Header Ads



1. The 2017 Nobel Prize in Physiology or Medicine has been jointly won by Jeffrey C. Hall, Michael W. Young and :
a) Craig C. Mello   b) Michael Rosbash   c) Shinya Yamanaka   d) Yoshinori Ohsumi
2. What is the remittance forecast for India in 2017 made by the World Bank?
a) $45 billion   b) $55 billion   c) $65 billion   d) $75 billion
3. Consider the following Nobel Prizes and their selectors.
I. Physiology/Medicine – Karolinska Institutet   II. Literature-Norwegian Nobel Committee
III. Peace – Swedish Academy
Which of the above is/are matched correctly?
a) Only I   b) Both I and II   c) Only III   d) Both III and I
4. Consider the following Nobel Prizes.
I. Physics   II. Chemistry   III. Economic Sciences
Winner of which of the above is selected by the Royal Swedish Academy of Sciences?
a) Only I   b) Both I and II   c) Both II and III   d) I, II and III
5. The 2017 Nobel Prize in Physics has been won by Barry C. Barish, Kip S. Thorne and :
a) Michael Kosterlitz   b) Serge Haroche   c) Takaaki Kajita   d) Rainer Weiss
6. World Bank’s KNOMAD is Global Knowledge Partnership on Migration and ……….
a) Debt   b) Disease   c) Diaspora   d) Development
7. World Habitat Day is observed on the first ……….. of October every year.
a) Monday   b) Tuesday   c) Wednesday   d) Thursday
8. Which province of Spain organized a referendum for independence?
a) Navarre   b) Asturias   c) Zaragoza   d) Catalonia
9. Which of the following hosted the eighth Conference of SAARC Speakers and Parliamentarians?
a) Male   b) Dhaka   c) Colombo   d) New Delhi
10. India and Nepal have decided to launch joint tiger census. Which of the following in Nepal is adjacent to Dudhwa Tiger Reserve in India?
a) Parsa Wildlife Reserve   b) Bardiya National Park   c) Chitwan National Park
d) Shuklaphant National Park
11. India’s first ever shipment of crude oil from the United States arrived at which of the following ports?
a) Kandla   b) Haldia   c) Paradip   d) Chennai
12. Which of the following launched a flight connecting Mazar-e-Sharif, a strategically-important Afghan city, with Delhi?
a) Trujet   b) Kam Air   c) Air Deccan   d) Alliance Air
13. ‘Origin’ is the latest book by which well-known novelist?
a) James Patterson   b) Suzanne Collins   c) Danielle Steel   d) Dan Brown
14. Who among the following Indians was appointed as the Deputy Director General of the World Health Organisation (WHO)?
a) Devil Prasad Shetty   b) Naresh Kumar Trehan   c) Vishwa Mohan Katoch
d) Soumya Swaminathan
15. Which of the following has launched ‘One Planet Academy’ – the first environment education portal for students and teachers in India?
a) Greenpeace   b) Global Wildlife Programme   c) World Wide Fund for Nature
d) People for Ethical Treatment of Animals
16. World Bank assisted DRIP scheme for dams in India refers to Dam ……… and Improvement Project.
a) Rehabilitation   b) Reform   c) Restoration   d) Rejuvenation
17. President Ram Nath Kovind has appointed a commission to examine the sub-categorisation of Other Backward Classes (OBCs). Who among the following is the head of this Commission?
a) V. Latha   b) G. Rohini   c) K. Saraswati    d) N. Manjusha
18. Pooja Kadian has become the first Indian to win gold medal in World ……. Championship.
a) Jujitsu   b) Wushu   c) Karate   d) Fencing
19. Who among the following has been appointed the new Chairman of State Bank of India (SBI)?
a) B. Sriram   b) P.K. Gupta   c) Rajnish Kumar   d) Sanjiv Malhotra
20. Consider the following after RBI’s bi-monthly monetary policy review on October 4, 2017.
I. Repo rate : 6%         II. Reverse Repo Rate : 5.75%
III. Marginal Standing Facility Rate : 6.25%
Which of the above is/are correct?
a) Only I   b) Both I and II   c) Both II and III   d) I, II and III
21. Kazuo Ishiguro has won the 2017 Nobel Literature Prize. He is well-known for which of the following novels?
a) Moon Tiger   b) The Bone People   c) The Line of Beauty   d) The Remains of the Day
22. The 2017 Nobel Prize in Chemistry has been won by Jacques Dubochet, Joachim Frank and …… .
a) Eric Betzig   b) Akira Suzuki   c) Osamu Shimomura   d) Richard Henderson
23. What is October 5 observed as ?
a) World Pilots’ Day   b) World Nurses’ Day   c) World Doctors’ Day  d) World Teachers’ Day
24. India has decided to assist ……. In upgrading the Women’s Police Training Centre at Yamethin.
a) Bhutan   b) Nepal   c) Myanmar   d) Srilanka
25. What is the currency of Djibouti?
a) Djiboutian sol   b) Djiboutian birr   c) Djiboutian lira   d) Djiboutian franc
26. Consider the following regarding Ethiopia.
I. Prime Minister : Hailemariam Desalegn   II. President : Mulatu Teshome
III. Capital : Ethiopia City
Which of the above is/are correct?
a) Only I   b) Both I and II   c) Both II and III   d) Both III and I
27. The Union Government has constituted a high-level committee for the proper management of the water resources in the North Eastern Region (NERI). The committee will be headed by:
a) Rajiv Kumar   b) Vijay Goenka   c) Aditya Agarwal   d) Kalyan Banerjee
28. Who among the following headed the SEBI-appointed panel on corporate governance reforms that submitted its report recently?
a) Aditya Puri   b) Uday Kotak   c) Rana Kapoor   d) Shikha Sharma
29. Udyamimitra is a portal for Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) launched by:
a) IFCI   b) IDFC   c) SIDBI   d) HUDCO
30. Which of the following has been awarded Nobel Peace Prize for the year 2017?
a) International Campaign to Abolish Nuclear Weapons   b) Human Rights Watch
c) Amnesty International   d) International Campaign to Ban Landmines
31. Niue is an island nation in:
a) Arctic Ocean   b) Indian Ocean   c) Pacific Ocean   d) Atlantic Ocean
32. Who among the following is the President of the European Council?
a) Donald Tusk   b) Mario Draghi   c) Jose Manuel Barroso   d) Jean-Claude Juncker
33. India’s Mahtab Bamji has won the Living Legend Award of the International Union of …….. Sciences.
a) Physical   b) Nutritional   c) Agricultural   d) Astronomical
34. Who among the following Indian women boxers has been picked as the International Boxing Association’s (AIBA) representative for the IOC Athletes’ Forum scheduled in November?
a) Pinki Jangra   b) Sonia Lather   c) M.C. Mary Kom   d) Sarjubala Devi
35. Who among the following won the Women’s Singles title at the 2017 Japan Open Superseries badminton in Tokyo?
a) Li Xuerui   b) P.V. Sindhu   c) Nozomi Okuhara   d) Carolina Martin
36. Who among the following has won the prestigious Von Hippel Award for contribution in materials research?
a) Sekhar Basu   b) C.N.R. Rao   c) R.A. Mashelkar   d) M.S. Swaminathan
37. Foodgrain production is estimated to decline by 3.86 million tones to 134.67 mt this kharif season. Which of the following is not covered in Kharif?
a) Soyabean   b) Wheat   c) Paddy   d) Cotton
38. The Prime Minister has launched the Pradhan Mantri …….. Bijli Har Ghar Yojana to provide electricity connections to over 40 million families in rural and urban areas by December 2018.
a) Saral   b) Sahaj   c) Samajik   d) Sulabh
39. State Bank of India (SBI) has decided to sell shares in its subsidiary SBI DFHI. DFHI is Discount & Finance …….. of India
a) Hub   b) Hall   c) Home   d) House
40. Who among the following Indian actors has been chosen for the Indo-European Business Forum’s Excellence Award?
a) Allu Arjun   b) Siddarth   c) Mahesh Babu    d) Pawan Kalyan
41. Which of the following became the first Indian financial institution to raise Green Masala bonds overseas?
a) PFC   b) REC   c) SIDBI   d) IREDA
42. What was India’s position in the medals tally at the fifth Asian Indoor and Martial Arts Games that concluded in Ashgabat?
a) Seventh   b) Ninth   c) Eleventh   d) Twelfth
43. Who won the Duleep Trophy Cricket tournament 2017?
a) India Red   b) India Blue   c) India Green   d) India White
44. Which of the following became the second life insurance company after ICICI Prudential to have launched an Initial Public Offering (IPO) in India?
a) SBI Life   b) HDFC Life   c) Kotak Life   d) Bajaj Allianz Life
45. Who among the following was declared winner of the 2017 SASTRA Ramanujan Award given to young mathematicians in Kumbakonam (TN)?
a) Bruce Berndt   b) Pierre Deligne   c) Kaisa Matomaki   d) Maryna Viazovska
46. Which of the following major ports was renamed as Deendayal Port recently?
a) Kandla   b) Haldia   c) Paradip   d) Chennai
47. Which of the following has launched ‘Project Nishchay’ in partnership with Boston Consulting Group (BCG) to accelerate its turnaround programme for sustainable growth and profitability?
a) IDBI Bank   b) Dena Bank   c) United Bank of India   d) Central Bank of India
48. Rovio is famous for which game?
a) Angry Birds   b) Temple Run   c) Blue Whale Challenge   d) Candy Crush
49. What is India’s rank in the 2017 Global Competitiveness Index of the World Economic Forum (WEF)?
a) 30th   b) 40th   c) 50th   d) 60th
50. The government has decided to extend the coverage of Minimum Support Price (MSP) for MFP to the entire country. What is MFP?
a) Minimum Forest Price    b) Maximum Forest Price   c) Minor Forest Produce
d) Major Forest Produce
51. Who among the following is the head of the Economic Advisory Council (EAC) constituted by the Prime Minister?
a) Rakesh Mohan   b) Vijay Kelkar   c) Bimal Jalan   d) Bibek Debroy
52. ‘Pradhan Mantri LPG Panchayat’ was launched for which of the following?
a) Jan Dhan Yojana   b) Sarva Shiksha Abhiyan   c) Swachh Bharat Abhiyan
d) Pradhan Mantri Ujjwala Yojana
53. Citibank and Standard Chartered Bank (SCB) have become shareholders of SWIFT India. ‘I’ in SWIFT stands for:
a) Image   b) Interbank   c) Indigenous   d) International
54. Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has registered National E-Governance Services Limited (NeSL) as an Information ……. .
a) Bank   b) Utility   c) Depository   d) Repository
55. The Shanti Swarup Bhatnagar Prize for Science and Technology were announced in September 2017. The award is given annually to scientists below the age of ……… .
a) 25   b) 35    c) 45    d) 55
56. Who among the following Indians is among the three winners of 2017 Right Livelihood Award announced in Sweden?
a) Kulandei Francis   b) Colin Gonsalves   c) Bezwada Wilson   d) Patricia Mukhim
57. Which of the following book author pairs is matched correctly?
a) The Living : Stephen Alter   b) The Story of a Brief Marriage : Anjali Joseph
c) The Association of Small Bombs : Karan Mahajan
d) In the Jungles of the Night : Anuk Arudpragasam
58. LIGO is Laser Interferometer …….. – wave Observatory.
a) Generic   b) Ground   c) Geological   d) Gravitational
59. Whose death anniversary is observed as the World Rabies Day?
a) Edward Jenner   b) Louis Pasteur   c) Jonas Salk   d) Robert Ross
60. Who among the following is the Secretary-General of the UN World Tourism Organization (UNWTO)?
a) Francis Gurry   b) Josette Sheeran   c) Taleb Rifai   d) Achim Steiner
61. Which of the following DRDO R&D institutions and their locations is/are correctly matched?
I. Naval Physical Oceanographic Laboratory (NPOL) – Kochi
II. Naval Science and Technological Laboratory (NSTL) – Visakhapatnam
III. Naval Materials Research Laboratory (NMRL) – Ambernath
a) I only   b) Both I and III   c) Both I and III   d) I, II and III
62. Palestine was admitted as Member of which of the following organizations recently?
a) ILO   b) OPEC   c) WHO   d) Interpol
63. Which of the following is the Parliament in New Zealand?
a) People Assembly   b) House of Representatives   c) House of Commons
d) National Assembly
64. The Bundestag is the lower house of the parliament in which country?
a) Belgium   b) France   c) Germany   d) Sweden
65. What is the Australia-China joint military exercise organized recently in China called?
a) Exercise Panda Dodo   b) Exercise Panda Kangaroo   c) Exercise Panda Marmoset
d) Exercise Panda Koala
66. ‘DRUZBA 2017’ is the joint military drill organized in Russia with which of the following countries recently?
a) Turkey   b) Pakistan   c) China   d) India
67. What is the Upper House of Parliament in Japan called?
a) Senate   b) House of Elders   c) National Council   d) House of Councillors
68. Indian Army commemorates the battle against Ottoman Empire in 1918 every year on ….. as Haifa Day.
a) September 20   b) September 21   c) September 22    d) September 23
69. The International Solar Alliance is an initiative jointly launched by the Prime Minister of India and the President of …… on 30 November, 2015 in ……. .
a) France, Paris   b) China, Beijing   c) Germany, Berlin   d) Russia, Moscow
70. India and ……. Have signed a Letter of Intent to extend health cooperation, especially in the areas of reproductive, maternal, new-born, child and adolescent health.
a) Finland   b) Norway   c) Sweden   d) Belgium
71. Who among the following is heading the Supreme Court’s e-committee for digitization of the courts across the country?
a) Justice J. Chelameswar   b) Justice Balbir Singh Chauhan   c) Justice Madan B. Lokur
d) Justice P. V. Reddi
72. Water Jet Fast Attack Craft (WJFAC) INS Tarasa was recently commissioned into the Indian Navy. It was built at:
a) Goa Shipyard   b) Mazagon Dock Shipbuilders   c) Hindustan Shipyard
d) Garden Reach Shipbuilders & Engineers
73. Who among the following is the head of an expert committee set up by the Home Ministry to suggest ways to tackle online hate speech?
a) P. R. Srinivas   b) R. Koteeswaran    c) N. Sriram Balaji   d) T. K. Viswanathan
74. Which of the following are being set up with an aim to provide job-oriented skill development training to the youth belonging to minority communities?
a) Subah Nawaz Centres   b) Garib Nawaz Centres   c) Hunar Nawaz Centres
d) Tarakki Nawaz Centres
75. Which of the following is a platform launched by IGNOU through which interactive radio counseling programmes are broadcast and webcast?
a) Gyan Swar   b) Gyan Vani   c) Gyan Sarita   d) Gyan Bhasha
76. ……. Grameen Kaushalya Yojana is an initiative by the Ministry of Rural Development to develop skills and productive capacity of the rural youth from poor families.
a) Jai Prakash Narayan   b) Atal Behari Vajpayee   c) Deendayal Upadhyaya
d) Sardar Vallabhbhai Patel
77. CARA is :
a) Child Adoption Reform Authority   b) Child Adoption Resource Authority
c) Central Adoption Reform Authority   d) Central Adoption Resource Authority
78. Sardar Patel Global Centre for Security, Counter Terrorism and Anti-Insurgency is in:
a) Ranchi   b) Jaipur   c) Dehradun   d) Bhopal
79. The Election Commission has decided to use Electronic Voting Machines (EVMs) fitted with VVPAT in all future elections. What is VVPAT?
a) Voter Verifiable Paper Assessment Trail   b) Voter Vision Paper Assessment Trail
c) Voter Verified Paper Audit Trail   d) Voter Vetted Paper Audit Trail
80. Which of the following has launched India’s first bond index series for overseas investors at the London Stock Exchange (LSE)?
a) Axis Bank   b) HDFC Bank   c) ICICI Bank   d) State Bank of India
81. According to government data released few days before, the Infant Mortality Rate (IMR) has declined to ……… per 1000 live births in 2016.
a) 14   b) 24   c) 34   d) 44
82. Which of the following is a mobile app launched by the government to inform differently-abled people about schemes of the Department of Empowerment of Persons with Disabilities (DEPwD)?
a) Divyang Dost   b) Divyang Mitra   c) Divyang Raahi   d) Divyang Sarathi
83. Home Minister Rajnath Singh recently launched portal ‘PENCIL’ to tackle child labour in the country. ‘P’ in PENCIL refers to :
a) Place   b) Process   c) Primary   d) Platform
84. “Dre To Shine” is the slogan of women’s world cup in which of the following sports in 2019?
a) Basketball   b) Hockey   c) Football   d) Cricket
85. Who among the following has become the first batsman to complete a century of sixes in T20 International matches?
a) Chris Gayle   b) Mahendra Singh Dhoni   c) Ben Stokes   d) Shane Watson
86. Kuldeep Yadav has become only the third Indian after Kapil Dev and ……. To take a hat-trick in One Day Internationals (ODIs).
a) Venkatesh Prasad    b) Chetan Sharma   c) Javagal Srinath   d) Zaheer Khan
87. Who among the following won the Women’s Singles title at the 2017 Korea Open Super Series in Seoul?
a) Li Xuerui   b) P. V. Sindhu   c) Nozomi Okuhara   d) Saina Nehwal
88. Prime Minister Narendra Modi has dedicated Sardar Sarovar Dam to the nation. What is the height of the gravity dam built on the Narmada river near Navagam, Gujarat?
a) 128.68m   b) 138.68m   c) 148.68m   d) 158.68m
89. Birth centenary of Maharashtrian Laxman Madhav Rao Inamdar was observed recently. He was known for contribution in which field?
a) Power   b) Defence   c) Education   d) Cooperatives
90. The RBI has decided to treat peer-to-peer (P2P) lending platforms on par with:
a) Regional Rural Banks   b) Payments Banks   c) Non Banking Finance Companies
d) Cooperative banks
91. The Science & Technology Ministry has launched “Pt Deen Dayal Upadhyaya Vigyan Gram Sankul Pariyojana” in which state?
a) Uttar Pradesh   b) Uttarakhand   c) Chhattisgarh   d) Haryana
92. Which country has world’s largest sovereign wealth fund with assets touching $1 trillion?
a) Sweden   b) Kuwait   c) Qatar   d) Norway
93. Who among the following has taken over as CMD of NHPC Ltd, the PSU hydropower utility?
a) Balraj Joshi   b) Krishna Tyagi   c) Ranjit Sinha   d)Mahesh Mittal
94. The Centre has decided to rationalize/merge 17 Government of India Presses (GIPs)/Units into 5 Government of India Presses (GIPs). These 5 will be based at New Delhi, Nashik and ……. .
a) Mysore   b) Kochi   c) Mumbai   d) Kolkata
95. Which of the following is the vendor for implementation of the Goods and Services Tax Network (GSTN)?
a) Infosys   b) Mindtree   c) Wipro   d) TCS
96. The benefits of the Credit Linked Subsidy Scheme (CLSS) on home loans under the Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) have been extended till March 2019. Maximum subsidy that availed under this scheme is:
a)  1.6 lakh   b)  2.6 lakh   c)  3.6 lakh   d)  4.6 lakh
97. Who among the following is the Chairman of Indian Banks’ Association (IBA)?
a) Kishor Kharat   b) Rajiv Rishi   c) Mahesh Jain   d) Pawan Bajaj
98. The Reserve Bank has decided to treat rupee-denominated overseas bonds, popularly known as masala bonds, as:
a) Commercial Paper   b) Treasury Bonds   c) Fixed Deposits
d) External Commercial Borrowings
99. Who among the following was announced as the winner of UNCHCR’s Nansen Refugee Award 2017?
a) Zannah Mustapha   b) Muhammadu Buhari   c) Rabiu Kwankwaso   d) Atiku Abubakar
100. Who among the following actors received the Global Diversity Award 2017 in the British Parliament House in London?
a) Shah Rukh Khan   b) Salman Khan    c) Amitabh Bachchan   d) Akshay Kumar
1.(b)     2.(c)     3.(a)     4.(d)    5.(d)    6.(d)    7.(a)     8.(d)    9.(c)     10.(d)  11.(c)   12.(b)   13.(d)
14.(d)  15.(c)   16.(a)   17.(b)   18.(b)   19.(c)   20.(d)  21.(d)  22.(d)  23.(d)  24.(c)   25.(d)  26.(b)
27.(a)   28.(b)   29.(c)   30.(a)   31.(c)   32.(a)   33.(b)   34.(c)   35.(d)  36.(b)   37.(b)   38.(b)   39.(d)
40.(d)  41.(d)  42.(c)   43.(a)   44.(a)   45.(d)  46.(a)   47.(a)   48.(a)   49.(b)   50.(c)   51.(d)  52.(d)
53.(b)   54.(b)   55.(c)   56.(b)   57.(c)   58.(d)  59.(b)   60.(c)   61.(d)  62.(d)  63.(b)   64.(c)   65.(b)
66.(b)   67.(d)  68.(d)  69.(a)   70.(b)   71.(c)   72.(d)  73.(d)  74.(b)   75.(b)   76.(c)   77.(d)  78.(b)
79.(c)   80.(d)  81.(c)   82.(d)  83.(d)  84.(c)   85.(a)   86.(b)   87.(b)   88.(b)   89.(d)  90.(c)   91.(b)

92.(d)  93.(b)   94.(d)  95.(a)   96.(b)   97.(b)   98.(d)  99.(a)   100.(b)

No comments

Powered by Blogger.