Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

SBI PO / CLERICAL -- ENGLISH ---SENTENCE CORRECTION

SENTENCE CORRECTION

DIRECTIONS: Which of the phrases (1) , (2), (3) and (4) given should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and no correction is required, mark (5) as the answer.
1. The bank’s accumulated losses have come up for manageable levels this year.
(1) come to
(2) came into
(3) coming from
(4) came within
(5) No correction needed.
Ans: It should be ‘come to’.
2. The incident has clearly highlighted his knowledge and attentive of detail.
(1) attended to detail
(2) attentively on details
(3) attention to detail
(4) attend for detail
(5) No correction needed.
Ans: It should be ‘attention to detail’.
(3) Improving the educational system, which is one of the worst in the world requires commitment
from the country’s politicians.
(1) among the worse
(2) one of the worse
(3) become the worse
(4) from the worst
(5) no correction needed.
Ans: The sentence is correct.
4. Considering the high demand for flights to Gulf countries airlines can risen prices.
(1) should rise
(2) could raised
(3) may rise
(4) will rise up
(5) no correction needed.
Ans: It should be “may rise’. 1st form of the verb is used with a modal verb.
(5) Without both issue is clarified the Board has kept all other matters before in pending.
(1) Unless both issues are
(2) Until each issue were
(3) Without the issue being
(4) Since both issues
(5) no correction needed.
Ans:  it should be ‘Unless both issues are’.
(6) The poor Brahmin led a hand to mouth existence and could use any job which paid him a little.
(1) handful to mouthful existence
(2) hand to mouth existence.
(3) handing for mouthful existence
(4) hand and mouth exist
(5) no correction needed.
Ans: “hand to mouth’ is the correct phrase.
(7) In order to earning decent living we need to have a good job which pays a substantial amount of
money.
(1) earned a decent living
(2) earning decency live
(3) earn a decent living
(4) earned decently life.
(5) no correction needed.

Ans:  Usually, first form of verb is used after ‘to’.
(8) We went to the famous restaurant to eat and were served  piped hot food.
(1) served piping hotter
(2) serving pipe hot
(3) served piping hot
(4) serve pipe hotten
(5) no correction needed.
Ans: “piping hot” is the correct adjective.
(9) Akshay considered Suresh a complete pain in the neck as he kept asking baseless questions.
(1) paining in the neck
(2) painless neck
(3) painful necks
(4) pain in the necking
(5) no correction needed.
Ans: “a pan in the neck” is the correct idiom.
10) I jump through hoop to finish this project in time but was not rewarded adequately.
(1) jumped through hoops
(2) jumping for hooping
(3) jumped on hoop
(4) jumping from hoop
(5) no correction needed.
Ans: “jumped through hoops’ is the correct answer here.
11) Adding to a growing body of research .......... cutting back on sweetened beverages it is now
found that drinking ......... sugary drinks may help lower blood pressure.
(1) for , all
(2) sustaining, increased
(3) against, lesser
(4) behind, more
(5) supporting, fewer
Ans: ‘supporting’ and ‘fewer’ are appropriate words.
12) The blame game for the air tragedy is already in full ......... with the authorities involved in
making attempts to .......... for themselves.
(1) sway, defend
(2) view, try
(3) fledged,  protest
(4) swing, cover
(5) roll, hide
Ans: “swing’ and ‘cover’ are appropriate words.
13) The actress, wearing a dark grey suit and open necked shirt, sat .......... the proceedings looking
nervous throughout, occasionally frowning as her lawyer .........  with the judge.
(1) through, spoke
(2) on, argued
(3) for, addressed
(4) with, discussed
(5) along, lectured
Ans: ‘through’ and ‘spoke’ are the appropriate words here.
14) It was an excellent social evening with people from all ......... of life getting a chance to let their
hair ...........
(1) areas, drop
(2) realm, flow
(3) arena, undone
(4) walks down
(5) types, loose
Ans: ‘walks’ and ‘down’ are the appropriate words.
15) There can be no denying the fact that in sports, star coaches have the ......... to get something
extra out of their ...........
(1) apprehension, work
(2) ability, teams
(3) fear, member
(4) desirous, players
(5) capability, house
Ans: ‘Ability’ and teams are appropriate words.
16) While these circumstances do not exonerate their actions on the least, these are the signs of
how economic bitterness can create high social costs.
(1) the actions o the least
(2) the actions on their least
(3) their actions at their least
(4) their actions in the least
(5) all the actions on the least
Ans: ‘There actions at the least’.
17) There is a urgent need to look at alternative sources of portable water in places where water
quality has deteriorated sharply.
(1) an urgent to look on
(2) an urgent needs to look for
(3) an urgent need to looking for
(4) an urgent need to look for
(5) always urgent need to look for and at
Ans: ‘an urgent need to look for”.
18) TISCO had begun to produce steel in the early twentieth century, but the British Chief
Commissioner of the Indian Railways had sworn to ‘eat every pound of steel rail’ they made, if it
were to meet British Specifications.
(1) if I ever met British specifications
(2) as it never ever met British specifications
(3) provided if it were to meet British specifications
(4) unless it were to meet British specifications
(5) only if they tried to meet British specifications
Ans: unless it were to meet British specifications.
19) Not only does children have fewer chances of surviving and are underfed they also lack
educational opportunities.
(1) Not only did children have
(2) Not only does the child have
(3) Not only does the child has
(4) Not do children have only
(5) Not only do children have
Ans: Not only do children have.
20) But equally, it should be made clear that there is no escape for those who take justice to their
own hand.
(1) take justice onto the own hands
(2) take justice onto their own hand
(3) take justice into their own hands
(4) take justices into their own hands
(5) took justice into their own hand
Ans: take justice into their own hands.
21) The mid- day meal scheme has helped but should it have been linked less with the schooling
system and more with the hunger pattern.
(1) but should had been linked less
(2) but should it not have been linked less
(3) but it should be linked lesser
(4) but it should have been linked less
(5) but it should had been linked less
Ans: ‘but it should have been linked less’.
22) The government is suppose to monitor the import of hazardous waste, which enters India
through a gap in the law that allows the import of waste for recycling.
(1) supposedly to monitor the import of
(2) supposed for monitoring the import of
(3) supposed to monitor the import of
(4) supposed to monitoring the import of
(5) supposed to monitor the importing of
Ans: ‘supposed to monitor the import of “.
23) It is being still not realised that there is definite connection between education, good
motherhood and efficient house management.
(1) It still not being realised that
(2) It is still not being realised that
(3) It not is still being realised that
(4) it is still not realised than
(5) It is not realised than
Ans: “It is not being realised that”.
24) According to child rights activitists to avoid crimes on children it is important to have
community level child protection mechanism like community watch dogs and committees for child
 protection, child welfare and anti- trafficking. These will create an interface between communities
 and state/ district mechanism.
(1) crimes over children it was important
(2) crimes of children it is important
(3) crimes over children it is important
(4) crimes against children it is important
(5) crime onto children it is important
Ans: ‘crime against children it is important ‘.
25) While the acceptance of man’s gender role has been willingly taken up by women, the same do
not always  holds true for men.
(1) the same does not always hold true for men
(2) the same does not always holds true for men
(3) the same does always hold true for men
(4) the same does not hold true for always men
(5) its does not hold true for men

Ans: the same does not always hold true for men. 
SBI PO / CLERICAL -- ENGLISH ---SENTENCE CORRECTION Reviewed by sambasivan srinivasan on 12:50:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.