Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

GENERAL ENGLISH TEST -1--SJACADEMY

http://www.sjacademy.in/2016/01/general-english-test-for-competitive.html

GENERAL ENGLISH TEST -1

Directions:(1-20) Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one   part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘e’
  (Ignore the errors of punctuation, if any) .
1. Avinash and his friend (a) / were walking towards (b) / the station when (c) / they met his common friend.(d)
    / No Error (e).
Ans: (D) Replace ‘his’ with ‘their’.
2. Priyamvada was unhappy (a)/ to hear the news (b)/of her son’s failing (c)/ in the final examination.(d)
    /No Error (e).
Ans: (E) No error
3. The moment Vighnesh was (a)/ admitted to the hospital (b)/ the warden decided (c)/ to inform his parents. (d)
    / No Error (e).
Ans: (E) No error
4. For expecting the company to pay (a) for the transport (b)/of the personal furniture of the employee (c)
    /was not fair.(d) / No Error (e)
Ans:  (A) Change ‘for expecting’ into ‘to expect’.
5. Aditi was unable (a)/ to support her parent (b)/ even though both of them (c) had no income of their own. (d)
   / No Error (e). 
Ans:  (B) Change ‘parent’ into ‘parents’. (because of both)
6. Tax evaders should (a)/ be heavily fiend (b)/ as they are doing (c)/ it intentionally. (d)/ No Error (e).
Ans: (C) Change ‘for expecting’ into ‘to expect’.
7. The idea that shook (a)/ the whole world was (b)/ published in one (c)/ of his unknown journal. (d)/ No Error (e).
Ans:  (D) Replace ‘journal’ with journals’. (after ‘one of the noun is always plural)
8. The information supplied (a)/ to us were not as (b)/ useful as we first (c)/ thought it would be. (d) No Error (e).
Ans: (B) Replace ‘were’ with ‘was’. (‘it’ also indicates that information is singular)
9. No hill station (a)/ is a beautiful (b)/ as Darjeeling (c)/ with its scenic beauty. (d) / No Error (e) .
Ans:  (A) Use ‘other’ after ‘no’. In positive and comparative degrees ‘no’ or ‘any’ takes ‘other’ after it if the
     subject is the part of the group to Which it is compared .
10.The chief idea of (a)/a very common type of traveler (b)/is to see as many objects (c)/of interest as he 
      possibly could (d)/ No Error(e).
Ans: 10. (D) Replace ‘could’ with ‘can’.
11. These Acts were (a)/ pushed through the parliament (b)/ in spite of opposition (c)/ but with little 
     modification.(d) / No Error (e).
Ans: (D) Replace ‘little’ (without, negligible) with ‘a little’ (somewhat).
12. One of the most (a)/ widely spread (b)/ bad habit (c)/ is the use of tobacco. (d) / No Error (e).
Ans:  (C) Replace ‘habit’ with ‘habits’. After ‘one of the following noun is plural.
13. My brother has been (a)/ living in America (b)/ with his family (c)/ for the past ten years. (d) /No Error(e).
Ans: (E) No error
14. The man who is (a) perpetually hesitating (b)/which of the two things (c) he will do first, will ultimately 
      do either. (d)/ No Error(e)
Ans: 14. (D) Replace ‘either’ with ‘neither’. The sentence should be negative in meaning.
15. Being a well-known (a)/ Physicist, he was (b)/ invited to deliver (c)/ a lecture on laser technology. (d)
      / No Error(e).
Ans: (E) No error
16. He was (a)/ hard down (b)/ for money and was (c)/ being harassed by his creditor. (d)/ No Error (e).  
Ans: (B) Replace ‘down’ with ‘up’. ‘Hard up’ means without or in need of money.
17. On my request (a)/ Jatin introduced me (b)/ to his friend (c)/ who is a singer and a scientist. (d)/ No Error (e).
Ans: (D) Remove the second ‘a’ Two same articles cannot be used for the same person.
18. Atul’s habit of (a)/ delaying his work (b)/ put his colleagues (c)/ to a lot of trouble. (d) No Error (e).
Ans: (E) No error
19. From Bombay (a) /the Rajdhani express(b)/ do not go straight (c)/ to New Delhi. (d) / No Error (e).
Ans: (C) Replace ‘do not’ with ‘does not’.
20. It couldn’t have been (a)/ written by Kalidas because (b)/ that kind of dress was not worn (c)/
      till after his death. (d) / No Error (e).
Ans: (E) No error
Directions: (21-30) Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaning fully complete:
21. Vijay did not expect.......... treacherous behaviour from his own partner.
(a) very                             
(b) such                         
(c) deep                                
(d) slimy                             
(e) simple
Ans: (b) such        
22. Even if the most lenient and charitable view is taken Mahesh cannot be completely............. of the blame.
(a)dissolved                       
(b) devoid                       
(c) absolved                          
(d) stripped                        
(e) saved
Ans: (c) absolved         
23. Hamid was...........towards the door when the door-bell rang and he himself opened it.
(a)moving                          
(b) ambling                      
(c) standing                         
(d) striding                         
(e) leaving
Ans: (b) ambling            
24. Smita could have......... in the examination in spite of her efforts had the examination been more difficult.
(a) passed                          
(b) tried                            
(c) competed                        
(d) failed                           
(e) managed
Ans: (d) failed         
25. Tharu had ............ that evening very much but by nightfall felt tired.
(a) enjoyed                        
(b) encouraged                 
(c) endeared                         
(d) endured                       
(e) enamored
Ans: (a) enjoyed      
26. Vilas was to reach that evening but was.........up at Cochin for some personal work.
(a) delayed                         
(b) detained                      
(c) held                                 
(d) stayed                         
(e) kept
Ans: (c) held          
27. Ramesh put on a very........ face when he said something silly and the contrast made everyone laugh.
(a) funny                            
(b) great                            
(c) comic                              
(d) humorous                     
(e) serious
Ans: (e) serious
28. Sabita....... her plan to go out when she came to know of the strike of the bus men and spent the evening
      at home .
(a) changed                       
(b) dropped                       
(c) decided                           
(d) postponed                     
(e) delayed
Ans: (b) dropped      
29. The payment was......... delayed this time because some of the supporting documents for the claim were missing.
(a) unjustifiably                 
(b) undeservedly              
(c) unforeseenly                    
(d) unduly                          
(e) unquestionably
Ans: (d) unduly             
30. Rajendran had to travel over long distance to reach there but his trips were.....each time and were worth the efforts.
(a) usual                            
(b) scheduled                     
(c) unprofitable                    
(d) longer                            
(e) productive
Ans: (e) productive
31. The new industrial policy is a result of the confidence the government has in the...........of the Indian industry.
(a) maturity                       
(b) status                           
(c) opinion                             
(d) profitability                    
(e) existence
Ans: (a) maturity   
32. The Chairman assured the shareholders that the management would............itself to increase the production.
(a) share                            
(b) balance                         
(c) exert                                 
(d) produce                          
(e) try
Ans: (c) exert       
33. The man was about to move his bike into the compound of his apartment when a passerby......down the motorbike.
(a) turned                          
(b) fell                                
(c) climbed                            
(d) forced                            
(e) knocked
Ans: (e) knocked
34. The country’s major industrial houses have a.......in the political parties which they have always liberally funded.
(a) power                          
(b) stake                             
(c) rivalry                               
(d) notion                            
(e) sat
Ans: (d) notion     
35. For months, a rush of burglaries in Thane.........the local police.
(a) amused                         
(b) horrified                        
(c) baffled                              
(d) criticized                       
(e) resisted
Ans: (c) baffled       
36. I had not expected to meet him, it was quit an........... meeting
(a) organized                      
(b) intentional                      
(c) undersirable                    
(d) auspicious                     
(e) accidental
Ans: (e) accidental 
37. A committee was formed to look..........the Memorial
(a) at                                  
(b) after                                    
(c) for                                    
(d) like                                  
(e) over
Ans: (b) after       
38. Their..............to scale the mountain peak was an absolute failure.
(a) attempt                          
(b) desire                                
(c) anxiety                              
(d) proposal                          
(e) dedication
Ans: (a) attempt   
39. Rapid technological progress does not create tension.............workers
(a) among                           
(b) within                                
(c) between                            
(d) to                                    
(e) for
Ans: (a) among         
40. One of the committee members brought...........interesting question
(a) up                                  
(b) forward                              
(c)with                                  
(d) about                               
(e) against
Ans: (b) forward    

CLICK HERE TO DOWNLOAD

ANSWER-KEY

1.D
2.E
3.E
4.A
5.B
6.C
7.D
8.B
9.A
10.D
11.D
12.C
13.E
14.D
15.E
16.B
17.D
18.E
19.C
20.E
21.B
22.C
23.B
24.D
25.A
26.C
27.E
28.B
29.D
30.E
31.A
32.C
33.E
34.D
35.C
36.E
37.B
38.A
39.A
40.B



GENERAL ENGLISH TEST -1--SJACADEMY Reviewed by sambasivan srinivasan on 6:06:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.