Header Ads

IBPS 2017 Examinations: Reasoning difficult questions

For IBPS 2017 Examinations: Reasoning difficult questions


Directions (1-5): Each of the questions below consists of a question and three statements numbered I, II and III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.
1. How is A related to B?
I. B is the mother of C, who is the only brother of A.
II. D is the father of E, who is the sister of A
III. B has three children in which only one is son.
a) Only I and III are sufficient to answer the question.
b) All I, II and III are required to answer the question.
c) Only II and Iii are sufficient to answer the question.
d) Question cannot be answered even with all I, II and III.
e) Only I and II are sufficient to answer the question.
2. Who among A, B, C, D, E and F, each having a different height, who is the shortest?
I. E is taller than D. B is taller than both F and E.
II. A is shorter than only one person. F is taller than D.   III. B is not tallest.
a) Only I and II are sufficient to answer the question.
b) Only I and III are sufficient to answer the question.
c) Only II and III are sufficient to answer the question.
d) All I, II a III are required to answer the question.
e) All I, II and III even together are not sufficient to answer the question.
3. On which day of the week did Siddhu visited Mathura? (Assume that the week starts from Monday.)
I. Siddhu took a leave on Tuesday.
II. Siddhu visited Mathura immediately after the day on which he took leave.
III. Siddhu visited the Mathura after Tuesday but before Friday.
a) Only I is sufficient to answer the question.
b) Only I and II are sufficient to answer the question.
c) Only III and are sufficient to answer the question.
d) All I, II and III are required to answer the question.
e) Question cannot be answered even with all I, II and III.
4. What is the code for ‘best’ in the given code language?
I. ‘best of its book, is coded as ‘sx pi ko fe’ and ‘in book and cash’ is coded as ‘ga to ru ko’.
II. ‘its point for origin’ is coded as ‘ba le fe mi’ and ‘make a point clear’ is coded as ‘yu si mi de’.
III. ‘make mind and cash’ is coded as ‘to mi ru hy’ and ‘mind of various book’ is coded as ‘qu ko sx hy’.
a) Only I is sufficient to answer the question.
b) Only I and II are sufficient to answer the question.
c) Only III and are sufficient to answer the question.
d) All I, II and III are required to answer the question.
e) Question cannot be answered even with all I, II and III.
5. How is P related to S?
I. Q is brother of U. S is wife of U’s son.   II. R is brother of N. T is son of N. S is mother of T.
III. P is wife of U. U is father of N.
a) Only is sufficient to answer the question.
b) Only I and II are sufficient to answer the question.
c) Only III and are sufficient to answer the question.
d) Question cannot be answered even with all I, II and III.
e) Only II and III are required to answer the question.
Directions (6-10): Study the following information carefully to answer the given questions.
Eight members P, Q, R, S, T, U, V and W of a family are sitting around a rectangular table with all of them facing towards opposite to center. Four of them are sitting at the corners while other four are sitting at the middle of the table. Each one of them talking about different topics viz. Music, Cricket, Movie, Politics, Daily life, Business, Jobs and Dance. Three married couples are there in the family.
W is the only sister-in-law of P. Q is talking about Business and she is daughter-in-law of R. P who is the father of U and uncle of V, sits to the immediate left of the person who is talking about Music. U is an immediate neighbor of her aunty W who does not sit next to S. R does not talk about Dancer or Jobs. The two youngest members sit next to each other. The one who is talking about the Cricket sits between V and the one who is talking about Daily life. V sits third to the left of S. The one who is talking about Business sits between the persons who is talking about Jobs and Dance respectively. S’s husband and son sit next to her. Politics is not talk by V’s father. V does not talk about Movie or Jobs. S is the mother of only P and T, and sits second to the left of T.
6. Which of the following statement is true regarding the family?
a) P is the brother of W   b) R is the father-in-law of P   c) Q is the aunty of V
d) U and V are married couple   e) None of the Above
7. Who among the following sits between Q and the one who talking about Cricket?
a) P   b) T   c) S   d) V   e) W
8. What is the position of the person who is talking about Politics with respect to the one who talking about Business?
a) Third to the right   b) Second to the left   c) Immediate left   d) Third to the left
e) Fourth to the left
9. Who among the following is talking about Movie?
a) W    b) U   c) V   d) Q    e) T
10. Which of the following options represent a married couple?
a) W, Q   b) W, T   c) W, R   d) S, P   e) None of the above
Directions (11-15): In the questions below are given some conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions either definitely or possibly. Assume the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.
11. Conclusions: Some light is not white. No fare is white.
Statements: a) Some light is red. All red is green. No green is white. Some white is blue. All blue is fare.
b) Some light is green. No green is red. Some red is blue. All blue is fare. No white is fare.
c) Some light is white. All white is red. No red is green. All blue is green. No green is fare.
d) Some light is fare. All fare is red. No red is white. Some white is green. All green is blue.
e) None of these
12. Conclusions: Some face is not book. No state is pen.
Statements: a) Some pen is slate. All slate is ink. No ink is mobile. Some mobile is face. All face is book.
b) Some pen is face. All face is slate. Some slate is ink. All ink is mobile. No mobile is book.
c) All face is mobile. Some face is state. All slate is ink. No ink is book. All pen is book.
d) Some book is pen. All pen is mobile. No mobile is ink. Some ink is state. All slate is face.
e) None of these
13. Conclusions: Some gas is not tree. No tree is sun.
Statements: a) Some star is light. All light is gas. No gas is moon. Some moon is sun. No sun is tree.
b) Some star is sun. No sun is gas. Some gas is moon. All moon is light. No light is tree.
c) Some star is moon. No moon is gas. Some gas is light. All light is sun. No sun is tree.
d) Some star is tree. All tree is gas. No gas is moon. Some moon is sun. No sun is light.
e) None of these
14. Conclusions: Some 2 is 6. Some 4 is 2.
Statements: a) All 1 is 6. Some 6 is 5. All 5 is 2. Some 2 is 3. All 3 is 4.
b) Some 1 is 6. All 6 is 5. Some 5 is 2. All 2 is 3. Some 3 is 4.
c) Some 1 is 4. All 4 is 2. Some 2 is 3. All 3 is 5. Some 5 is 6.
d) Some 1 is 6. All 6 is 5. Some 5 is 4. All 4 is 2. Some 2 is 3.   e) None of these
15.  Conclusions: Some bat is mat. Some tiger is ball.
Statements: a) Some ballis bat. All bat is tiger. No tiger is mat. Some mat is dog. All dog is pig.
b) Some ball is bat. All bat is dog. No dog is mat. Some mat is tiger. All tiger is pig.
c) Some ballis bat. All bat is pig. No pig is mat. Some mat is dog. All dog is tiger.
d) Some ball is mat. All mat is pig. No pig is bat. Some bat is dog. All dog is tiger.
e) None of these
SOLUTION
1. a) Only I and III are sufficient to answer the question.
                        B(-)
                                                             
            (-)        c(+)      A(-)
2. d) D is shortest among all of them. All I, II and III are required to answer the question.
C > A > B > F/E > F/E > D
3. b) Only I and II are sufficient to answer the question. From both statement I and II- Siddhu visited Mathura on Wednesday.
4. d) All I, II and III are required to answer the question. Best=pi
5. e) Only II and III are required to answer the question. P is the mother in law of S.
Solution (6-10):
6. (c)    7. (d)   8. (a)    9. (e)    10. (b)    11. (d)
12. c)
13. c)
14. a)

15. (e)

No comments

Powered by Blogger.