Header Ads

CURRENT AFFAIRS SEPTEMBER 2017 QUESTION ANSWERS -IBPS PO CLERKS 2017

Q1. In which of the following state, PM Narendra Modi along with Union minister for road transport and highways has recently inaugurated highway and road projects worth Rs15,000 crore for the state?
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
(e) Karnataka
S1. Ans.(c)
Sol. Prime Minister NarendraModi along with Union minister for road transport and highways NitinGadkari inaugurated highway and road projects worth Rs15,000 crore for the state in Udaipur, Rajasthan. ShriKalyan Singh is the Governor of Rajasthan.

Q2. During the Indian-European Union Counter Terrorism Dialogue, India and the European Union have agreed to strengthen cooperation between their security and intelligence agencies. This was ________ edition of Indian-European Union Counter Terrorism Dialogue.
(a) 8th
(b) 10th
(c) 12th
(d) 16th
(e) 18th
S2. Ans.(b)
Sol. During the 10th India-European Union Counter Terrorism Dialogue in New Delhi, India and the European Union have agreed to strengthen cooperation between their security and intelligence agencies to combat the threat of terrorism and check terror financing.
Q3. ISRO has recently launched ____________, carrying IRNSS-1H from the second launch pad of the Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota.
(a) GSLV-C54
(b) GSLV-B34
(c) PSLV-B54
(d) PSLV-C39
(e) GSLV-D45
S3. Ans.(d)
Sol. The Indian Space Research Organization (ISRO) has launched PSLV-C39 carrying Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS-1H). The satellite lifted off from the second launch pad of the SatishDhawan Space Centre at Sriharikota, on board the rocket PSLV C39.
Q4. Name the person who recently took over as Secretary to the Government of India in the Ministry of Home Affairs.
(a) Rajiv Gauba
(b) Sanjeev Gehlaut
(c) Dharmendra Kumar Singh
(d) Parmeet Mehrishi
(e) Vishal Sikka
S4. Ans.(a)
Sol. Rajiv Gauba took over as Secretary to the Government of India in the Ministry of Home Affairs. Mr. Gauba joined the Ministry of Home Affairs as Officer on Special Duty in June 2017 and took charge as the Union Home Secretary upon the superannuation of Shri Rajiv Mehrishi.
Q5. Which of the following bank has been recently given scheduled bank status by RBI?
(a) Janalakshmi Small Finance Bank
(b) RGVN Small Finance Bank
(c) AU Financiers Small Finance Bank
(d) ESAF Small Finance Bank
(e) Ujjivan Small Finance Bank
S5. Ans.(e)
Sol. Ujjivan Small Finance Bank Ltd, a wholly-owned subsidiary of Ujjivan Financial Services Ltd, has been given scheduled bank status by RBI. Currently, Ujjivan SFB has 65 full-fledged brick and mortar branches in eight states and two Union Territories. Ujjivan SFB commenced its operations as a Small Finance Bank with effect from February 1, 2017.
Q6. Name the bank with which State-owned NTPC has signed a term loan agreement for Rs. 3,000 crore for partially funding its capital expenditure.
(a) Axis Bank
(b) HDFC Bank
(c) ICICI Bank
(d) SBI
(e) Central Bank of India
S6. Ans.(c)
Sol. State-owned NTPC has signed a term loan agreement for Rs. 3,000 crore with ICICI Bank for partially funding its capital expenditure. Gurdeep Singh is the MD and Chairman of NTPC.
Q7. The Cabinet of India has recently approved MoU on "India-Israel Industrial R&D and Technological Innovation Fund". What is the capital of Israel?
(a) Banku
(b) Astana
(c) Kabul
(d) Jerusalem
(e) Mogadishu

S7. Ans.(d)
Sol. The Cabinet of India has recently approved MoU on "India-Israel Industrial R&D and Technological Innovation Fund". Jerusalem is the capital of Israel.
Q8. Which of the following company has recently launched world's first ever Genomeceutical (gene controlling) range of products to India?
(a) SuncityPharma
(b) Unicity International
(c) Mankind Pharmaceuticals
(d) Lucid International
(e) Mole International
S8. Ans.(b)
Sol. Unicity International, headquartered in Orem, Utah, United States has launched world's first ever Genomeceutical (gene controlling) range of products to India.
Q9. Name the player who was appointed the first brand ambassador of tyre maker Bridgestone India.
(a) SainaNehwal
(b) JwalaGutta
(c) P V Sindhu
(d) PullelaGopichand
(e) ChetanAnand

S9. Ans.(c)
Sol. Badminton ace PV Sindhu, who recently won Silver at the World Championship, was appointed the first brand ambassador of tyre maker Bridgestone India.
Q10. The satellite IRNSS-1H recently lifted off from Andra Pradesh. It a part of the indigenous navigation system called _______________.
(a) RegOC
(b) RegIC
(c) SatIC
(d) NavOC
(e) NavIC
S10. Ans.(e)
Sol. The satellite IRNSS-1H is a part of the indigenous navigation system called ‘NavIC,’ that was initially planned to have a constellation of seven satellites.
Q11. According to the External Affairs Ministry, ______________ has been appointed as the High Commissioner to Cyprus.
(a) R.K.Raghavan
(b) P. P. Mangalam
(c) Sudhakar Mishra
(d) Dilip Kumara
(e) Sudhir Masand
S11. Ans.(a)
Sol. According to the External Affairs Ministry, Former CBI Director R.K. Raghavan has been appointed High Commissioner to Cyprus. His specialization is cyber security.
Q12. Name the variety of Rice which is a speciality from Burdwan district of West Bengal that has got the geographical indication (GI) status, recently.
(a) Aurobindobhog Rice
(b) Gurudevbhog Rice
(c) Jasmine Rice
(d) Gobindobhog Rice
(e) Japonica Rice
S12. Ans.(d)
Sol. Gobindobhog rice, a speciality from Burdwan district of West Bengal, has got the geographical indication (GI) status.
Q13. Who is the present governor of Rajasthan?
(a) MridulaSinha
(b) VP Singh Badnore
(c) Kalyan Singh
(d) Krishan Kant Paul
(e) Kaptan Singh Solanki

S13. Ans.(c)
Sol. Shri Kalyan Singh is the Present Governor of Rajasthan.
Q14. Nicosia is the capital of ________________.
(a) Azerbaijan
(b) Cyprus
(c) Kazakhstan
(d) Somalia
(e) Rwanda
S14. Ans.(b)
Sol. Nicosia is the capital of Cyprus. Nicos Anastasiades is the President of Cyprus.
Q15. Ujjivan Small Finance Bank is headquartered in _______________.
(a) Mangalore
(b) Jaipur
(c) Bengaluru
(d) Kolkata
(e) Mumbai

S15. Ans.(c)
Sol. Samit Ghosh is the MD & CEO of Ujjivan Small Finance Bank. It is headquartered in Bengaluru, Karnataka.


Q1. Metal and Mining major ____________ has appointed Kuldip Kaura as its interim CEO.
(a) Larsen and Toubro
(b) Hindalco Industries
(c) Vedanta Ltd
(d) Hindustan Copper Ltd
(e) Hindustan Zinc Ltd

S1. Ans.(c)
Sol. Metal and mining major Vedanta Ltd has appointed Kuldip Kaura as its interim CEO. Kaura succeeds Tom Albanese, who steps down as CEO and from the board. The company has a presence across India, South Africa, Namibia, Australia and Ireland.

Q2. Prime Minister Narendra Modi is on two nation tour to China and Myanmar. What is the Capital of Myanmar?
(a) Yangon
(b) Naypyidaw
(c) Mandalay
(d) Bagan
(e) Pathein

S2. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi is on two nation tour to China and Myanmar. In the first leg of his three day tour to China, Mr Modi will reach Xiamen to attend the 9th BRICS Summit there. Naypyidaw is the Capital of Myanmar.

Q3. Which of the following Indian city was formally accorded the status of India’s first World Heritage City by UNESCO?
(a) Varanasi
(b) Gaya
(c) Ahmedabad
(d) Kolkata
(e) Kochi

S3. Ans.(c)
Sol. Gujarat’s commercial capital Ahmedabad was formally accorded the status of India’s first World Heritage City by UNESCO. UNESCO Director General Irina Bokova handed over the certificate declaring Ahmedabad as a ‘World Heritage City’ to Gujarat Chief Minister Vijay Rupani in Gandhinagar.

Q4. In which city, PM Narendra Modi has recently inaugurated the two-day annual conference, Rajaswa Gyan Sangam, 2017?
(a) Bengaluru
(b) Chennai
(c) Kolkata
(d) New Delhi
(e) Ahemedabad

S4. Ans.(d)

Sol. PM Narendra Modi inaugurated the two-day annual conference, Rajaswa Gyan Sangam, 2017 Vigyan Bhawan, New Delhi. The conference was jointly organized by the Central Board of Direct Taxes and the Central Board of Excise and Customs.

Q5. Who among the following is the newly appointed Chairperson of Central Board of Secondary Education (CBSE)?
(a) Rajesh Kumar
(b) Arun Agnihotri
(c) varun Badola
(d) Shankar Anand
(e) Anita Karwal

S5. Ans.(e)
Sol. IAS officer Anita Karwal was appointed as the new Chairperson of Central Board of Secondary Education, CBSE. The 1988-batch officer from Gujarat cadre is currently serving as additional secretary in HRD Ministry. She would be replacing Rajesh Kumar Chaturvedi, who has been appointed as Director General of the National Skill Development Agency.

Q6. Defence major SAAB has recently announced its tie-up with Adani Group to manufacture the Gripen E fighter jets in India under the Defence Ministry’s program. SAAB is a defence company based in __________.
(a) Sweden
(b) Norway
(c) Iran
(d) France
(e) Russia

S6. Ans.(a)
Sol. Swedish defence major SAAB announced its tie-up with Adani Group to manufacture the Gripen E fighter jets in India under the Defence Ministry’s $10 billion single-engine fighter jet procurement program.

Q7. In which of the following country, the world's highest sandcastle has been built recently (16.68 meters tall)?
(a) China
(b) USA
(c) France
(d) Germany
(e) Russia

S7. Ans.(d)
Sol. The world's highest sandcastle is now standing 16.68 meters tall in the German city of Duisburg. A German travel operator organized the construction of the mammoth sandcastle, bringing in 3,500 tons of sand over the past three and a half weeks to the site at a former steelworks in the inland city. It takes the title from a 14.84-metre sandcastle built early this year in India by sand artist Sudarsan Pattnaik.

Q8. Name the person who has been nominated as the next U.S ambassador to India.
(a) David C. Mulford
(b) Kenneth I. Juster
(c) Timothy J. Roemer
(d) Nancy J. Powell
(e) Richard R. Verma

S8. Ans.(b)
Sol. Kenneth I. Juster, deputy director of the National Economic Council at the White House, has been nominated as the next U.S ambassador to India.

Q9. Who is the present chancellor of Germany?
(a) Frank-Walter Steinmeier
(b) Joachim Gauck
(c) Angela Merkel
(d) Christian Wulff
(e) Horst Seehofer

S9. Ans.(c)
Sol. Angela Merkel is the present stateswoman and chancellor of Germany.

Q10. Who is the Present Director-General of UNESCO?
(a) Margaret Chan
(b) T A Ghebreyesus
(c) Ban ki Moon
(d) Irina Bokova
(e) Angela Merkel

S10. Ans.(d)
Sol. UNESCO stands for United Nations Educational Scientific and Cultural Organization. Irina Bokova is the Present Director-General of UNESCO.


 Q1. The government has recently issued an alert on the spread of new malware named __________, that can lock computers and demand ransom for unlocking them.
(a) Bits Ransomeware
(b) Locky Ransomware
(c) Lockhead Ransomeware
(d) Key Ransomeware
(e) Teach Us Ransomeware
S1. Ans.(b)
Sol. The government has issued an alert on the spread of new malware 'Locky Ransomware' that can lock computers and demand ransom for unlocking them. Electronics and IT Additional Secretary Ajay Kumar tweeted that an alert regarding spam spreading Locky Ransomware was issued by Indian Computer Emergency Response Team.

Q2. Name the Hockey India coach who has been sacked from the national coach post after a string of unimpressive outings at the international level.
(a) Mike Yeo
(b) Jeff Jackson
(c) Mike Schafer
(d) Roelant Oltmans
(e) Wayne Gretzky

S2. Ans.(d)
Sol. Hockey India has sacked national coach Roelant Oltmans after a string of unimpressive outings at the international level. High-Performance Director David John will be in charge till a suitable replacement is found for a smooth transition of the men’s team.
Q3. How many banks of the BRICS Bank Cooperation Mechanism have agreed to establish credit lines in the national currencies and cooperate on credit ratings?
(a) 4
(b) 3
(c) 5
(d) 2
(e) 7
S3. Ans.(c)
Sol. Five banks of the BRICS Bank Cooperation Mechanism have agreed to establish credit lines in the national currencies and cooperate on credit ratings. The agreement to this effect was signed ahead of the BRICS Summit in China’s Xiamen city. Brazilian Development Bank, Vnesheconombank, Export-Import Bank of India, China Development Bank and Development Bank of South Africa signed the agreement in Beijing.
Q4. Name the minister who has been appointed as the Union Railway Minister after being inducted into the Union Cabinet.
(a) Suresh Prabhu
(b) Nirmala Sitharaman
(c) Arun Jaitley
(d) Ananth Kumar
(e) Piyush Goyal
S4. Ans.(e)
Sol. Piyush Goyal has been appointed as the Union Railway Minister after being inducted into the Union Cabinet. He replaced former Railway Minister Suresh Prabhu, who had earlier offered to resign following multiple train derailments.
Q5. After the Reshuffle in cabinet, who was given the Defence Ministry?
(a) Nirmala Sitharaman
(b) Manohar Parrikar
(c) Jagat Prakash Nadda
(d) Anant Geete
(e) Raj Nath Singh

S5. Ans.(a)
Sol. After the Reshuffle, Nirmala Sitharaman was given the Defence Ministry, becoming only the second woman to hold the post after Indira Gandhi. Nirmala Sitharaman emerged as the biggest gainer of the cabinet reshuffle as Prime Minister Modi gave her the heavyweight Defence portfolio.
Q6. Nepal has signed a _____________ UN assistance package for 2018-2022 to lay out the country’s development strategy for the next five years.
(a) USD 700 million
(b) USD 750 million
(c) USD 635 million
(d) USD 650 million
(e) USD 760 million
S6. Ans.(d)
Sol. Nepal has signed a USD 635 million UN assistance package for 2018-2022 to lay out the country’s development strategy for the next five years. The package involves 26 individual UN agencies. The National Planning Commission, apex advisory body of the Government of Nepal, and the United Nations Country Team (UNCT) in Nepal signed the United Nations Development Assistance Framework (UNDAF). The Chairman of the National Planning Commission is Swarnim Wagle.
Q7. Name the Player who has become the first wicketkeeper in world cricket to effect 100 stumpings in One Day Internationals (ODIs).
(a) Mushfiqur Rahim
(b) Mahendra Singh Dhoni
(c) Sarfraz Ahmed
(d) Kamran akmal
(e) Kumar Sangakkara
S7. Ans.(b)
Sol. Former India Captain Mahendra Singh Dhoni became the first wicketkeeper in world cricket to effect 100 stumpings in One Day Internationals (ODIs). Dhoni achieved the feat in his 301st ODI in Colombo, Sri Lanka.
Q8. The 9th BRICS Summit has started in Xiamen, China with the group of leaders of the five countries. What is the theme of the 9th BRICS Summit?
(a) Partnership for Secure Future
(b) Together Against Terrorism
(c) Stronger Partnership for a better future
(d) None of The Given Themes are True
(e) Sustainable Development for Better Future
S8. Ans.(c)
Sol. The 9th BRICS Summit has started in Xiamen, China with a group photograph of leaders of the five countries (Brazil, Russia, India, China, and South Africa) and was preceded by a warm handshake between Prime Minister Narendra Modi and Chinese president Xi Jinping. The theme of the 9th BRICS Summit is "Stronger Partnership for a better future".
Q9. In the recent Cabinet Reshuffle, four Ministers of State have been promoted to the Cabinet Minister. Who of the following is not among them?
(a) Dharmendra Pradhan
(b) Piyush Goyal
(c) Nirmala Sitharaman
(d) Manoj Sinha
(e) Mukhtar Abbas Naqvi
S9. Ans.(d)
Sol. In the recent Cabinet Reshuffle four Ministers of State have been promoted to the cabinet Ministry namely Shri Dharmendra Pradhan (Minister of Petroleum and Natural GasMinister of Skill Development and Entrepreneurship), Shri Piyush Goyal (Minister of Railways, Minister of Coal), Smt. Nirmala Sitharaman (Minister of Defence), Shri Mukhtar Abbas Naqvi (Minister of Minority Affairs).
Q10. Which of the following Broadcasting Company has edged out Sony Pictures to secure the Indian Premier League's media rights with a bid of Rs 16,347.50 crore?
(a) Sahara India
(b) Star India
(c) ESPN Sports
(d) Sony Pictures
(e) DD Sports
S10. Ans.(b)
Sol. Star India edged out Sony Pictures to secure the Indian Premier League's media rights with a bid of Rs 16,347.50 crore. The bidding for various media rights of the cash-rich league was held in Mumbai for a five-year period from 2018-2022. The winning bid will allow Star India to air content on their properties for a period of five years (2018-2022).
Q11. Fincare Small Finance Bank has kick-started its banking operations with about 25 operational branches across four states. What was the previous name of Fincare SFB?
(a) Disha Microfin Limited
(b) AU Small Finance Bank
(c) Motilal Oswal Financial
(d) Edelweiss Financial
(e) Pragati Small Finance Bank
S11. Ans.(a)
Sol. Fincare Small Finance Bank (previously known as Disha Microfin limited) kick-started its banking operations with about 25 operational branches across Gujarat, Tamil Nadu, Karnataka and Andhra Pradesh.
Q12. Name the Pulitzer-prize winning poet who has passed away at age of 90.
(a) Tyehimba Jess
(b) David Fahrenthold
(c) C. J. Chivers
(d) Peggy Noonan
(e) John Ashbery

S12. Ans.(e)
Sol. Pulitzer-prize winning poet John Ashbery, a post-modern American trailblazer, has passed away at age of 90 in Hudson, New York.
Q13. Karnataka government has decided to merge the existing seven health schemes to launch a unified health scheme. What is the name of this Unified Scheme?
(a) Nirogya Bhavah
(b) Nirogya Scheme
(c) Arogya Bhagya
(d) Arogya Scheme
(e) Unified Health Scheme
S13. Ans.(c)
Sol. Karnataka government will merge the existing seven health schemes to launch a unified health scheme- ‘Arogya Bhagya’. It will cover all 1.4 crore households of the state.
Q14. Which among the following country from BRICS has decided to give $76.4 million for a BRICS economic and technology cooperation plan?
(a) India
(b) Brazil
(c) South Africa
(d) China
(e) Russia
S14. Ans.(d)
Sol. China will give 500 million yuan ($76.4 million) for a BRICS economic and technology cooperation plan, and another $4 million for projects at the BRICS countries' New Development Bank stated Chinese President Xi Jinping.
Q15. Name the Bank that has bagged the ‘best bank’ award among small banks for the use of technology for financial inclusion at the 13th IDRBT Banking Technology Excellence Awards 2016-17.
(a) Cooperation Bank
(b) Karnataka Bank
(c) DENA Bank
(d) Karur Vysya Bank
(e) Kotak Mahindra Bank

S15. Ans.(b)
Sol. Karnataka Bank has bagged the ‘best bank’ award among small banks for the use of technology for financial inclusion at the 13th IDRBT Banking Technology Excellence Awards 2016-17.

Q1. According to the data of Controller General of Accounts (CGA), India’s fiscal deficit at July- end touched 92.4 % of the budget. Who is the Controller General of Accounts (CGA)?
(a) Rajiv Kumar
(b) Dipak Misra
(c) Anthony Lianzuala
(d) Vishal Sikka
(e) Tapan Rey
S1. Ans.(c)
Sol. India’s fiscal deficit at July- end touched 92.4 % of the budget mainly because of front loading of expenditure by various government departments. In absolute terms, the fiscal deficit- difference between expenditure and revenue - was Rs 5.04 lakh crore during April- July 2017-18, according to the data of Controller General of Accounts (CGA). Anthony Lianzuala is the Controller General of Accounts (CGA) under the Finance Ministry.

Q2. Name the Bank of Pakistan that has been recently shut down by the US banking regulators for money laundering.
(a) Faysal Bank
(b) United Bank Limited
(c) Askari Bank
(d) Habib Bank
(e) Bank Alfalah
S2. Ans.(d)
Sol. US banking regulators ordered Pakistan’s Habib Bank to shutter its New York office after nearly 40 years, for repeatedly failing to heed concerns over possible terrorist financing and money laundering.

Q3. The first National Canine Seminar was organized by National Security Guard (NSG) in Manesar, Gurugram. The theme of the two days National Canine Seminar was _______________.
(a) Canine as Tactical Weapon in Fight against Terrorism
(b) Discuss and Deliberate on the Techniques of Dog Training and Strategies
(c) The NSG's Motorcycle Expedition
(d) Collective Responsibility towards the Fight against Terrorism.
(e) None of the given options is true
S3. Ans.(a)
Sol. The Minister of State for Home Affairs Shri Kiren Rijiju attended the first National Canine Seminar organized by National Security Guard (NSG), in NSG Campus, Manesar (Gurugram), Haryana. The theme of the two days National Canine Seminar is ''Canine as Tactical Weapon in Fight against Terrorism'' with an objective to discuss and deliberate on the techniques of dog training and strategies of deploying the dogs in Counter Terrorism/Counter Insurgency scenario.
Q4. Name the newly appointed chief coach of the men's Hockey Team.
(a) Roelant Oltmans
(b) Mike Babcock
(c) Sjoerd Marijne
(d) Bill Peters
(e) Phil Housley
S4. Ans.(c)
Sol. Women's national hockey coach Sjoerd Marijne was named chief coach of the men's side. He has replaced Roelant Oltmans.
Q5. Name the Indian Wrestler who has recently won the gold medal in Cadet World Wrestling Championship in Athens.
(a) Sakshi Malik
(b) Sonam Malik
(c) Geeta Phogat
(d) Annu Singh
(e) Jaspreet Kaur
S5. Ans.(b)
Sol. India Wrestler Sonam Malik won a gold medal by defeating Japanese Wrestler Sena Nagamoto by 3-1 points on the fourth-day of Cadet World Wrestling Championship in Athens.
Q6. Which of the following state government has signed an MoU with Google India to increase digital literacy across the State?
(a) Maharashtra
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Assam
(e) Meghalaya
S6. Ans.(d)
Sol. In a bid to take Internet connectivity to the remotest part of the state, Assam government signed an MoU with Google India. Through the MoU with Google, the state government would work to provide Internet connection to 26,000 villages and 1,500 tea garden areas to increase digital literacy.
Q7. Name the city in which the first water ATM of the country has been inaugurated recently.
(a) Bengaluru
(b) Kochi
(c) Mumbai
(d) Delhi
(e) Hyderabad
S7. Ans.(e)
Sol. The First water ATM has been inaugurated by Telangana State Home Minister N Narasimha Reddy at Nalgonda X Roads, Hyderabad. A total of 200 ATMs will be set up to reach a targeted 150,000 people. In the first phase, 50 water ATMs will be operationalized by 2018.
Q8. Name the UIDAI chief executive officer who has been recently appointed as the interim chairman of the Goods and Services Tax Network (GSTN).
(a) A.B. Pandey
(b) Vishal Kumar Singh
(c) Rajiv Khanna
(d) Surjit Singh
(e) Saurabh Kumar
S8. Ans.(a)
Sol. The Unique Identification Authority of India’s (UIDAI) chief executive officer (CEO) A.B. Pandey was appointed the interim chairman of the Goods and Services Tax Network (GSTN).
Q9. Unseeded American ______________ has lifted the US Open women's singles title 2017.
(a) Chris Evert
(b) Venus Williams
(c) Sloane Stephens
(d) Madison Keys
(e) Serena Williams
S9. Ans.(c)
Sol. Unseeded American Sloane Stephens lifted the US Open women's singles title 2017. Sloane ranked 83rd completed a spectacular return from injury to beat 15th seed Keys 6-3, 6-0 in the finals.
Q10. Which country has won 2nd South Asian Basketball, SABA, Under - 16 Championship in Kathmandu, Nepal recently?.
(a) China
(b) India
(c) Sri Lanka
(d) Nepal
(e) Bangladesh
S10. Ans.(b)
Sol. India has won 2nd South Asian Basketball, SABA, Under - 16 Championship. India defeated Bhutan by 131-50 in its last league match at Kathmandu in Nepal. India remained unbeaten in its all four matches and accumulated 8 points. Bangladesh finished second and host Nepal third.


Q1. Which of the following movie was recently awarded the Golden Lion at the 74th Venice Film Festival?
(a) La La Land
(b) The Revenant
(c) Moonlight
(d) The Shape of Water
(e) The Ultimate Journey

S1. Ans.(d)
Sol. Guillermo del Toro’s 'The Shape of Water' was awarded the Golden Lion at the 74th Venice Film Festival. The film, a romantic monster movie starring Sally Hawkins and Michael Shannon, declared as the best movie.

Q2. Environmental Ministry has recently inaugurated a two-day conference on “Sustainable landscapes and forest ecosystems: Theory to Practice”. It had launched the campaign named ____________ on the occasion.
(a) Nature with Us
(b) Forests- Our Saviour
(c) Wood is Good
(d) Together with Nature
(e) Our World Our Future

S2. Ans.(c)
Sol. Environmental Minister Dr. Harsh Vardhan inaugurated a two-day conference on “Sustainable landscapes and forest ecosystems: Theory to Practice”. Dr. Harsh Vardhan launched the “Wood is Good” campaign on the occasion.

Q3. Name the person that was elected as Chair of Ethics Commission of the International Olympic Committee (IOC) for a four-year term.
(a) Ban Ki-moon
(b) Takehiko Nakao
(c) Thomas Bach
(d) Nathan Colter
(e) Adams Johansson

S3. Ans.(a)
Sol. Former United Nations (UN) Secretary-General Ban Ki-moon was elected as Chair of Ethics Commission of the International Olympic Committee (IOC) for a four-year term. Ban succeeds Youssoupha Ndiaye of Senegal whose term has come to an end.

Q4. In which of the following state, Suzuki Motor has decided to invest more than Rs 1,150 crore along with Japanese partners Toshiba and Denso to set up India's first lithium-ion battery facility?
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujarat
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu
(e) Odisha

S4. Ans.(b)
Sol. Suzuki Motor will invest more than Rs 1,150 crore along with Japanese partners Toshiba and Denso to set up India's first lithium-ion battery facility in Gujarat.

Q5. Name the lender that has topped the list of the country’s top 50 brands according to a report released by marketing and advertising conglomerate WPP Plc and Kantar Millward Brown.
(a) Staten Bank of India
(b) ICICI Bank
(c) Axis Bank
(d) HDFC Bank
(e) Allahabad Bank

S5. Ans.(d)
Sol. India’s second largest private sector bank HDFC Bank topped the list of the country’s top 50 brands according to a report released by marketing and advertising conglomerate WPP Plc and Kantar Millward Brown. The bank has retained the top slot for the fourth year in a row. Banks and telcos dominate the listing, WPP’s BrandZ Top 50.

Q6. MPEDA has recently received the Rajbhasha Keerti Award at National level from President Ram Nath Kovind. What does 'D' stands for in MPEDA?
(a) Deployment
(b) Domestic
(c) Documentry
(d) Delayed
(e) Development

S6. Ans.(e)
Sol. The Marine Products Export Development Authority (MPEDA) has been awarded National level Rajbhasha Keerti Award for the third consecutive year. MPEDA Chairman A Jayathilak received the award from President Ram Nath Kovind.

Q7. India's first Centre for Animal Law has been recently established at the city-based NALSAR University of Law. This University is situated in ______________.
(a) Andhra Pradesh
(b) Telangana
(c) Karnataka
(d) Haryana
(e) Maharashtra

S7. Ans.(b)
Sol. India's first Centre for Animal Law has been established at the city-based NALSAR University of Law in Hyderabad, Telangana. Union Minister for Women and Child Development Maneka Gandhi inaugurated the centre.

Q8. The Government of India has signed a loan deal worth $76 million with JICA for a project to upgrade the environment management plan at Alang-Sosiya ship recycling yards. What does 'C' stands for in JICA?
(a) Climate
(b) Circular
(c) Coverage
(d) Cooperation
(e) Collaboration

S8. Ans.(d)
Sol. The Government of India signed a loan deal worth $76 million with Japan International Cooperation Agency (JICA) for a project to upgrade the environment management plan at Alang-Sosiya ship recycling yards.

Q9. Name the nation-wide campaign that was launched recently by President Ram Nath Kovind ______________ from Uttar Pradesh.
(a) Swachhata Hi Sewa
(b) Safai Hi Sadhana
(c) Swachhata Se Siddhi
(d) Swachhata Se Shreshthata
(e) Swachhata Hi Manokamna

S9. Ans.(a)
Sol. President Ram Nath Kovind launched a nation-wide campaign Swachhata Hi Sewa from Kanpur, Uttar Pradesh. He will administer nation-wide Swachhta Hi Seva pledge initiating parallel action in all the two lakh 50 thousand plus Gram Panchayats and cities in India.

Q10. The book titled 'Unstoppable: My Life So Far' is authored by ________________.
(a) Serena Williams
(b) MArtina Hingis
(c) Maria Sharapova
(d) Corolina Marine
(e) P V Sindhu

S10. Ans.(c)
Sol. The book titled 'Unstoppable: My Life So Far' authored by tennis star Maria Sharapova was unveiled. The book talks about Sharapova’s rise from nowhere to tennis stardom, and the unending fight to stay on top.

Q11. Which of the following state has been formally awarded the rights to host the 36th National Games?
(a) Maharashtra
(b) Goa
(c) Tamil Nadu
(d) Odisha
(e) Kerala

S11. Ans.(b)
Sol. The Indian Olympic Association (IOA) formally awarded to Goa the rights to host the 36th National Games. The announcement was made by the state sports minister Manohar Ajgaonkar.

Q12. The International Day of Democracy is observed across the world on ____________.
(a) 18 September
(b) 19 September
(c) 12 September
(d) 15 September
(e) 11 September

S12. Ans.(d)
Sol. The International Day of Democracy is observed across the world on 15 September. The theme for the year 2017 is ‘Democracy and Conflict prevention’.

Q13. The world's oldest person Violet Mosse-Brown has died recently at the age of 117. She was from which country?
(a) South Africa
(b) USA
(c) Jamaica
(d) Indonesia
(e) Russia

S13. Ans.(c)
Sol. The world's oldest person Violet Mosse-Brown from Jamaica has died at the age of 117. She was born on March 10, 1900, in Jamaica.

Q14. The International Day for the Preservation of the Ozone Layer is observed globally on 16 September every year. The theme for 2017 is 'Caring for all life under the sun'.
(a) 16 September
(b) 19 September
(c) 12 September
(d) 15 September
(e) 11 September

S14. Ans.(a)
Sol. The International Day for the Preservation of the Ozone Layer is observed globally on 16 September every year. The theme for 2017 is 'Caring for all life under the sun'.

Q15. The theme for International Day of Democracy for year 2017 is ________________.
(a) Democracy: The Power
(b) Democracy and Human Rights Prevention
(c) Democracy and World
(d) Democracy and Right Protection
(e) Democracy and Conflict Prevention

S15. Ans.(e)
Sol. The International Day of Democracy is observed across the world on 15 September. The theme for the year 2017 is ‘Democracy and Conflict prevention’.                                                     

Q1. Fino Payments Bank has recently launched its mobile banking app called BPay. FINO PayTech is headquartered in ___________.
(a) Jaipur
(b) Bangalore
(c) Chennai
(d) Mumbai
(e) Mangalore
S1. Ans.(d)
Sol. Fino Payments Bank has launched its mobile banking app called BPay. Fino aims to make banking easy for millions of underbanked people in India. The upgraded BPay app is available on Android at present. FINO PayTech is headquartered in Mumbai.

Q2. World trade in goods is estimated to grow at a higher _____________ in 2017 compared to 1.6 percent increase in 2016, according to the World Trade Organization report.
(a) 3.8 percent
(b) 3.7 percent
(c) 3.6 percent
(d) 3.0 percent
(e) 3.2 percent
S2. Ans.(c)
Sol. World trade in goods is estimated to grow at a higher 3.6 percent in 2017 compared to 1.6 percent increase in 2016, according to revised estimates circulated by the World Trade Organisation.
Q3. In which of the following country, the world’s fastest commercial bullet train has been started recently?
(a) China
(b) Japan
(c) USA
(d) Switzerland
(e) France
S3. Ans.(a)
Sol. China restored the maximum speed of bullet trains on the Beijing-Shanghai high-speed railway line to 350 kilometres per hour, making it the fastest commercially run train, six years after it reduced the speed due to a fatal accident.
Q4. Name the state in which Union Textiles Minister Smriti Irani has recently inaugurated the 6th edition of the four-day international textile and apparel fair named 'VASTRA'.
(a) Maharashtra
(b) Rajasthan
(c) Odisha
(d) Uttar Pradesh
(e) Gujarat

S4. Ans.(b)
Sol. Union Textiles Minister Smriti Irani and Rajasthan Chief Minister Vasundhara Raje inaugurated the 6th edition of the four-day international textile and apparel fair, 'VASTRA' in Jaipur, Rajasthan.
Q5. Name the former boxing champion who passed away recently in Miami.
(a) Tim Witherspoon
(b) Michael Spinks
(c) Mike Tyson
(d) Jake LaMotta
(e) Trevor Berbick

S5. Ans.(d)
Sol. Jake LaMotta, former boxing champion whose life of violence in and out of the ring was portrayed in the movie "Raging Bull," passed away in Miami.
Q6. According to the Film Federation of India, ‘Newton’ will be India’s official entry for the Best Foreign Film category at the Oscars 2018. The movie is directed by _____________.
(a) Navjot Gulati
(b) Amit Masurkar
(c) Shlok Sharma
(d) Neeraj Ghaywan
(e) Srinivas Sunderrajan
S6. Ans.(b)
Sol. ‘Newton’ will be India’s official entry for the Best Foreign Film category at the Oscars 2018, according to the Film Federation of India. The movie is directed by Amit Masurkar.
Q7. Name the country with which Britain has recently signed a framework deal for military cooperation.
(a) Iraq
(b) Iran
(c) Saudi Arabia
(d) Syria
(e) The UAE
S7. Ans.(c)
Sol. Saudi Arabia and Britain signed a framework deal for military cooperation. The agreement came after Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman discussed security ties with visiting British Defence Secretary Michael Fallon in the Red Sea port city of Jeddah.
Q8. Which of the following state government has recently launched first-of-its-kind electric bus service in the 51km-long stretch road?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Goa
(c) Himachal Pradesh
(d) Odisha
(e) Assam
S8. Ans.(c)
Sol. The Himachal Pradesh government on launched first-of-its-kind electric bus service in the 51km-long stretch road between Manali and Rohtang Pass. The bus service was flagged off by State Transport Minister GS Bali.
Q9. INS Kalvari was recently delivered to the Indian Navy by Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL). It is ______________ class Submarine.
(a) Chakra (Akula II) class
(b) Arihant class
(c) Shishumar class
(d) Scorpene class
(e) Vela class
S9. Ans.(d)
Sol. The first of the Scorpene class submarines, INS Kalvari, was delivered to the Indian Navy by Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL). The submarine will soon be commissioned into the Indian Navy.

Q10. Name the city that has recently stripped Uber of its licence to operate, affecting over 40,000 drivers in a huge blow to the taxi app.
(a) London
(b) New York
(c) Washington D.C.
(d) Paris
(e) Geneva
S10. Ans.(a)
Sol. London's transport regulator stripped Uber of its licence to operate, affecting over 40,000 drivers in a huge blow to the taxi app.
Q11. Name the city in which Union Minister for Petroleum and Natural Gas Dharmendra Pradhan will inaugurate the first LPG Panchayat.
(a) Ahmedabad
(b) Gandhinagar
(c) Rajkot
(d) New Delhi
(e) Mumbai
S11. Ans.(b)
Sol. Union Minister for Petroleum and Natural Gas Dharmendra Pradhan will inaugurate one of the ambitious programmes of the Centre — LPG Panchayat, aimed at encouraging rural communities to turn to clean fuel. The First LPG Panchayat will be held in Gandhinagar, where Pradhan will preside over the interaction between women using LPG under the Pradhan Mantri Ujjawala Yojana (PMUY) and the companies.
Q12. Name the city in which State Bank of India (SBI) has launched the FTSE SBI Bond Index series.
(a) New York
(b) Paris
(c) London
(d) Geneva
(e) Jakarta
S12. Ans.(c)
Sol. State Bank of India (SBI) has launched the FTSE SBI Bond Index series in London in partnership with global index provider FTSE 100, which will give tools to investors from India, the UK and globally to analyse India’s government bond market, and drive growth in this market.
Q13. Name the person who was appointed the chairman-cum-managing director (CMD) of NHPC Ltd.
(a) Srikant Mahant
(b) Saurabh Sahu
(c) Anitya Sen
(d) Balraj Joshi
(e) Sukhvinder Shah

S13. Ans.(d)
Sol. Balraj Joshi was appointed the chairman-cum-managing director (CMD) of NHPC Ltd, the country’s premier hydro power utility. Joshi is at present director (technical) in the organization.
Q14. Dabur India has tied up with e-commerce major _____________ for an online Ayurveda marketplace which will house all Ayurvedic brands and products of the country.
(a) Amazon
(b) eBay
(c) Flipkart
(d) Snapdeal
(e) PriceRaja
S14. Ans.(a)
Sol. Dabur India has tied up with e-commerce major Amazon for an online ayurveda marketplace which will house all ayurvedic brands and products of the country.
Q15. What is the Capital of Saudi Arabia?
(a) Jakarta
(b) Doha
(c) Riyadh
(d) Aden
(e) Baku
S15. Ans.(c)
Sol. Riyadh is the Capital of Soudi Arabia.


Read more: http://www.bankersadda.com/p/current-affairs-questions-for-ibps-rrb_43.html#ixzz4tntOrsgm

Q1. Name the Public sector lender that has recently offered Bharat Bill Payment System, introduced by the National Payments Corporation of India, for its customers.
Answer: Indian Overseas Bank

Q2. The ruling Pakistan Muslim League has recently selected Shahid Khaqan Abbasi to be the interim prime minister of Pakistan. He was ______________ of Pakistan.
Answer: Minister of Petroleum and Natural Resources

Q3. The United Nations World Day against Trafficking in Persons 2017 is observed across the world on ___________________.
Answer: 30 July

Q4. Defense Research and Development Organization (DRDO) has recently developed India's first unmanned tank, which has three variants – surveillance, mine detection and reconnaissance in areas with nuclear and bio threats. It has been named as ______________.
Answer: Muntra

Q5. The Punjab government has recently announced the launch of its flagship 'Apni Gaddi Apna Rozgar' scheme. The scheme has been launched by the government in association with which cab service provider?
Answer: Uber

Q6. Indian boxers had recently clinched 8 Medals at the 48th Grand Prix Usti Nad Labemat. The event was held in ________________.
Answer: The Czech Republic

Q7. Which lender has recently cut the savings bank deposits rate from 4 per cent to 3.5 per cent on deposits below Rs. 1 crore?
Answer: State Bank of India

Q8. Name the person who has been recently appointed as a part-time member on the board of Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI).
Answer: Ravi Mittal

Q9. Name the Ferrari driver who has recently won the Hungarian Grand Prix 2017.
Answer: Sebastian Vettel

Q10. On which Bank, the RBI has recently imposed a penalty of Rs. 3 crore for “non-compliance” with the directions on Know Your Customer (KYC) norms?
Answer: Union Bank of India

Q11. Tech giant Cisco has recently appointed ______________  as president for its India and SAARC operations.
Answer: Sameer Garde

Q12. Name the first vice-chairman of NITI Aayog, who has recently announced his resignation.
Answer: Arvind Panagariya

Q13. Mukesh Ambani has elbowed past _____________ to become Asia’s second-richest man, according to the Bloomberg Billionaires Index.
Answer: Li Ka-shing

Q14. Which payments bank has recently announced a strategic partnership with Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) to give further boost to digital payments in the country?
Answer: Airtel Payments Bank

Q15. In which country, China has formally opened its first overseas military base?
Answer: Djibouti

Q1. Which bank has recently launched its first ‘Digital Banking Branch’ named 'CANDI' in Bengaluru?
Answer: Canara Bank

Q2. The six winners were recently conferred Ramon Magsaysay Awards 2017. The Ramon Magsaysay Award has been named after former President of which Country?
Answer: Philippine

Q3. Name the Swimmer, who has recently become first ever Swimmer to win three gold medals in one night at worlds Championship.
Answer: Caeleb Dressel

Q4. Budapest is the Capital of __________.
Answer: Hungary

Q5. Who is the present chairman of Defense Research and Development Organization (DRDO)?
Answer: S Christopher

Q6. James McCloughan, an Army medic from Michigan who risked his life multiple times to rescue Vietnam War comrades has recently become the first person to receive the Medal of Honor from President of which of the following country?
Answer: The USA

Q7. Which city has recently reached on an agreement with the leaders of the International Olympic Committee to host the 2028 Summer Games?
Answer: Los Angeles

Q8. Indian shuttler C Rahul Yadav has recently clinched the men's singles title at Lagos International challenge. The event was held in _____________.
Answer: Nigeria

Q9. The Metro of which city was recently declared as the world’s first green metro after it added a green certification for all its major buildings and installations?
Answer: Delhi

Q10. Prague is the Capital of which of the following country?
Answer: The Czech Republic

Q11. World breastfeeding week 2017 is being celebrated from 1st to 7th August 2017 with the theme ____________________.
Answer: Sustaining Breastfeeding Together

Q12. Ustad Hussain Sayeeduddin Dagar, a classical vocalist passed away recently. He belonged to which tradition?
Answer: Dhrupad Tradition

Q13. The Supreme Court of India has recently imposed a ban on the use of five harmful metals. Which metal is not among them?
Answer: Bismuth

Q14. The Monetary Policy Committee (MPC) has recently changed the Policy Repo Rate under the liquidity adjustment facility (LAF). What is the new Repo rate set by the RBI?
Answer: 6.00%

Q15. With which lender, Smartphone-maker Samsung has tied up to store higher variants of its debit cards on the app?
Answer: State Bank of India

Q1. A new representative body USISPF is being set up to enhance business relations between India and US. What does 'F' stands for in USISPF?
Answer: Forum

Q2. Which state government has initiated the process of inducting Indian women team cricketer Harmanpreet Kaur as a DSP in the state police?
Answer: Punjab Government

Q3. NCLT has recently approved the proposed merger between Bharti Airtel and Telenor India. What does 'T' stands for in NCTL?
Answer: Tribunal

Q4. Name the Senior bureaucrat who was recently appointed as Chairman and Managing Director (CMD) in Small Industries Development Bank of India (SIDBI).
Answer: Mohammad Mustafa

Q5. Mahabaleshwara M.S is the Managing Director & Chief Executive Officer of ____________.
Answer: Karnataka Bank

Q6. Who has been named the world's most highly-paid author with earnings of £72.2m ($95m)?
Answer: JK Rowling

Q7. The All India Football Federation (AIFF) has appointed senior advocate Ushanath Banerjee as the chairman of a special committee. It will deal with the players’ transfer disputes'. Who is the present President of AIFF?
Answer: Praful Patel

Q8. India’s first private sector missile sub-systems manufacturing facility, a joint venture between the $2.5 billion Kalyani Group and Israel’s Rafael Advanced Defence Systems Limited was inaugurated near-
Answer: Hyderabad

Q9. Who has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Kazakhstan?
Answer: Prabhat Kumar

Q10. Which state goverment has launched two online portals MahaDBT and MahaVASTU to streamline the process of direct benefit transfer (DBT) and to bring in more transparency in construction sector?
Answer: Maharashtra

Q11. The Centre has declared entire Assam as a “disturbed” area under the controversial Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) for one more month, citing various violent activities by insurgent groups ULFA, NDFB, and others. Who is the present Chief Minister of Assam?
Answer: Sarbananda Sonowal

Q12. Name the player, who has defeated world record holder Usain Bolt in the 100-meter final in London recently.
Answer: Justin Gatlin

Q13. In which cities a special event, ‘The dawn of cruise tourism in India’ was inaugurated in order to promote cruise tourism in India?
Answer: Mumbai

Q14. India’s leading FMCG Britannia Industries would set up its largest plant in-?
Answer: Maharashtra

Q15. Name the company, which has signed a memorandum of understanding (MoU) with the Telangana Department of Handloom and Textiles, to educate, train and enable weavers and artisans to directly sell their products to Amazon customers across the country.
Answer: Amazon India

SOURCE: BANKERS ADDA.    thanks. 

No comments

Powered by Blogger.