        
d) Liberia                                                e) None of these
36.    Which of the following banks overtook State Bank of India (SBI) in terms of market capitalisation to become the country's second-most valuable bank recently?
l) HDFC Bank                                         b) ICICI Bank                          c) Axis Bank
d) Canara Bank                                      e) Bank of Baroda
37.    Which of the following industrial houses in India has applied for setting up a domestic airline in collaboration with the Singapore Airlines with an initial investment of $100 mn?
l) KKBirla Group                                     b) Ruia Group             c) Reliance Industries
d) Tata Group                                         e) None of these
38.    India's first full-fledged military communication spacecraft, GSAT-7, was launched recently from Kourou in South America on a European Ariane 5 launcher. This spacecraft is meant for exclusive use by
a)   The Navy
b)   The Army
c)   The Air Force
d)   The Paramilitary Forces involved in anti-Maoist operations
e)   None of these 
39.    Which of the following domestic automakers of India forayed into Indonesia with its wholly-owned subsidiary in an attempt to grow its overseas markets?
a)   Mahindra and Mahindra
b)   Tata Motors
c)   Force Motors
d)   Ashok Leyland
e)   None of these
40.    The G20 Leaders' Summit was held in which of the following cities recently? The G20 is a leading
International cooperation forum which focuses on the most important international economic and financial issues.
a) Beijing                                                b) Jakarta                                c) St Petersburg
d) Kuala Lumpur                                    e) None of these


1. b         2.b       3.d       4.e       5.a       6.e       7.a       8.b       9.e       10.b
11.c        12.b     13.c     14.a     15.b     16.b     17.b     18.e     19.a     20.b
21.c        22.d     23.b     24.a     25.d     26.d     27.c     28.d     29.b     30.b
31.b        32.c     33.b     34.a     35.d     36.b     37.d     38.a     39.b     40.c

BANKING RELATED GENERAL AWARENESS -- NOVEMBER 2013 ONE Reviewed by sambasivan srinivasan on 5:48:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.