Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

Solved Question paper of Railway Exam 2015 Important for RRB NTPC 2016)























Solved Question paper of Railway Exam 2015
Important for RRB NTPC 2016)
1. When was the first underground railway (Metro
Railway) started?
Ans: 1984
2. Shatabdi Express train was started in–
Ans : 1988
3. At which of the following places Diesel
Component Works is established?
Ans: Patiala
4. Which Zone is the largest in Indian Railways?
Ans : Eastern Railway
5. The railway station situated in the extreme
south is–
Ans: Kanyakumari
6. A platform surrounded by rail lines from all the
four sides, is called–
Ans : island platform
7. When was the nationalization of Indian Railways
done?
Ans : 1950
8. In which year Research, Design and Standard
organization was established?
Ans: 1957
9. Railway Staff College is situated at–
Ans : Vadodara
10. Where is the Research, Design and Standard
Organisation situated?
Ans: Lucknow
11. Which is the following pairs of regional Railways
and their headquarters not true?
Ans : Central railway - Bhopal
12. Between which of the destinations the first
Indian train was started?
Ans : From Mumbai to Thane
13. When was the first train in Indian started?
Ans : 1853
14. In which Governor-General’s reign railway lines
in India were established?
Ans : Lord Dalhousie
15. A station where the rail lines end, is called
Ans : terminal station
16. How much distance was traveled by first train
of India?
Ans : 34 km
17. What is the position of the Indian Railway in
the world according to the length of rail lines?
Ans : Fourth
18. What is the length of North-Eastern Frontier
Railway (NEFR)?
Ans : 3700 Km
19. The headquarters of North-Eastern railway is
situated at–
Ans : Gorakhpur
20. When was the North-Eastern frontier Railway
(NEFR) established?
Ans : 15th Jan, 1958
21. The headquarters of North -Eastern Frontier
Railway (NEFR) is–
Ans : Maligaon (Guwahati)
22. In which of the following cities, the first sub-
way train was started?
Ans : Calcutta
23. General Manger is responsible for–
Ans : Railway Board
24. The headquarters of South-Central Railways is
situated at–
Ans : Secundrabad
25. The headquarters of Northern Railway is at–
Ans : New Delhi
26. The headquarters of South Railways is situated
at–
Ans : Chennai
27. In which institution the training of electric
work is being given?
Ans : Indian Railways Institute of Electrical
Engineering
28. Who invented the railway engine?
Ans : George Stephenson
29. Where is the Indian Railways Institute of
Mechanical and Electrical Engineering Insttitue
situated?
Ans : Jamalpur
30. Metro Railway is functioning in which of the
following Indian States?
Ans : West Bengal
31.The zone with the minimum length is
Ans : North-Eastern Frontier Railway
32. Where is the Indian Railways Institute of Civil
Engineering Institute situated?
Ans : Pune
33. How many training institutions of Railways are
in India?
Ans : Five
34. What is the position of the Indian Railway
under the zonal system?
Ans : Second
35. Which of the gauges is used in the hilly areas?
Ans : Narrow gauge
36. Where is the extreme north of India a railway
station?
Ans : Jammutavi
37. How many institutions do give suggestions for
railways technology?
Ans : Two
38. Diesel Locomotive Works is situated at–
Ans : Varanasi
39. The manufacturing of steam engine in
Chittranjan Locomotive Works was stopped in–
Ans : 1971
40. The passenger bogies of the Indian Railways are
manufactured at which of the following places?
Ans : Perambur
41. Indian Railways which is the largest of the
Public Sector Enterprises, is divided in how many
regions?
Ans : 9
42. Besides Mahrashtra, Karnataka and Goa, which
of the following is the fourth State for Konakan
Railway Project?
Ans : Kerala
43. Palace On Wheels train was inaugurated in which
year?
Ans : 1982
44. When was the Central Railway established?
Ans : 5th Nov 1951
45. Rajasthan is under which of the following
railway zones?
Ans : Western region
46. The largest national enterprise of India is–
Ans : Indian Railway
47. The first locomotive which was manufactured in
Chittaranjan on–
Ans : November 1950
48. Where is the wheel and axle plant of Indian
Railways situated?
Ans : Bangalore
49. When was the Jammu City appeared on the map
of Indian Railway?
Ans : 1965
50. Where is the headquarters of Central Railway
situated?
Ans : Mumbai (V.T)

https://www.facebook.com/groups/264817153708470/permalink/472401662950017/

THANKS


Solved Question paper of Railway Exam 2015 Important for RRB NTPC 2016) Reviewed by sambasivan srinivasan on 9:59:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.