Top Ad unit 728 × 90



SBI Probationary Officer's Exam Solved : General Awareness/Computer Knowledge

Paper | (Held on 12-10-2008)


1. Balmiki Prasad Singh has taken over as Governor of _____


(A) Goa


(B) Bihar


(C) Meghalaya


(D) Sikkim


(E) None of these


Ans : (D)



2. The Paralympic Games in September 2008 were held at _____


(A) Tokyo


(B) New York


(C) Madrid


(D) Stckholm


(E) Beijing


Ans : (E)



3. Which of the folowing is/are True about the National Rainfed Area Authority (NRAA) which was in news recently?


(1) The NRAA was set-up in 1955 at the initiative of the then Prime Minister J.L.Nehru


(2) NRAA was established to co-ordinate the work of five ministries associated with the development of rainfed areas


(3) NRAA is now converted into a Corporation of the same name


(A) Only 1


(B) Only 2


(C) Only 3


(D) All 1 , 2 & 3


(E) None of these


Ans : (B)



4. Dalichi Sankyo has recently taken over which of the following Companies/Corporation of Indian base /


(A) Jet Airways


(B) Ranbaxy


(C) Bhilai Steel Plant


(D) National Textiles Corporation


(E) None of these


Ans : (B)



5. The recent report on Global Development Finance released by the World Bank has projected India's GDP growth rate at which of the following levels?


(A) 5 %


(B) 6 %


(C) 7 %


(D) 8 %


(E) 9 %


Ans : (C)



6. which of the following cities is placed at the top of the list of cities found suitable for "Global Commerce" compiled by the master cards? (Result of the survey were published in various financial newspaper)


(A) London


(B) New York


(C) Tokyo


(D) Beijing


(E) Mumbai


Ans : (D)



7. The New Capital Adequacy Framework prescribed for banks in commonly known as ___


(A) Credit Policy


(B) Monetary Policy


(C) KYC Norms


(D) Basel Accord


(E) None of these


Ans : (D)



8. As we all know Cash Reserve Ratio (CRR) in the percentage of the deposit banks keep in reserve with them . This ratio is also known as ___


(A) Repo Rate


(B) Reserve Repo Rate




(D) Liquidity Ratio


(E) None of these


Ans : (E)



9. The sudden turn of events in the economic environmental globally , in the last four to five month have resulted in slowing down of India's economic growth. Which of the following is/are the event(s) which has/have put their impact on Indian economy?


(1) Turmoil in US Credit market


(2) Large scale increase in the prices of crude oil and foodgrains


(3) Adoption of Basel II norms by the banks


(A) Only 1


(B) Only 2


(C) Only 3


(D) Both 1 & 2 only


(E) All 1,2 & 3


Ans : (D)



10. Which of the following is India's Tax GDP ratio ?


(A) 5 %


(B) 15 %


(C) 25 %


(D) 30 %


(E) None of these


Ans : (B)


11. Which of the following is known as 'Himadri' ?


(A) It is India's Space Craft launched to study the moon


(B) It is India's first Research Station in Arctic Region


(C) It is new battle tank produced by India


(D) It is new warship inducted in the Indian Navy recently


(E) None of these


Ans : (B)



12. The Govt. of India recently announced a subsidized pricing policy based on nutrients in it of which of the following to protect the interest of the farmers ?


(A) Seeds


(B) Pesticides


(C) Fertilizers


(D) Organic Manure


(E) None of these


Ans : (D)



13. The next Non-Aligned Movement SAummit 2009 is scheduled to be held in ___


(A) India


(B) Egypt


(C) Brazil


(D) South Africa


(E) None of these


Ans : (B)



15. Ghulam Nabi Azad was in the news recently as he has resigned from the post of the ___


(A) Governor, Jammu & Kashmir


(B) Chief Minister , Jammu & Kashmir


(C) Governor , Jharkhand


(D) Chief Minister, Jharkhand


(E) Governor, Manipur


Ans : (B)



15. When the growth of GDP in a country slows down suddenly,people start losing their jobs and the situation continues for several weeks,what name is given to this state of economy (A big was in this state recently.) ?


(A) Inflation


(B) Recession


(C) Deflation


(D) Economic Boom


(E) None of these


Ans : (B)



16. "Lisbon Treaty" is the treaty accepted/adopted by the members of which of the following organizations recently ?






(C) European Union


(D) Nuclear Supplier Group (NSG)


(E) None of these


Ans : (C)



17. When a corporate entity wishes to raise money from the market it can do that by issuing ___


(A) Treasury Bill


(B) Momerandom of Association


(C) Kisan Vikas Patra


(D) National Saving Certificate


(E) Commercial Papers


Ans : (E)



18. Russia has recently made a ceasefire Agreement with which of the following nations ?


(A) Ukraine


(B) Kazakhastan


(C) Croatia


(D) Georgia


(E) None of these


Ans : (D)



19. The Govt. of India has decided to build a Nuclear Power Plant in which of the following North Eastern States ?


(A) Manipur


(B) Assam


(C) Meghalaya


(D) Arunachal Pradesh


(E) None of these


Ans : (E)



20.India won it's individual Gold Medal in Beijing Olympic 2008 in which of the following events ?


(A) Hockey


(B) Football


(C) Lawn Tennis


(D) Swimming


(E) Rifle Shooting


Ans : (E)

SBI Probationary Officer's Exam Solved : General Awareness/Computer Knowledge Reviewed by Manohar Veera on 11:21:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.