Header Ads

IBPS CLERKS GENERAL AWARENESS -- NOVEMBER 1 OF 3--VERY USEFUL

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=821050234698776&id=431028450367625&notif_t=notify_me_page&notif_id=1479569967249192


OCTOBER 31,2016

1. The National Unity Day was observed across India on 31 October 2015 to commemorate the birth anniversary of which personality?
a) Indira Gandhi
b) Netaji Subhash Chandra Bose
c) Bhagat Singh
d) Sardar Vallabhai Patel
2. BRICS nations on 30 October 2015 signed an agreement for co-investment of resources for supporting multilateral R&D Projects. The agreement is called as
a) Moscow Declaration
b) Agreement on the New Development Bank
c) Delhi Declaration
d) Fortaleza Declaration
3. Who was nominated as a Director to the Central Board of Directors of the Reserve Bank of India on 30 October 2015?
a) Harun R Khan
b) Urjit R Patel
c) R Gandhi
d) Shaktikanta Das
4. Who was elected as the 54th speaker of the US House of Representatives on 30 October 2015?
a) John Boehner
b) Nancy Pelosi
c) Paul Ryan
d) Sam Martini
5. Identify the person. He was given the status of whistle-blower and international human rights defender by the European Parliament on 29 October 2015.
a) Julian Assange
b) Edward Snowden
c) Chelsea Manning
d) Jonathan Lundgren
6. Nineteen global powers including the USA, Russia, Iran and Syria agreed for a nationwide ceasefire in Syria in a bid to end the ongoing civil war. In this context, identify the city in which the meeting of the leaders took place on 30 October 2015
a) Vienna
b) Washington DC
c) London
d) Moscow
7. On 31 October 2015, Indian Air Force commenced its annual exercise to validate the full spectrum of its capabilities. What is the name of the exercise?
a) Avia Indra
b) Garuda
c) Live wire
d) Varuna
8. Raif Badawi was awarded the Sakharov Prize for Freedom of Thought on 29 October 2015 by the European Parliament. To which country he belongs to?
a) North Korea
b) Iran
c) Saudi Arabia
d) China
9. What is the name of the cyclone that occurred in the Arabian Sea in the last week of October 2015?
a) Chapala
b) Hudhud
c) ASHOBAA
d) Pam
10. In which of the following cities, Flipkart opened its largest fulfillment centre on 30 October 2015?
a) Bengaluru
b) Hyderabad
c) Chennai
d) Vijayawada
11. Who was appointed as the CEO & MD of fashion e-tailer Jabong on 30 October 2015?
a) Saurabh Nandy
b) Shiveka Singh
c) Vinay Rathod
d) Sanjeev Mohanty
12. In which of the following cities the ninth ministerial-level meeting of India and USA Trade Policy Forum (TPF) took place on 29 October 2015?
a) Mumbai
b) New York
c) New Delhi
d) Washington DC
13. What is the name of the scorpene class submarine that began its sea trials on 29 October 2015 in Mumbai?
a) INS Khanderi
b) INS Karanj
c) INS Kalvari
d) INS Khanderi
14. The UN-backed Permanent Court of Arbitration on 29 October 2015 declared that it has the right to hear the litigation related to sovereignty over contentious Nine-dash line region. Against this backdrop, identify the sea to which the region belongs to
a) South China Sea
b) Arabian Sea
c) Mediterranean Sea
d) Baltic Sea
15. What is the name of the scheme that was announced by the Indian Railways on 31 October 2015 to provide train accommodation to waitlisted passengers in alternate trains?
a) PAHAL
b) VIKALP
c) SAHAJ
d) None of them
Answers
1-(d) 6-(a) 11-(d)
2-(a) 7-(c) 12-(d)
3-(d) 8-(c) 13-(c)
4-(c) 9-(a) 14-(a)
5-(b) 10-(b) 15-(b)



27 OCTOBER 2016
 1 Subir Gokarn was appointed in Nov 2015 as an executive director in IMF and since then, he has been representing India and which of the following countries?
1) Sri Lanka 
2) Nepal
3) Bangladesh 
4) All the above
5) None of these 
Answer:- 4) All the above
 2 The RBI has asked banks to provide loans up to Rs 3 lakh at what per cent interest rate to Women Self-Help Group (SHG) under the National Rural Livelihoods Mission (NRLM)-Aajeevika?
1) 3 per cent 
2) 5 per cent
3) 7 per cent 
4) 9 per cent
5) 10 per cent 
Answer:- 3) 7 per cent
 3 The Forbes has released the sixth annual list of The World’s Most Innovative Companies 2016 which is topped by
1) Tata Consultancy Services 
2) Hindustan Unilever
3) Salesforce 
4) Regeneron Pharmaceuticals
5) Tesla Motors 
Answer:- 5) Tesla Motors
 4 Who among the following has been awarded the first IEI-IEEE Award for Engineering Excellence-2015?
1) G Satheesh Reddy 
2) VK Saraswat
3) Avinash Chander 
4) Shailesh Nayak
5) K Radhakrishnan 
Answer:- 1) G Satheesh Reddy
 5 Who among the following is India’s first and only individual Olympic gold-medallist?
1) Mary Kom 
2) Saina Nehwal
3) Abhinav Bindra 
4) Pullela Gopichand
5) Karnam Malleswari 
Answer:- 3) Abhinav Bindra
 6 Who among the following has won the UEFA Best Player in Europe award for the year 2015-16?
1) Gareth Bale 
2) Antoine Griezmann
3) Cristiano Ronaldo 
4) Ronaldinho
5) Neymar 
Answer:- 3) Cristiano Ronaldo
 7 A person booking a train ticket through the IRCTC website will be able to opt for travel insurance cover of up to what amount for a premium of 92 paise only from 31 Aug?
1) Rs 1 lakh 
2) Rs 2 lakh
3) Rs 5 lakh 
4) Rs 7.5 lakh
5) Rs 10 lakh 
Answer:- 5) Rs 10 lakh
 8 India will host the first BRICS film festival in which of the following cities from Sep 2 to 6?
1) Mumbai 
2) Ahmedabad
3) Chennai 
4) Hyderabad
5) New Delhi 
Answer:- 5) New Delhi
 9 Colombia's govt and the country's biggest rebel group recently reached a historic deal for ending a half-century of hostilities. The capital city of Colombia is
1) Maputo 
2) Baku
3) Manama 
4) Bogota
5) Lisbon 
Answer:- 4) Bogota
 10 Who among the following has won Major Dhyan Chand Lifetime Achievement Award 2016?
1) Silvanus Dungdung 
2) Sardara Singh
3) Gagan Ajit Singh 
4) Dhanraj Pillay
5) Dilip Tirkey 
Answer:- 1) Silvanus Dungdung





01 NOVEMBER 2016
Ques. : 1 Mariano Rajoy was recently re-elected as the Prime Minister of
1) Spain 
2) Norway
3) Austria
4) Cuba
5) New Zealand 
Answer:- 1) Spain
Ques. : 2 Who among the following won the 2016 Mexican Grand Prix F1 championship?
1) Nico Rosberg 
2) Daniel Ricciardo
3) Lewis Hamilton 
4) Fernando Alonso
5) Sebastian Vettel 
Answer:- 3) Lewis Hamilton
Ques. : 3 Himachal Pradesh has become Open Defecation Free (ODF), the second state in the country to achieve the feat. The first state to achieve this feat is
1) Kerala 
2) Gujarat
3) Nagaland 
4) Sikkim
5) Tripura 
Answer:- 4) Sikkim
Ques. : 4 What is India’s ranking on ‘2016 Global Youth Development Index’ compiled by the Commonwealth Secretariat?
1) 10th 
2) 31st
3) 69th 
4) 77th
5) 133rd 
Answer:- 5) 133rd
Ques. : 5 Which of the following countries lifted the Men’s Asian Champions Trophy hockey tournament recently?
1) Malaysia 
2) South Korea
3) Japan 
4) India
5) Pakistan 
Answer:- 4) India
Ques. : 6 Justin Trudeau is the present Prime Minister of which of the following countries?
1) Australia 
2) Canada
3) Spain 
4) Sweden
5) Denmark 
Answer:- 2) Canada
Ques. : 7 Which of the following state(s) has/have topped the Ease of Doing Business list released recently by the Commerce and Industry Ministry?
1) Madhya Pradesh
2) Chhattisgarh
3) Gujarat 
4) Telengana and Andhra Pradesh
5) None of these 
Answer:- 4) Telengana and Andhra Pradesh
Ques. : 8 The police in which of the following countries recently detained the editor and several writers of opposition newspaper Cumhuriyet amid a crackdown on media?
1) Greece 
2) Turkey
3) Cuba 
4) Venezuela
5) Cambodia 
Answer:- 2) Turkey
Ques. : 9 The core sector output rose 5 per cent in Sep 2016. Which of the following is NOT a core sector industry?
1)
3) Steel 
4) Fertilizers
5) None of these 
Answer:- 5) None of these
Ques. : 10 The World Cities Day is observed globally on
1) 21 Oct 
2) 26 Oct
3) 27 Oct 
4) 29 Oct
5) 31 Oct 
Answer:- 5) 31 Oct

02 NOVEMBER 2016
Ques. : 1 S Ramadorai, who has resigned as chairman of the govt’s skill development agencies NSDA and NSDC, was formerly heading
1) Wipro 
2) TCS
3) Infosys 
4) HCL
5) Tech Mahindra 
Answer:- 2) TCS
Ques. : 2 The Nikkei India Manufacturing Purchasing Managers’ Index (PMI) rose to a 22-month peak in Oct 2016 of
1) 46 
2) 48.1
3) 52.1 
4) 54.4
5) 55.6 
Answer:- 4) 54.4
Ques. : 3 Which country was recently elected as chairman of the Association of Natural Rubber Producing Countries (ANRPC) in the 39th Assembly Session held at Guwahati?
1) Vietnam 
2) Indonesia
3) India 
4) China
5) Cambodia 
Answer:- 3) India
Ques. : 4 The State Bank of Hyderabad (SBH) recently reduced the MCLR by 10 basis points from 9.55 per cent to 9.45 per cent. The full form of MCLR is
1) Marginal Cost of Funds Based Lending Rate 
2) Minimum Cost of Funds Based Lending Rate
3) Maximum Cost of Funds Based Lending Rate 
4) Mortgage Cost of Funds Based Lending Rate
5) None of these 
Answer:- 1) Marginal Cost of Funds Based Lending Rate
Ques. : 5 Which of the following states has become the third Open Defecation Free (ODF) state in the country?
1) Kerala 
2) Haryana
3) Gujarat 
4) Tripura
5) Manipur 
Answer:- 1) Kerala
Ques. : 6 Which of the following states observed it formation day on 1 Nov? The state was created on this day in 1966.
1) Punjab 
2) Haryana
3) Tamil Nadu 
4) Karnataka
5) Jharkhand 
Answer:- 2) Haryana
Ques. : 7 The venue of the 47th International Film Festival of India is
1) Mumbai 
2) New Delhi
3) Bengaluru 
4) Goa
5) Jaipur 
Answer:- 4) Goa
Ques. : 8 Who among the following has been appointed as the CEO of the World Bank?
1) Mulyani Indrawati 
2) Irina Bokova
3) Daniel Mitov 
4) Antonio Guterres
5) Kristalina Georgieva 
Answer:- 5) Kristalina Georgieva
Ques. : 9 Which of the following state govts observed Nov 1 as ‘No Tobacco Day’ in an effort to discourage tobacco use in the state?
1) Kerala 
2) Tamil Nadu
3) Nagaland 
4) Punjab
5) Bihar 
Answer:- 4) Punjab
Ques. : 10 Jhulan Goswami, also known as ‘Chakdaha Express’, is associated with which of the following games?
1) Hockey 
2) Badminton
3) Tennis 
4) Football
5) Cricket 
Answer:- 5) Cricket


03 NOVEMBER 2016
Ques. : 1 President Pranab Mukherjee visited which of the following countries recently?
1) Nepal 
2) Afghanistan
3) Bangladesh 
4) Sri Lanka
5) Maldives 
Answer:- 1) Nepal
Ques. : 2 India’s Pratul Joshi, who clinched the Bahrain International Challenge tournament at Segayya in Bahrain, is a
1) tennis player 
2) squash player
3) shuttler 
4) shooter
5) archer 
Answer:- 3) shuttler
Ques. : 3 Which of the following banks recently launched a credit facility against home loans for salaried customers who can seek loans up to Rs 1 cr for personal needs?
1) ICICI Bank 
2) HDFC Bank
3) Federal Bank 
4) Axis Bank
5) YES Bank 
Answer:- 1) ICICI Bank
Ques. : 4 In a bid to boost ties with India, which country recently announced 19 grants worth $6,30,000 dollars for several projects in the field of education, science, sports, arts and culture?
1) Australia 
2) Japan
3) China 
4) France
5) Germany 
Answer:- 1) Australia
Ques. : 5 Who among the following on 01 Nov took over as Chairman of the Central Board of Direct Taxes (CBDT)?
1) Rani Singh Nair 
2) Sushil Chandra
3) Kaushal Srivastava 
4) Najib Shah
5) None of these 
Answer:- 2) Sushil Chandra
Ques. : 6 The agencies like CRISIL, ICRA and CARE are categorised as
1) Asses Reconstruction Companies 
2) Asset Management Companies
3) Credit Information Bureaus 
4) Credit Rating Agencies
5) None of these 
Answer:- 4) Credit Rating Agencies
Ques. : 7 Mahendra Singh Dhoni remains the most valued Indian athlete in 2016 as per the Forbes Fab 40 list released recently. Who among the following topped the list globally?
1) Lionel Messi 
2) Tiger Woods
3) Roger Federer 
4) Maria Sharapova
5) Novak Djokovic 
Answer:- 3) Roger Federer
Ques. : 8 Prime Minister Narendra Modi recently launched the “Saur Sujala Yojana” in which of the following states that would provide solar powered irrigation pumps to farmers?
1) Rajasthan 
2) Haryana
3) Punjab 
4) Uttar Pradesh
5) Chhattisgarh 
Answer:- 5) Chhattisgarh
Ques. : 9 The final shelters at the Calais migrant camp were demolished, bringing an end to the jungle camp, in which country recently?
1) Spain 
2) Greece
3) Germany 
4) France
5) Australia 
Answer:- 4) France
Ques. : 10 Miroslav Klose, the all-time World Cup top-scorer footballer, announced his retirement recently. He was playing for
1) France 
2) Argentina
3) Brazil 
4) Germany
5) Colombia 
Answer:- 4) Germany




04 NOVEMBER 2016
Ques. : 1 Im Kwon-taek has been chosen for the Lifetime Achievement Award at the 47th International Film Festival of India (IFFI) in Goa. He is a renowned director from
1) Japan 
2) South Korea
3) China
4) Vietnam
5) Philippines 
Answer:- 2) South Korea
Ques. : 2 The joint military training exercise “Sampriti-2016” is conducted between India and
1) Sri Lanka 
2) Nepal
3) Bhutan 
4) Bangladesh
5) Vietnam 
Answer:- 4) Bangladesh
Ques. : 3 The Ministry of Railways has appointed who among the following as a Brand Ambassador for Swachh Rail Mission?
1) Bindeshwar Pathak 
2) Nana Patekar
3) Vidya Balan 
4) Medha Patkar
5) Amitabh Bachchan 
Answer:- 1) Bindeshwar Pathak
Ques. : 4 PM Narendra Modi recently presented the Ramnath Goenka Awards in New Delhi. The awards honour exceptional work across 28 categories related to
1) education 
2) journalism
3) scientific research 
4) social service
5) None of these 
Answer:- 2) journalism
Ques. : 5 Which of the following is the first state in the country to have a cyber police station in each district simultaneously?
1) Gujarat 
2) Punjab
3) Haryana 
4) Andhra Pradesh
5) Maharashtra 
Answer:- 5) Maharashtra
Ques. : 6 Sanjiv Arora has been appointed as the next Ambassador of India to
1) Syria 
2) Libya
3) Yemen 
4) Lebanon
5) Greece 
Answer:- 4) Lebanon
Ques. : 7 The World Health Organisation (WHO) has now advised proper washing, no shaving in fight against hospital superbugs. The WHO is headquartered at
1) Geneva, Switzerland 
2) Paris, France
3) New York, US 
4) London, UK
5) Frankfurt, Germany 
Answer:- 1) Geneva, Switzerland
Ques. : 8 Which country recently awarded eight scientists International Prize for Water, named after Prince Sultan Bin Abdulaziz, at United Nations headquarters in New York?
1) Saudi Arabia 
2) UAE
3) Iran 
4) Bahrain
5) Kuwait
Answer:- 1) Saudi Arabia
Ques. : 9 The central govt is to set up a clean energy equity fund for govt’s ambitious target of adding 175 GW renewable energy generation capacity by 2022. The size of the fund is
1) USD 1 bn 
2) USD 2 bn
3) USD 3 bn 
4) USD 4 bn
5) USD 5 bn 
Answer:- 2) USD 2 bn
Ques. : 10 PM Narendra Modi recently inaugurated the three-day Asian Ministerial Conference on Disaster Risk Reduction (AMCDRR) in
1) Mumbai 
2) Chennai
3) Kolkata 
4) Hyderabad
5) New Delhi 
Answer:- 5) New Delhi
05 NOVEMBER 2016
Ques. : 1 An Inter-Ministerial Committee of the Information and Broadcasting Ministry recently asked for one-day ban on which of the following leading Hindi news channel from 12.01 AM of 9 Nov to 12.01 AM of 10 Nov 2016?
1) NDTV India 
2) Zee News
3) Aaj Tak 
4) ABP News
5) IBN7 
Answer:- 1) NDTV India
Ques. : 2 The first titanium project of India started its test production recently in the Ganjam district of
1) Odisha 
2) Jharkhand
3) Karnataka 
4) Tamil Nadu
5) Maharashtra 
Answer:- 1) Odisha
Ques. : 3 The GST Council recently approved a four-tier GST tax structure with lower rates for essential items and the highest for luxury goods. Which of the following is one of the rates approved?
1) 5%
2) 12%
3) 18% 
4) 28%
5) All of these 
Answer:- 5) All of these
Ques. : 4 Which country is hosting the 7th session of the Conference of Parties (COP7) to World Health Organization (WHO) Framework Convention on Tobacco Control (FCTC)?
1) China
2) Brazil
3) Russia 
4) India
5) Malaysia 
Answer:- 4) India
Ques. : 5 The central govt has set an ambitious target of adding 175 GW renewable energy generation capacity by
1) 2017 
2) 2018
3) 2020 
4) 2022
5) 2025 
Answer:- 4) 2022
Ques. : 6 Which private sector lender has launched its new mobile banking app “Yes Mobile 2.0” that supports banking transactions on Apple and Android-based smart watches?
1) Yes Bank 
2) Federal Bank
3) IDFC Bank 
4) HDFC Bank
5) ICICI Bank 
Answer:- 1) Yes Bank
Ques. : 7 Name the Indian lawyer who has been elected by the UN General Assembly as one of the members of the International Law Commission.
1) Prashant Bhushan 
2) Mukul Rohatgi
3) Gopal Subramaniam 
4) Aniruddha Rajput
5) Harish Salve 
Answer:- 4) Aniruddha Rajput
Ques. : 8 Which firm has tied up with the Archaeological Survey of India (ASI) for 360-degree virtual tour of 280-odd monuments across the country?
1) Microsoft 
2) TCS
3) Wipro 
4) Google
5) Facebook 
Answer:- 4) Google
Ques. : 9 Pandit Amaradeva, who passed away recently, was a legendary singer and composer from
1) Nepal 
2) Bhutan
3) Sri Lanka 
4) Bangladesh
5) Pakistan
Answer:- 3) Sri Lanka
Ques. : 10 Mangat Ram Sharma, who died recently, was the former deputy Chief Minister of
1) Uttar Pradesh 
2) Madhya Pradesh
3) Rajasthan 
4) Uttarakhand
5) Jammu and Kashmir 
Answer:- 5) Jammu and Kashmir


07 NOVEMBER 2016
Ques. : 1 Which of the following is the first indigenous aircraft carrier which is scheduled to be commissioned in 2021?
1) INS Vikrant 
2) INS Vishal
3) INS Vikramaditya 
4) INS Viraat
5) None of these 
Answer:- 1) INS Vikrant
Ques. : 2 Sourabh Verma, who finished runner-up at Bitburger Grand Prix Gold tournament at Saarbrucken in Germany, is an Indian
1) shuttler 
2) tennis player
3) chess player 
4) squash player
5) shooter 
Answer:- 1) shuttle
Ques. : 3 Who among the following recently attained the world number one ranking in tennis for the first time replacing Novak Djokovic?
1) Juan Martín del Potro 
2) Stan Wawrinka
3) Rafael Nadal 
4) Andy Murray
5) Roger Federer 
Answer:- 4) Andy Murray
Ques. : 4 As decided by the GST Council recently, items like soaps, oil, toothpaste, refrigerator and smartphones will be taxed at the rate of
1) 0%
2) 5%
3) 12% 
4) 18%
5) 28% 
Answer:- 4) 18%
Ques. : 5 The 12-day Global Climate conference was held recently in Marrakech which is a city in
1) Greece 
2) Spain
3) Portugal 
4) Cyprus
5) Morocco 
Answer:- 5) Morocco
Ques. : 6 According to the latest Grant Thornton International Business Report, which of the following countries topped the optimism index during the third quarter (Jul-Sep 2016)?
1) Indonesia 
2) India
3) Malaysia 
4) Philippines
5) Thailand 
Answer:- 1) Indonesia
Ques. : 7 In Boxing, Manny Pacquiao has reclaimed the World Boxing Organisation (WBO) welterweight title for the third time. He is a pugilist from
1) Malaysia 
2) Cambodia
3) Colombia 
4) Philippines
5) Vietnam 
Answer:- 4) Philippines
Ques. : 8 Which of the following teams recently lifted the Women’s Asian Champions Trophy 2016 hockey tournament in Singapore?
1) Pakistan 
2) Malaysia
3) Japan 
4) India
5) China 
Answer:- 4) India
Ques. : 9 Which of the following state govts has signed an MoU with the Software Technology Parks of India (STPI) for setting up of four more centres in the State? The new centres would come up at Angul, Jajpur, Koraput and Sambalpur.
1) Maharashtra 
2) Karnataka
3) Odisha 
4) Tamil Nadu
5) Andhra Pradesh 
Answer:- 3) Odisha
Ques. : 10 PM Narendra Modi recently inaugurated the first ever International Agro-biodiversity Congress (IAC) in
1) Mumbai 
2) Jaipur
3) Bhopal 
4) Lucknow
5) New Delhi 
Answer:- 5) New Delhi




08 NOVEMBER 2016
Ques. : 1 The Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) has 16 members which include ten ASEAN members and
1) New Zealand 
2) Australia
3) South Korea 
4) India
5) All of these
Answer:- 5) All of these
Ques. : 2 The ONGC Videsh Ltd will provide $318-mn financing to help raise output at a Venezuelan oilfield. The capital city of Venezuela is
1) Caracas 
2) Bogota
3) Quito 
4) Phnom Penh
5) Hanoi 
Answer:- 1) Caracas
Ques. : 3 The scientists from IIT (Kharagpur) recently claimed to have found evidence confirming the existence of a mythical Indian river, Chandrabhaga in the state of
1) Maharashtra 
2) Odisha
3) Jharkhand 
4) Karnataka
5) Telangana 
Answer:- 2) Odisha
Ques. : 4 Avinash Rai Khanna is all set to be appointed as a member of National Human Rights Commission (NHRC). Who is the chairman of NHRC?
1) Cyriac Joseph 
2) HL Dattu
3) KG Balakrishnan 
4) S Rajendra Babu
5) AS Anand 
Answer:- 2) HL Dattu
Ques. : 5 The book ‘An Era of Darkness: The British Empire in India’ is authored by
1) Shashi Tharoor 
2) M Hamid Ansari
3) Pranab Mukherjee
4) Manmohan Singh
5) Lal Krishna Advani 
Answer:- 1) Shashi Tharoor
Ques. : 6 The RBI recently appointed who among the following as an Executive Director (ED)?
1) G Mahalingam 
2) Ravindra Dholakia
3) M Rajeshwar Rao 
4) Pami Dua
5) Chetan Ghate 
Answer:- 3) M Rajeshwar Rao
Ques. : 7 The Institute for Development & Research in Banking Technology (IDRBT) is a banking research institute established in 1996 by RBI. It is located in
1) Chennai 
2) Mumbai
3) Kolkata 
4) New Delhi
5) Hyderabad 
Answer:- 5) Hyderabad
Ques. : 8 Who among the following won the 2016 WTA Elite Singles Trophy at Zhuhai, China recently?
1) Elina Svitolina 
2) Petra Kvitova
3) Simona Halep 
4) Angelique Kerber
5) Venus Williams 
Answer:- 2) Petra Kvitova
Ques. : 9 Which of the following has become the first company to get Scheme for Sustainable Structuring of Stressed Assets (S4A) approval by the RBI committee?
1) Sterling Biotech 
2) Electrotherm India
3) Hindustan Construction Company 
4) Winsome Diamond & Jewellery
5) Kingfisher Airlines 
Answer:- 3) Hindustan Construction Company
Ques. : 10 As per the news published in financial newspapers, Corporation Bank is contemplating shifting its major operations from its head office which is located in
1) Bengaluru 
2) Mangaluru
3) Chennai 
4) Kochi
5) Hyderabad 
Answer:- 2) Mangaluru




09 NOVEMBER 2016
Ques. : 1 Which of the following NASA missions now holds the Guinness World Record for highest altitude (70,006.4 km) fix of a GPS signal?
1) Cassini–Huygens 
2) Galileo
3) Juno 
4) Mars Science Laboratory (MSL)
5) Magnetospheric Multiscale mission (MMS) 
Answer:- 5) Magnetospheric Multiscale mission (MMS)
Ques. : 2 The world’s first hydrogen-powered, zero-emission passenger train named Coradia iLint was unveiled recently in
1) France 
2) Germany
3) Spain 
4) China
5) Japan 
Answer:- 2) Germany
Ques. : 3 Which of the following countries recently said that four rupee-denominated bonds worth a total of about $748 mn are expected to be listed in its capital city in the next three months?
1) UK 
2) US
3) Australia 
4) Germany
5) Japan 
Answer:- 1) UK
Ques. : 4 Which of the following public sector banks appointed Ratnesh Kumar as Managing Director and CEO of its wholly-owned investment banking subsidiary recently?
1) Bank of India 
2) Bank of Baroda
3) State Bank of India 
4) Punjab National Bank
5) Canara Bank 
Answer:- 2) Bank of Baroda
Ques. : 5 Sheikh Rached Ghannouchi is one of the four prominent personalities conferred with the prestigious 39th Jamnalal Bajaj Foundation Awards for 2016. He hails from
1) Kenya 
2) Nigeria
3) Tunisia 
4) Egypt
5) Suriname 
Answer:- 3) Tunisia
Ques. : 6 The Reserve Bank of India (RBI) recently issued clarifications on hedging of currency for ECBs in a notification on its website. The term ECB stands for
1) External Commodity Borrowing
2) External Confidential Borrowing
3) External Continental Borrowing 
4) External Commercial Borrowing
5) External Collateral Borrowing 
Answer:- 4) External Commercial Borrowing
Ques. : 7 The Army recently completed laying an irrigation pipeline for residents of villages in the Demchok region in which state despite a face-off with Chinese troops?
1) Sikkim 
2) Arunachal Pradesh
3) Himachal Pradesh 
4) Uttarakhand
5) Jammu and Kashmir 
Answer:- 5) Jammu and Kashmir
Ques. : 8 The govt recently launched Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan (PMSMA). Which of the following is NOT correct about the scheme?
1) It will provide healthy life to pregnant women. 
2) It is applicable for all pregnant women.
3) It will provide free tests like blood pressure, sugar level, weight, haemoglobin test. 
4) Women will be marked differently using coloured stickers based on their health problems.
5) None of these 
Answer:- 5) None of these
Ques. : 9 India and which country signed two MoUs on the Ease of Doing Business and on intellectual Property Rights recently during its PM Theresa May’s recent visit to New Delhi?
1) Australia 
2) New Zealand
3) UK 
4) Austria
5) Sweden 
Answer:- 3) UK
Ques. : 10 PM Narendra Modi announced, in a surprise address to the nation, that the banknotes of certain denominations will cease to be legal tender from 8 Nov midnight. These notes are
1) Rs 2000 
2) Rs 1000
3) Rs 500 
4) All the above
5) Only 2) and 3) 
Answer:- 5) Only 2) and 3)


10 NOVEMBER 2016
Ques. : 1 Donald Trump won elected as the 45th president in the recent US presidential elections. He belongs to which of the following parties?
1) Democratic Party 
2) Republican Party
3) Libertarian Party 
4) Green Party
5) None of these 
Answer:- 2) Republican Party
Ques. : 2 The Diamond Jubilee Celebrations of ECGC was held on 8 Nov in New Delhi. What is the full form of ECGC?
1) Export Credit Guarantee Corporation of India 
2) Export Commodity Guarantee Corporation of India
3) Export Commerce Guarantee Corporation of India 
4) Export Collaterals Guarantee Corporation of India
5) None of these 
Answer:- 1) Export Credit Guarantee Corporation of India
Ques. : 3 Who among the following has been chosen for 2016 Tata Literature Live! Lifetime Achievement Award?
1) Salman Rushdie 
2) Anita Desai
3) Aravind Adiga 
4) Vikram Seth
5) Amitav Ghosh 
Answer:- 5) Amitav Ghosh
Ques. : 4 The public sector UCO Bank has announced that it would raise Rs 271 cr from Life Insurance Corporation of India. The bank is headquartered at
1) Chennai 
2) Hyderabad
3) Mumbai 
4) New Delhi
5) Kolkata 
Answer:- 5) Kolkata
Ques. : 5 The Asian Development Bank (ADB) issued the second tranche of USD 300 mn for the Power Sector Investment Programme of which of the following states recently?
1) Sikkim 
2) Manipur
3) Assam 
4) Mizoram
5) Tripura
Answer:- 3) Assam
Ques. : 6 The World Science Day for Peace and Development is observed globally on
1) 2 Nov 
2) 5 Nov
3) 6 Nov 
4) 10 Nov
5) 14 Nov 
Answer:- 4) 10 Nov
Ques. : 7 Who among the following scripted history as he/she won the US Senate seat from California, becoming the first Indian-American to reach the feat?
1) Preet Bharara 
2) Rajat Gupta
3) Kamala Harris 
4) Ami Bera
5) None of these 
Answer:- 3) Kamala Harris
Ques. : 8 The Centre has decided to open PMKVK in every Parliamentary Constituency in the country. The scheme PMKVK is associated with
1) cleanliness 
2) skill training
3) village development 
4) agriculture
5) Khadi Gramodyog 
Answer:- 2) skill training
Ques. : 9 The Reporters without Borders (RSF) has awarded Hadi Abdullah the RSF-TV5 Monde prize, one of the world’s top press awards. He is a freelance journalist from
1) Lebanon 
2) Syria
3) Libya 
4) Yemen
5) Nigeria 
Answer:- 2) Syria
Ques. : 10 Masala bonds, which help Indian firms to raise money, while giving international investors access to higher yields in a zero-yield world, were launched in
1) 2010 
2) 2011
3) 2013 
4) 2014
5) 2015 
Answer:- 5) 2015


Thanks Mr. Kundanji—best wishes

No comments

Powered by Blogger.