Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

ENGLISH -- FOR BANK PO/CLERKS NO.1

ENGLISH
Directions: (71 to 75) Fill in the blanks with the correct answer choice
The Union Government has decided to ____71____ a research centre for the steel industry. According to a SAIL release, the Minister for _Mines & Steel announced this at a function at the Indian Institute of Metals in Pune last ___72_____. The centre will spearhead research under the proposed 'Steel Research & Technology Mission of India' (SRTMI) to promote collaborative programmes in the ____73_____. It is envisaged that the research will be done in priority areas covering best usage of available raw materials, conservation of natural resources, minimize emissions leading to innovations and development of design. The Minister also talked about forming special purpose vehicles (SPVs) with iron ore rich states for ______74_______ of the clearance procedures for mining projects to augment investment in the steel sector. The role of SPVs will be to ____75_____land and obtain all necessary environment and forest clearances. NMDC Ltd will spearhead in creating these SPVs.
Choices:
71) a) Close b) Set up c) Clear d) Finalize e) format
72) a) Summer b) Occasion c) Week d) Function e) month
73) a) Sector b) Business c) Area d) Arena e) ground
74) a) Clearing b) Closing c)De-bottle necking d) Starting e) opening
75) a) Sell b) Buy c) Allot d) Acquire e) throw
Directions (Q. 76-80): Rearrange the given six sentences (A), (B), (C),(D),(E) and (F) in a proper sequence so as to form a meaningful paragraph and then answer the given questions.
So while these partnerships are at times messy and controversial, on balance, they are force for good.
NGOs help companies reach and meet the needs of parts of the market that companies do not understand, such as the marginalized, where NGOs have unique insight.
But before concluding that such partnerships are valueless it is worth recalling the reasons why they took off in the first place.
For NGOs too, partnerships with firms have their uses, with companies providing money and ways of influencing the minds and behavior of millions of people.
There are many opponents to the close ties between companies and charities (Non-Governmental Organizations or NGOs).
NGOs are also better than companies at attracting and retaining idealistic talent, who sometimes end up even being absorbed by the companies to administer the policies they had advocated when they worked for NGOs.
76. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement?
a) A b) B c) C d) D e) E
77. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after the rearrangement?
a) A b) B c) C d) D e) F
78. Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement?
a) A b) B c) C d) D e) E
79. Which of the following should be the THIRD sentence after the rearrangement?
a) A b) B c) D d) E e) F
80. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement?
a) A b) B c) C d) D e) E
Directions (Q.81-85): Read this sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. If there is no error, mark ‘No error’ as your answer. (Ignore the errors of punctuation, if any).
81. Though the idea of high-speed trains is / appealingly, studies show that countries which / have such trains have found that they are much / more expensive than expected and are not used much.
a) Though the idea of high-speed trains is
b) appealingly, studies show that countries which
c) have such trains have found that they are much
d) more expensive than expected and are not used much.
e) No error
82. Innovations especially into the field of / information technology can help increase / the wages of the workforce provided / workers have the necessary skills.
a) Innovations especially into the field of
b) information technology can help increase
c) the wages of the workforce provided
d) workers have the necessary skills.
e) No error
83. While the country spend about $800 million on fireworks / every year, at a cost of only $74 million it / is set to launch a rocket into space to / orbit Mars and gather data about the planet.
a) While the country spend about $800 million on fireworks
b) every year, at a cost of only $74 million it
c) is set to launch a rocket into space to
d) orbit Mars and gather data about the planet.
e) No error

84. The government plans to launch a new healthcare system which / consists of a website where people’s registration for insurance, / a data centre which stores records and an interface / which provides insurance companies with information.
a) The government plans to launch a new healthcare system which
b) consists of a website where people’s registration for insurance,
c) a data centre which stores records and an interface
d) which provides insurance companies with information.
e) No error
85. Over half of China’s 1.4 billion population / live in villages and the most pressing / problem faces the country today / is the lack of rural reforms.
a) Over half of China’s 1.4 billion population
b) live in villages and the most pressing
c) problem faces the country today
d) is the lack of rural reforms.
e) No error
Directions (Q. 86-90): This sentence has two blanks each indicating that something has been omitted. Choose the set of words for the blanks which best fits the meaning of the sentence as a whole.
86. Young people may be ______ the ability to read emotions, as digital devices such as smart phones are ______ their face-to-face social skills.
a) faking, hiding b) affecting, stopping c) losing, limiting
d) falling, hindering e) mastering, providing
87. ______ are the days when consumers were passive passengers with little or _______ choice over the design of the product.
a) Went, less b) Pass, much c) Gone, no
d) Extinct, nil e) Lost, so
88. Researchers _______ that eating less meat would help in _______ water resources in dry areas around the world.
a) opine, conserve b) said, procuring c) suggest, removing
d) prove, store e) believe, preserving
89. The Government is _______ on launching a system to strictly monitor _______ of industrial wastes.
a) keen, treatment b) thinking, capturing c) contemplating, cure
d) interested, disposal e) eager, healing
90. Scientists from across the country have _______ emphasis on the need to take immediate steps to _______ the issue of climate change.
a) placed, stop b) paid, halt c) given, hold
d) laid, address e) put, clear
Directions (Q.91-100): Read the following passage carefully and answer the given questions. Certain words are given in bold to help you locate them while answering same of the questions.
Rural development in India has witnessed several changes over the years in its emphasis, approaches, strategies and programmes. It has assured a new dimension and perspective as a consequence. Rural development can be richer and more meaningful only through the participation of clienteles of development. Just as implementation is the touchstone for planning, people’s participation is the centerpiece in rural development. People’s participation is one of the foremost prerequisites of development process both from procedural and philosophical perspectives. For the development planners and administrators, it is important to solicit the participation of different groups of rural people, to make the plans participatory.

Rural development aims at improving rural people’s livelihoods in an equitable and sustainable manner, both socially and environmentally, through better access to assets and services, and control over productive capital.
The basic objectives of Rural Development Programmes have been alleviation of poverty and unemployment through creation of basic social and economic infrastructure, provision of training to rural unemployed youth and providing employment to marginal farmers/labourers to discourage seasonal and permanent migration to urban areas.
Rural development is the main pillar of nation’s development. In spite of rapid urbanization, a large section of our population still lives in the villages. Secondly, rural India has lagged behind in development because of many historical factors. Though the 11th Plan began in very favourable circumstances with the economy having grown at the rate of 7.7% per year in the 10th Plan period, there still existed a big challenge to correct the developmental imbalances and to accord due priority to development in rural areas. Ministry of Rural Development is implementing a number of programmes aimed at sustainable holistic development in rural areas. The thrust of these programmes is on all-round economic and social transformation in rural areas through a multi-pronged strategy aiming to reach out to the most disadvantaged sections of the society.
Although concerted efforts have been initiated by the Government of India through several plans and measures to alleviate poverty in rural India, there still remains much more to be done to bring prosperity in the lives of the people in rural areas. At present, technology dissemination is uneven and slow in the rural areas. Good efforts of organizations developing technologies, devices and products for rural areas could not yield high success. Experiences of many countries suggest that technological development fuelled by demand has a higher dissemination rate. However, in India, technology developers for rural area have been catering to needs, rather than creating demand. There is no industry-linkage machinery to create demand-based-technology market for rural communities. Besides, there is also an imbalance between strategies and effective management programmes. Propagation of technology/schemes for rural development is slow and there is a lacking in wider participation of different stakeholders. An ideal approach may, therefore, include the government, panchayats, village personnel, researchers, industries, NGOs and private companies to not only help in reducing this imbalance, but also to have a multiplier effect on the overall economy.

91. According to the passage, which of the following are the objectives of most Rural Development Programmes?
(A) To promote urbanization (B) Provide training to youth (C) Reducing unemployment
a) Only A and C b) Only C c) Only B and C
d) All the three e) Only A
92. Which of the following is most nearly the SAME in meaning as the word given in bold as used in the passage?
Alleviation
a) mitigation b) soothing c) intensification d) outpouring e)comfortable
93. Which of the following is most OPPOSITE in meaning of the word given bold as used in the passage?
Propagation
a) generation b) producing c) reproduction d) underdevelopment e) growth
94. What, according to the passage, is the most important factor of rural development?
a) Alleviation of poverty and unemployment
b) Employment to marginal farmers and labourers
c) Participation of different groups of rural people
d) Creation of basis social and economic infrastructure
e) None of these
95. Which of the following is true according to the passage?
Urbanization has resulted in a majority of Indian population living in urban areas.
The economic growth of the 10th Five Year Plan did not translate into proportionate rural development.
The efforts of the Government of India for poverty alleviation have met with complete failure.
a) Only A and B b) Only C c) Only A and C d) Only B e) All the three
96. Which of the following is most nearly the SAME is meaning as the word given in bold as used in the passage?
Touchstone
a) yardstick b) periphery c) sensitivity d) weakness e) hurdle
97. According to the passage, what ails the process of technology-aided development in rural areas?
Creation of demand for technology-aided development in rural areas in missing.
There is lack of participation of rural people in the process of technology-aided development.
There is a dearth of appropriate linkages needed for bringing about technology-aided development.
a) Only C b) Only B and C c) Only A d) Only A and B e) All the three
98. Which of the following can be the most suitable title for the passage?
a) Technology in Rural India
b) The Rural Indian Communities
c) Rural Development – The Participative Way
d) Rural India – Ignored by All the Stakeholders
e) Rural Development – An Impossible Dream

99. What is the current status of the poverty alleviation programme initiated by the Government of India?
A) Technology dissemination is uneven and slow in rural areas.
B) There still remains much more to be done to bring prosperity in the lives of the people in rural areas.
C) There is a lack of participation of different stakeholders.
a) Only A and B b) Only B and C c) Only A and C
d) All the three e) None of these
100. Which of the following is most OPPOSITE in meaning of the word given in bold as used in the passage?
Equitable
a) troubled b) unfair c) separated d) futuristic e) just
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
ANSWERS
71. b) The choices close and clear do not fit the context or the meaning of the passage. Hence the final choice is narrowed down to either setup or finalize. Since the minister is announcing it, it would have already been finalized. Choice e) is not relevant. Hence the appropriate choice is setup.
72. c) The choice function is inappropriate to the meaning of the passage. The choice summer cannot be chosen, as it would not take so long to commence the project. The choice occasion seems to be vague and does not refer to any particular time, during which the function is held. Choice e) is not relevant. Hence the appropriate choice is week.
73. a) The choice business is not relevant. The choice area refers to a location or a department and might seem appropriate. The choice arena refers to a place of activity or scene and is not appropriate. Among the other choices area and sector, the best suited answer is sector. Choice e) is not relevant. Hence the correct choice is sector.
74. c) The choices clearing and closing are not relevant to the structure of the passage. The third choice starting does not go very well with the structure of the sentence. Choice e) is not relevant. Hence the correct choice is de-bottle necking, which also conveys the meaning of the sentence.
75. d) The choices sell and buy are not applicable to the context of the passage. The choice allot also is not so close to the passage, as the land will be allotted only by the Government and not the SPV for the project. Choice e) is not relevant. Hence the correct choice is acquire and this choice also goes well with the meaning of the passage
(76-80): ECBFDA
76.c 77.a 78.d 79.b 80.e
81. b; Replace ‘appealingly’ with ‘appealing’
82. a; Replace ‘into’ with ‘in’
83. a; Replace ‘ spend’ with ‘spends’
84. b; Replace with ‘will consist of a website where people register for insurance”
85. c; Replace ‘faces’ with ‘facing’
86. c 87.c 88. e 89.a 90.d
91.c 92.a 93.d 94.c 95.d 96.a 97.e 98.c 99.d 100.b
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


ENGLISH -- FOR BANK PO/CLERKS NO.1 Reviewed by sambasivan srinivasan on 7:03:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.