Top Ad unit 728 × 90



Sample Questions for IBPS Exams

Directions—(Q. 1–5) For each of the following questions there is some relationship between the two terms to the left of :: and the same relationship obtains between the two terms to its right. In each of these questions the fourth term is missing. This term is one of the alternatives among the five terms given below. Find out this term.
1. ABCD is related to BEGI in the same way as BCDE is related to ... ?
Ans : (B)
2. ABEF is related to BCFG in the same way as GHKL is related to ... ?
Ans : (B)
3. BYCX is related to AZDW in the same way as DWEV is related to ... ?
Ans : (B)
4. 'CIRCLE' is related to 'RICELC' in the same way as 'SQUARE' is related to—
Ans : (A)
5. 'JKLM' is related to 'XYZA' in the same way as 'NOPQ' is related to—
Ans : (D)
Directions—(Q. 6–15) Each of the following questions has four alternative responses. Select the correct response.
6. Which one of the following is same as liver, heart, kidney?
(A) Nose
(B) Blood
(C) Urine
(D) Lung
Ans : (D)
7. Which one of the following is same as uncle, aunt, brother?
(A) Child
(B) Boy
(C) Adult
(D) Nephew
Ans : (D)
8. Which one of the following is same as Jute, Cotton, Wool ?
(A) Nylon
(B) Rayon
(C) Silk
(D) Terylene
Ans : (C)
9. Which one of the following is same as lead, convince, allure?
(A) Direct
(B) Order
(C) Initiate
(D) Fascinate
Ans : (D)
10. Which one of the following is same as flood, fire, cyclone?
(A) Accident
(B) Rain
(C) Earthquake
(D) Damage
Ans : (C)
11. Which one of the following is same as carpenter, plumber, electrician ?
(A) Doctor
(B) Blacksmith
(C) Teacher
(D) Lawyer
Ans : (B)
12. Which one of the following is same as cork, plug, dam ?
(A) Obstruction
(B) Drain
(C) Pipe
(D) Tap
Ans : (A)
13. Which one of the following is same as red, yellow, blue?
(A) Sky
(B) Dark
(C) Green
(D) Bright
Ans : (C)
14. Which one of the following is same as desire, wish, want ?
(A) Pleasant
(B) Feel
(C) Anxiety
(D) Satisfy
Ans : (C)
15. Which one of the following is same as ohm, volt, amp. ?
(A) Light
(B) Metre
(C) Hour
(D) Watt
Ans : (D)
Directions—(Q. 16–20) In each of the sentences given below, there are two questions marks given one in the beginning and the other at the end. To fill up the question marks, there are few alternatives. Choose the correct alternative.
16. ( ? ) is related to Masculine in the same way Woman is related to ?
(A) Disguise, Modest
(B) Capacity, Woman
(C) Man, Feminine
(D) Brave, Mrs.
Ans : (C)
17. ( ? ) is to Sky as Fish is to ?
(A) Blue, Swim
(B) Bird, Water
(C) Open, Hook
(D) Tree, Colour
Ans : (B)
18. ( ? ) is to Uncle as Mother is to ?
(A) Brother, Brought-up
(B) Father, Aunt
(C) Cousin, Beautiful
(D) Aunt, Father
Ans : (D)
19. ( ? ) is to Sri Lanka as Delhi is to ?
(A) Columbo, India
(B) Kathmandu, Capital
(C) India, Paris
(D) Island, Harbour
Ans : (D)
20. ( ? ) is to Ivory as Deer is to ?
(A) White, Hunt
(B) Elephant, Horn
(C) Huge, Rare
(D) Costly, Scarce
Ans : (B)
Directions—From questions 21 to 25 fill the correct pair in place of question marks.
21. Table is to ( ? ) as Cup is to ?
(A) Furniture, Tea
(B) Student, Horse
(C) Wood, Hot
(D) Chair, Plate
Ans : (D)
22. Sugar is to ( ? ) as Mava is to ?
(A) Sweet, Sour
(B) Energy, Machine
(C) Sugarcane, Milk
(D) White, Sweet
Ans : (C)
23. ( ? ) is to Sun as Rain is to ?
(A) Moon, Rainbow
(B) Light, Cloud
(C) Sky, Wet
(D) Day, Night
Ans : (B)
24. ( ? ) is to Brain as Mouth is to ?
(A) Skull, Tongue
(B) Hat, Lips
(C) Hair, Voice
(D) Turban, Saliva
Ans : (A)
25. ( ? ) is to Touch as Ear is to ?
(A) Hand, Know
(B) Experience, Feeling
(C) Skin, Hear
(D) Hair, Dirt
Ans : (C)
Directions—(Q. 26–30) In Column I are listed certain groups of individuals while in Column II are listed some of the characteristics against each group of individuals which are common to each member of that group.
Column I Column II
26. Which individual has all the above characteristics?
(A) J
(B) I
(C) H
(D) M
Ans : (B)
27. Which characteristics are found either in J or in K or in both but in M?
(A) P, Q, T
(B) P, Q, R, S
(C) Q, R, S, T
(D) U, V, T
Ans : (A)
28. Which Characteristics is common to G and H but not in M?
(A) S
(B) B
(C) Q
(D) R
Ans : (C)
29. Which Characteristics are common to H and J but not in K?
(A) P, Q
(B) Q, W
(C) Q, R
(D) R, W
Ans : (B)
30. Which Characteristics is not found either in F or in L or in both?
(A) Q
(B) U
(C) S
(D) V
Ans : (D)
Directions—(Q. 31–35) In each of the following question, three words are given with four alternatives. One of the four alternatives is same as the three words given in beginning. Then find out the correct alternative answer.
31. Which one is the same as Mumbai, Kolkata, Cochin ?
(A) Delhi
(B) Kanpur
(C) Chennai
(D) Sholapur
Ans : (C)
32. Which one is the same as Coal, Ebony and Soot?
(A) Blush
(B) Raven
(C) Ash
(D) Rust
Ans : (C)
33. Which one is the same as Basket, Pail and Pan ?
(A) Knife
(B) Spoon
(C) Fork
(D) Bowl
Ans : (D)
34. Which one is the same as Emancipate, Free and Release?
(A) Ignore
(B) Pardon
(C) Liberate
(D) Quit
Ans : (C)
35. Which one is the same as Daisy, Pansy and Rose?
(A) Bed
(B) Violet
(C) Plant
(D) Red
Ans : (C)
Directions—Find out the correct answer in each of the questions from 36 to 40.
36. Which one is the same as Arid, Parched and Droughty ?
(A) Draft
(B) Cow
(C) Earth
(D) Dry
Ans : (D)
37. Which one is the same as Grandfather, Father and Brother?
(A) Baby
(B) Father-in-law
(C) Son
(D) Son-in-law
Ans : (C)
38. Which one is the same as Yellow, Orange and Green?
(A) Tree
(B) Purple
(C) Grass
(D) Leaf
Ans : (B)
39. Which one is the same as Lungs, Liver and Kidneys?
(A) Heart
(B) Intestines
(C) Testis
(D) Neck
Ans : (A)
40. Which one is the same as Lock, Shut and Fasten?
(A) Window
(B) Door
(C) Block
(D) Iron
Ans : (C)
Directions—(Q. 41–45) In each of the following questions, three words are given. Under them four alternatives are provided, one of which expresses most effectively the general characteristic if these three words. That alternative is your answer.
41. Aeroplane, Train, Truck
(A) Speed
(B) Rooms
(C) Wheels
(D) Transport
Ans : (D)
42. Wolf, Leopard, Deer
(A) Meat eater
(B) Jungles
(C) Mammals
(D) Cruel
Ans : (C)
43. Sword, Gun, Pistol
(A) Arms
(B) Constable
(C) Bullet
(D) War
Ans : (A)
44. Fraud, Jealously, Hatred
(A) Destruction
(B) Envy
(C) Human Characteristics
(D) Quality
Ans : (C)
45. Novel, Epic, Drama
(A) Subject
(B) Literature
(C) Poetry
(D) Knowledge
Ans : (B)
Directions—(Q. 46–50) In each of the following questions, three words are given. They are followed by four words, one of which stands for the class to which these three words belong. Identify that word.
46. Wheat, Barley, Rice
(A) Food
(B) Gram
(C) Cereal
(D) Agriculture
Ans : (C)
47. Coal, Iron, Mica
(A) Rock
(B) Minerals
(C) Gold
(D) Earth
Ans : (B)
48. Honesty, Credibility, Reliability
(A) Quality
(B) Dependability
(C) Charter
(D) Nicety
Ans : (A)
49. Cap, Coat, Trousers
(A) Smart
(B) Shirt
(C) Dress
(D) Tailor
Ans : (C)
50. Stool, Table, Chair
(A) Bench
(B) Furniture
(C) Carpet
(D) Office
Ans : (B)
Directions—(Q. 51–60) For each of the following questions, there are two words and five alternative answers. In each of the alternative answers there are two words. Then find out the alternative whose two words have the same relation as in the two words given in question.
51. Resignation : Office ::
(A) Competition : Game
(B) Illness : Hospital
(C) Abdication : Throne
(D) Moisture : Rain
(E) Appointment : Interview
Ans : (C)
52. Bunch : Key ::
(A) Hound : Pack
(B) Team : Competition
(C) Beehive : Bee
(D) Examination : Subject
(E) Bouquet : Flower
Ans : (E)
53. Profit : Loss ::
(A) Success : Failure
(B) Rupee : Paisa
(C) Whole : Part
(D) Multiplication : Addition
(E) Adult : Child
Ans : (A)
54. Sapling : Tree ::
(A) Horse : Mare
(B) Student: Teacher
(C) Bud : Flower
(D) Tree : Furniture
(E) River : Brook
Ans : (C)
55. Supervisor : Worker ::
(A) Junior : Senior
(B) Superior : Inferior
(C) Elder : Younger
(D) Debtor : Creditor
(E) Officer : Clerk
Ans : (E)
56. Malaria : Mosquito ::
(A) Poison : Death
(B) Rat : Plague
(C) Epidemic : Bacteria
(D) Cholera : Water
(E) Medicine : Disease
Ans : (D)
57. Paisa : Rupee ::
(A) Kilogram : Quintal
(B) Metre : Centimetre
(C) Coin : Money
(D) Weight : Ton
(E) Rupee : Wealth
Ans : (A)
58. Poet : Verse ::
(A) Prose : Novelist
(B) Author : Book
(C) Novel : Prose
(D) Publication : Editor
(E) Summary : Paraphrase
Ans : (B)
59. Water : Thirst ::
(A) Food : Hunger
(B) Sun : Energy
(C) Appetite : Meal
(D) Ice-cream : Cold
(E) Poison : Death
Ans : (A)
60. Pulp : Paper ::
(A) Wood : Table
(B) Cloth : Shirt
(C) Yarn : Fabric
(D) Iron : Steel
(E) Wood : Sawdust
Ans : (C)
Directions—(Q. 61–70) For each of the following questions, there are two words and eight alternative answers. Then find out two such alternatives the relation in which is the same as in the two words given in the beginning.
61. Trees and Forest
(A) Ocean (B) Page
(C) Books (D) Study
(E) Library (F) Ship
(G) Boys (H) Classes
Ans : (C, E)
62. Constable and Police
(A) Clerk (B) Hospital
(C) Medicine (D) Mother
(E) Girl (F) Doctor
(G) File (H) House
Ans : (B, F)
63. Brother-in-law and Sister
(A) I (B) Youth
(C) Female-companion (D) Wife
(E) My (F) Beautiful Woman
(G) Damsel (H) Sister-in-law
Ans : (B, G)
64. Cold and Hot
(A) January (B) Monday
(C) Year (D) June
(E) March (F) Thursday
(G) Month (H) August
Ans : (A, D)
65. High and Low
(A) Far (B) Rent
(C) Next (D) Near
(E) Distance (F) Fair
(G) Last (H) Clean
Ans : (A, D)
66. Unsuccess and Laziness
(A) Study (B) Success
(C) Day (D) School
(E) Labour (F) Lazy
(G) Game (H) Honesty
Ans : (E, B)
67. Car and Garage
(A) Horse (B) Grass
(C) Bird (D) Water
(E) Man (F) Stable
(G) Animal (H) Hive
Ans : (A, F)
68. Hand and Fingers
(A) Foot (B) Eyes
(C) Hat (D) Teeth
(E) Head (F) Stomach
(G) Nose (H) Hair
Ans : (E, H)
69. Oxygen and Man
(A) Petrol (B) Stool
(C) Carpenter (D) Sky
(E) Driver (F) Wood
(G) Water (H) Fish
Ans : (G, H)
70. Neat and Clean
(A) Dirty (B) Tidy
(C) Route (D) White
(E) Wise (F) Ravi
(G) Foul (H) Beauty
Ans : (A, G)
Directions—(Q.71–75) In each of the following two columns, the groups of three words are given. Compare two columns and find the pairs given below each question, which satisfy the same relationship between the two groups of that pair.
Column I
(A) Cereal, Wheat, Tomato
(B) Seeds, Apple, Fruit
(C) Mother, Sister, Female
(D) Teacher, Writer, Speaker
(E) Stool, Furniture, Table
Column II
(P) Apple, Banana, Fruit
(Q) Wheat, Barley, Cereals
(R) Doctor, Painter, Father
(S) Cow, Mammal, Animal
(I) Soldier, Army, Civilian
71. (A) BP
(B) AQ
(C) CR
(D) EP
Ans : (D)
72. (A) BR
(B) AT
(C) CS
(D) DP
Ans : (C)
73. (A) DR
(B) BR
(C) ET
(D) CS
Ans : (A)
74. (A) BS
(B) AT
(C) AQ
(D) DQ
Ans : (B)
75. (A) CR
(B) EQ
(C) BQ
(D) DS
Ans : (B)

Sample Questions for IBPS Exams Reviewed by Manohar Veera on 11:54:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.