Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

PAST QUESTIONS ON BANKING, FINANCE AND ECONOMY



  1. The tenth Five-Year Plan period is :

a) 2000-05     b) 2001-06     c) 2002-07     d)   2004-2009      e)  2005-2010

  1. Indian corporates can now invest in joint ventures and subsidiaries abroad to the extent of ______% of their net worth.

a)   200         b)     150          c)   100       d)        75

  1. Minimum period of a Certificate of Deposit is :

a)   15 days      b)    30 days      c)    10 days      d)    7 days

  1. To accelerate growth of services exports from India and to create a unique brand, a new scheme called ‘_____’ has been introduced in the New Foreign Trade Policy.

a)   India Service     b)  India Calling     c)  Incredible India        d)  Served from India

  1. The New Foreign Trade Policy envisages India’s share in merchandise trade to ________  within the period 2004-09.

a)      double       b)   treble             c)  rise by 50%            d)   rise by 80%

  1. Hybrid capital instruments (debt / equity) form part of ______ capital.

a)        Tier II      b)   Tier I            c)   Paid up             d) Preference share

  1. A customer has been defined in :  

a)  Banking Regulation Act          b)  Negotiable Instruments Act           c)   Anti-Money Laundering Act     d)   KYC guidelines

  1. A Medium Enterprise is defined as one in which investment in plant and machinery is over the SSI limit, but less than Rs.        _____.

a)  5 cr.          b)   10 cr.        c)   25 cr.         d)       50 cr

  1. The BSE Sensex consists of a basket of ___ stocks.

a)  50          b)  100         c)   30         d)   66

  1. The Government of India has recently announced a scheme for providing short term loans to farmers at concessional rate of ____% p.a. up to an amount of Rs.___ lac.

a) 7, 1          b)   7, 3              c)    5,  1              d)    5, 3

  1. The provision to be made on Standard assets for the current year is :

a) 0.25%           b)   0.40%             c)  0.40% for all loans except loans to Priority Sector               d) 0.40% on all loans, except loans to direct Agri & SME segments, for which the provision is 0.25%

  1. Clause 49 of the Listing Agreement of SEBI refers to :

a)    announcing of quarterly results of listed companies
b)    restriction of FDI in public sector banks
c)    corporate governance and financial penalties including delisting for companies who do not appoint the required number of independent directors on their board
d)    None of these

  1. Which bank in India ranks number one in India in terms of market capitalization?

a)  SBI              b)  ICICI  Bank     c)      UTI Bank     d)  IDBI Bank                   

  1. Which is the first mutual fund in the country to offer redemption of its units through ATMs of HDFC Bank and VISA ?

a)  Reliance MF         b)    UTI MF           c)   SBI MF        d)  PruICICI MF

  1. The stake of SBI in its joint venture with TCS, C-Edge, is :

a)   51%             b) 40%                c)   60%                           d)   49%

  1. A Bank’s aggregate capital market exposure has been capped at ___% of its net worth.

a)  5             b)    10                 c)    40                     d)   25

  1. Financial Intelligence Unit is set up by ___________ for tightening anti-money laundering measures.

a) RBI         b)   Central Vigilance Commission           c)  Income Tax Department         d)  Finance Ministry, GOI

  1. Credit limits to dealers in agricultural machinery up to Rs.___ lacs are classified as priority sector advances.

a)     25         b)  30               c)    40                    d)  20

  1. The minimum maturity period  for Commercial Paper (CP) is _____  days.

a)     14           b)    30             c)     45               d)  7

  1. The first SEZ promoted by a corporate is :

a)   Reliance SEZ, Haryana          b)   SEEPZ, Mumbai
c)   Mahindra SEZ, Pune       d)   None of the above

  1. Value added tax (VAT) is a type of tax levied on value added by any economic activity, and covers :

a)    commodities at the manufacturing  level   
b)    commodities at the manufacturing, wholesaling, and retailing level     
c)    commodities at the manufacturing and wholesaling level
d)    commodities and services at the manufacturing, wholesaling, and retailing levels
  1. The Sarbanes Oxley Act of USA concerns  :

a)    aims at improving investor confidence in American corporates
b)    improving quality of corporate disclosures and reporting, and increasing the responsibility of officers and directors of companies in these disclosures
c)    strengthen the independence of accounting firms
d)    all the above

  1. The Information Technology Act, 2000 is concerned with :

a)    legal recognition of digital signatures
b)    definition of various types of computer crimes and penalties for the same
c)    appointment of certifying authorities for issuing digital signatures
d)    recognition of digital records and their admissibility as evidence in courts
e)    all of the above

  1. As per RBI benchmark for allocation of bank credit, women beneficiaries should receive at least ____% of net bank credit.

a)       5                b)       10                c)     15            d)     1

  1. Export credit should be a minimum of ___% of net bank credit for scheduled commercial banks.

a)    12            b)   15            c)     10        d)     3

  1. Loans to software industry up to a limit of Rs._______ are classified as priority sector advances.

a)  50 lacs     b) 100 lacs    c) 1000 lacs       d)   500 lacs

  1. The Demutualisation Ordinance amending the Securities Contracts (Regulation) Act, 1956 deals with :

a)    operations of foreign mutual funds in India
b)    rules and regulations for issue of different securities in the capital market
c)    compulsory corporatisation of stock exchanges to bring about transparency and efficiency in their operations
d)    process of converting paper based securities into electronic form

  1. The WTO Agreements cover global trade in :

a) goods     b) services     c)   intellectual property      d)  investments in other countries     e)    all of these     f)   a, b & c

  1. Which committee had recommended the amalgamation of RRBs promoted by sponsor banks?

a) Mitra        b)    Narasimhan      c) Rakesh Mohan     d)    Malhotra

30. India has entered into Comprehensive Economic Co-operation Agreeement  with which of the following countries  recently:

a)  Singapore        b)  USA          c)   Australia     d)  None of these

  1. Bharat Nirman is a four-year business plan  embarked  by the Government of India for providing rural infrastructure in the areas of :

a)  irrigation & water supply  b) electrification   c) housing     d) telecommunication & connectivity e) all the above

  1. NIXI stands for :

a)    National & International Exchange of India
b)    National Internet Exchange of India
c)    Notional Inter Exchange interest
d)    None of the above

  1. South Asian Free Trade Area (SAFTA) covers _____________ countries.

a)    the seven countries who are members of SAARC
b)    all countries in South East Asia
c)    All countries in South and South-East Asia, and Australia and New Zealand
d)    Pakistan, Bangladesh, Bhutan, Sri Lanka, Nepal and Maldives

  1. MCA21 is :

a)    e-governance project of the Ministry of Company Affairs
b)    will enable companies to file their returns online with the Registrar of Companies
c)    launched as a pilot in Coimbatore, with plans to extend to Delhi shortly
d)    all the above

  1. The name of Microsoft Corporation India’s IT initiative for setting up IT kiosks in rural areas is named :

a)   Aadhar       b) Saksham     c)  Swadhan    d) Shakthi

  1. The new chairman of the US Federal Reserve is :

a) Alan Greenspan     b)  Gordon Brounes    c) Ben Bernanke      d) George Bush

  1. Which credit card company has tied up the Railways to issue a credit cum loyalty card?

a)  ICICI Cards   b) SBI Cards    c)   ABN Amro Cards   d)  Citibank

  1. Financial Network Services, the Australian banking software firm, has recently been acquired by :

) Wipro          b) TCS     c) Infosys        d)   HCL

  1. SBI has applied to open branches in Pakistan, as per the recent agreement between India and Pakistan, at  :

a) Lahore and Karachi                  b)  Islamabad and Karachi
c) Rawalpindi and Sindh                 d)  Lahore and Islamabad

  1. The risk weightage on banks’ exposure to capital market exposures is :

a)  100 %           b)  125%           c)   150%           d)       200%

  1. Export Oriented Units can retain _____% of their export earnings in foreign currency.

a) 50          b)   100     c)    80          d)    66.67       

  1. Foreign investment in private banks, (in aggregate including FDI, FII, NRI, etc.) in India is permitted up to ____%

a)    99        b)   74        c)  49            d)  24

  1. The minimum shareholding of RBI in SBI should be ___% as per SBI Act.

a)   50         b)   59           c)  51          d)          55

  1. RBI pays interest on CRR balances of banks at _____.

a)   Bank Rate         b)   Repo Rate          c)   Bank Rate minus 2%        d)  Zero %

  1. The three pillars of the Basel II framework are :

a) Minimum capital requirements              b)   Asset – Liability Management   
c)  Market discipline           d)   Supervisory review   e) all the above   f)  a, c &d

  1. The Code of Bank’s Commitment has been issued by  :

a)    RBI        b)    SBI           c)      IBA        d)  BCSBI

  1. For declaring dividend, banks should have a CRAR of at least ____% for the preceding 2 years, and net NPA of less than _____%.

a)  11, 3          b)  9,  7         c)   10,   5           d)    9,  5

  1. After ________, foreign banks operating in India will be freed of RBI imposed restrictions on their operations and treated on par with Indian banks.

a) April, 2008           b)  April, 2009         c)  April, 2010           d)   April, 2015

  1. Under Section 19(1) of the Banking Regulation Act, 1949, para- banking activities refer to : 

a) leasing      b)  hire purchase finance   c)  factoring      d)   credit card operations   e)  all the above   f) only a, b & c

  1. The percentage of profit that a bank is required to transfer to its reserve fund as per Banking Regulation Act is ______%.
      a)    25        b)    20     c)       30       d)    50

ANSWERS:

1
C
2
A
3
D
4
D
5
A
6
B
7
D
8
B
9
C
10
B
11
D
12
C
13
B
14
A
15
D
16
C
17
D
18
B
19
D
20
C
21
D
22
D
23
E
24
A
25
A
26
B
27
C
28
F
29
B
30
A
31
E
32
C
33
A
34
D
35
B
36
C
37
B
38
B
39
A
40
C
41
B
42
B
43
D
44
D
45
F
46
D
47
B
48
B
49
F
50
B


The set of questions may contain old information, Kindly update if you know the updated information.

PAST QUESTIONS ON BANKING, FINANCE AND ECONOMY Reviewed by Manohar Veera on 11:36:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.