Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

Current Affairs Quiz for SBI clerk 2016 and NABARD

Current Affairs Quiz for SBI clerk 2016 and NABARD

1. Who became the first Briton to win the US Masters Golf 2016 for 20 years when he took advantage of Jordan Spieth's capitulation on a sensational final day at Augusta?
a) Danny Willett
b) Tiger Woods
c) Justin Rose
d) Rickie Fowler
e) Zach Johnson
Answer:Danny Willett

2. The Centre has recommended how much crore rupees for drought relief to Uttar Pradesh under National Disaster Relief Fund (NDRF)?
a) 1,204 crore 
b) 1,404 crore 
c) 1,604 crore 
d) 1,504 crore 
e) 1,304 crore 
Ans:1,304 crore 

3. Who is the present Chief Minister of Uttar Pradesh?
a) Nitish Kumar
b) Mulayam Singh Yadav
c) Ms Mayawati
d) Akhilesh Yadav
e) None of the above
Answer:Akhilesh Yadav

4. The Supreme Court on 11th April 2016 paved the way for implementation of National Eligibility Entrance Test (NEET), NEET for medical courses across the country.Who is the present CJI?
a) RM Lodha
b) HL Dattu
c) TS Thakur
d) HS Kapadia
e) P Sathasivam
Answer:b) T S Thakur

5. India and Maldives have signed how many agreements in different sectors including avoidance of double taxation, conservation and restoration of ancient mosque, tourism and defence recently?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five
e) Six
Answer:Six

6.Who of the following is present President of Maldives and recently visited India?
a) H.E. Mr Abdulla Yameen Abdul Gayoom 
b) Mr Adam Shareef 
c) Jigme Khesar Namgyel Wangchuck
d) Htin Kyaw
e) None of the above
Answer:H.E. Mr Abdulla Yameen Abdul Gayoom 

7. In the present FY16, Indian firms have raised over Rs 58,000 cr through issuance of NCDs. The term NCD stands for
a) Non Cashable Debenture 
b) Non Clubbable Debenture
c) Non Convertible Debt
d) Non Convertible Debenture
e) None of the above 
Answer:Non Convertible Debenture

8. The IT services entity of Tech Mahindra has announced the launch of a development centre in Toulouse marking its entry into?
a) Germany
b) Italy
c) France 
d) South Korea
e) Spain 
Answer:France

9. Anirban Lahiri is associated with the game of?
a) cricket
b) tennis
c) golf 
d) squash
e) badminton 
Answer:golf

10. The World Meteorological Day is observed every year on which date?
a) 21 Mar 
b) 22 Mar
c) 23 Mar 
d) 24 Mar
e) 25 Mar
Answer:23 Mar

11. The RuPay card payment service will be venturing into the credit card space in Sep this year. This domestic card payment system is launched by?
a) RBI 
b) SBI
c) NABARD 
d) SIDBI
e) NPCI 
Answer:NPCI

12. The world’s 50 greatest leaders named by the Fortune magazine recently is topped by?
a) Jeff Bezos 
b) Sundar Pichai
c) Satya Nadella 
d) Vishal Sikka
e) Mark Zuckerberg 
Answer:Jeff Bezos

13. India’s Agasthyamala Biosphere Reserve (ABR) has been included in the World Network of Biosphere Reserves of the UNESCO. The reserve is located in?
a) Tamil Nadu 
b) Kerala
c) Karnataka 
d) Both a) and b)
e) Both a) and c) 
Answer:Both a) and b)

14. The football legend Johan Cruyff, who died after a battle with cancer recently, was a _____ footballer?
a) US 
b) German
c) French 
d) Dutch
e) Argentinean 
Answer:Dutch

15. ________ is the sole Indian among the world’s 50 greatest leaders named by the Fortune magazine recently?
a) Narendra Modi 
b) Mamta Banerjee
c) J Jayalalithaa 
d) Nitish Kumar
e) Arvind Kejriwal 
Answer:Arvind Kejriwal

Current Affairs Quiz for SBI clerk 2016 and NABARD Reviewed by sambasivan srinivasan on 8:39:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.