Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

MCQS of Current Affairs --AT LEAST FIVE QUESTIONS IN IBPS CLERKS CAN BE EXPECTED.

BEST WISHES FOR IBPS CLERKS 2016

MCQS of Current Affairs
1. Name the Union Minister of Road Transport and Highways of India.  His second daughter's marriage was conducted in December 2016 in Nagpur, Maharashtra in a grand manner.
a) Manohar Parrikar           b) Arun Jaitley              c) Rajnath Singh   d)  Nitin Gadkari 


a) Thimphu   b) Dhaka   c) Colombo   d) New Delhi
2. The “U” in USTTAD scheme of the National Minorities Development & Finance Corporation (NMDFC) refers to which of the following?
a) Urban   b) Uniform   c) Utilising   d) Upgrading
3. India won the 2016 Asian Champions Trophy hockey title in Kuantan, Malaysia defeating which of the following countries?
a) Pakistan   b) Malaysia   c) China   d) Japan
4. Who among the following won the Singles title at the Women’s Tennis Association (WTA) Finals 2016?
a) Dominika Cibulkova   b) Victoria Azarenka   c) Garbine Muguruza   d) Angelique Kerber
5. Who among the following won the F1 Mexican Grand Prix 2016?
a) Valtteri Bottas   b) Nico Rosberg   c) Jenson Button   d) Lewis Hamilton
6. Pratibha Agrawal, Anurupa Roy and Sankar Venkateswaran were declared winners of Kalashikhar awards named after who among the following?
a) JRD Tata  b) Ardeshir Godrej   c) Dhirubhai Ambani   d) Aditya Vikram Birla
7. Who among the following won the Player of the Series award in the 5-match India-New Zealand ODI series?
a) Ajinkya Rahane   b) Virat Kohli   c) James Neesham    d) Amit Mishra
8. Which of the following is the scheme, launched by the Prime Minister in Chattisgarh recently, for providing solar powered irrigation pumps to farmers at a subsidized price?
a) Saur Sujala Yojana   b) Saur Ujala Yojana   c) Surya Sujala Yojana   d) Surya Ujala Yojana
9. Who among the following resigned as Chairman of the National Skill Development Agency (NSDA) and National Skill Development Corporation (NSDC)?
a) S. Gopalakrishnan   b) N. S. Raghavan   c) S. Ramadorai   d) S. D. Shibulal
10. the UN General Assembly elected several countries including USA, UK and China to serve on the United Nations Human Rights Council (UNHRC). They have been elected for a term of how many years?
a) One year   b) Two years   c) Three years   d) Four years
11. Who among the following novelists received the Hans Christian Andersen Literature Award 2016 in Odense, Denmark?
a) Umberto Eco   b) Hassan Blasim   c) Judith Hermann   d) Haruki Murakami
12. Who among the following was appointed the Chairperson of its Board by the World Federation of Exchange (WFE)?
a) Chitra Ramkrishna   b) Vijayalakshmi R. Iyer   c) Arundhati Bhattacharya   d) Shubhalakshmi Panse
13. Which of the following Indian cities hosted 57th AGM of the Internet Corporation of Assigned Names and Numbers (ICANN)?
a) Chandigarh   b) Jaipur   c) Hyderabad   d) Bhopal
14. DRDO and which of the following industry bodies has inked MoU to facilitate the transfer of defence technology to Indian industry?
a) FICCI   b) ASSOCHAM   c) CII   d) PHDCCI
15. What is the weight of the eight core industries in the Index of Industrial Production (IIP)?
a) 8%   b) 18%   c) 28%   d) 38%
16. The National Food Security Act (NFSA) achieved total coverage of the country recently. Which of the following was among the last two states along with Tamil Nadu to join?
a) Gujarat   b) Maharashtra   c) Kerala   d) Karnataka
17. Which state has topped the Agriculture Marketing and Farmer Friendly Reforms Index 2016 launched by NITI Aayog?
a) Gujarat   b) Maharashtra   c) Kerala   d) Karnataka
18. Which of the following has occupied the top rank jointly with Andhra Pradesh in the Assessment of State Implementation of Business Reforms 2015-16 released by the government recently?
a) Gujarat   b) Maharashtra   c) Goa   d) Telangana
19. Michelle Simmons, Maria Teresa Ruiz, Niveen Khashab, Nicola Spaldin and Zhenan Bao were announced as the winners of the L’Oreal-UNESCO for Women in ……. Awards?
a) Law   b) Science   c) Medicine   d) Journalism
20. What was India’s rank among 190 economies in World Bank’s ‘Doing Business 2017’ report?
a) 90th   b) 110th   c) 120th   d) 130th
21. Who among the following won the Miss Grand International 2016 pageant organized in Las Vegas, USA?
a) Michelle Leon   b) Nicole Cordoves   c) Ariska Purti Petriwi   d) Supaporn Malisorn
22. The India Government Mint (IGM) has decided to develop the country’s first gold standard with research and development inputs from …… and CSIR-National Physical Laboratory (NPL).
a) Defence Research and Development Organisation   b) Bhabha Atomic Research Centre
c) Tata Institute of Fundamental Research   d) Nuclear Corporation of India Limited
23. The Reserve Bank of India has said to conduct a pilot project wherein …….. of ATMs in the country will be exclusively calibrated to dispense Rs. 100 banknotes.
a) 5 per cent   b) 10 per cent   c) 15 per cent   d) 20 per cent
24. S. Nihal Singh received the Raja Ram Mohan Roy National Award for his outstanding contribution in which field?
a) Arts  b) Theatre   c) Literature   d) Journalism
25. NASA has decided to replace its famous Hubble telescope with a new telescope named after who among the following?
a) James Webb   b) Issac Newton   c) Lyman Spitzer   d) Johannes Kepler
26. Which of the following was ranked first on the World Giving Index 2016?
a) Bhutan   b) Nepal   c) China   d) Myanmar
27. Who among the following was appointed the new Prime Minister of Spain?
a) Rodrigo Rato   b) Javier Arenas   c) Angel Acebes   d) Marilano Rajoy
28. Who among the following was crowned Miss Earth 2016 at the beauty pageant organized in Manila?
a) Dianne Brown  b) Katherine Espin   c) Michelle Gomez   d) Bruna Zanardo
29. How many nations are members of the United Nations Human Rights Council (UNHRC)?
a) 34   b) 47  c) 72   d) 119
30. Who among the following was appointed the new Prime Minister of Lebanon?
a) Elias Murr   b) Saad Hairi   c) Omar Karami   d) Fouad Siniora
31. An agreement to set up Palestine-India Techno Park at which of the following places was signed by the two countries?
a) Bethlehem   b) Ramallah   c) Hebron   d) Jericho
32. India has decided to allow students from Nepal to compete for seats in which of the following from 2017?
a) Indian Institutes of Information Technology   b) Indian Institutes of Technology
c) Indian Institutes of Design   d) National Institute of Design
33. Who among the following is the author of “The Keeper of Memories’ released recently?
a) Krishna Udayasankar   b) Madhu Gurung   c) Ranveer Brar   d) Akshay Manwani
34. What is India’s rank on the Global Youth Development Index 2016 compiled by the Commonwealth Secretariat?
a) 122nd   b) 133rd  c) 143rd   d) 153rd
35. Which of the following joint military exercises was organized by armies of India and Nepal recently?
a) Prabha Kiran  b) Surya Kiran   c) Dhruv Kiran   d) Chandra Kiran
36. Which of the following hosted the Asian Ministerial Conference on Disaster Risk Reduction in November 2016?
a) Male   b) Dhaka   c) Colombo   d) New Delhi
37. Who among the following was elected by the UN General Assembly to represent India at the International Law Commission (ILC)?
a) Vineet Khurana   b) Satya Krishnan   c) Yogesh Sisodia   d) Aniruddha Rajput
38. Which country is ranked first in the World Economic Forum’s (WEF) Gender Gap Index 2016?
a) Singapore   b) Norway   c) Iceland   d) Sweden
39. Who among the following Congress leaders is the author of ‘An Era of Darkness: The British Empire in India’ released recently?
a) Shashi Tharoor   b) Jairam Ramesh   c) Mani Shankar Aiyar   d) Salman Khurshid
40. Birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel was observed as Rashtriya Ekta Diwas on October 31. A souvenir on which of the following was launched by the Prime Minister on this occasion?
a) Ek Bharat, Sabal Bharat   b) Ek Bharat, Akhand Bharat  c) Ek Bharat, Pratham Bharat
d) Ek Bharat, Shresth Bharat
41. Which of the following is the offshore security exercise conducted by the Visakhapatnam-based Eastern Naval Command (ENC) recently?
a) Pravah   b) Prasthan   c) Pratham   d) Parishram
42. The Ramnath Goenka Excellence in Journalism Awards 2016 were conferred recently. Which newspaper group gives these annual awards?
a) The Times of India   b) Hindustan Times   c) Indian Express   d) Deccan Herald
43. Who among the following was selected for the Centenary Award for Indian Film Personality of the Year 2016 at the International Film Festival of India 2016?
a) Gulzar   b) A R Rahman   c) Alka Yagnik   d) S. P. Balasubrahmanyam
44. Who among the following is India’s Permanent Representative to UNESCO?
a) Ajit Kumar   b) Vishnu Prakash   c) Vijay K. Nambiar   d) Ruchira Kamboj
45. A UNESCO Chair for gender equality was set up at which of the following institutions in India?
a) Jadavpur University   b) Panjab University   c) University of Delhi   d) Amrita University
46. NDPS Act refers to which of the following?
a) New Drugs and Psychotropic Substances Act.   b) Narcotic Drugs and Prohibited
c) National Drugs and Prohibited Substances Act   d) Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act
47. Which of the following states was declared India’s first Open Defecation Free (ODF) state?
a) Sikkim   b) Haryana   c) Himachal Pradesh   d) Kerala
48. Which Indian infrastructure company has won its case against the Maldives government at the international arbitration tribunal for termination of the contract for modernization and operation of Male’s Ibrahim Nasir International Airport (INIA) in 2012?
a) L & T   b) HCC   c) GVK   d) GMR
49. Who among the following was elected the new Chairperson of GSMA which represents interests of mobile operators worldwide?
a) Azim Premji   b) Anand Mahindra   c) Mukesh Ambani   d) Sunil Bharti Mittal
50. Which of the following selected ‘Wonder Woman’ as the Honorary Ambassador for the Empowerment of Women and Girls?
a) EU   b) UN   c) Amnesty International   d) World Bank
51. Adhish Verma and Arunraj Rajendran have launched India’s first magazine for startups. It has been named :
a) Starter   b) Eureka   c) Pioneer   d) Cofounder
52. Daydream is a virtual reality headset introduced by which of the following companies :
a) Apple   b) Microsoft   c) Google   d) Lenovo
53. Which e-commerce company has launched ‘Simply Indian’ campaign to promote Made in India products?
a) Flipkart   b) Snapdeal   c) Infibeam   d) ShopClues
54. The birth anniversary of …… is observed as the World Polio Day o October 24.
a) Louis Pasteur   b) Karl Landsteiner   c) Jonas Salk   d) Edward Jenner
55. Which was the first UN institution to win Nobel Prize (Peace)?
a) FAO   b) UNIHCR   c) UNICEF   d) UNESCO
56. What was India’s rank on the World Giving Index 2016 by London-based Charitable Aid Foundation (CAF)?
a) 71st   b) 81st   c) 91st   d) 101st
57. Who among the following was removed as its Chairman by the board of Tata Sons?
a) Ronen Sen   b) Cyrus Mistry   c) Ratan Tata   d) Amit Chandra
58. India’s second green airport after Kochi was inaugurated at which of the following places by the Prime Minister?
a) Vadodara   b) Jamnagar   c) Bharuch   d) Rajkot
59. Which country is ranked first among 190 economies in World Bank’s ‘Doing Business 2017’ report?
a) Norway   b) Denmark   c) Singapore   d) New Zealand
60. Misuse of debit cards was in news in past days. PCI-DSS is Payment Card Industry-Data Security ……… framework.
a) Setup   b) Safety   c) System   d) Standard
61. RBI issued guidelines for start-ups to access external commercial borrowing (ECB) loans in October 2016. They can borrow up to …….. per financial year.
a) $2 million   b) $ 3 million   c) $ 4 million   d) $5 million
62. FICN stands for:
a) Fair Indian Currency Note   b) Fake Indian Currency Note   c) Fresh Indian Currency Note
d) Forged Indian Currency Note
63. Who among the following was selected for the European Union’s Sakharov Prize for Human Rights 2016?
a) Nadia Murad   b) Lamia Haji Bashar  c) Raif Badawi   d) Both a and b
64. Who among the following won the Man Booker Prize 2016 for his novel “The Sellout”?
a) David Szalay   b) Paul Beauty   c) Deborah Levy   d) Madeleine Thien
65. World Day for Audiovisual Heritage is observed on which date?
a) October 24   b) October 25   c) October 26   d) October 27
66. The United Nations Day was observed on October 24, 2016. The UN has how many member states?
a) 163   b) 173    c) 183   d) 193
67. Which of the following will host the 11th Ministerial Conference of the WTO (MC11) in December 2017?
a) Lima   b) Havana   c) Caracas   d) Buenos Aires
68. What is India’s rank among 145 countries in the World Economic Forum’s (WEF) Gender Gap Index 2016?
a) 87th   b) 97th   c) 107th   d) 117th
69. India captain Mahendra Singh Dhoni has recently become the …….. Indian to complete 9000 runs in One-day International (ODI) cricket.
a) 2nd   b) 3rd   c) 4th   d) 5th
70. NSDL is National …… Depository Limited.
a) Systems   b) Services   c) Solutions   d) Securities
71. Which animal was chosen as mascot of the 2018 FIFA World Cup, to be held in Russia?
a) Cat   b) Wolf   c) Otter   d) Seal
72. India won the Men’s Kabaddi World Cup 2016 by beating which of the following in the final played at Ahmedabad?
a) Iran   b) Nepal   c) China   d) Canada
73. Who among the following won the Hoogeveen International Chess 2016 organised in the Netherlands?
a) Parimarjan Negi   b) Abhijeet Gupta   c)  M.R. Lalith Babu   d) Sandipan Chanda
74. Which of the following states has decided to observe to observe 2017 as ‘Garib Kalyan Varsh’?
a) Goa   b) Haryana   c) Himachal Pradesh   d) Uttarakhand
75. Which former India cricket Test captain was named the ‘Stroke Ambassador for India’?
a) Rahul Dravid   b) Sachin Tendulkar   c) Dilip Vengsarkar   d) Sunil Gavaskar
76. Which of the following has partnered with banks to retail the Indian Gold Coin across the country?
a) MMTC   b) RINL   c) Hindustan Zinc   d) SAIL
77. Gambia has announced its withdrawal from the International Criminal Court. Consider the following about Gambia.
I. Capital : Banjul   II. Currency: Gambian dalasi   III. President : Yahya Jammeh
Which of the above is/are correct?
a) I only   b) I and II only   c) II and III only   d) I, II & III
78. Which of the following pairs of capitals and countries is matched correctly?
a) Minsk-Ukraine   b) Vinius-Latvia   c) Tallinn-Estonia   d) Riga-Lithuania
79. Which of the following is the India-Sri Lanka military exercise organized in Ambepussa in October-November 2016?
a) Ashwa Shakti   b) Mitra Shakti   c) Prabal Shakti   d) Varaha Shakti
80. Who among the following is the King of Bahrain?
a) Hassanal Bolkiah   b) Qaboos bin Said al Said   c) Hamad bin Isa Al Khalifa
d) Tamim bin Hamad Al Thani
81. India and New Zealand on October 26, 2016 signed three agreements in the areas of double taxation avoidance, food security and sports following talks between visiting New Zealand Prime Minister John Key and Prime Minister Narendra Modi in New Delhi. Who among the following is the Prime Minister of New Zealand?
a) Helen Clark   b) Bill English   c) Don Brash   d) John Key
82. Who among the following was appointed the Director of the Enforcement Directorate (ED)?
a) Karnal Singh   b) Gopal Bhushan   c) Mukhesh Chand Joshi   d) Hardeep Srivastava
83. Former judge M. M. Kumar has been appointed the first President of NCLT. NCLT is:
a) National Company Law Tribunal   b) National Corporate Law Tribunal
c) National Competitive Law Tribunal    d) National Chartered Law Tribunal
84. Who among the following was appointed the new Vice President of the Asia-Pacific Broadcasting Union?
a) Uma Guha   b) Supriya Sahu   c) Jawhar Sircar   d) Leeladhar Mandloi
85. Who among the following is the author of ‘The Ethical Doctor’ released recently?
a) Nidhi Dalmia   b) Maya Kalyanpur   c) Kamal Mahawar   d) Harshika Daryanani
86. Which of the following hosted the 10th World Stroke Congress (WSC) 2016?
a) Chandigarh   b) Jaipur   c) Hyderabad   d) Bhopal
87. Which of the following hosted the 19th World Congress on ‘Peace Education for Good Governance and Non-Violence’ organized by the International Association of Educators for World Peace (IAEWP)?
a) Tirupati   b) Amristar   c) Agra   d) Nashik
88. India was ranked 66th among 113 countries on the Rule of Law Index in October 2016. It is an initiative of which of the following?
a) Human Rights Watch   b) Amnesty International    c) World Justice Project
d) Transparency International
89. The one-man judicial committee on One Rank One Pension (OROP) has submitted its report to the Defence Minister. The committee comprised who among the following?
a) L. Narasimha Reddy   b) Rajendra Mal Lodha   c) Mukul Mudgal   d) Dalveer Bhandari
90. Which of the following is the 2540-km-long gas pipeline project for supply of eco-friendly fuel to at least seven major cities – Varanasi, Patna, Jamshedpur, Kolkata, Ranchi, Bhubaneswar and Cuttack?
a) Urja Betwa   b) Urja Gomti   c) Urja Ganga   d) Urja Yamuna
91. Which state has the highest life expectancy ages 1, 5, 10, 20, 30, 40, 50, 60 and 70, according to data disclosed by the Registar General of India (RGI)?
a) Gujarat   b) Kerala   c) Goa   d) Karnataka
92. Which paramilitary force was in news recently for deploying women personnel on border posts along the Sino-India frontier for the first time?
a) BSF   b) CRPF   c) CISF   d) ITBP
93. Home Minister Rajnath Singh laid the foundation stone of the building for Pt. Deen Dayal Upadhyaya Institute of ……. In October 2016 in Greater Noida.
a) Aviation   b) Astronomy   c) Archaeology   d) Ayurveda
94. The Centre approved construction of around 84,500 more affordable houses for the urban poor in five states in October 2016 under the Pradhan Mantri Awa Yojana (Urban). What is the per house central assistance provided under “Subsidy for Beneficiary-led Individual House Construction or Enhancement”?
a) 50,000   b) 75,000   c) 1 lakh   d) 1.5 lakh
95. A separate Ministry of Tribal Affairs was set up during whose tenure as Prime Minister?
a) Lal Bahadur Shastri   b) Vishwanath Pratap Singh   c) Atal Behari Vajpayee   d) Indira Gandhi
96. Which of the following is the welfare scheme that seeks to make tribal communities stakeholders in the development process by involving them in conservation of forests?
a) Eklavya Kalyan Yojana   b) Vanmitra Kalyan Yojana   c) Vanbandhu Kalyan Yojana
d) Vanrakshak Kalyan Yojana
97. The Prime Minister has urged states to quickly make the required changes in the APMC Act, so that e-NAM (e-National Agriculture Market) could be enable across the country. APMC is:
a) Agricultural Produce Marketing Committee   b) Agricultural Produce Marketing Cooperative
c) Agricultural Produce Management Committee   d) Agricultural Planning Marketing Cooperative
98. CDSL is Central Depository ………. (India) Limited.
a) Systems   b) Services   c) Solutions   d) Securities
99. The first National Ayurveda Day was celebrated by the AYUSH Ministry on :
a) October 24   b) October 25   c) October 26   d) October 28
100. The Government has reconstituted the Inter State Council (ISC). Who among the following is the Chairperson of the ISC?
a) President   b) Prime Minister   c) Rajya Sabha Speaker   d) Lok Sabha Speaker
ANSWERS
1.(d)    2.(d)    3.(a)    4.(a)    5.(d)    6.(d)    7.(d)    8.(a)    9.(c)    10.(c)  11.(d)  12.(a)            13.(c)
14.(b)  15.(d)  16.(c)  17.(b)  18.(d)  19.(b)  20.(d)  21.(c)  22.(b)  23.(b)  24.(d)  25.(a)            26.(d)
27.(d)  28.(b)  29.(b)  30.(b)  31.(b)  32.(b)  33.(b)  34.(b)  35.(b)  36.(d)  37.(d)  38.(c)            39.(a)
40.(d)  41.(b)  42.(c)  43.(d)  44.(d)  45.(d)  46.(d)  47.(a)  48.(d)  49.(d)  50.(b)  51.(d)            52.(c)
53.(d)  54.(c)  55.(c)  56.(c)  57.(b)  58.(a)  59.(d)  60.(d)  61.(b)  62.(b)  63.(d)  64.(b)            65.(d)
66.(d)  67.(d)  68.(a)  69.(d)  70.(d)  71.(b)  72.(a)  73.(b)  74.(b) 75.(d)  76.(a)  77.(d)            78.(c)
79.(b)  80.(c)  81.(d)  82.(a)  83.(a)  84.(b)  85.(c)  86.(c)  87.(d)  88.(c)  89.(a)  90.(c)            91.(b)

92.(d)  93.(c)  94.(d)  95.(c)  96.(c)  97.(a)  98.(b)  99.(d)  100.(b)
MCQS of Current Affairs --AT LEAST FIVE QUESTIONS IN IBPS CLERKS CAN BE EXPECTED. Reviewed by BANK INTERVIEWS on 8:34:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.