Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

CURRENT AFFAIRS -- AUGUST 2017 -ONE

Q1. What is the theme of International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking 2017?
Answer: Listen First-Listening to children and youth is the first step to help them grow healthy and safe

Q2. Which Cricket team became the team to score the most 300-plus totals in One Day International (ODI) Cricket?
Answer: Indian

Q3. Name the Haryana Girl who is the winner of the Femina Miss India World 2017.

Answer: Manushi Chhillar

Q4. It was the ___________ edition of the Femina Miss India World.

Answer: 54th

Q5. Name the Indian Girl who has become Miss World in bodybuilding championship held recently in Venice, Italy.

Answer: Bhumika Sharma

Q6. IIC is one of the premiar cultural institutions in India. IIC Stands for ________________.

Answer: India International Centre

Q7. The World Bank has cleared a ______________ loan for making Indian youth more employable through reskilling, in a move that is seen to aid the Skill India Mission.

Answer: USD 250-million

Q8. According to the Bloomberg Intelligence index of airline stocks, which Airlines is world’s top airline stock in 2017?

Answer: SpiceJet

Q9. Which Indian Movie has become the first Indian movie to earn Rs2,000 crore worldwide?

Answer: Dangal

Q10. Who is the Union Minister of Civil Aviation?

Answer: Ashok Gajapati Raju

Q11. ADB is headquartered in ____________.

Answer: Philippines

Q12. The Indian shooting squad has finished a creditable second at the ISSF Junior World Championship. The Championship was held in _________________.

Answer: Suhl, Germany

Q13. Name the Bollywood Personality who has been appointed as the ambassador for government’s flagship Skill India campaign, with the National Skill Development Corporation.

Answer: Priyanka Chopra

Q14. MSME Ministry has launched the Digital MSME Scheme and also exchanged three MoUs with SAP India, Intel and HMT. The United Nations has recently declared __________ as the UN Day for MSMEs.

Answer: 27th June

Q15. Who is the present Minister of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME)?

Answer: Kalraj Mishra


Q1. Traveling to which Indian neighboring country/countries Aadhaar is not a valid identification document for Indians?
Answer: Nepal and Bhutan

Q2. Which lender has recently announced the elevation of its CFO Sunil Kakar as the Managing Director and Chief Executive Officer of the company?
Answer: IDFC Bank

Q3. Venkaiah Naidu has launched the book which titled 'The Emergency - Indian Democracy’s Darkest Hour'. The book is written by ____________.

Answer: Surya Prakash

Q4. Name the Indian Boxer who has recently clinched a gold medal on the final day of the Ulaanbaatar Cup boxing tournament in Mongolia.

Answer: Ankush Dahiya

Q5. Headquarter of IDFC Bank is in ______________.

Answer: Mumbai

Q6. An agreement for IBRD Credit of USD 35 Million from World Bank for “Assam State Public Financial Institutional Reforms Project” was signed in New Delhi. IBRD stands for ____________.

Answer: International Bank for Reconstruction and Development

Q7. India’s latest communication satellite ____________ has been successfully launched from Kourou in French Guiana.

Answer: GSAT-17

Q8. Sharjah was recently named 'World Book Capital for the year' 2019 by the Director-General of UNESCO. Sharjah is the famous city of _____________.

Answer: The UAE

Q9. Who is the present Director-General of United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization (UNESCO)?

Answer: Irina Bokova

Q10. The 6th India - Myanmar Joint Trade Committee (JTC) Meeting co-chaired by Smt. Nirmala Sitharaman, Minister of Commerce & Industry was held recently in ______________.

Answer: New Delhi

Q11. Name the Former chief economic advisor who has recently taken over as president of the International Economic Association (IEA).

Answer: Kaushik Basu

Q12. Which state is all set to become the first state in the country to have a blood bank for the cattle?

Answer: Odisha

Q13. With which Social Networking Company the Election Commission of India (ECI) has joined hands to launch nationwide voter registration reminder process?

Answer: Facebook

Q14. The Board of Control for Cricket in India (BCCI) announced the formation of a special committee to oversee Lodha Panel Reforms to identify the ‘few critical points’. The committee has how many Members?

Answer: Seven-member

Q15. Myanmar was recently in News. What is the Capital of Myanmar?

Answer: Naypyidaw


Q1. Shri C K Mishra, Secretary (Health and Family Welfare) inaugurated the ‘Vatsalya – Maatri Amrit Kosh’, a National Human Milk Bank and Lactation Counseling Centre at the Lady Hardinge Medical College (LHMC) in _____________.
Answer: New Delhi

Q2. Prime Minister Narendra Modi was recently in Kazakhstan to attend the summit of the Shanghai Cooperation Organization (SCO). The Capital of Kazakhstan is ____________.
Answer: Astana

Q3. The Headquarter of Export–Import Bank of Korea (KEXIM) is in ___________.

Answer: Seoul

Q4. World Oceans Day is a global day of ocean celebration and collaboration for a better future. The overall theme for World Oceans Day 2017 is ______________.

Answer: Our Oceans, Our Future

Q5. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) was recently in News. SEBI was established in ________________.

Answer: 1992

Q6. What is the Currency of Kazakhstan?

Answer: Kazakhstani Tenge

Q7. Who is the present Union Minister of Health and Family Welfare?

Answer: J P Nadda

Q8. Home Minister Rajnath Singh inaugurated a two-day national level conference on "Capacity Building of SDRF-2017" in ______________.

Answer: New Delhi

Q9. Who is the present Director-General of National Disaster Response Force (NDRF)?

Answer: R K Pachnanda

Q10. Name the newly appointed Independent Director/Directors of India Post Payments Bank (IPPB).

Answer: K G Karmakar and Gauri Shankar

Q11. President Pranab Mukherjee has launched the ______________ mobile application, aimed at raising awareness about female foeticide and sex selection.

Answer: Selfie with Daughter

Q12. Which Banks is the Lead Bank for Thiruvananthapuram district and it has launched the Retail Mart, a retail lending concept, in Kerala's capital city?

Answer: Indian Overseas Bank (IOB)

Q13. The Central Council for Research in Yoga & Naturopathy (CCRYN)  under the Ministry of AYUSH, Government of India, has initiated a Yoga Awareness Drive through Mascots and Flash Mobs __________ prior to International Yoga Day to increase the popularity of Yoga, especially among the youth.

Answer: YogMob

Q14. Name the players, who have clinched the French Open men's doubles title 2017?

Answer: Michael Venus and Ryan Harrison

Q15. Who is the present MD & CEO of Indian Overseas Bank?

Answer: R Subramaniakumar

Q1. Name the Indian American Astronaut whon has become the first Indian American after Kalpana Chawla to be chosen by NASA for one of its missions at NASA’s Johnson Space Center in Houston.
Answer: Raja Chari

Q2. Name the initiative that Health Ministry has recently launched to promote skill development in the health sector.
Answer: Skill for Life, Save a Life

Q3. Name the Indian player who is the sole sportsperson from the country to feature in the world’s 100 highest paid athletes in the latest Forbes list.

Answer: Virat Kohli

Q4. In the world’s 100 highest paid athletes in the latest Forbes list name the only female athlete to make the cut this year.

Answer: Serena Williams

Q5. Lakshmi Vilas Bank (LVB) has recently appointed B K Manjunath as a part-time chairman for three years. The Corporate office of LVB is in ______________.

Answer: Chennai

Q6. Name the Lender that has become the first to introduce biodegradable cards in the country.

Answer: Axis Bank

Q7.  Name the Indian tennis Player who lifted the ITF (International Tennis Federation) men’s Futures tennis title recently in Singapore.

Answer: Ramkumar Ramanathan

Q8. Miguel D'Escoto Brockmann passed away recently. He was ____________.

Answer: Former President of the UN General Assembly

Q9. According to a circular issued by the Reserve Bank of India, the maximum validity of pre-paid gift instruments is ___________.

Answer: 3 years

Q10. Lakshmi Vilas Bank (LVB) is headquartered in ____________.

Answer: Bengaluru

Q11. India has signed a Memorandum of Understanding with which country to institutionalize cooperation between Parliaments of the two countries?

Answer: Mauritius

Q12. The government of India has recently launched a service named ____________ to provide legal aid for the people living in rural areas through video conferencing.

Answer: Tele Law

Q13. In French open 2017 Women's Doubles Title, Bethanie Mattek-Sands and Lucie Safarova defeated Ashleigh Barty and Casey Dellacqua to win the title. Lucie Safarova hails from which country?

Answer: Czech Republic

Q14. The Union Minister of State for Development of North Eastern Region (DoNER), Dr. Jitendra Singh announced the launch of HADP for Northeast in Imphal, Manipur. What does 'D' stands for in HADP?

Answer: Development

Q15. Which city in India is about to experience a wonder in the form of an underwater Metro train which will run beneath a river in the State?

Answer: Kolkata

Q1. Which country/countries has/have become full members of the Shanghai Cooperation Organization (SCO)?
Answer: India and Pakistan
Q2. 2017 Shanghai Cooperation Organization (SCO) summit was based on the theme _______________.
Answer: Future Energy

Q3. Which bank has inked pact with the state-owned general insurer The New India Assurance Company Ltd to sell policies through its branches?
Answer: Canara Bank

Q4. Which Tech-Giant has signed an agreement to acquire Israel start-up Hexadite for protection against cyber-attacks?

Answer: Microsoft

Q5. Mehrunnisa Dalwai passed away recently at the age of 87. She was famous ______________.
Answer: Social Activist and Author

Q6. National Housing Bank (NHB) has recently approved the merger between Aadhar Housing Finance and DHFL Vysya Housing Finance. Who is the present Managing Director & Chief Executive Officer of National Housing Bank?
Answer: Sriram Kalyanaraman

Q7. Nepal is recently in News. The Central Bank of Nepal is called as _______________.

Answer: Nepal Rashtra Bank

Q8. An agreement for IBRD Credit of USD 39.2 Million from World Bank for the project 'Assam Citizen Centric Service Delivery' was signed recently. What does 'R' stands for in IBRD?
Answer: Reconstruction

Q9. The Gulf countries including Saudi Arabia and UAE recently isolated Qatar accusing it of supporting terrorism in the region. What is the capital of Qatar?

Answer: Doha

Q10. What is the Capital of Montenegro?
Answer: Podgorica

Q11. Name the legendary poet and essayist who was recently conferred with the covetous Kalinga Literary Award for his work and contribution to literature at the fourth edition of Kalinga Literary Festival (KLF).
Answer: Haraprasad Das

Q12. India’s Jitu Rai and Heena Sidhu combined to clinch the gold medal in mixed team __________ event of the ISSF World Cup.
Answer: 10m air Pistol

Q13. Japan recently launched a satellite to help build a high-precision geolocation system that will complement the US-operated GPS. A 'H-IIA' rocket blasted off from _________________.
Answer: Tanegashima Space Center

Q14. Which has recently launched world’s largest floating solar farm?

Answer: China

Q15. Name the 12-year-old girl from Odisha who has created history by becoming the youngest girl to bag the "Little Miss Universe Internet 2017" in Georgia.
Answer: Padmalaya Nand

Q1. According to Mercer's 23rd annual Cost of Living Survey, which Indian cities is the most expensive city for expatriates.
Answer: Mumbai

Q2. According to Mercer's 23rd annual Cost of Living Survey, Luanda is the most expensive city in the world for expatriates. Luanda is the capital city of _____________.
Answer: Angola

Q3. United Nations Secretary-General António Guterres has appointed Vladimir Ivanovich Voronkov of the Russian Federation as ______________ of the newly created United Nations Counter-Terrorism Office.
Answer: Under-Secretary-General

Q4. Port Vila is the Capital city of which country?

Answer: Vanuatu

Q5. Womtelo Reverend Baldwin Lonsdale had died recently at the age of 67. He was the president of ___________.

Answer: Vanuatu

Q6. Prime Minister Narendra Modi has left for the Netherland in his last leg of the three-nation visit. Who is the present Prime Minister of The Netherlands?

Answer: Mark Rutte

Q7. The Civil and Aviation Ministry has recently cleared the proposal for setting up a new airport in _________________.

Answer: Greater Noida

Q8. Name the Army Doctor from Maharashtra who has recently created history by becoming the first Indian to complete the 4,941-km Race Across America (RAAM) in solo category.

Answer: Srinivas Gokulnath

Q9. Name the Padma Vibhushan awardee who has been appointed the Chairman of the committee to prepare the final draft of the National Education Policy.

Answer: Krishnaswamy Kasturirangan

Q10. Mr. N N Vohra has been appointed the president of the IIC - one of the premier cultural institutions in the country. He is the Governor of whhich States?

Answer: Jammu and Kashmir

Q11. India and Russia have recently agreed to a roadmap for the development of bilateral defense cooperation. What is the Currency of Russia?

Answer: Russian Ruble

Q12. Prime Minister Narendra Modi embarked on a three-nation visit. In the first leg of his tour, he will reach Portuguese capital. What is the Capital of Portugal?

Answer: Lisbon

Q13. RBI widens scope of Banking Ombudsman Scheme. As per the amendment, the pecuniary jurisdiction of the Banking Ombudsman to pass an award has been doubled to ____________.

Answer: 20 lakh rupees

Q14. Banking Ombudsman is a quasi-judicial authority functioning under the Banking Ombudsman Scheme ___________.

Answer: 2006

Q15. In order to ensure smooth GST implementation from 1st July, the Ministry of Electronics and Information Technology (MEITY) has launched a dedicated Webpage for facilitating taxpayers with regard to addressing issues related to IT Services and Electronics goods. Who is the Cabinet Minister of MEITY?

Answer: Ravi Shankar Prasad


Q1. BCCI has recently formed a seven-member Committee to oversee Lodha Panel Reforms. The Lodha Panel was set up by the Indian Supreme Court in __________.
Answer: 2015

Q2. Prime Minister Narendra Modi has recently inaugurated various irrigation and water-related initiatives at Aji Dam. This dam is located in ____________.
Answer: Gujarat

Q3. The UN Security Council has unanimously approved a resolution sharply reducing the joint United Nations-African Union peacekeeping force in troubled Darfur region. Darfur region is in which of the following country?

Answer: Sudan

Q4. British Prime Minister Theresa May has recently won the confidence vote in the parliament, winning her first major test as the Prime Minister of a minority government in the United Kingdom (UK).  Who was the first PM of Britain?

Answer: Robert Walpole

Q5. Name the person who has been appointed as the Chief Secretary of Uttar Pradesh.

Answer: Rajiv Kumar

Q6. GST Council has reduced the tax rate on fertiliser to _____ percent from previously decided 12 per cent.

Answer: 5 percent

Q7. The government has lowered interest rate on small saving schemes by 0.1 per cent for the July- September quarter. Sukanya Samriddhi Account Scheme will offer ________ percent annually.

Answer: 8.3 percent

Q8. In how many months, Kisan Vikas Patra (KVP) will mature?

Answer: 115 months

Q9. Which country has contributed $500,000 to the UN Peacebuilding Fund, expressing hope that more funding by nations will boost efforts by the world body to build and sustain peace?

Answer: India

Q10. US President Donald Trump has nominated ___________ to be the ambassador to Peru.

Answer: Krishna R Urs

Q11. Who has been assumed charge as Managing Director & CEO of Union Bank of India?

Answer: Rajkiran Rai G

Q12. Which country have lifted their maiden Confederation Cup Football title?

Answer: Germany

Q13. Which state has sets record with plantation of 6 crores saplings in day?

Answer: Madhya Pradesh

Q14. Which university has announced exemption of fees for its transgender students of all programmes? 

Answer: Indira Gandhi National Open University (IGNOU)

Q15. FINO Payments Bank has commenced operations as a payments bank with effect from 30th June 2017 according to the Reserve Bank of India. FINO Payments Bank based in-

Answer: Mumbai


Q1. Name the Hyderabad-based astrologer and numerologist who has been conferred with the 'Best astrologer of the world' award at the 'Russian-Indian economic dialogue' round-table meet held in Moscow, Russia.

Answer: T S Vineeth Bhatt


Q2. Which state government was conferred with the award of excellence at the 2nd Global Skill Development Summit held in Paris recently for innovations and extensive use of IT for skilling the state's youth?

Answer: Uttarakhand

Q3. Name the Senior diplomat who was appointed as the economic relations secretary in the Ministry of External Affairs (MEA).

Answer: Vijay Keshav Gokhale

Q4. The Minister of State for Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space, Dr. Jitendra Singh launched a new training program named as COMMIT for State Government officials. What does 'I' stands for in COMMIT?

Answer: Induction

Q5. Which country has become first that has contributed $100,000 to a UN fund to help developing countries actively participate in the discussion of tax issues?

Answer: India

Q6. Where is the headquarters of the United Nations?

Answer: New York

Q7. Where is the capital of Peru?

Answer: Lima

Q8. Which company has entered into a technology collaboration agreement with Kawasaki Heavy Industries Ltd (KHI) for manufacturing of stainless steel coaches and bogies for metros? 

Answer: BHEL

Q9. Election Commission (EC) has launched the nationwide month-long special drive from 01st July 2017 for maximisation of registration of eligible electors with the focus on left out eligible young citizens in the age group of 18-19. Who is the present Chief Election Commissioner of India?

Answer: Dr Nasim Zaidi

Q10. The growth of eight core sectors slowed to ________ per cent in May, 2017 due to fall in output of coal and fertilisers?

Answer: 3.6 per cent

Q11. Who has became Serbia's first female prime minister and the first openly gay premier in the Balkans, where homophobia remains widespread?

Answer: Ana Brnabic

Q12. Union Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship Rajeev Pratap Rudy and MP Chief Minister Shivraj Singh Chouhan has laid the foundation stone of the country’s biggest Global Skill Park in ___________.

Answer: Bhopal

Q13. The Prime Minister Narendra Modi has released a photo book titled "President Pranab Mukherjee ________ at an event in Rashtrapati Bhawan.

Answer: A Statesman

Q14. Where is the capital of Serbia?

Answer: Belgrade

Q15. The payments bank will be registered as a public limited company under the Companies Act, 2013 and licensed under Section _____ of the Banking Regulation Act, 1949.

Answer: section 22

Q1. Petroleum Minister has recently introduced a new oil and gas block licensing policy that is expected to open up 2.8 million square kilometers of sedimentary basins to exploration and production activities. The Minister has inaugurated the government’s new policy named OALP. OALP stands for _________________.
Answer: Open Acreage Licensing Policy

Q2. Who is the present Union Petroleum Minister of India? 
Answer: Dharmendra Pradhan

Q3. Name the Godrej Group Chairman who has been recently awarded the Global Leadership Awards of the US-India Business Council for their role in integrating India in the global supply chain.

Answer: Adi Godrej

Q4. The International Day of the Tropics is celebrated globally on __________.

Answer: 29 June

Q5. Sabita Chowdhury dies at the age of 72. She was famous _____________.

Answer: Singer

Q6. Kawasaki Heavy Industries Ltd. is a multinational corporation primarily known as a manufacturer of motorcycles, heavy equipment, aerospace and defense equipment, rolling stock and ships. Kawasaki Heavy Industries Ltd. based in-

Answer: Japan

Q7. The Election Commission of India was established in accordance with the Constitution on-?

Answer: 25th January 1950

Q8. Name the Indian-American/Americans, who are among 38 immigrants to be honoured this year for their role in helping advance the country's society, culture and economy on US's Independence day?

Answer: Shantanu Narayen and Vivek Murthy

Q9. The Reserve Bank stated the ongoing accelerated reform initiatives like Goods and Sevice Tax and continuing political stability will push the economic growth scale to _________ per cent in terms of Gross Value Added -GVA in the current fiscal year (2017-18).

Answer: 7.3 per cent

Q10. Who has been assumed charge as Managing Director & CEO of Syndicate Bank?

Answer: Melwyn Rego

Q11. The Centre and Asian Development Bank (ADB) has signed a ______________ million dollar loan for improving connectivity as well as transport efficiency and safety on State Highways of Rajasthan.

Answer: 220 million dollar

Q12. Union Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship Rajeev Pratap Rudy and MP Chief Minister Shivraj Singh Chouhan has laid the foundation stone of the country’s biggest Global Skill Park in ___________.

Answer: Surface-to-Air Missile

Q13. Aadhaar architect Nandan Nilekani and Helion Venture’s Sanjeev Aggarwal have launched an investment fund called Fundamentum with a corpus of _________ to back startups looking for growth capital.

Answer: $100 million

Q14. Who is the present president of the Asian Development Bank (ADB)?

Answer: Takehiko Nakao

Q15. TThe indigenously developed QRSAM short-range missile, which has a capability of engaging multiple targets was successfully test-fired from a test range along the Odisha coast. The missile has a strike range of-

Answer: 25 km to 30 km

Q1. With which country, India has recently started a 14-day joint military training exercise in Himachal Pradesh?
Answer: Thailand

Q2. An international body which focuses on climate policies has ranked TERI among the top think tanks in the world. What does 'R' stands for in TERI?
Answer: Resources

Q3. Who is the present Director General of TERI?
Answer: Ajay Mathur

Q4. Name the Himachal Pradesh director general of police (DGP) who has been recently appointed as the new chief of the National Disaster Response Force (NDRF).
Answer: Sanjay Kumar

Q5. National Disaster Response Force (NDRF) is headquartered in _____________.
Answer: New Delhi

Q6. The Ministry of Power has recently launched an e-bidding portal for domestic coal-based IPPs. IPP stands for ______________.
Answer: Independent Power Producer

Q7. Pankaj Advani-led Indian team beat Pakistan to clinch Asian Snooker Championship 2017. The Championship was held in _____________.
Answer: Kyrgyzstan

Q8. A total of seven agreements were signed between India and Israel in sectors ranging from agriculture to water conservation. The Capital of Israel is ___________________. 
Answer: Jerusalem

Q9. China based Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) announced its approval to a $329 million loan to build access roads across 4,000 villages in _____________.
Answer: Gujarat

Q10. Trilateral Malabar naval exercise will start in this month (July) among which three countries?
Answer: India, America and Japan

Q11. Which lenders has tied up with PFG Forex for remittance facility for the benefit of Indian expatriates from Australia?
Answer: South Indian Bank

Q12. What is the Ranking of India in India out of 165 nations in a global Cybersecurity index that measures the commitment of nations across the world to Cybersecurity?
Answer: 23rd

Q13. The European Parliament overwhelmingly approved a first-ever cooperation deal between the European Union and which country?
Answer: Cuba

Q14. The European Parliament is headquartered in _____________.
Answer: Brussels, Belgium

Q15. Which country has topped global Cybersecurity index list?
Answer: Singapore

SOURCE: bankersadda.com   -- thanks
Read more: http://www.bankersadda.com/2017/08/current-affairs-questions-for-rrb-exams13.html#ixzz4px75JJFI    (quiz 22)


CURRENT AFFAIRS -- AUGUST 2017 -ONE Reviewed by sambasivan srinivasan on 2:05:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.