Header Ads

2017/18 IBPS CLERKS MAIN - CURRENT AFFAIRS JAN 2018 ONE


Q1. The IV Global Conference on the Sustained Eradication of Child Labour was organized by _______________.
Answer: Argentina

Q2. President Ram Nath Kovind has recently launched JOHAR scheme entailing the expenditure of Rs 1,500 crore to help tribal and Dalit families double their incomes in four years. What does 'H' stands for in JOHAR?
Answer: Harnessing


Q3. Name the person who has recently inaugurated a three-day AP AgTech Summit-2017 in the coastal city Visakhapatnam.
Answer: Vice president M Venkaiah Naidu

Q4. In which city the Two-day “12th North-East Business Summit” was inaugurated?
Answer: New Delhi

Q5. What is the capital of Indonesia?
Answer: Jakarta

Q6. In the recently concluded 48th Edition of International Film Festival of India who was honoured with the prestigious 'Indian film personality of the year' Award?
Answer: Amitabh Bachchan

Q7. Five Russian competitors from the 2014 Sochi Winter Olympics, including two gold medallists, have been banned for life over anti-doping rule violations by International Olympic Committee (IOC).Where is the 2020 Summer Olympics going to be held? 
Answer: Tokyo

Q8. Jet Airways and _______________ announced a partnership to route more traffic through Europe and on to North America.
Answer: Air France-KLM

Q9. The Union Finance Minister Arun Jaitley formally launched a new payments bank. Which is the fourth payment bank to be launched?
Answer: Paytm Payments Banks

Q10. The largest dollar denominated bitcoin exchange ____________________ gave the latest price of Bitcoin as $10,052 in Asia bringing its rise for the year to date to more than 900 per cent.
Answer: Coinbase

Q11. The government represented by Senior level government officials, at the rank of Additional Secretary and Joint Secretary, nominated as ‘Prabhari’ officers has embarked upon a major policy initiative for the rapid transformation of how many backward districts across the country by 2022.
Answer: 115

Q12. In which city, The iconic third Trump Tower comprising 140 ultra-luxury apartments has been launched whereby its Indian developers are expecting to garner around Rs 700 crore in sales from the project?
Answer: Kolkata

Q13. Indian online payments firm BillDesk-owned Hatio Innovations has launched cryptocurrency exchange in India offering trading of Bitcoin and Bitcoin Cash.What is the name of the exchange?
Answer: Coinome

Q14. What is the tagline of Bank of Baroda?
Answer: India's International Bank

Q15. Union Defence Minister Nirmala Sitharaman has been elected as President of the IDSA, set up in 1965 by the Ministry of Defence. What does 'A' stand for in IDSA?
Answer: Analysis
Q1. Bihar Chief Minister Nitish Kumar has laid foundation stones for more than 100 projects  worth _______________ in Nalanda district as part of his state-wide "Vikas Samiksha Yatra".
(a) Rs 900 crore
(b) Rs 500 crore
(c) Rs 1000 crore
(d) Rs 700 crore
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. Bihar Chief Minister Nitish Kumar has laid foundation stones for more than 100 projects  worth Rs 700 crore in Nalanda district as part of his state-wide "Vikas Samiksha Yatra".

Q2. Name the bank that has entered into an agreement with state-run National e-Governance Services Limited (NeSL) for utilizing the latter’s Information Utility Services.
(a) Bank of Baroda
(b) Allahabad Bank
(c) State Bank of India
(d) Syndicate bank
(e) Punjab National Bank

S2. Ans.(b)
Sol. Allahabad Bank has entered into an agreement with state-run National e-Governance Services  Limited (NeSL) for utilizing the latter’s Information Utility Services envisaged under the  Insolvency and Bankruptcy Code, 2016.

Q3. Name the Indian oil company that has placed orders for another 400-km of pipeline of the ambitious Pradhan Mantri Urja Ganga natural gas pipeline project that will take the fuel to eastern India.
(a) ONGC
(b) SAIL India
(c) GAIL India
(d) IOCL
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(c)
Sol. GAIL India has placed orders for another 400-km of pipeline of the ambitious Pradhan Mantri  Urja Ganga natural gas pipeline project that will take the fuel to eastern India.

Q4. State-run Bank of India has received capital infusion of Rs. 2,257 crore from the  government. The head office of Bank of India is in ____________.
(a) Mumbai
(b) Chennai
(c) Kolkata
(d) New Delhi
(e) Hyderabad

S4. Ans.(a)
Sol. State-run Bank of India has received capital infusion of Rs. 2,257 crore from the  government. Bank of India was founded on 7th September 1906. Dinabandhu Mohapatra is Managing  Director & CEO of Bank of India. Headoffice of Bank of India- Mumbai.

Q5. As per the PM of India, on this republic day, leaders of how many ASEAN countries will be the Chief guest?
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9
(e) 10

S5. Ans.(e)
Sol. Prime Minister Narendra Modi stated that Republic Day celebration in 2018 would be  "remembered through the ages" because the government for the first time in India's history would  host leaders of 10 Asean countries as chief guests on 26th January 2018.

Q6. Which among the following country has banned solo climbers from scaling its mountains in a bid to reduce accidents?
(a) China
(b) Pakistan
(c) India
(d) Nepal
(e) South Africa

S6. Ans.(d)
Sol. Nepal has banned solo climbers from scaling its mountains, including Mount Everest, in a  bid to reduce accidents. The new safety regulations also prohibit double amputee and blind  climbers from attempting to reach the summit of the world's highest peak without a valid medical  certificate.

Q7. France's Audrey Azoulay is the ____________ Director General of UNESCO.
(a) 14th
(b) 9th
(c) 13th
(d) 11th
(e) 15th

S7. Ans.(d)
Sol. France's Audrey Azoulay- 11th DG of UNESCO. It Headquarters in Paris, France.

Q8. Name the leader who has been recently appointed the President of Indian Council of Cultural Relations.
(a) Sukesh Kamte
(b) Vinay Sahasrabuddhe
(c) Arvind De Silva
(d) Prakash Ojha
(e) Sameer Srivastava

S8. Ans.(b)
Sol. National vice-president of the BJP, Vinay Sahasrabuddhe, who is also member of Rajya Sabha  has been appointed the President of Indian Council of Cultural Relations.

Q9. Which among the following team have created history by winning the Ranji Trophy for the  first time in history?
(a) Vidarbha
(b) Delhi
(c) Tripura
(d) Railways
(e) Mumbai

S9. Ans.(a)
Sol. Vidarbha have created history by winning the Ranji Trophy for the first time in history  with a thumping nine-wicket win over Delhi at the Holkar stadium in Indore.

Q10. Name the state that has been recently declared open defecation free ahead of the national  deadline of October 2, 2019.
(a) Himachal Pradesh
(b) Chhattisgarh
(c) Maharashtra
(d) Madhya Pradesh
(e) Arunachal Pradesh

S10. Ans.(e)
Sol. Arunachal Pradesh has been declared open defecation free ahead of the national deadline of  October 2, 2019. The milestone was achieved after the state announced an incentive of Rs 8,000  in addition to the Rs 12,000-grant provided by the Centre for building toilets.


Q1. The State Bank of India has recently reduced the base rate by ____________, which will benefit customers on the old pricing regime.

(a) 10 basis points
(b) 15 basis points
(c) 20 basis points
(d) 30 basis points
(e) 25 basis points

S1. Ans.(d)
Sol. The State Bank of India reduced the base rate and benchmark prime lending rates by 30 basis points each, which will benefit nearly 80 lakh customers on the old pricing regime.

Q2. Name the Senior diplomat who has been appointed foreign secretary of India.
(a) Sameer Bhandari
(b) Vijay Keshav Gokhale
(c) Rupesh Goyal
(d) Unmukt Roshan
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(b)
Sol. Senior diplomat Vijay Keshav Gokhale has been appointed foreign secretary of India. He has succeeded S Jaishankar.

Q3. Name the Indian golfer who has recently won the Royal Cup at Pattaya.
(a) Jyoti Randhawa
(b) Anirban Lahiri
(c) Shiv Kapur
(d) Arjun Atwal
(e) Shiv Chawrasia

S3. Ans.(c)
Sol. Indian golfer Shiv Kapur won the Royal Cup at Pattaya, which is his third Asian Tour title of 2017. The 35-year-old, who had just one win in almost 11 years till April 2017, has now won three times in last eight months.

Q4. Women and Child Development Minister Maneka Gandhi inaugurated an online portal named _____________ in New Delhi for the empowerment of women.
(a) NARI
(b) Shakti
(c) Suraksha
(d) Jagriti
(e) MAA

S4. Ans.(a)
Sol. Women and Child Development Minister Maneka Gandhi inaugurated an online portal NARI in New Delhi for the empowerment of women. The portal will provide women with easy access to information on government schemes and initiatives for women.

Q5. Name the state that has become first in India to release of the first draft of National Register of Citizens (NRC) containing the first batch of 19 million names of genuine Indian citizens.
(a) Sikkim
(b) Himachal Pradesh
(c) Tripura
(d) Assam
(e) Punjab

S5. Ans.(d)
Sol. The citizen of Assam witnessed the release of the first draft of National Register of Citizens (NRC) containing the first batch of 19 million names of genuine Indian citizens in compliance with the Supreme Court 's orders.

Q6. What is/are the new language/languages that have been recently included in the Prime Minister’s Official website?
(a) Assamese
(b) both (a) and (d)
(c) Gujarati
(d) Manipuri
(e) both (a) and (c)

S6. Ans.(b)
Sol. The Assamese and Manipuri language versions of Prime Minister’s Official website- www.pmindia.gov.in were launched. Now the PM INDIA website is available in 11 regional languages namely Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Manipuri, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil and Telugu in addition to English and Hindi.

Q7. Which of the following two countries have recently introduced value-added tax (VAT) for the first time?
(a) Saudi Arabia and United Arab Emirates
(b) Iraq and Azerbaijan
(c) United Arab Emirates and Bahrain
(d) Azerbaijan and Bahrain
(e) Qutar and Kuwait

S7. Ans.(a)
Sol. Saudi Arabia and the United Arab Emirates (UAE) introduced value-added tax (VAT). These are the first two countries in the Gulf which have introduced the VAT system.

Q8. Name the person who has recently assumed the charge as the Managing Director of India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL).
(a) Sanjeev Jha
(b) Vijay Keshav Gokhale
(c) Pankaj Jain
(d) Rajiv Kumar
(e) Sandeep Kumar

S8. Ans.(c)
Sol. Pankaj Jain, Joint Secretary in the Department of Financial Services (DFS), has assumed charge as the Managing Director of India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL).

Q9. Anwar Jalalpuri passed away recently at the age of 71 in Lucknow. He was famous ____________.
(a) Flute Player
(b) Film Director
(c) Singer
(d) Poet
(e) Sitar Player

S9. Ans.(d)
Sol. Noted Urdu poet Anwar Jalalpuri passed away at the age of 71 in Lucknow. He suffered with a brain stroke. Anwar Jalalpuri is best known for his translation of shaloks of Bhagvad Gita into Urdu verses.

Q10. SBI has recently revised down the benchmark prime lending rates from 13.7 percent to ______________.
(a) 15.8 percent
(b) 16.6 percent
(c) 12.5 percent
(d) 14.3 percent
(e) 13.4 percent

S10. Ans.(e)
Sol. SBI revised down the base rate to 8.65 percent for existing customers from 8.95 percent, while the benchmark prime lending rates are down from 13.7 percent, to 13.4 percent. The one-year MCLR of the bank stands unchanged at 7.95 percent.
Q1. Pakistan has recently allowed Chinese currency Yuan for ______________ transactions.
(a) None of the Given Options is True
(b) Defence Related
(c) Banking Sector
(d) Sports related
(e) Exports and Financing

S1. Ans.(e)
Sol. Pakistan has allowed Chinese currency Yuan for exports and financing transactions. According to Pakistan, external affairs ministry, both public and private sector enterprises of Pakistan and China are free to choose Yuan for bilateral trade and investment activities.

Q2. Name the Table Tennis player who has become India’s highest-ranked player in the latest International Table Tennis Federation (ITTF) rankings.
(a) Sharath Kamal
(b) G Sathiyan
(c) Manika Batra
(d) Soumyajit Ghosh
(e) Mouma Das

S2. Ans.(b)
Sol. G Sathiyan has become India’s highest-ranked player in the latest International Table Tennis Federation (ITTF) rankings. He surpasses his compatriot the legendary Sharath Kamal.

Q3. According to the Finance Ministry, the 8 percent RBI Bond Scheme is being replaced by _________________.
(a) 7.50% Gold Bond Scheme
(b) 7.50% Savings Bonds Scheme
(c) 7.75% Gold Bond Scheme
(d) 7.75% Savings Bonds Scheme
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(d)
Sol. According to the Finance Ministry, RBI Bonds Scheme has not been closed but the interest rate on such papers lowered to 7.75 percent. The 8 percent Savings Bonds Scheme, also known as RBI Bonds Scheme, is not being closed but is being replaced by 7.75 percent Savings Bonds Scheme.

Q4. In which of the following state the 171st Araadhanai Music Festival has begun recently?
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) Tamil Nadu
(d) Telangana
(e) Andhra Pradesh

S4. Ans.(c)
Sol. The 171st Araadhanai Music Festival of one of the Trinities of Carnatic music Saint Thyagaraja begins in Thiruvaiyaru, Tamil Nadu. The festival was inaugurated by Governor Banwarilal Purohit.

Q5. The whistle language commonly called "bird language" of ___________ has recently entered the UNESCO list of Intangible Cultural Heritage.
(a) Turkey
(b) Oman
(c) Canada
(d) Russia
(e) Portugal

S5. Ans.(a)
Sol. The unusual and very efficient whistle language commonly called "bird language" used as a means of communication by villagers in remote northern Turkey entered the UNESCO list of Intangible Cultural Heritage. UNESCO has accepted the "bird language" of Black Sea villagers as an endangered part of world heritage in need of urgent protection.

Q6. As per the HSBC report, India's growth rate is expected to accelerate at around ____________ in 2017-18.
(a) 6.7 percent
(b) 6.8 percent
(c) 7.5 percent
(d) 6.5 percent
(e) 7.2 percent

S6. Ans.(d)
Sol. As per the HSBC report, India's growth rate is expected to accelerate at around 6.5 percent in 2017-18 and is likely to improve further to 7.6 percent by 2019-20. Present CEO of HSBC- Stuart Gulliver.

Q7. Customers will not have to pay any transaction charges for payments through debit card, BHIM app and other payment made for up to ______________.
(a) Rs 2,000
(b) Rs 2,500
(c) Rs 1,500
(d) Rs 1,000
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(a)
Sol. Customers will not have to pay any transaction charges for payments through debit card, BHIM app and other payment made for up to Rs 2,000.

Q8. HDFC Bank has announced a partnership with ______________ to promote and nurture startups in the state.
(a) Himachal Pradesh Government
(b) Karnataka Government
(c) Rajasthan Government
(d) Punjab Government
(e) Jharkhand Government

S8. Ans.(c)
Sol. HDFC Bank has announced a partnership with Rajasthan Government to promote and nurture startups in the state. Under this partnership, HDFC Bank will team up with the state government to provide end-to-end solutions like current accounts, credit cards and other solutions to startups under its SmartUp programme.

Q9. Name the state that will host the "largest" B2B travel event in the country named KITE.
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Kashmir
(d) Jharkhand
(e) Maharashtra

S9. Ans.(b)
Sol. The Karnataka government announced that 'Karnataka International Travel Expo' (KITE) will be held from February 28, billing it as the "largest" B2B travel event in the country.

Q10. Who is the Present CEO of London-headquartered HSBC?
(a) Iain Mackay
(b) Mark E Tucker
(c) Stuart Gulliver
(d) Phillip Ameen
(e) Kathleen Casey

S10. Ans.(c)
Sol. HSBC Headquarters in London, United Kingdom. HSBC was established in 1865 to finance trade between Europe and Asia. Present CEO of HSBC- Stuart Gulliver.

Q11. In which of the following state, the gas utility company GAIL India Ltd has commissioned the country's second-largest rooftop solar power plant?
(a) Himachal Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Maharashtra
(d) Uttar Pradesh
(e) Madhya Pradesh

S11. Ans.(d)
Sol. State-owned gas utility GAIL India Ltd has commissioned the country's second-largest rooftop solar power plant in Uttar Pradesh.

Q12. Who is the present chairman of Mumbai-headquartered NABARD?
(a) Rajiv Kumar
(b) Harsh Kumar Bhanwala
(c) Mustafa Ahemad
(d) Prapanjan Seth
(e) S. Christopher

S12. Ans.(b)
Sol. NABARD stands for National Bank for Agriculture and Rural Development. NABARD present Chairman is Harsh Kumar Bhanwala. It Headquarters in Mumbai.

Q13. Six countries have formally joined the ranks of the non-permanent members of the United Nations Security Council. Which among the following is not one of them?
(a) Kuwait
(b) Peru
(c) Poland
(d) the Netherlands
(e) Sweden

S13. Ans.(e)
Sol. Equatorial Guinea, Ivory Coast, Kuwait, Peru, Poland and the Netherlands formally joined the ranks of the non-permanent members of the United Nations Security Council.

Q14. In which of the following state, Tata Power Solar commissioned a 12 MW solar rooftop project, which is India's largest rooftop solar plant?
(a) Assam
(b) Kerala
(c) Punjab
(d) Jharkhand
(e) Madhya Pradesh

S14. Ans.(c)
Sol. Tata Power Solar commissioned a 12 MW solar rooftop project in Amritsar, Punjab which is India's largest rooftop solar plant.

Q15. Union Cabinet had recently approved a proposal that government will bear the MDR charges on transactions up to Rs 2,000 made through debit cards, BHIM UPI or Aadhaar-enabled payment systems to promote digital transactions. MDR stands for ________________.
(a) Mechanized Discount Rate
(b) Minimum Discount Rate
(c) Mechanized Development Rate
(d) Minimum Development Rate
(e) Merchant Discount Rate

S15. Ans.(e)
Sol. Union Cabinet had recently approved a proposal that government will bear the merchant discount rate (MDR) charges on transactions up to Rs 2,000 made through debit cards, BHIM UPI or Aadhaar-enabled payment systems to promote digital transactions.

Q1. The Centre unveiled the contours of the ______________ scheme, which seeks to ensure the flow of clean money to political parties, without revealing the donors’ names.
(a) Property Bonds
(b) Electoral Bonds
(c) Membership Bonds
(d) Leadership Bonds
(e) None of the given options is True

S1. Ans.(b)
Sol. The Centre unveiled the contours of the ‘Electoral Bonds’ scheme, which seeks to ensure the flow of clean money to political parties, without revealing the donors’ names. As per the Finance Minister Arun Jaitley, the electoral bonds will be a bearer instrument in the nature of a Promissory Note and an interest-free banking instrument.

Q2. The Centre has recently approved an MoU between India and _____________ to improve public transport in the country.
(a) Singapore's transportation authority
(b) Switzerland's transportation authority
(c) London’s transportation authority
(d) Russian transportation authority
(e) American transportation authority

S2. Ans.(c)
Sol. The Centre approved an MoU between India and London’s transportation authority to improve public transport in the country. The MoU is aimed at improving the overall public transport system, improve passenger services and promote the use of high capacity buses in India.

Q3. Cabinet has approved the Agreement between India and Myanmar on Land Border Crossing. What is the capital of Myanmar?
(a) Baku
(b) Naypyidaw
(c) Suva
(d) Sopia
(e) Niyowa

S3. Ans.(b)
Sol. Cabinet has approved the Agreement between India and Myanmar on Land Border Crossing. The Agreement will facilitate regulation and harmonization of already existing free movement rights for people of both countries. The Capital of Myanmar is Naypyidaw.

Q4. External Affairs Minister Sushma Swaraj left on a 5-day visit to three South East Asian countries. Which among the following is not one of them?
(a) Malaysia
(b) Thailand
(c) Indonesia
(d) Singapore
(e) both (b) and (c)

S4. Ans.(a)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj left on a 5-day visit to three South East Asian countries – Thailand, Indonesia and Singapore

Q5. The Cabinet has recently approved the signing of MoU between India and Israel on cooperation in the ________________.
(a) Renewable Energy
(b) Defence Sector
(c) Petroleum Sector
(d) Oil and Gas Sector
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. Cabinet has approved the signing of MoU between India and Israel on cooperation in the Oil and Gas Sector. The cooperation envisaged under the agreement will facilitate promotion of investments in each other’s countries, technology transfer, R&D, conducting joint studies, capacity building of human resources and collaboration in the area of Start-ups.

Q6. Name the former-RAW chief who was appointed the deputy National Security Adviser (NSA) of India.
(a) Ajit Doval
(b) Rajiv Duggal
(c) Rajinder Khanna
(d) Pramod Thakur
(e) Maninder Bisla

S6. Ans.(c)
Sol. Rajinder Khanna was appointed the deputy National Security Adviser (NSA). He was the former chief of the country’s external intelligence agency Research and Analysis Wing (RAW).

Q7. The Indian Institute of Corporate Affairs (IICA) and India Post Payments Bank (IPPB) signed an agreement for the training of employees of the latter in the area of payment banking. Who is the present DG & CEO of IICA?
(a) Suresh Sethi
(b) Gyaneshwar Kumar Singh
(c) Ankur Somal
(d) Piyush Chowrasia
(e) Ramesh Shah

S7. Ans.(b)
Sol. The Indian Institute of Corporate Affairs (IICA) and India Post Payments Bank (IPPB) signed an agreement for the training of employees of the latter in the area of payment banking. Gyaneshwar Kumar Singh is the DG & CEO of IICA.

Q8. National Mission for Clean Ganga (NMCG) has approved five projects in three states worth Rs. 295.01 crore. Which among the following state is not among them?
(a) Uttarakhand
(b) Uttar Pradesh
(c) West Bengal
(d) Both (a) and (c)
(e) Bihar

S8. Ans.(e)
Sol. National Mission for Clean Ganga (NMCG) has approved five projects worth Rs. 295.01 crore. Three projects pertain to sewage management in West Bengal at an estimated cost of Rs 278.6 crore, one relates to sewage management in Uttarakhand at an estimated cost of Rs 4.68 crore and one project worth Rs 11.73 crore is related to ghat improvement works in Varanasi, Uttar Pradesh.

Q9. The Andhra Pradesh Grameena Vikas Bank (APGVB) has operationalised its first desktop ATM in Telangana. Who is the present chairman of Andhra Pradesh Grameena Vikas Bank?
(a) Narasi Reddy
(b) V.G. Mathew
(c) Achal Kumar Gupta
(d) Cheryan Varkey
(e) P. Vekatesan

S9. Ans.(a)
Sol. The Andhra Pradesh Grameena Vikas Bank (APGVB) has operationalised its first desktop ATM in Telangana. The mini-ATM within the branch premises will facilitate customers to withdraw small amounts. Narasi Reddy is the present chairman of Andhra Pradesh Grameena Vikas Bank.

Q10. The National Security Council of India is headed by _____________.
(a) Defence Minister
(b) External Affairs Minister
(c) President
(d) Comptroller and auditor general of India
(e) Prime Minister
         
S10. Ans.(e)
Sol. The National Security Council is headed by the prime minister. It is the apex body on all internal and external security-related matters. National Security Adviser Ajit Doval is its secretary.

Q11. The Reserve Bank of India has initiated 'prompt corrective action' (PCA) against Allahabad Bank over its high bad loans. It Headquarters in ____________.
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Allahabad
(d) Kolkata
(e) Lucknow

S11. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India has initiated 'prompt corrective action' (PCA) against Allahabad Bank over its high bad loans. Allahabad Bank MD & CEO- Usha Ananthasubramanian, Headquarters- Kolkata.

Q12. The NABARD has sanctioned _____________ loan assistance under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) to Odisha towards irrigation and rural bridge projects.
(a) Rs 953.87 crore
(b) Rs 783.76 crore
(c) Rs 645.20 crore
(d) Rs 372.51 crore
(e) Rs 468.21 crore

S12. Ans.(d)
Sol. The NABARD has sanctioned Rs 372.51 crore loan assistance under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) to Odisha towards irrigation and rural bridge projects for the last quarter of this fiscal.

Q13. Health and Family Welfare Ministry has recently launched the country’s first digital Online Oncology Tutorial Series. It had been designed by _____________.
(a) Apollo Diagnosis Center
(b) Tata Memorial Center
(c) MAX Hospitals Group
(d) Dhiru Bhai Ambani Memorial Center
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(b)
Sol. Smt Preeti Sudan, Secretary (Health and Family Welfare) launched the country’s first digital Online Oncology Tutorial Series designed by the Tata Memorial Center in collaboration with the Health Ministry.

Q14. Oncology is a branch of medicine that deals with the prevention, diagnosis, and treatment of ____________.
(a) Brain Tumor
(b) HIV AIDS
(c) Cancer
(d) Tuberculosis
(e) Polio

S14. Ans.(c)
Sol. Oncology is a branch of medicine that deals with the prevention, diagnosis, and treatment of cancer.


Q15. Mumbai-Headquartered NABARD was established on _______________.
(a) 12 July 1968
(b) 27 August 1982
(c) 27 August 1968
(d) 12 July 1982
(e) 23 September 1992

S15. Ans.(d)
Sol. NABARD stands for National Bank for Agriculture and Rural Development. NABARD was established on 12 July 1982. Headquarters- Mumbai, Chairman- Harsh Kumar Bhanwala

thanks:  bankersadda.com

No comments

Powered by Blogger.