Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

IBPS PO PRELIM MODEL PAPER --REASONING AND ENGLISH WITH ANSWERS

PICTURES DO NOT APPEAR PROPERLY

 ref 15
REASONING
Directions (Q. 36-40):  In each question are given three statements followed by five conclusions, one of which definitely does not logically follow (or is not a possibility of occurrence) from the given statements.  That conclusion is your answer.
(Note: You have to take the three given statements to be true even it they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically does not follow from the given statements disregarding commonly known facts.)
36.    Statements:      Some cups are glasses
                                    All glasses are plates.
                                    No plate is a spoon.
         Conclusions:     a) No glass is a spoon
                                    b) Some cups are plates.
                                    c) All plates being cups is a possibility
                                    d) All spoons are glasses.
                                    e) Some glasses not being cups is a possibility

37.    Statements:      No word is a letter.
                                    All letters are alphabets.
                                    Some vowels are alphabets
Conclusions:     a) Some alphabets not being vowels is a possibility
                                    b) Some alphabets are not words
                                    c) No letter is a word.
                                    d) No alphabet is a letter.
                                    e) All vowels being letters is a possibility

38.    Statements:      Some parrots are birds.
                                    All birds are crows.
                                    Some crows are pigeons.
         Conclusions:     a) All parrots being pigeons is a possibility
                                    b) No parrot is a crow
                                    c) Some parrots are crows.    
                                    d) All birds being pigeons is a possibility
                                    e) At least some crows are birds.

39.    Statements:      No pen is a cap
                                    Some caps are covers.
                                    No cover is a pencil
         Conclusions:     a) At least some caps are pens
                                    b) Some covers are not pens
                                    c) Some caps are not pencils
                                    d) No pencil is a cover
                                    e) Some covers not being caps is a possibility.

40.    Statements:      All teachers are doctors
                                    Some professors are doctors
                                    All professors are writers
         Conclusions:     a) All teachers being writers is a possibility
                                    b) All professors being teachers is a possibility
                                    c) No doctor is a writer
                                    d) Al least some doctors are writers
                                    e) Some doctors not being professors is a possibility

Directions (Q. 41-45):  Study the following information carefully and answer the questions given below:
Seven persons T, U, V, W, X, Y and Z are sitting around a circular table.  Two of them are not facing the centre while the remaining are facing the centre.  V sits third to the left of W and both are facing the centre.  X is not an immediate neighbor of W or V.  The one who is exactly between W and Y is not facing the centre.  Z sits third to the right of T and is facing the centre.  One of the immediate neighbours of U is not facing the centre.

41.    Who among the following are not facing the centre?
         a) U and X         b) Y and V      c) T and X       d) Can’t be determined          e) None of these

42.    Who among the following is second to the left of X?
         a) V                    b) W                c) T                 d) Y                 e) None of these

43.    Who among the following is third to the left of V?
         a) Y                    b) U                 c) T                 d) Can’t be determined          e) None of these
44.    What is the position of Y with respect to U?
         a) Third to the right                   b) Second to the left               c) Third to the left  
d) Fifth to the right                    e) None of these
45.    Which of the following statements is true?
         a) Y sits on the immediate left of T.
         b) The person who is exactly between Y and Z is facing the centre.
         c) The person who is exactly between U and Z is not facing the centre.
         d) Only b) and c) are true
         e) None of these           

Directions (Q. 46-50):  Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it.  You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.  Read both the statements and given answer
a)     if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
b)     if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
c)     if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
d)     if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e)     if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

46.    Is E greater than P?
         I.   P is equal to G, who is either smaller than or equal to F.  E is greater than F.
         II. F is either greater than or equal to P, who is equal to G.  E is neither smaller than nor equal
     to  F.

47.    How many brothers does D have?
         I.   D is brother of E, who is the youngest son in the family.
         II. D has two siblings.  One of them is H.

48.    Five friends A, B, C, D and E are sitting around a circular table, facing the centre.  Who sits exactly between C and D?
         I.  B sits second to the left of A, who faces the centre.  D sits on the immediate right of A.
         II. C sits third to the right of B.  A sits on the immediate left of C, who is not the neighbor of D.

49.    How is ‘there’ written in a code language?
         I.   ‘please go there’ is written as ‘5 8 4’ and ‘he is there’ is written as ‘9 4 3’
         II. ‘there is tree’ is written as ‘9 4 6’ and ‘its mango tree’ is written as ‘6 7 5’.

50.    Is Q granddaughter of N?
         I.   N is mother of A and has two grandchildren.
         II. The brother of A has two children Q and P.

Directions (Q. 51-56):  Study the following information carefully to answer the given questions.
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step.  The following is an illustration of an input and its rearrangement:
Input:             question them 13 word 15 28 equal 22
Step I:             13 question them 15 28 equal 22 word
Step II:           13 15 question 28 equal 22 them word
Step III:         13 15 22 28 equal them word
And Step III is the last step of the above input.  As per the rules followed in the above steps, find out the appropriate steps for the above input.
Input:             stop 20 rule exit give 25 19 27 try world 18 12
51.    How many steps will be required to complete the arrangement of the above input?
         a) Four               b) Six              c) Five             d) Seven          e) None of these
52.    Which of the following would be at the fourth position from the right in Step IV?
         a) rule                b) 27                c) stop             d) 25                e) None of these
53.    If ‘world’ is related to ‘12’ and ‘try’ is related to ‘19’ in the same way ‘stop’ is related to which of the following in Step III?
         a) 20                   b) rule             c) 19                d) give             e) None of these
54.    What will be the position of ‘exit’ in the last step?
         a) Sixth from the left                 b) Fifth from the right                        c) Fourth from the right   
d) Seventh from the left                        e) None of these
55.    How many words/numbers are there between 19 and 27 in the secondlast step?
         a) Three             b) Four                        c) Five             d) Six              e) None of these
56.    Which of the following steps would be the last step but one?
         a) IV                   b) V                 c) VI                d) VII              e) None of these
Directions (Q. 57-62):  Study the following information carefully and answer the questions given below:
Ten persons are sitting in two parallel lines.  A, B, C, D and E are males facing south and M, N, P, Q and R are females facing north.  There are two couples in the group.
B sits on the immediate left of D and opposite his wife Q.  C and N are diagonally opposite each other.  E sits opposite R, who sits on the immediate right of M, who is an unmarried female and sits at one end of the row. P is on the immediate left of Q and opposite D.  One couple in the group sit at the extreme ends of the row.
57.    Who among the following pairs are diagonally opposite each other?
         a) A, M              b) B, Q            c) A, N            d) E, R             e) None of these              
58.    Who among the following sits opposite C?
         a) Q                    b) R                 c) M                d) N                 e) None of these
59.    Who among the following sits between P and N?
         a) R                    b) Q                 c) M                d) Can’t be determined          e) None of these
60.    Which of the following pairs is a couple?
         a) C, M               b) B, P             c) E, N             d) A, N            e) None of these
61.    How many persons are there between C and A?
         a) None              b) One                         c) Two             d) Three          e) None of these
62.    Which of the following is true regarding A?
         a) A sits second to the right of D.
         b) A sits opposite the immediate neighbor of Q.
         c) A and E are immediate neighbours of each other.
         d) A sits second to the left of B.
         e) None of these
63.    How many such pairs of letters are there in the word ELECTRONIC each of which has as many letters between them in the word as they have between them in the English alphabetical series?
         a) One                b) Two            c) Three          d) None           e) None of these
Directions (Q. 64-65):  Study the following information carefully and answer the questions given below:
P walked 25m towards south and then took a left turn and walked 45m.  Again he took a left turn and walked 25m.  Finally, he turned to his right and walked 20m and stopped.
64.    How far is P from the starting point?
         a) 45m                b) 50m            c) 65m             d) 20m            e) None of these
65.    In which direction is P from his starting point?
         a) East                b) West           c) South          d) North          e) None of these
Directions (Q. 66-70):  Study the following information carefully and answer the questions given below:
In a certain code ‘God fulfill your dream’ is written as ’16 64 169 81’, ‘your wishes comes true’ is written as ‘125 216 49 169’, life fulfill with colour’ is written as ’81 343 121 100’, and ‘dream comes with colour’ is written as ‘100 64 216 121’.
66.    What is the code for ‘wishes’?
         a) 125                 b) 49                c) 216              d) Can’t be determined          e) None of these
67.    ‘169’ is the code for
         a) colour            b) dream         c) your                        d) comes         e) None of these
68.    ‘God fulfill with oclour’ can be coded as
         a) 16 81 121 100                                    b) 216 81 16 100                     c) 343 81 100 49          
d) Can’t be determined                         e) None of these
69.    What is the code for ‘colour’?
         a) 100                 b) 121              c) Either a) or b)         d) 343              e) None of these
70.    What is the possible code for ‘God wishes’?
         a) 16 81              b) 16 125         c) 81 216                     d) 49 125         e) None of these
ENGLISH
Test – III: English Language

Directions (Q. 71-80):  Read the passage carefully and answer the questions given below it.  Certain words/phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

About 46 million, or 20%, of India’s youth are unemployed.  Of this, 32% of all young graduates are unemployed.  300 million youngsters will enter the labour force by 2025, even as jobs remain sparse.  Protest movements in 2011-12, from Tahrir Square in Egypt to the Ram Lila Maidan in New Delhi and the Occupy Wall Street New York, focused on youth discontent at the lack of opportunities and distrust of the political and economic elite.  2015 could see something more radical.

India’s young people have been a limited policy concern for our administrator since Independence.  The Planning Commission recognized the youth as the most vital section of the community (Visaria, 1998), referencing unemployment as their most challenging problem.  The first National Youth Policy was formulated in 1988, again recognizing the removal of unemployment as being critical.

The National Youth Policy, 2003, sought to galvanise young people to rise up to new challenges.  India’s latest National Youth Policy was released in February 2014, with the government outlining its objectives across priority areas to achieve better results on its annual expenditure of 90,000 crore on youth across various targeted and non-targeted schemes.

Implementation of such well-meaning objectives has been historically patchy.  A Plan of action (PoA) was to be formulated across various ministries and departments within six months of this new government, followed by the constitution of a Youth Council, comprising exceptional young people from across the country to oversee its implementation and formulation of a set of key short-term and long-term success indicators.  The ministry of youth affairs and sports is still in the process of formulating the PoA, youth councils have not been appointed, while the creation of state-level youth policies lags significantly.

A National Youth Policy would articulate the nation’s aspirations for its youth to grow up safe, healthy, happy and resilient, while working towards a socially productive empowering young people to build their own lives, enabling them to take responsibility for their actions and building resilience to navigate life’s uncertainties.

It should have five key priorities for supporting the success of India’s young adults.  Unemployment needs to be tackled through a boost in job growth and entrepreneurship.  Young Indians need to be equipped to shape their own futures through education, while being provided with skills and personal networks to gain and be successful in employment.  Early intervention to assist with social and psychological problems should be set up, helping misguided young people get back on track, including a public healthcare system that can improve their health and well-being.
Unemployment remains the primary challenge.  We need to create job centres, privately or publicly run, aggregating recruitment operations and connecting young people with employment, community and useful personal networks.

Combining this with social-security benefit delivery akin to Job-centre Plus in Britain, would help streamline the welfare system as well.  The National Skill Development Corporation (NSDC) should be financially assisted by a Youth Development Support Programme to develop skills, combined with apprenticeship programmes at a district level.

Entrepreneurship needs to be encouraged socially as well.  Removal of barriers to opening small and medium-sized enterprises (SMEs) remains key.  It still takes up to seven years to close a business in India, while the average time to register property in India can vary up to 106 days.  A lack of access to finance and lending remaining disproportionately oriented towards large economic and political interests stifle growth.

India’s banking sector needs to be pushed towards investing heavily in the SME sector.  Instruments like a two-year placement holiday along with an interest waiver on education loans in tertiary institutions like the IITs and IIMs should be utilized to boost risk taking.  Job centres could also provide incubation to local entrepreneurs, providing fund-raising help and business plan reviews.  The 10,000 crore Start-Up Fund announced in the Budget needs to be propped up with linkages established to youth start-up ventures.

71.    What is the current state of affairs of India’s latest National Youth Policy 2014?
A.    The youth councils have not been appointed yet.
B.    Creation of state-level youth policies lags far behind.
C.    The ministry of youth affairs and sports have lately completed the process of formulating the Plan of Action.
         a) Only A and B                         b) Only B and C                      c) Only A and C  
d) All A, B and C                       e) Only A

72.    Which of the following is not true according to the given passage?
a)     The Planning Commission has recognized the youth as the most vital section of the community.
b)     India’s National Youth Policy 2014 aims to achieve better results on its annual expenditure on youth across various schemes.
c)     India’s young people have been a serious policy concern for our administrators since Independence.
d)     The first National Youth Policy was formulated with focus on removal of unemployment.
e)     None of these

73.    What, according to the author, should be the main priority(ies) for supporting the success of India’s young adults?
A.    Misguided young people should be brought back on track through government intervention.
B.    Efforts should be made to create job centres.
C.    Youth Development Support Programme should financially assist NSDC to develop skills combined with apprenticeship programmes at a district level.
         a) Only A and B                         b) Only B and C                                  c) Only A and C     
d) Only C                                   e) All A, B and C

74.    What does the author want India’s banking sector to do to help young people?
         A) Banks should allow interest waiver on education loans in institutions like IITs and IIMs.
         B) Banks should allow interest-free loans to SME sector.
         C) Banks should announce vacancies without any delay.
         a) Only A           b) Only B        c) Only C        d) All A, B and C        e) None of these

75.    What is the author’s main objective in writing this passage?
         a) To expose the anti-youth attitude of the Planning Commission
         b) To suggest steps to be taken by India’s banking sector for the welfare of young people
         c) To express anguish over the policy paralysis of the government
         d) To express his view point regarding National Youth Policy
         e) None of these

Directions (Q. 76-78): Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

76.    Patchy
         a) level               b) uneven        c) continuous  d) smooth                    e) regular
7.      Sparse
         a) abundant        b) frequent      c) inadequate  d) sufficient                e) plentiful
78.    Articulate
         a) misrepresent  b) dodge          c) justify         d) speak clearly          e) fulfil

Directions (Q. 79-80):  Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/group of words printed in bold as used in the passage.
79.    Akin
         a) analogous      b) similar        c) affiliated     d) parallel       e) unlike
80.    Stifle
         a) allow              b) curb            c) repress        d) check          e) restrain

Directions (Q. 81-85):  Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it.  The error, if any, will be in one part of the sentence.  The alphabet of that part is the answer.  If there is ‘No error’, the answer is e).  (Ignore errors of punctuation, if any.)

81.    a) Paytm is all set to being a credit rating agency, b) as it looks for newer earning avenues / c) by integrating its largest investor Alibaba’s technologies / d) with the Indian market. / e) No error

82.    a) Markets swing from hope to disappointment / b) as it became tougher for investors to make up their minds / c) about the timing of a possible increase / d) in interest rates by the US Federal Reserve.  /e) No error
83.    a) It is my opinion that the government / b) should benefit from as much strands / c) of opinions as possible, / d) to formulate policies. /e) No error

84.    a) US- based Vantage Hospitality Group, world’s /b) tenth-largest hotel company by number of properties / c) has signed a franchise agreement / d) with Indian company Miraya Hotel Management. / e) No error
85.    a) eminent environmental activist Rajendra Singh has been conferred / b) the prestigious Stockholm Water Prize this year / c) for  his innovative water restoration efforts and extraordinary courage / d) to empowered communities in Indian villages. / e) No error

Directions (Q. 86-95):  Read the passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

The data released by the Central Statistical Organisation on January 30 was a much-needed correction of the underreporting of economic activity by many of our indicators because of outdated base year, incomplete coverage and non-incorporation of financial data regularly filed by companies with government.  The 6th economic Census conducted in 2013 also helped identify and plug gaps in coverage.

The upshot of this was the sharp upward revision in the previously reported data for 2013-14 and a smaller increase in that for 2012-13.  The growth rate in terms of GDP at factor cost was found to have been 6.6% in 2013-14, against 4.7% previously reported, and that for 2012-13 to have been 4.9%, against 4.5% previously.

The problem of data weakness has been a serious handicap.  In 2009-10, as the Indian economy recovered from the global crisis, the strength of the recovery was not fully appreciated on account of this.  The 2009-10 Advance estimate released in February 2010 placed growth at 7.2%.  It has since been revised up to 8.6%.

Not only did the weakness in the data underreport the level of activity, but it was also slow to reflect the magnitude of change at inflection points.  This happened in 2009 and clearly also in 2013.  What should one infer from the data that has now become available?

First, there was, indeed, a severe slowdown, starting in the summer of 2011.  It is evident in the continuation of weak numbers for 2012-13 in the revised data.  In the old series, the growth rate of 2011-12 was 6.7%.  But the new series starts with 2011-12 and there are no published revised numbers for 2010-11 yet.

Going by GDP (at current market prices) for 2011-12 in the two series, it may be correct to infer that the figure is close to the extant growth number.  Thus, the slowdown that started in 2011-12 and continued through 1012-13, did yield to recovery in 2013-14.  But the question remains: if  there was a recovery in 2013-14, why did people miss it?
One, even as government expected its initiatives to revive the economy –from the cabinet Committee on Investment to push on road, rail and other projects—the GDP and related data continued to suggest that it was not working.  Two, corporate profitability and balance sheets remained under stress.  Three, there was no enthusiasm in business to take up fresh investment, and the bad move to amend the law retrospectively in the Vodafone tax case fouled matters completely.

Four, stress on external payments caused by two years of large current account deficits, followed by the fall in the rupee, completed the circle of woe.  Not to include the poison in the atmosphere and the catchiness of the phrase ‘policy paralysis’.

One cannot overstress that a growth of 6.6% is still well below this country’s potential.  The revised data for 2013-14 does not tell of an economy in the pink of health: but one that was set on the path of recovery in 2013-14, yet still a way from its true potential.  The fixed investment rate did fall—from 33.6% in 2011-12 to 29.7% in 2013-14, ie, by 3.9 percentage points of GDP—but not as much as suggested by the 5.9 percentage-point drop in the overall investment rate: companies sharply reduced their inventories and we bought much less gold from overseas. 

86.    Find the correct statement on the basis of the given passage.
A.       The correct GDP at factor cost was 6.6 per cent in 2013-14, which was earlier reported to be 4.7 per cent.
B.       There was a downward revision in previously reported data for 2012-13.
C.       The GDP at factor cost for 2012-13 was reported less than the actual figure.
a) Only A and B                         b) Only B and C          c) Only A and C         
d) All A, B and C                       e) None of these

87.    Why was the strength of recovery of Indian economy from the global crisis in 2009-10 not fully appreciated?
         Select the most suitable answer.
A.       It was due to underreporting of data.
B.       It was due to wrong release of Advance Estimate regarding growth of Indian economy.
C.       It was due to mala fide intention of the reporter.
         a) Only A           b) Only B        c) Only C        d) Only A and B         e) All A, B and C
88.    Why did the data released by the Central Statistical Organisation require corrections?
A.       Because the collected data did not represent the true picture of the economy as they were based on outdated base year
B.       Because the data did not cover the entire area of economic activities
C.       Because the companies did not file correct data with the government
         a) Only A and B                         b) Only B and C          c) Only A and C         
d) All A, B and C                       e) Only A

89.    Which of the following can be inferred from the data that has now become available?  Answer in the context of the passage.
         a) That there was a severe slow down in the summer of 2011
         b) That the slowdown that started in 2011-12 yielded to recovery in 2013-14
         c) In the old series the growth rate of 2011-12 was 7.6%
         d) Only a) and b)
         e) Only b) and c)

90.    What message does the author want to convey through this passage?
a)   That Indian economy has not recovered fully form global crisis as yet
b)  That the data released by CSO on Jan 30 reflects the true picture of Indian economy
c)   That the data collection and their analysis in India do not represent the true state of affairs of Indian economy
d)  That India’s economy is still not in sound health.
e)   None of these

Directions (Q. 91-93):  Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

91.    Upshot
         a) cause              b) climax        c) origin          d) effect          e) source

92.    Extant
         a) extinct                        b) actual          c) impossible  d) estimated    e) probable

93.    Woe
         a) advantage      b) relief           c) comfort       d) success       e) suffering

Directions (Q. 94-95):  Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/group of words printed in bold as used in the passage.

94.    Handicap         
         a) affliction        b) advantage   c) impairment d) obstacle      e) drawback
95.    Evident
         a) vague             b) obvious       c) distinct        d) confirmed   e) prominent

Directions (Q. 96- 100):  Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph  and then answer the questions given below.

A.    Under the current KYC norms, the authenticity of the customer is required to be verified by calling for a direct identification document like a copy of passport or PAN number issued by the IT department.
B.    Only in the case of very small customers, this requirement is waived and a third-party introduction is accepted.
C.    As a matter of practice, bankers in India required introduction by an existing customer of the bank; this may not always be possible especially when the branch is newly opened.
D.    The address can be authenticated by obtaining a copy of Electricity or telephone bill or copy of ration card, or copy of any bank statement where the customer has already an account.
E.     The banker is required to make enquiries with the referee to confirm that the person whose account is newly opened is a genuine person.
F.     In such cases, the customers are required to get references from known persons in the locality or from the existing bankers.



96. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
         a) A        b) C     c) B     d) E     e) D

97.    Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
         a) D        b) A     c) C     d) F     e) E

98.    Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
         a) C        b) D     c) E     d) A     e) B
99.    Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
         a) A        b) E     c) C     d) D     e) F

100.  Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?
         a) D        b) F     c) A     d) C     e) B

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
REASONING
36. d; All glasses are plates (A) + No plate is a spoon (E) = A + E = E = No glass is a spoon.  Hence conclusion a) follows.  But d) does not follow.  Some cups are glasses (I) + All glasses are plates (A) = I + A = I = Some cups are plates.  Hence conclusion b) follows and the possibility in c) exists.  Hence c) follows.  Again, Some cups are glasses (I)          conversion      Some glasses are cups (I).  Thus, some glasses not being cups is a possibility.  Hence conclusion e) follows.

37. d; Some vowels are alphabets (I)      conversion             Some alphabets are vowel.  Thus, the possibility in a) exits.  Hence conclusion a) follows.
Again, No word is a letter (E) + All letters are alphabets (A) = E + A = O* = Some alphabets are not words.  Hence conclusion b) follows.
No word is a letter (E)               conversion      No letter is a word (E).  Hence conclusion c) follows.
All letters are alphabets (A)      conversion      Some alphabets are letters (I).  Hence conclusion d) does not follow.  Some vowels are alphabets (I) + Some alphabets are letters (I) = I + I = No conclusion.  But the possibility in e) exits.  Hence conclusion e) follows.

38. b; There is no negative statement.  Therefore Positive possibilities clearly exist.  Hence conclusions a) and d) follow.
Some parrots are birds + All birds are crows = I + A = I = Some parrots are crows.   Hence c) follows but b) does not follow.
All birds are crows (A)             conversion      Some crows are birds (I).  Hence conclusion e) follows.

39. a; No pen is a cap (E)       conversion      No cap is pen (E).  Hence conclusion I does not follow.
No pen is a cap (I) + Some caps are covers (I) = E + I = O* = Some covers are not pens.  Hence conclusion b) follows.
Some caps are covers (I) + No cover is a pencil (E) = I + E = O = Some caps are not pencils.  Hence conclusion c) follows.
No cover is a pencil (E)            conversion      No pencil is a cover (E).  Hence conclusion d) follows.
Some caps are covers (I)           conversion      Some covers are caps.  Thus, some cover are not caps can exist.  Hence conclusion e) follows.

40. c; There is no negative statements.  Thus, the positive possibilities exist.  Hence conclusion a) and b) follow.  Some professors are doctors (I)            conversion    Some doctors are professors (I) + all professor are writers (A) = I + A = I = Some doctors are writers.  Hence c) does not follow but conclusion d) follows.  The possibility in e) exists.  Hence conclusion e) follows.







(41- 45):

            W                    T

         U                        Y
 

         X                        V

                        Z
41.  c   42.a     43.b     44.c     45.d

46.  c; From I. P = G ≤ F < E
         Hence, E is greater than P.
         From II. E > F ≥ P = G
         Hence, E is greater than P.
47. d; We do not know the sex of H.  Hence both statements I and II together are not sufficient to answer the question.


48.  b;       From I.
                                                B
        
                               A              D
From II.           
           
               D              B

                A              E

                        C
Thus, ‘A’ sits exactly between C and D.
Only statement II is sufficient to answer the question.
49. a;   From I.
Please go there              5 8 4    …(i)
         He is there                     9 4 3    …(ii)
From (i) and (ii), we get
         There                  4
Statement I is sufficient to answer the question.
From II.            There is tree                9 4 6
Its mango tree             6 7 5
There                           9/4
Hence statement II is not sufficient to answer the question.



50. d;   From both I and II.

                        N(-)

                        A( )                 brother
 

                                               
                                    Q( )                   P( )
We do not know the sex of Q.  Hence both statements are not sufficient to answer the question.

(51-56):         
In the rearrangement numbers are arranged in ascending order form left to right and words are arranged in reverse alphabetical order from right to left in each step.
Input: stop 20 rule exit give 25 19 27 try world 18 12
Step I. 12 stop 20 rule exit give 25 19 27 try 18 world
Step II. 12 18 stop 20 rule exit give 25 19 27 try world
Step III. 12 18 19 20 rule exit give 25 27 stop try world
Step IV. 12 18 19 20 25 exit give 27 rule stop try world
Step V. 12 18 19 20 25 27 exit give  rule stop try world
51. c    52.a     53.b     54.d     55.b     56.a

(57-62):
                                                            (+)
                        C         E          D         B         A
Facing south

Facing north
                        M        R         P          Q         N
(-)                                (-)

57.  a   58.c     59.b     60.d     61.d     62.b

63.  a:
            E          L          E          C         T          R         O         N         I           C

(64-65):
         Starting
         Part    A                20m           P                          N
 

          25m                           25m                     W                    E
 

                          45m                                                   S
64.  c; AP = 45 + 20 = 65m
65. a

(66-70):
God fulfill your dream                       16  64  169  81            …(i)
Your wishes comes true                     125  216  49  169        …(ii)
Life fulfil with colour                        81  343  121  100        …(iii)
Dream comes with colour                  100  64  216  121        …(iv)
From (i) and (ii), your                      169                              …(v)
From (i) and (iii), fulfil                    81                                …(iv)
From (i) and (iv), dream                   64                                …(vii)
From (i), (v), (vi) and (vii) God       16                                …(viii)
From (ii) and (iv),     comes              216                              …(ix)
From (ii), (v) and (ix), wishes/true  125/49                         …(x)
From (iii) and (iv), with/colour         121/100                      …(xi)
From (iii), (vi) and (xi), life                         343                              …(xii)

66.d     67.c     68.a     69.c     70.b
ENGLISH

71.a     72.c     73.e     74.a     75.d     76.b     77.c     78.d     79.e     80.a

81.a; Replace being’ with ‘become’

82.a; Replace ‘ swing’ with ‘swung’

83.b; Replace ‘much’ with ‘many’

84.a; Insert ‘the’ before ‘world’

85.d; replace ‘empowered’ with ‘empower’

86.c     87.a     88.a     89.d     90.d     91.d     92.b     93.e     94.b     95.a    

(96-100): CFEADB

96.b     97.d     98.c     99.a     100.e
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

IBPS PO PRELIM MODEL PAPER --REASONING AND ENGLISH WITH ANSWERS Reviewed by sambasivan srinivasan on 9:30:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.