Top Ad unit 728 × 90





51.       Who was the first Indian ruler to apply the Western methods to his administration:
Ans. Tipu Sultan        
52.       Who  was the first to have the office of both Governor General and Commander-in-chief conferred upon him?
Ans.  Cornwallis                     
53.       Which Governor General in India outlawed Sati and female infanticide and defined the aims of education in India?
Ans.  William Bentinck
54.       The first three universities in India at Calcutta, Bombay and Madras were established in which year?
Ans. 1857       
55.       When was the modern Postal System introduced in India?
Ans. 1854       
56.       What was the purpose of the Grand Durbar held at Delhi on January1, 1877 while nearly 58 million people were stricken with grave famine, leading to the death of nearly 5 million people in a single year?
Ans. To invest Queen Victoria with the title Kaiser-i-Hind or Queen Empress of India            
57.       The Local Self-Government institutions in India were established in 1881 by:
Ans.  Ripon    
58.       The People greatly resented the partition of Bengal in 1905, because
Ans. It was an attempt to divide the people of Bengal on communal lines                
59. The purpose of the ‘Macaulayan System’ of education introduced in India was to create:
Ans.  Indian in blood and colour, but English in tastes          
60.       Who of the following sent a petition signed by about a thousand persons to Government of India urging it to legislate for widow remarriage?
Ans.  Ishwar Chandra Vidyasagar       
61.       The tragic story of Indigo cultivators was mirrored in a drama called ‘Nil Darpan’ written by:
Ans.  Dinabandhu Mitra         

62.       The famous agrarian riots in Poona and Ahmadnagar, generally known as the Deccan riots of 1875 were directed against the:
Ans. Money –lenders  
63.       The medieval Hindu ruler who was a contemporary of Akbar and took the title of Vikramaditya was:
Ans. Hemachandra (Hemu)
64.       The district as an administrative unit under a magistrate and a Collector was first evolved in India during the Governor Generalship of…..
Ans. Cornwallis          
65.       The first known ruler to introduce canal irrigation in India was:
Ans.  Firuz Tughluq   
66.       Two major crops introduced in India during the Mughal period were
Ans.  Tobacco and Maize        .
67.       The Mughal empire reached its maximum territorial extent during the reign of….
Ans.  Aurangzeb
68.       The Voluminous compositions attributed to Guru Govind Singh (the last Sikh guru) are collectively known as:
Ans. Baichitra Natak  
69.       The only Hindu noble at the court of Akbar to accept the din-I-Ilahi was:
Ans. Birbal     
70.       The partition of Bengal was carried out by
A. Lord Curzon
71.       Who among the following viceroys of India is known as the father of Local-self government?
A. Lord Ribbon

72.       From which one of the following Movements Ganhiji stepped into the Indian Freedom struggle?
A. Champaran Movement
73.       Treaty of Seringapatam was signed between
A. Tipu Sultan and English
74.       Rabindranath Tgore gave up his knighthood after
A. Bengal Partition
75.       Who was the national leader who wrote History of India on the walls of the Andaman Cellular Jail?
A. Vir Savarkar
76.       She was deeply associated with The Theosophical Movement
A. Madam Blavatsky
77.       Saheed-i-Azam Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev were executed by the British Government on March 23, 1931. In which of the following cases they were implicated?
A. Lahore conspiracy
78.       Who was the Governor General when the Jalianwala Bagh massacre took place?
            Ans.     Lord Chelmsford.
79.       In which year did the Cabinet Mission arrive in India?
            Ans.     1942.
80.       Who introduced subsidiary alliance in India?
            Ans.     Lord Wellesley.
81.       When did the Second Round Table Conference take place?
            Ans.     1931.
82.       Who established the newspaper titled Young India.  
            Ans.     Lala Lajpat Rai.
83.       Who was the political Guru of Mahatma Gandhi?
            Ams.    Gopala Krishna Gokhale.
84.       Purna Swaraj as the goal of the Indian National movement was declared at….
            Ans.     Lahore sessionf of INC.
85.       Dilli Chalo is the famous call you would associated with ………..
            Ans.     Subhash Chandra Bose/
86.       This Indian freedom fighter is the author of the book Gita Rahasyam and was known as ‘The Father of Indian Unrest’ to the British.  His name is
            Ans. Bal Gangadhar Tilak
87.       Which organization could be called the Precursor of the Indian National Congress? 
            Ans.   British Indian Association.
88.       Religion and History – the two strong points were used by ….. to foment revolt against the British.
            Ans. Bal Gangadhar Tilak
89.       Which Act deprived the Indians of the privilege of train and defence provided by law?
            Ans.  Rowlatt Act1919.
90.       The first President of Swaraj Party was
            Ans.     Chittaranjan Das.
91.       Who asked for separate electorate for muslims during British rule?
            Agha Khan: He is known to have led the deputation of Muslim leaders to the Viceroy, Lord Minto II, in 1906, seeking separate electorates for Muslims in any representative system which might be introduced.

92.       Anglo Mysore War III was fought by whom?
            Ans.     Anglo-Mysore War, Third: was fought between the English under Cornwallis and Tipu Sultan in 1790-92. Tipu Sultan had to submit and was compelled to sign the Treaty of Seringapattam.

93.       What is Arya Samaj?

            Ans. Arya Samaj: was founded by Dayanand Saraswati. It opposed idolatry; encouraged conversion to Hinduism and condemned casteism.

94.       Who founded Asiatic society?
            Ans.     Asiatic Society: Of Calcutta, was founded in 1784 by Sir William Jones to enquire into history, antiquities, arts, science and literature of Asia.

95.       Battle of Buxar was fought by ……………

            Ans.     Battle of Buxar: In this battle in 1764, the British forces under Hector Munro defeated the Muslim army under three Mohammedan leaders, Mir Kasim, Nawab Shuja-ud-daulah and the Emperor Shah Alam-II.

96.       Battle of Kanwah was fought by …………..
            Ans.     Battle of Kanwah: was fought in 1527 in which Babar defeated Rana Sanga of Mewar. This battle resulted in the defeat of powerful Rajput confederacy.

97.       Battle of Plassey was fought by ………….

            Ans.     Battle of Plassey: In this battle in 1757, the English under Lord Clive defeated Siraj-ud-Daulah (supported by the French forces). It brought Muslim rule in Bengal to an end and laid foundations of the British rule in India.

98.       Partition of Bengal was done ……………..

            Ans.     Bengal partition, First: The first partition of Bengal was done in 1905 during the Viceroyalty of Lord Curzon. It was revoked in 1911.

99.       Who is associated with prohibition of Sati?

            Ans.     Bengal partition, First: The first partition of Bengal was done in 1905 during the Viceroyalty of Lord Curzon. It was revoked in 1911.

100.     Mrs. Annie Besant was ………..

            Ans.     Besant, Annie: She was the first woman President of the Indian National Congress in 1917. She had founded the Home Rule League in 1915. She is described as theosophist, educationist and Indian nationalist. (Sarojini Naidu was the second woman President of the Indian National Congress in 1925).

MODERN INDIA --HISTORY Reviewed by sambasivan srinivasan on 8:08:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.