Header Ads

CURRENT AFFAIRS OBJECTIVE QNS -- FOR BANK EXAMS

CURRENT AFFAIRS PRACTICE QUESTIONS FOR ALL BANK EXAMS
1. Cobra Gold military exercises, Asia's largest multinational drill started on February 14, 2017 at Sattahip, Thailand. Cobra Gold 2017 is the ........ iteration of the military exercise.
a) 30th
b) 32nd
c) 36th
d) 39th
2. 'Indian Panorama Film Festival', the five-day organized at ....
a) Port Blair
b) Majuli
c) Bhimpore
d) Panjim
3. In Kerala, Thanal, a city-based group has launched a helpline for providing technical support in treating organic waste and managing non-biodegradable solid wastes. It is launched at
a) Kochi
b) Kozhikode
c) Thiruvananthapuram
d) Kollam
4. 'Momentum Jharkhand', Global Investor Summit held at
a) Jamshedpur
b) Deoghar
c) Medininagar
d) Ranchi
5. All India Institute of Medical Science (AIIMS) of Delhi has won the first prize for maintaining high standards of sanitation and hygiene under the Government's Kayakalp awards. The Kayakalp awards were instituted the year...
a) 2014
b) 2015
c) 2016
d) 2017
6. Khadi & Village Industries Commission (KVIC) has announced to make Khadi Gaon in each Indian state. Who is the Chairman of KVIC?
a) J. P. Toma
b) N. C. Borkataky
c) G. Chandramouli
d) V.K. Saxena
7. Science Express Climate Action Special (SECAS II) flagged off on 17th Feb, 2017 from Safdarjung Railway station in Delhi to embark upon its journey across the country. The SECAS II will run till 8th September 2017 and culminate its journey at
a) Ahemdabad
b) Gandhinagar
c) Surat
d) Bhavnagar
8. Name the Bollywood actor named to host the Hindi version of popular international show TED Talks.
a) Shah Rukh Khan
b) Salman Khan
c) Amir Khan
d) Ranbir Kapoor
9. What is India's rank in an annual index of Economic Freedom?
a) 140th
b) 143rd
c) 145th
d) 147th
10. Who has been honoured with an Honorary Doctorate Degree by Desh Bhagat University, a private educational institution in Amloh, Fatehgarh Sahib District of Punjab?
a) Manpreet Singh
b) Akashdeep Singh
c) Sandeep Singh
d) Parattu Raveendran Sreejesh
11. In which city the All India Tennis Association (AITA) has announced to host the second round of the Asia/Oceania Group 1 tie between India and Uzbekistan?
a) Bengaluru
b) New Delhi
c) Kochi
d) Lucknow
12. Who has been appointed as India's new High Commissioner to Canada?
a) Avani Kumar Varma
b) Brij Kishore Singh
c) Vikas Swarup
d) Vinay Luthra
13. Which State government has announced to constitute State Tourism Board for expansion of facilities at tourist spots and draw investment in the sector?
a) Madhya Pradesh
b) Goa
c) Telangana
d) Andhra Pradesh
14. Name the Canadian radio broadcaster, best known as the host of the CBC Radio program 'The Vinyl Cafe', passed away in February 2017.
a) Byron MacGregor
b) David Charles Wish
c) Bob Dawson
d) Andrew Stuart McLean
15. What is the maximum limit up to which the RBI has announced to lend gold to RRBs?
a) Rs.1.50 Lakhs
b) Rs.2.00 Lakhs
c) Rs.2.50 Lakhs
d) Rs.2.75 Lakhs
16. Which bank has launched instant chat services for customers logged in to Citibank Online (CBOL) in India?
a) IndusInd Bank
b) Kotak Mahindra Bank
c) Yes Bank
d) Citi Bank
17. Recently how many new judges were sworn in to the Supreme Court, taking their strength to a high of 28?
a) Two
b) Three
c) Five
d) Seven
18. Which two countries have decided to bring Agreement on Social Security (SSA) for workers' benefit into force in May 2017?
a) India and Norway
b) India and Turkey
c) India and Portugal
d) India and Japan
19. Which state assembly has undergone the motion of a trust vote for the first time in 29 years?
a) Telangana
b) Andhra Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Maharashtra
20. For the past three years, Neralu has to be largest citizen-driven tree festival of:
a) Bengaluru
b) Hyderabad
c) Mysuru
d) Lucknow
21. Recently which state government has brought in an additional three lakh acre of agricultural land under its irrigation programme with the objective of helping farmers?
a) Bihar
b) West Bengal
c) Uttar Pradesh
d) Maharashtra
22. Who is to be the new chief of capital market regulator SEBI?
a) Prashant Thorbade
b) Anil Kushwaha
c) Ajay Tyagi
d) Rajan Vipul
23. Which bank has provided its customers access to the government's digital locker (DigiLocker) from within its net-banking application?
a) HDFC Bank
b) ICICI Bank
c) Kotak Mahindra Bank
d) SBI
24. Recently which company has become an integrated power company?
a) NTPC
b) BHEL
c) HPCL
d) OIL
25. Which agency is to create first-ever space technology research institutes?
a) ISRO
b) DRDO
c) BARC
d) NASA
26. Indian scientists have designed an insulin-like oral substance, nicknamed:
a) Rani
b) Tripti
c) Dimpi
d) Rajrani
27. Indian Navy inducts first all-women global circumnavigation vessel. Name the vessel.
a) Tarini
b) Shivalik
c) Kumbhir
d) Ashtradharani
28. India has won the silver medal at the women's Asian Rugby Sevens Trophy 2017 held at
a) Manila
b) Ipoh
c) Incheon
d) Vientiane
29. Who is the Chief of Naval Staff?
a) RK Dhowan
b) Surinder Pal Singh Cheema
c) Sunil Lamba
d) Arup Raha
30. Which bank has been awarded with ISO 27001: 2013 certification for its Information Security Management System (ISMS)?
a) South Indian Bank
b) Tamilnadu Mercantile Bank
c) Nainital Bank
d) Catholic Syrian Bank
31. Ecuador has been in news recently. The capital of Ecuador is....
a) Loja
b) Ibarra
c) Quito
d) Macas
32. Who is the 26th and current United States Secretary of Defense?
a) Jefferson Sessions
b) James Mattis
c) Steven Mnuchin
d) Michael T. Flynn
33. Recently the Assam Government has inaugurated Cancer Hospital in the state. The hospital is attached to which of the medical colleges?
a) Guwahati Medical College
b) Assam Medical College
c) Jorhat Medical College
d) Tezpur Medical College
ANSWERS:
1-c, 2-a, 3-c, 4-d, 5-b, 6-d, 7-b, 8-a, 9-b, 10-c
11-a, 12-c, 13-a, 14-d, 15-b, 16-d, 17-c, 18-c, 19-c, 20-a
21-b, 22-c, 23-c, 24-a, 25-d, 26-c, 27-a, 28-d, 29-c, 30-a, 31-c, 32-b, 33-a

THANKS RAJENDRA KUMAR, BSC


No comments

Powered by Blogger.