Top Ad unit 728 × 90




101.     What do you know of Blue Water Policy?      

            Ans.     Blue Water Policy: The "Blue Water" policy is attributed to Don Francisco de Almeida, the first Viceroy of the Portuguese possessions in India. His "Blue Water" policy was to be powerful at the sea instead of building fortresses on Indian land.

102.     Who called Mahatma Gandhi as “father of the Nation”?

            Ans.     Subhas Chandra Bose.   Bose, Subhash Chandra : better known as Netaji of Azad Hind Fauj (Indian  National Army&endash;INA),  was  a  powerful  nationalist leader and was also once elected President of the Indian National Congress.

In a message to Gandhiji, in a broadcast from Azad Hind Radio, Rangoon, on July 8, 1944, he said&endash; "Father of our Nation! In this holy war of India's liberation, we ask you for your blessings and good wishes".

103.     When did Cabinet Mission come to India?

Cabinet Mission: On February 14, 1946, a Cabinet Mission was proposed to be sent to India by Britain's new Labour Party Prime Minister, Mr Atlee. The Mission consisted of Lord Pathick Lawrence, Sir Stafford Cripps, and Mr A.V. Alexander which soon came to India and met the Indian leaders to negotiate handing over power. Its recommendations were:

(a) There should be a Union of India comprising British India and the Indian States;

(b) The federal centre should have control over defence, foreign affairs and communications;

(c) The Provinces should form three groups&endash;(1) Group of the Hindu majority provinces&endash;Bombay, Central Provnces, U.P., Madras, Bihar, Orissa, Delhi, Ajmer-Marwar and Coorg; (2) Group of the Muslim Majority Provinces&endash;Punjab, NWFP, Baluchistan and Sind; (3) Group of Bengal and Assam.

(d) A Constituent Assembly should be set up for the Union; (e) Any Province could withdraw from any Group after the first general election.

The Mission also recommended that an interim Government should be formed by the major political parties.

The Commission rejected demand of the Muslim League for division  of India i.e., creation of Pakistan.

104.     Under which Act the title of Governor general of India was substituted for that of Governor General of Bengal.

Ans.     Charter Act of 1833: Under this Act, the title of Governor General of India was substituted for that of Governor General of Bengal.

105.     When did Cripps Mission visit India?

            Ans.     Cripps Mission: visited India on March 22, 1942 during the reign of Lord Linlithgo.

106.     When Delhi was made the capital of India?

            Ans.     Delhi: was made the capital of British rule in India in 1911 during the Viceroylty of Lord Hardinge. The capital was transferred from Calcutta to Delhi.

107.     ‘Do or die’ slogan was  given by whom and when?

            Ans.     Do or die: Gandhiji exhorted the people to join the "Quit India" Movement of August 1942 and laid stress upon a number of things, one of which was: Do or Die (Either free India or die in the attempt).

108.     Who propounded Drain Theory?

            Ans.     Drain Theory: This term was propounded (advocated) by Dadabhai Naoroji exposing the exploitive nature of the British rule in India resulting in the poverty of the Indians. It stated that the resources of the country were being utilised in the interest of Britain. Sir Syed Ahmad Khan, however, did not believe in the drain theory.

109.     Who built Hauz Khas (in New Delhi)?

            Ans.     Firoz Shah Tughlaq.

110.     Freedom movements in sequence?

            Ans.     Freedom Movement;Events in sequence: Morley-Minto Reforms (1909); Khilafat Movement (1919); Non-cooperation Movement (1920); Boycott of Simon Commission  (1927); Lahore Congress (1929); Dandi March and Civil Disobedience Movement (1930); Quit India Movement (1942); Naval Mutiny (1946); Indian Independence Act (1947).

111.     Which of the following was the ‘Newspaper’ of Annie Besant?
Ans. New India
112.     The Dyarchy which was introduced in 1921 in provinces was in force till the year:
Ans. 1937       
113.     The Secretary of State for India was given powers under which Act?
Ans.The Act of 1919  
114.     At Jallianwala Bagh meeting … ordered the troops to open fire:
Ans. Col. Dyer            
115.     Dandi March started on ….. 1930
Ans. 12th March          
116.     When Gandhi-Irwin Pact was signed, the secretary of State for India was:
Ans. Wedgwood Benn
117. The famous resolution on Non-cooperation under the inspiration of Mahatma Gandhi was adopted in a special session of Congress held at Calcutta in:
Ans. September 1920 
118      Who was the British Prime Minister who convened the First Round Table conference in London?
Ans. Ramsay McDonald         
119.     Who opened the First Round Table Conference?
Ans.  M.K. Gandhi     

120.     . Who founded the ‘All India Harijan Samaj’ in 1932?
Ans. Mahatma Gandhi           
121      Which leader died as a result of injuries sustained during a protest demonstration against Simon Commission:
Ans.  Lala Lajpat Rai
122.     With whom is the slogan “Do or Die” associated?
Ans.     Mahatma Gandhi
123.     The Bardoli Satyagraha was led by:
Ans. Vallabhbhai Patel           
124.     The sole representative of the Congress in the Second Round Table Conference was:
Ans.  Mahatma Gandhi          
125.     During the first hundred years of the British rule in India, people’s resentment and opposition to the British politics mainly surfaced in the form of:
Ans.  Tribal uprising    and  Peasant uprisings
126.     One of the earliest and the best known mutinies before the revolt of 1857 was:
Ans. Indian Solders Mutiny at Vellore (1806 ) 
127.      Indian handicrafts rapidly declined due to:
Ans.  Lack of patronage,  growing craze for imported goods and stiff competition from the machine made goods of England.
128.     The single biggest item of British capital investment in India was:
Ans. Railways 
129.     The main cause for the instant popularity of the Arya Samaj was that:
Ans. It combined the opposition to the evil practices of Hinduism with an aggressive assertion of the superiority of the Vedic religion and Indian over all other faiths
130.     What was the main objective of the Wahabi movement which during 1852-70 was particularly active in the Punjab, Bengal, Bihar and the NWFP?
Ans.  To overthrow the Sikhs in the Punjab and the British in Bengal and to restore Muslim Power in India                       
131. Who said: “The Congress is tottering to its fall and one of my greatest ambitions while in India is to assist it to a peaceful demise”.
Ans.  Lord Curzon                  
132.     The programme of Swadeshi and Boycott against the partition of Bengal was visualized by:
Ans.  Aurobindo Ghose          
133.     The INC for the first time passed the resolutions on Swaraj, Boycott and National Education at its annual session held at:
Ans. Surat (1907)       
134.     On what charge was Khudiram Bose, a boy of 18 sentenced to death on April 30, 1908?
Ans. for attempting to murder Kingsford, the Chief Presidency Magistrate at Muzaffarpur, who had ordered severe flogging to some young men for minor offences
135.     The All India Muslim League was founded in December 1906 at:
Ans.  Dacca    
136.     Who is regarded as ‘The Mother of the Indian Revolution”?
Ans.Madam Bhikaji Cama      
137      The Ghadar Party was founded (November 1913) at San Francisco USA by:
Ans. Lala Har Dayal   
138.     The Lucknow Session of INC and the Lucknow Pact (1916) were significant on account of:
Ans. Unity between Moderates and the Extremists with the return of the Extremists to the congress and  the pact between the Congress and Muslim League                     
139.     The Home Rule Movement was aimed at:
Ans. Self-government for India within the British Commonwealth    
140.     . Bal Gangadhar Tilak earned the epithet of Lokmanya during:
Ans. The Home Rule Movement        
141.     The Khilafat Movement of the Indian Muslims related to:
Ans. Restoration of the Sultan of Turkey who was Caliph of the Muslim World       

142.     The main objectives of the Non-cooperation Movement were:
Ans. Restoration of the old status of the Caliph (Khilafat Demand) and attainment of Swaraj for India.
143.     The Non-cooperation Movement was suspended in February 1922 on account of:
Ans.  The Chauri Chaura incident                  

144.     .Who threw  two bombs on the floor of the Central Assembly in New Delhi on April 8 1929?
Ans. Bhagat Singh and  Batukeshwar Dutt    

145      .On September20, 1932 Mahatma Gandhi began fast unto death in Yeravada Jail against:
Ans. British repression of the satyagrahis,  Violation of the Gandhi-Irwin Pact and             Communal Award of Ramsay McDonald.

146.     The most important feature of the government of India Act of 1935 was:
Ans. Bicameral Legislature                 

147.     The Congress ministries gave up office in October 1939 over the Issue of:
Ans. Failure of the British to define their war aims
148.     Kasturba Gandhi died in detention (in 1944) at:
Ans. Aga Khan Palace
149.     The Simla Conference called by Viceroy Lord Wavell (to discuss the so-called Wavell Plan) in June 1945 failed on account of:
`           Ans.  Jinnah’s demand that the Muslim League alone would nominate Muslim members to the Executive Council.The demand of the Congress to include the members of all communities in their quota to the Executive Council.   The demand of the Scheduled Castes to reserve seats in the Executive Council in Proportion to their population.  
150.     . The Interim Government which took office on September 2, 1946 was headed by:
Ans.  Jawaharlal Nehru           
MODERN INDIA --HISTORY Reviewed by sambasivan srinivasan on 6:40:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.