Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

Infosys – Verbal Ability – 11(Recent)




Infosys – Verbal Ability – 11 (Recent)

In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. find out the appropriate words.
Passage:
The earth is not only the_____1_____ heritage of all humankind but also the ultimate _____2_____ of life. By over-exploiting its _____3____ we are ____4____ the very _____5_____ of our own life. All around signs _____6_____ of the destruction ______7______ by human activity and of the _____8_____of nature. Therefore, the protection and ______9_____ of the earth is not a question of morality or ethics but a question of own ______10_____ . How we _____11_____ to this challenge will _____12_____ not only this generation but many generations to come.
1. (a) cultural (b) common (c) historical (d) established (e) initial
Ans: (b)
2. (a) destiny (b) sparkle (c) principle (d) source (e) goal
Ans: (d)
3. (a) burden (b) capacity (c) resources (d) nature (e) reserves
Ans: (c)
4. (a) undermining (b) stressing (c) forcing (d) seeking (e) evading
Ans: (a)
5. (a) hope (b) basis (c) unity (d) solidarity (e) growth
Ans: (b)
6. (a) compete (b) glitter (c) stages (d) marvel (e) abound
Ans: (e)
7. (a) caused (b) unfold (c) negligence (d) unfolded (e) highlighted
Ans: (a)
8. (a) casualty (b) abuse (c) load (d) degradation (e) harshness
Ans: (d)
9. (a) infrastructure (b) respect (c) conservation (d)beautification
(e) generation
Ans: (c)
10. (a) doom (b) survival (c) rationality (d) prestige (e) intelligence
Ans: (b)
11. (a) cater (b) forward (c) confront (d) tolerate (e) respond
Ans: (e)
12. (a) review (b) reprimand (c) engulf (d) affect (e) deprive
Ans: (d)
Directions 13-17: The following questions, consist of two words each that have a certain relationship to each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair that has the same relationship as the original pair of words.
13. Illiterate : Uneducated
(a) Country : State
(b) City : Village
(c) Palace : Hut
(d) Vision : Sight
Ans: (d)
14. Money : Transaction
(a) Life : Death
(b) Water : Drink
(c) Ideas : Exchange
(d) Language : Conversation
Ans: (d)
15. Overlook : Aberration
(a) Mitigate : Penitence
(b) Condone : Offence
(c) Error : Omission
(d) Conviction : Criminal
Ans: (b)
16. Utopia : English
(a) Odyssey : Greek
(b) Tulsidas : Sanskrit
(c) Monalisa : English
(d) Dante : Latin
Ans: (a)
17. Sailor : Pirate
(a) Police : Robbers
(b) Lion : Lamb
(c) Plant : Fungus
(d) Major : Sepoy
Ans: (c)
Directions 18-19 : In each of the following questions, a sentence has been given in Active (or passive) voice. Out of the four alternatives suggested select the one which best express the same sentence in Passive (or Active) Voice.
18. I know him.
(a) He is known by me
(b) He was known to me
(c) He has been known by me
(d) He is known to me
Ans: (d)
19. The residents celebrated the Independence Day
(a) The Independence Day celebrated by the residents
(b) The Independence Day was celebrated by the residents
(c) The Independence Day has been celebrated by the residents
(d) Celebration of Independence Day was done by the residents
Ans: (b)
Directions 20-22 : Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete
20. Even if it rains all day I will not be able to …………………….my journey
(a) put by
(b) put out
(c) put off
(d) put away
Ans: (c)
21. Help yourself………………..whatever you can use without wasting
(a) with
(b) to
(c) in
(d) for
Ans: (b)
22. There is an exception……………………….every rule.
(a) on
(b) to
(c) in
(d) for
Ans: (b)

Source: http://aaraarkay.com/?p=119


Infosys – Verbal Ability – 11(Recent) Reviewed by sambasivan srinivasan on 8:49:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.