Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

Computer Awareness for Bank Exams - July 14 -I


1. Which of the following is a part of the Central Processing Unit?

a. Printer

b. Key board

c. Mouse

d. Arithmetic & Logic unit

e. None of these


2. CAD stands for

a. Computer aided design

b. Computer algorithm for design

c. Computer application in design

d. All of the above

e. None of these


3. Which of the following printer cannot print graphics?

a. Ink-jet

b. Daisy Wheel

c. Laser

d. Dot-matrix

e. None of these


4. A program written in machine language is called?

a. Assembler

b. Object

c. Computer

d. Machine

e. None of these


5. The father of Modern Computer is

a. Charles Babbage

b. Von-nuumann

c. Danies Ritchel

d. Blaise Pascal

e. None of these


6. The Word FTP stands for

a. File Translate Protocol

b. File Transit Protocol

c. File Transfer protocol

d. file typing protocol

e. None of these


7. The lowest form of Computer language is called

a. BASIC

b. FORTRAN

c. Machine Language

d. COBOL

e. None of these


8. Best Quality graphics is produced by

a. Dot Matix

b. Laser Printer

c. Inkjet Printer

d. Plotter

e. None of these


9. Memory which forgets every thing when you switch off the power is known as

a. Corrupted

b. Volatile

c. Non-Volatile

d. Non-Corrupted

e.None of these


10.The linking of computers with a communication system is called

a. Networking

b. Pairing

c. Interlocking

d. Assembling

e. Sharing


11.The 16 bit Microprocessor means that it has

a. 16 address lines

b. 16 Buses

c. 16 Data lines

d. 16 routes

e. None of these


12. Data going into the computer is called

a. Output

b. algorithm

c. Input

d. Calculations

e. flow chart


13. Which of the following refers to a small, single-site network?

a. LAN

b. DSL

c. RAM

d. USB

e. CPU


14. Microsoft Office is

a. Shareware

b.Public domain software

c. Open-sourse software

d. A vertical market application

e. An application suite


15. How many options does a BINARY choice offer

a. None of these

b. One

c. Two

d. it depends on the amount of memory on the computer

e. It depends on the speed of the computer’s processor


16. A collection of program that controls how your computer system runs and processes information is called

a. Operating System

b. Computer

c. Office

d. Compiler

e. Interpreter


17. Computer connected to a LAN (Local Area Network) can

a. run faster

b. go on line

c. share information and /or share peripheral equipment

d. E-mail

e. None of these


18. Information travels between components on the mother board through

a. Flash memory

b. CMOS

c. Bays

d. Buses

e. Peripherals


19. How are data organized in a spreadsheet?

a. Lines & spaces

b. Layers & Planes

c. Height & Width

d. Rows & Columns

e. None


20. The blinking symbol on the computer screen is called the

a. mouse

b. logo

c. hand

d. palm

e. cursor


21. A fault in a computer program which prevents it from working correctly is known as

a. Boot

b. Bug

c. Biff

d. Strap

e. None of these


22. A self replicating program, similar to a virus which was taken from a 1970s science fiction novel by John Bruner entitled the Shockwave Rider is _________

a. Bug

b. Vice

c. Lice

d. Worm

e. None of these


23. A _______ is a bi-stable electronic circuit that has two stable states.

a. Multivibrator

b. Flip-flop

c. Logic gates

d. laten

e. None of these


24. Unwanted repetitious messages, such as unsolicited bulk e-mail is known as

a. Spam

b. Trash

c. Calibri

d. Courier

e. None of these


25.DOS stands for

a. Disk Operating System

b. Disk operating session

c. Digital Operating System

d. Digital Open system

e. None of these


26. Who is the chief of Miocrosoft

a. Babbage

b. Bill Gates

c. Bill Clinton

d. Bush

e. None of these


27. Which of the following are input devices.

a. Keyboard

b. Mouse

c. Card reader

d. Scanner

e. All of these


28. Examples of output devices are

a. Screen

b. Printer

c. Speaker

d. All of these

e. None of these


29. Which of the following is also known as brain of computer

a. Control unit

b. Central Processing unit

c. Arithmatic and language unit

d. Monitor

e. None of these


30. IBM stands for

a. Internal Business Management

b. International Business Management

c. International Business Machines

d. Internal Business Machines

e. None of these


31.___________ translates and executes program at run time line by line

a. Compiler

b. Interpreter

c. Linker

d. Loader

e. None of these


32. ___________ is an OOP principle

a. Structured programming

b. Procedural programming

c. Inheritance

d. Linking

e. None of these


33. COBOL is widely used in _________ applications

a. Commercial

b. Scientific

c. Space

d. Mathematical

e. None of these


34. RAM stands for

a. Random origin money

b. Random only memory

c. Read only memory

d. Random access memory

e. None of these


35. 1 Byte = ?

a. 8 bits

b. 4 bits

c. 2 bits

d. 9 bits

e. None of these


36. SMPS stands for

a. Switched mode Power Suply

b. Start mode power supply

c. Store mode power supply

d. Single mode power supply

e. None of these


37. The device used to carry digital data on analog lines is called as

a. Modem

b. Multiplexer

c. Modulator

d. Demodulator

e. None of these


38. VDU is also called

a. Screen

b. Monitor

c. Both 1 & 2

d. printer

e. None of these


39. BIOS stands for

a. Basic Input Output system

b. Binary Input output system

c. Basic Input Off system

d. all the above

e. None of these


40. Father of ‘C’ programming languagea. Dennis Ritchie

b. Prof Jhon Kemeny

c. Thomas Kurtz

d. Bill Gates

e. None of these

ANSWERS

1. (d) 2. (a) 3. (b) 4. (a) 5. (a)

6. (c) 7. (c) 8. (d) 9. (b) 10. (a)

11. (c) 12. (c) 13. (a) 14. (e) 15. (c)

16. (a) 17. (c) 18. (c) 19. (d) 20. (e)

21. (b) 22. (d) 23. (b) 24. (a) 25. (a)

26. (b) 27. (e) 28. (d) 29. (b) 30. (c)

31. (b) 32. (c) 33. (a) 34. (d) 35. (a)

36. (a) 37. (a) 38. (c) 39. (a) 40. (a)
Computer Awareness for Bank Exams - July 14 -I Reviewed by Manohar Veera on 2:27:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.