Top Ad unit 728 × 90



ENGLISH --1213-1 -26122014

 English Language
Directions(Q. 51-65): Read the passage carefully and answer the questions given below it.  Certain words/phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
Things have got so bad between India and Pakistan that when they talk peace it looks like war.  Their prime ministers were to address the 65th annual session of the United Nations General Assembly (UNGA) in New York and then meet on the sidelines.

One day Prime Minister Nawaz Sharif made some ill-advised, bellicose, Kashmir-related remarks against India in his speech at the UNGA.  On the following day Prime Minister Manmohan singh lashed out at Pakistan in his speech.  Before they met the next day Sharif reportedly called singh a “village hag” (sic) off the record and put paid to whatever diplomatic gains he had counted on.  After that, the meeting could not be one-on-one.

Back home, the Indo-Pak media war was savage, sharpened by BJP leader Narendra Modi’s explosive reaction to the “village hag” remark.  One channel pitted the notoriously visceral Pakistani politician sheikh Rashid Ahmed against Hindu and Muslim Indians, scoring brownie points while anchors lost their neutral cool.

The New York meeting achieved nothing except vague agreement on sorting out the recent Line of Control incidents through armies that hate each other.  Pakistan’s reference to Indian terrorism in Balochistan was correct but not comparable to India’s globally accepted designation of Pakistan as the epicenter of terrorism threatening the world, including the US, the EU, India, Russia and China, to say nothing of the Central Asian states, which cower before the Uzbek terrorists trained in Pakistan.

Manmohan Singh’s reaction to an act of terrorism in Jammu on the eve of his meeting with Sharif was brave and statesman like, give the negative press he has at home and the populist atmospherics of the coming elections in India.  He said he would not be deterred by terrorism while taking peace with Pakistan.  While in New York, he met President Barack Obama—who could not find time for his Pakistani counterpart—and agreed to meet Sharif, with caveats against pinning high hopes on the meeting.

Sharif’s reference to Kashmir at the UNGA was aimed more at audiences at home than at India.  He also expressed Pakistan’s newfound plaint about the “unjust” global system created by a flawed UN and called, unrealistically, for reforms in the world body.  At home, right-wing TV anchors and newspaper reporters were pleased that ‘he spoke softly but gave a harsh message”.  Some were put off because he was not “fiery” enough, meaning that he lacked in denunciatory “Chavizmo” or the parading of a poor man’s unless tumescence in global politics.

Ace anchor Kamran Khan gave the familiar, but repeatedly defeated, spin to the Jammu attack on Indian police and military troops:  “The attacks inflicted a heavy loss to the Indian army and police and also revived the assertion that no effort for peace between Pakistan and India could bear fruit until the Kashmir issue was resolved.

Sharif was toeing the Foreign Office line, which has traditionally toed the Pakistan army line, built on the frozen geopolitical position on India as a permanent enemy opposed to the very existence of Pakistan.  The last bit is supported by the textbook brainwash in the schools of Pakistan, particularly Punjab, currently ruled by Sharif’s rightwing PML(N).

His plaint about Kashmir not finding place on the roster of issues at the UN was purely for home consumption, because the 1972 Indo-Pak Simla Agreement had forever assigned it to bilateral dialogue.  Pakistan had –wrongly—tried to move the International Court of justice (IC) against India for the 1999 shooting down of a surveillance aircraft.  The ICJ, while asserting that it had no jurisdiction over the matter, gratuitously advised Pakistan to abide by the 1972 change of status of all disputes.
51. Why did the issue of Kashmir not figure on the roster of issues at the UN?
A)      because the UN does not want to poke its nose in such complicated issue.
B)       Because the Kashmir issue is not so important comparison to other global issues.
C)       Because, as per the Indo-Pak Shimla Agreement 1972, Kashmir issue can be
resolved only through bilateral dialogues.
D)      Because ICJ does not exercise its jurisdiction over the matters of India and
E)       None of these

52. what results came out of the New York meeting between the two Prime Ministers?
A) That they would effectively deal with the Uzbek terrorists being trained in Pakistan.
B) Both the countries agreed to reduce deployment of their forces at Indo-Pak borders.
C) That they would take concrete steps to minimize the threat of Indian terrorism in Balochistan
D) Nothing except a vague agreement on sorting out the recent LoC incidents through armies.
E) All the above

53. Why is it mentioned that when India and Pakistan talk peace, it looks like war?
1) Because the Prime Ministers of both the countries made reproachful remarks against each other.
2) Because both the countries are weak at their homes and they cannot help a war talk.
3) Because both the countries tend to behave in a savage manner.
A) Only 1             B) Only2         C) Only 3        D) Both 1 and 2          E) Both 1 and 3

54.Why did Nawaz Sharif call Manmohan Singh a ‘village hag’?
A) Because Nawaz Sharif has gone insane and does not have any bit of courtesy and manner.
B) Because Manmohan singh had lashed out at Pakistan in his speech just a day before.
C) Because of their bitter relationships.
D) Because Nawaz Sharif knew that India is a very weak country and would not dare to counter his remarks.
E) None of these

55. What prompted the anchors of a media channel to lose their neutral cool?
1) The pugnacious remarks made by Nawaz Sharif against India
2) Because of the humiliating remarks by a Pakistani politician against Hindu and Muslim Indians
3) Because of the rude tone of a prominent BJP leader
A) Only 1 B) Only 2        C) Both 1 and 2           D) Both 1 and 3          E) Only 3

56. Why did Manmohan Singh say before going to New York to meet President Barack Obama that he would not be deterred by terrorism while talking peace with Pakistan?
A) Because he knew that war against war or terror against terror cannot bring peace to a region.
B) Because he knew that Pakistan is not so weak that it could be easily defeated in a war.
C) Because of the internal pressure from the party members.
D) Because he wanted to establish that an act of terrorism cannot deter his strong determination of peace talk with Pakistan
E) Because he wanted to create populist atmospherics of the coming elections in India.

57. Which of the following is false about Sharif’s address to the 65th annual session of the United Nations General Assembly in New York?
A) Nawaz Sharif asserted Pakistan’s newfound complaint against the unjust global system created by the United Nations.
B) As per the right-wing TV anchors and newspaper reporters, Sharif gave a harsh message in soft tone.
C) Some of the left-wing TV anchors and newspaper reporters claimed that his speech was not so fiery as it should have been.
D) Sharif’s reference to Kashmir at the UNGA was aimed at India rather than at Pakistan.
E) All the above are true.

58. Which of the following is true about the given passage?
A) The given passage is a reflection of improving relationship between India and Pakistan.
B) The given passage presents the current status of Indo-Pak relations.
C) The given passage tries to defame the Prime Ministers of both India and Pakistan.
D) The given passage has been written by a pro- Pakistan writer.
E) The given passage presents a distorted picture of Indo-Pak relations.

59. What is Pakistan doing, as a last resort, to create anti-India sentiment?
1) It is helping terrorist organisations on its land.
2) It is trying to brainwash school children and instill anti-India sentiments in their minds.
3) It is recruiting omen suicide bombers in its terroritory.
A) Only 1)           B) Only 2)       C) Only 3)       D) Only 1) and 2)        E) Only 2) and 3)

Directions(Q.60-62): Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning of the word/group of words printed in bold as used in passage.
60. Caveat
A) reason              B) rule                         C) caution        D) promise      E) attitude
61. Plaint
A) herb                 B) simplicity                C) opinion       D) theory                     E) allegations  
62. Denunciatory
A) accusatory       B) praiseworthy           C) reforming    D) excellent     E) harsh

Directions (Q.63-65): Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/group of words printed in bold as used in the passage.
63. Cower
A) meet                B) kowtow      C) face             D) cowardice               E) stand
64. Deterred
A) impeded          B) frightened   C) diverted      D) encouraged             E) stopped
65. Tumescence
A) void                 B) totality        C) amplitude    D) congestion              E) surfeit

Directions(Q.66-70): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it.  The error, if any, will be in one part of the sentence.  The number of that part is the answer.  If there is ‘No error’ the answer is E). (Ignore errors of punctuation, if any.)

66.A) The Supreme Court has restricted all authorities for denying/B) a benefit or service to any citizen of India /C) for want of the Aadhaar card / D) even as the centre claimed that the scheme was only voluntary. / E) No error

67.A) Faced with the prospect of judicial scrutiny / B) of any decision to ban opinion polls. / C) the Centre said there is no move / D) at this time to ban opinion polls. / E) No error

68. A) There is the obvious pain for those / B) without jobs, and for those losing / C) those, but at one level, the solution appears / D) to be simple: just wait for the economy to pick up. / E) No error

69. A) In a decisive endorsement of her policies at home / B) and in Europe, Chancellor Angela Merkel’s Christian Democratic block gathered / C) 42 per cent of the votes / D) only few seats short of an absolute majority. / E) No error

70. A) The Planning Commission in its National Human Development Report / B) points out that corruption is the most endemic / C) and entrenched manifestation of poor government / D) in the Indian society. / E) No error

Directions(Q.71-75): Against each question number, an incomplete statement is provided.  In order to complete the statement there are fillers denoted by (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7), (8) and (9).  you have to find out which one, two or more of these can grammatically and meaningfully complete the incomplete statement provided against the question number.
1)      to racism fundamentally misunderstand America and its justice system.
2)      she is superbly qualified to do this.
3)      have drawn inspiration form the terrorists who took over Mumbai’s Taj Hotel in 2008.
4)      probe the reasons for underdevelopment and work towards removing the impediments responsible for inequality among citizens.
5)      in a criminal case is beyond a reasonable doubt.
6)      adding one more twist to politics in Andhra Pradesh.
7)      who value the craft and beauty of literary endeavor.
8)      extend help on the basis of need, not language or religion.
9)      and is not back in business.

71. After 484 days in jail, YSR Congress leader Jaganmohan Reddy walked out of jail,_____
A) Only 3)            B) Only 5)       C) Only 6) and 9)        D) Only 8)       E) Only 9)

72. The terrorists who held hundreds hostage in the Westgate shopping mall in Nairobi appeared to _______
A) Only 2)            B) Only 9)       C) Only 5)       D) Only 3)       E) Only 1)

73.The Indians who attribute Rajat Gupta’s conviction _______
A) Only 8)            B) Only 1)       C) Only 3)       D) Either 1) or 3)         E) None of these

74. Manjula Padmanabhan is a writer’s writer a cult heroine for those _____
A) Only 6)            B) Either 2) or 7)         C) Only 2)       D) Only 3)       E) Only 7)

75. Politicians, if they really are interested in all –round development of people, should_______
A) Either 4) or 8)  B) Only 3)                   C) only 4)        D) Only 7)       E) None of these

Directions(Q. 76-80): Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5),and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
(1)   No force is used to persuade the reader.
(2)   The pen expresses a personal or public opinion.
(3)   The reader has the right to hold his own view; he may not be convinced of the writer’s judgement and opinions presented to him.
(4)   It stands for the press, literature, newspapers, books and other writings.
(5)   We may, therefore, say that the pen stands for the peaceful means by which a person is persuaded to accept the views which the writer holds.
(6)   The power of all writings is to connect one’s mind with another, to persuade the reader to take up the view which the writer holds on aparticular subject.

76. Which of the following should be the FIRST sentences after rearrangement?
A) 1                      B) 6                 C) 5                 D) 3                 E) 2

77. Which of the following should be the LAST(SIXTH) sentences after rearrangement?
A) 2                      B) 1                 C) 3                 D) 4                 E) 5

78. Which of the following should be the THIRD sentences after rearrangement?
A) 5                      B) 3                 C) 1                 D) 6                 E) 2

79. Which of the following should be the SECOND sentences after rearrangement?
A) 4                      B) 5                 C) 6                 D) 3                 E) 2

80. Which of the following should be the FOURTH sentences after rearrangement?
A) 6                      B) 4                 C) 3                 D) 2                 E) 1

Directions (Q.81-90): In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number.  Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningful.
Life insurance helps families maintain their standard of living and also helps them save for their long-term goals.  LIC, being the oldest and the biggest in the life insurance industry, knows it best in(81) lives and money.

Most people have their first contact with an insurance company (82) an insurance sales agent.  These people help individuals, families and businesses (83) insurance policies that provide the best protection for their lives, health and property.  Agents prepare reports, maintain records, (84) out new clients, and in the (85) of a loss, help policyholders (86) their insurance claims.  Increasingly, some are also offering their clients financial analysis or advice on ways to minimize risk.

Life insurance agents (87) in selling policies that pay the beneficiaries in the event of death of life insured or on (88).  Depending on the policyholder’s circumstances, a cash-value policy can be (89) to provide retirement income, funds for the education of children, or other benefits.  Life insurance agents also sell annuities that (90) a retirement income.

81. A) returning                       B) handling                 C) saving                     D) promising   E) controlling
82. A) with                              B) of                            C) over                        D) about                      E) through
83.A) select                             B) elect                                    C) choice                     D) detect                      E) pick
84. A) hunt                              B) investigate              C) seek                        D) chase                      E) delve
85. A) accident                        B) event                                   C) fact             D) occasion     E) chance
86. A) clear                              B) conclude                 C) decide                     D) adjudge      E) settle
87. A) specialize                      B) pursue                                 C) work           D) broaden      E) convince    
88. A) endurance                     B) durability                C) survival       D) revival        E) medical      
89. A) constructed                   B) designed                 C) useful                      D) developed   E) purchased

90. A) claim                             B) calculate                 C) arrange       D) secure                     E) promise

51.    C  52. D   53. A   54. B   55. B   56. D   57. D   58. B   59. B  

60. C   61. E    62. A   63. E    64. D   65. A

66. A; Replace ‘for’ with ‘from’

67. C; Replace ‘is’ with ‘was’

68. C; Replace ‘those’ with ‘them’

69. D; Replace ‘only few’ with ‘only a few’

70. C; Replace ‘government’ with ‘governance’

71. C   72. D   73.B                74.E                 75. A

(76-80): BDFCAE

76. E    77. E    78.D                79.A                80. C   81.B                82.E                 83.A                84. C  

85. B   86. E    87.A                88. C   89.B                90. E

ENGLISH --1213-1 -26122014 Reviewed by sambasivan srinivasan on 5:48:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.