Top Ad unit 728 × 90





1.         The equatorial diameter of earth is
            Ans.  12,756 km                                             

2.         Of the estimated surface area of earth, hydrosphere covers
            Ans. 71.43 per cent

3.         Which one of the following is called the ‘Evening Star’?
            Ans. Venus     

4.         The imaginary line on which the earth spins is
            Ans. Axis        

5.         The spinning of earth on its axis is called
            Ans. Rotation

6.         The movement of earth around the sun is called
            Ans. Revolution

7.         The elliptical path of earth’s revolution around the Sun is called
            Ans.  Orbit     

8.         When the earth is farthest from the Sun, it is said to be in
            Ans.  Aphelion                       

9.                  On which date does summer solstice occurs?
Ans. 21st June             

10.       The imaginary line passing round the earth midway between the North and South poles is called
            Ans. Equator

11.       The longest day is on
            Ans. 21st June

12.       17th Parallel separates
Ans. North and South Vietnam

13.       The Sun’s rising in the east and setting in the west is due to
            Ans. Movement of the earth on its axis

14.       Contours are lines showing
Ans. Places on earth at the same altitude

15.       Indian standard time is ahead of Greenwich time by
            Ans. 5 ½ hours

16.       When a traveller crosses the International Date Line from West to East he
            Ans.  Gains one day   

17.       Isobaths are lines joining
            Ans. Equal depth in an ocean

18.       Temperate Grassland of Europe and Asia is called
Ans.  Steppes                                      

19.       The temperature Grassland of South America is called
            Ans.  Pampas  

20.       The animal kingdom found in a particular geographical region is called
            Ans. Fauna     

21.       The organic remains of animals which have remained preserved in rocks is called
            Ans. Fossils                

22.       Which country is famous for its dairy products?
            Ans. Denmark

23.       The largest producer of rubber is
            Ans. Malaysia

24.       The largest producer of groundnut in the world is
            Ans. India       

25.       The largest producer of rice in the world is
Ans.  China                 

26.       The first three major coal producer in the world are
Ans. The U.S.A., former U.S.S.R. China

27.       The world’s largest producer of diamond is
            Ans.  Former U.S.S.R.

28.       The largest producer of mica in the world is
            Ans. India

29.       The main races of the world are
            (a) Mongolians                                                 (b) Caucasians
            © Negroes                                                       (d) All of the above

30.       The deepest ocean in the world is
            Ans.  Pacific   

31.       The smallest continent of the world is
            Ans.  Australia            

32.       Which is the lowest body of water in the world?
            Ans. Dead Sea

33.       Which is the land of white elephants?
            Ans.  Thailand            

34.       What is the old name of Indonesia?
Ans. Dutch East Indies          

35.       Which is the smallest ocean in the world?
Ans.  Arctic

36.       The longest railway platform in the world is
Ans. Kharagpur (West Bengal)

37.      Which country is known as the “Land of Morning Calm”?
Ans. Korea

38.       The heaviest mass revolving round the sun is
            Ans. Earth

39.       Which of the following is regarded as a perennial crop?
Ans. Sugarcane

40.       The busiest ocean route for shipping is in the
Ans. North Atlantic Ocean

41.       What is the average salt content in a litre of seawater?
Ans. 35 gm                                                     

42.       On 21st June, the duration of the daylight at a place on earth, with latitude 66.30’N and angle of incidence 47’  of the sun’s rays is
Ans. 24 hours

43.       On 21st December, the duration of daylight at a place on earth, with latitude 66.30’N and angle of incidence 0’ of the sun’s rays, is
Ans. Zero hours

44.       The deepest mine in the world (about 4 km deep) is in the Continent of
            Ans.  Africa    

45.       In which type of rocks are coal and petroleum found?
Ans. Sedimentary

46.       Name the two most important constituents of the ecological systems?
Ans. Physical environment and various organisms living in it

47.       How many minutes for each degree of longitude does the local time of any place vary from the Greenwich time?
            Ans. Four minutes

48.       The atmosphere has been divided into sub-spheres according to the general characteristics of temperature variations.  Their number is
            Ans. 7

49.       The strait connecting Arabian Sea and Bay of Bengal is
Ans.  Palk strait                      

50.       Korba is famous for

Ans. Aluminium plant
WORLD GEOGRAPHY QUIZ Reviewed by sambasivan srinivasan on 7:57:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.