Header Ads

2017/18 IBPS CLERKS MAIN -- CURRENT AFFAIRS =JANUARY 2O18 TWO

Q1. India has excluded which of the following country from the list of SAARC member countries with which it will be connecting its state-of-the-art National Knowledge Network (NKN)?
(a) Bhutan
(b) Bangladesh
(c) Afghanistan
(d) Pakistan
(e) Nepal

S1. Ans.(d)
Sol. India has excluded Pakistan from the list of SAARC member countries with which it will be connecting its state-of-the-art National Knowledge Network (NKN) for sharing scientific databases and remote access to advanced research facilities.

Q2. The world's biggest cleanliness survey 'Swachh Sarvekshan Survey 2018' was launched in India by PM Narendra Modi. Name the city that had emerged as the cleanest city in the survey of 2017.
(a) Bhubaneswar
(b) Indore
(c) Vadodara
(d) Gandhinagar
(e) Bengaluru

S2. Ans.(b)
Sol. The world's biggest cleanliness survey 'Swachh Sarvekshan Survey 2018' was launched in India by PM Narendra Modi. It will be conducted from the 4th of January to 10th of March. The survey will evaluate achievements in cleanliness level of urban areas. In Swachh Survekshan-2017, 434 cities and all the state capitals were ranked. Indore had emerged as the cleanest city.

Q3. Name the state that will host the third edition of the Science Film Festival of India in January 2018.
(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Goa
(d) Uttarakhand
(e) Kerala

S3. Ans.(c)
Sol. Goa will be hosting the third edition of the Science Film Festival of India in January 2018. The festival, titled SCI-FFI Goa, is being organised by the state-based Vidnyan Parishad, Goa Department of Science and Technology.

Q4. The country’s Gross Enrolment Ratio (GER) in higher education has registered an increase from 24.5% in 2015-16 to _____________ in 2016-17, according to the All India Higher Education Survey (AIHES).
(a) 27.2%
(b) 25.2%
(c) 30.2%
(d) 24.9%
(e) 26.5%

S4. Ans.(b)
Sol. The country’s Gross Enrolment Ratio (GER) in higher education has registered an increase from 24.5% in 2015-16 to 25.2% in 2016-17, according to the All India Higher Education Survey (AIHES) launched by Union Human Resource Development (HRD) Minister Prakash Javadekar. According to AIHES of 2016-17, Tamil Nadu has the highest GER in the country at 46.9%. Bihar has the least GER of 14.9%.

Q5. Who is the present Governor of Meghalaya?
(a) Jagdish Mukhi
(b) Satya Pal Malik
(c) Om Prakash Kohli
(d) Ganga Prasad
(e) Vajubhai Vala

S5. Ans.(d)
Sol. Mukul Sangma is the present Chief Minister of Meghalaya and its Governor is Ganga Prasad.

Q6. The Reserve Bank of India has recently introduced Rs10 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. The new denomination has the motif of ____________ on the reverse.
(a) Sun Temple, Konark
(b) Somnath temple, Gujarat
(c) Jagannath Temple, Puri
(d) Brihadeeswarar Temple, Thanjavur
(e) Lotus Temple, Delhi

S6. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs10 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. The new denomination has the motif of Sun Temple, Konark on the reverse. The base colour of the note is Chocolate Brown. The dimension of the banknote will be 63 mm x 123 mm.

Q7. According to the new data of the government’s Central Statistics Office (CSO), the Indian economy will expand by _____________ in 2017-18.
(a) 6.7%
(b) 6.9%
(c) 6.5%
(d) 7.1%
(e) 6.6%

S7. Ans.(c)
Sol. The Indian economy will expand by 6.5% in 2017-18, according to the new data of the government’s Central Statistics Office (CSO). It had released its first advance estimate for India’s GDP growth rate in the current financial year.

Q8. The country’s Gross Enrolment Ratio (GER) in higher education has registered an increase from 2015-16 to 2016-17. Which of the following state has the highest GER in the country?
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Goa
(d) Tamil Nadu
(e) West Bengal

S8. Ans.(d)
Sol. The country’s Gross Enrolment Ratio (GER) in higher education has registered an increase from 24.5% in 2015-16 to 25.2% in 2016-17, according to the All India Higher Education Survey (AIHES) launched by Union Human Resource Development (HRD) Minister Prakash Javadekar. According to AIHES of 2016-17, Tamil Nadu has the highest GER in the country at 46.9%. Bihar has the least GER of 14.9%.

Q9. Which of the following state has signed the Host City Contract with the Indian Olympic Association (IOA) for hosting the 39th National Games in 2022?
(a) Assam
(b) Karnataka
(c) Rajasthan
(d) Meghalaya
(e) Kerala

S9. Ans.(d)
Sol. Meghalaya signed the Host City Contract with the Indian Olympic Association (IOA) for hosting the 39th National Games in 2022.

Q10. SAARC stands for _________________________.
(a) South Asian Authority for Regional Cooperation
(b) South Asian Association for Re-habitation Cooperation
(c) South Asian Authority for Re-habitation Cooperation
(d) None of the given options is true
(e) South Asian Association for Regional Cooperation

S10. Ans.(e)
Sol. SAARC stands for South Asian Association for Regional Cooperation. The SAARC Secretariat is based in Kathmandu, Nepal.
Q1. External Affairs Minister Sushma Swaraj co-chaired the fifth meeting of the India-Indonesia Joint Commission with her Indonesian counterpart _____________.
(a) Retno Marsudi
(b) Abdurrahman Wahid
(c) Susilo Bambang Yudhoyono
(d) Umar Wirahadikusumah
(e) Try Sutrisno

S1. Ans.(a)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj who is visiting Indonesia as part of her three-nation tour, co-chaired the fifth meeting of the India-Indonesia Joint Commission with her Indonesian counterpart Retno Marsudi.

Q2. Defence Ministry has cleared contracts worth __________ for Navy and Army which includes the procurement of P-8I Training Solution and Low-Intensity Conflict Electronic Warfare System (LICEWS).
(a) Rs3,520 crore
(b) Rs2,420 crore
(c) Rs4,230 crore
(d) Rs3,400 crore
(e) Rs4,200 crore

S2. Ans.(b)
Sol. Defence Ministry has cleared contracts worth 2,420 crore rupees for Navy and Army which includes the procurement of P-8I Training Solution and Low-Intensity Conflict Electronic Warfare System (LICEWS).

Q3. In which of the following city, the Himalayan Hydro Expo 2018 started recently?
(a) Thimpu
(b) Gangtok
(c) Kathmandu
(d) Shimla
(e) Dispur

S3. Ans.(c)
Sol. The Himalayan Hydro Expo 2018 kicked off at Kathmandu, the capital Nepal. President of Nepal Bidya Devi Bhandari inaugurated the exhibition. Delegates from various countries including India, China, Austria, Czech Republic and Norway are participating in the expo.

Q4. Name the country that has become the first country in the world to legalise equal pay between men and women.

(a) Switzerland
(b) Denmark
(c) Sweden
(d) Iceland
(e) Finland

S4. Ans.(d)
Sol. Iceland has become the first country in the world to legalise equal pay between men and women. In Iceland now it will be illegal to pay men more than women for the work.

Q5. The World Book Fair with the focus on environmental issues started in _______________.
(a) Bengaluru
(b) Dispur
(c) Jaipur
(d) Gangtok
(e) New Delhi

S5. Ans.(e)
Sol. The World Book Fair started in New Delhi. Environment issues like climate change, global warming, and water pollution will be the main theme for this year’s Fair.

Q6. Name the managing director of the Monetary Authority of Singapore (MAS) who has been named the best central bank governor in Asia-Pacific for 2018 by UK-based magazine, the Banker.
(a) S Rajagopal
(b) K.V.Krishnamurthy
(c) Ravi Menon
(d) J.N.Saxena
(e) R. Srinivasan

S6. Ans.(c)
Sol. The managing director of the Monetary Authority of Singapore (MAS), Ravi Menon, has been named the best central bank governor in Asia-Pacific for 2018 by UK-based magazine, The Banker.

Q7. Telangana Industrial Health Clinic Ltd (TIHCL) has recently got RBI clearance to register and function as a/an_______________.
(a) Commercial Bank
(b) Insurance Company
(c) Payment Bank
(d) NBFC
(e) Re-insurer

S7. Ans.(d)
Sol. Telangana Industrial Health Clinic Ltd (TIHCL), a State government initiative, has got RBI clearance to register and function as a non-banking finance company (NBFC).

Q8. West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee had recently unveiled the official emblem of the state government. The logo highlights the Ashoka emblem with the theme of __________ at the centre.
(a) Natuna Bangla
(b) Biswa Bangla
(c) Unnayana Bangla
(d) Unnat Bangla
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(b)
Sol. West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee unveiled the official emblem of the state government, which was recently approved by the centre. The logo highlights the Ashoka emblem on the top with the theme of "Biswa Bangla" at the centre.

Q9. With which of the following lender Paytm Payments Bank has partnered to introduce a facility to create a fixed deposit (FD)?
(a) Induslnd Bank
(b) Karur Vyasya Bank
(c) Kotak Mahindra Bank
(d) IDFC Bank
(e) Karnataka Bank

S9. Ans.(a)
Sol. Paytm Payments Bank has partnered Induslnd Bank to introduce a facility to create a fixed deposit (FD) when the customer balance exceeds Rs. 1 lakh at the end of the day.

Q10. Which of the following country has been ranked by the World Economic Forum (WEF) as the world's most gender-equal country?
(a) Sweden
(b) Denmark
(c) Switzerland
(d) Iceland
(e) Thailand

S10. Ans.(d)
Sol. Iceland has been ranked by the World Economic Forum (WEF) as the world's most gender-equal country.
Q1. Elina Svitolina secured her first WTA title in Australia with a straight-sets victory in the Brisbane International final. She is from which country?
(a) Russia
(b) France
(c) Australia
(d) Ukraine
(e) Switzerland

S1. Ans.(d)
Sol. Elina Svitolina secured her first WTA title in Australia with a straight-sets victory in the Brisbane International final. Svitolina beat Belarusian qualifier Aliaksandra Sasnovich. Elina Svitolina is from Ukraine.

Q2. In which of the following Indian city, the vibrant Khelo India logo was launched by the Union Minister of State Youth Affairs and Sports Rajyavardhan Rathore?
(a) Pune
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Bengaluru
(e) Kolkatas

S2. Ans.(b)
Sol. The vibrant Khelo India logo, reflecting the freshness, agility and vitality of New India was launched at a ceremony by the Union Minister of  State ( I/C) Youth Affairs and Sports Rajyavardhan Rathore at the Jawaharlal Nehru Stadium in New Delhi.

Q3. Switzerland won their third Hopman Cup by defeating Germany in the deciding mixed doubles final. The winning pair was of _________________.
(a) Alexander Zverev and Angelique Kerber
(b) Jenny Perret and Martin Rios
(c) Roger Federer and Belinda Bencic
(d) Oona Kauste and Tomi Rantamaki
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(c)
Sol. Switzerland won their third Hopman Cup as Roger Federer and Belinda Bencic beat Germany's Alexander Zverev and Angelique Kerber in the deciding mixed doubles to secure a 2-1 victory in the final at the Perth Arena.

Q4. Name the Legendary astronaut, who walked on the Moon and later commanded the first space shuttle flight, who passed away recently.
(a) John Young
(b) Mark T. Vande Hei
(c) Matthew Dominick
(d) Randolph Bresnik
(e) Jack D. Fischer

S4. Ans.(a)
Sol. Legendary astronaut John Young, who walked on the Moon and later commanded the first space shuttle flight, has died at 87. Young was the only agency astronaut to go into space as part of the Gemini, Apollo and space shuttle programs and the first to fly into space six times. He was the ninth man to walk on the Moon.

Q5. Name the player who has lifted the inaugural Tata Open Maharashtra Tennis trophy, recently.
(a) Kevin Anderson
(b) Rohan Bopanna
(c) Roberto Bautista Agut
(d) Mahesh Bhupati
(e) Gilles Simon

S5. Ans.(e)
Sol. Gilles Simon of France has lifted the inaugural Tata Open Maharashtra Tennis trophy. In the summit clash in Pune, the unseeded French player defeated second-seeded Kevin Anderson in straight sets.

Q6. The 75th Golden Globe Award ceremony was held in _____________.
(a) Paris, France
(b) New York, USA
(c) The Hague, Netherlands
(d) Los Angeles, USA
(e) Non of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. The 75th Golden Globe Award ceremony was held in Los Angeles, the USA.  “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” dominated the 2018 Golden Globes, taking home four statues, including best drama, best screenplay, and acting awards for Frances McDormand and Sam Rockwell in the drama category. Seth Meyers hosted the star-studded show.

Q7. In the 75th Golden Globe Award, name the movie that got the Best motion picture in drama category.
(a) Lady Bird
(b) The Shape of Water
(c) Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
(d) The Handmaid’s Tale
(e) In the Fade

S7. Ans.(c)
Sol. The 75th Golden Globe Award, Best motion picture, drama was given to "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri".

Q8. As per the notification of RBI, what is the base colour of the newly introduced Rs10 note?
(a) Olive Yellow
(b) Chocolate Brown
(c) Magenta
(d) Stone Grey
(e) Seagreen

S8. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India has announced to issue Rs10 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series, bearing the signature of Dr. Urjit R. Patel, Governor, RBI. The new denomination has motif of Sun Temple, Konark on the reverse, depicting the country's cultural heritage. The base colour of the note is Chocolate Brown. The dimension of the banknote will be 63 mm x 123 mm.

Q9. As per the announcement of Minister of State Jitendra Singh, which of the following state  would get its first Film and Television Institute?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Sikkim
(c) Assam
(d) Meghalaya
(e) Tripura

S9. Ans.(a)
Sol. Minister of State (I/C) of the Ministry of Development of North Eastern Region Jitendra Singh announced that Arunachal Pradesh would get its first Film and Television Institute, being set up by the Union Government as part of tapping the potential of the Northeastern region. This would be the second such one in the country.

Q10. Who hosted the '75th Golden Globe Award' ceremony 2018?
(a) Saoirse Ronan
(b) James Franco
(c) Seth Meyers
(d) Elisabeth Moss
(e) Sterling K. Brown

S10. Ans.(c)
Sol. The 75th Golden Globe Award ceremony was held in Los Angeles, the USA.  “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” dominated the 2018 Golden Globes, taking home four statues, including best drama, best screenplay, and acting awards for Frances McDormand and Sam Rockwell in the drama category. Seth Meyers hosted the star-studded show.

Q11. With which of the following Port Trust, the Indian Navy has inked an MoU towards leasing of 228 metres of berths at Mattancherry Wharf for a period of five years?
(a) Tuticorin Port Trust
(b) Visakhapatnam Port Trust
(c) Kandla Port Trust
(d) Kochin Port Trust
(e) Paradip Port Trust

S11. Ans.(d)
Sol. The Indian Navy has inked an MoU with the Cochin Port Trust (CPT), Kerala towards leasing of 228 metres of berths at Mattancherry Wharf for a period of five years.

Q12. Name the state that has become the first state in the country to launch High Risk Pregnancy (HRP) Portal.
(a) Bihar
(b) Haryana
(c) Punjab
(d) Jharkhand
(e) Uttarakhand

S12. Ans.(b)
Sol. Haryana has become the first state in the country to launch High Risk Pregnancy (HRP) Portal. This portal not only helps in early identification of high-risk pregnant cases up to the grass-roots level but also ensures their timely referral to the civil hospitals for further management and delivery by specialists.

Q13. Saudi Arabia has recently given the green signal for India’s decision to revive the option of sending Haj pilgrims through sea route also. What is the capital of Saudi Arabia?
(a) Riyadh
(b) Riyal
(c) Doha
(d) Abu Dhabi
(e) Baku

S13. Ans.(a)
Sol. According to the Union Minister for Minority Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi, Saudi Arabia has given the green signal for India’s decision to revive the option of sending Haj pilgrims through sea route also. Riyadh is the capital of Saudi Arabia.

Q14. Name the Brazilian footballer who has recently become the second most expensive player in the Soccer history with the transfer from Team Liverpool to Team Barcelona.
(a) Pele
(b) Neymar
(c) Philippe Coutinho
(d) David Luiz
(e) Rivaldos

S14. Ans.(c)
Sol. Team Liverpool sold Brazilian football player Philippe Coutinho to Team Barcelona for 160 million Euros ($192 million). With this, transfer of Philippe Coutinho has become the 2nd Most Expensive transfer in World Soccer History.

Q15. As per the notification of RBI, what is the dimension of the newly introduced Rs10 note?
(a) 60 mm x 120 mm
(b) 65 mm x 125 mm
(c) 66 mm x 126 mm
(d) 63 mm x 123 mm
(e) 61 mm x 121 mm

S15. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India has announced to issue Rs10 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series, bearing the signature of Dr. Urjit R. Patel, Governor, RBI. The new denomination has motif of Sun Temple, Konark on the reverse, depicting the country's cultural heritage. The base colour of the note is Chocolate Brown. The dimension of the banknote will be 63 mm x 123 mm.
Q1. Philippe Coutinho has recently become the second most expensive player after his transfer from team Liverpool to the team Barcelona. He is from which country?
(a) France
(b) 
Denamrk
(c) Russia
(d) Brazil
(e) Portugal

S1. Ans.(d)
Sol. Team Liverpool sold Brazilian football player Philippe Coutinho to Team Barcelona for 160 million Euros ($192 million). With this, transfer of Philippe Coutinho has become the 2nd Most Expensive transfer in World Soccer History.

Q2. PM Narendra Modi inaugurated the first Persons of Indian Origin (PIO) Parliamentary Conference in _______________ on the occasion of Pravasi Bharatiya Divas.
(a) Bengaluru
(b) Pune
(c) Delhi
(d) Mumbai
(e) Chandigarh

S2. Ans.(c)
Sol. PM Narendra Modi inaugurates the first Persons of Indian Origin (PIO) Parliamentary Conference in Delhi on the occasion of Pravasi Bharatiya Divas. The day is celebrated every year to mark the contribution of the overseas Indian community in the development of India.

Q3. Union Minister of Earth Sciences Dr Harsh Vardhan dedicated India’s fastest and first multi-petaflops supercomputer named ____________ to the nation.
(a) Anant
(b) Vikas
(c) Shakti
(d) Tez
(e) Pratyush

S3. Ans.(e)
Sol. Union Minister of Earth Sciences Dr Harsh Vardhan dedicated India’s fastest and first multi-petaflops supercomputer named ‘Pratyush’ to the nation in Pune. It is established at the Indian Institute of Tropical Meteorology, Pune.

Q4. Pravasi Bharatiya Divas is commemorated across the nation to mark the _______________.
(a) return of Mahatma Gandhi
(b) 1st visit of Nelson Mandela in India
(c) 1st visit of Dalai Lama in India
(d) return of Subhash Chandra Bose in India
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(a)
Sol. Pravasi Bharatiya Divas commemorates the return of Mahatma Gandhi from South Africa to Mumbai on 9 January 1915.

Q5. Which among the following city has become first in the world to launch common card for rides on public buses and the metro?
(a) Bengaluru
(b) Delhi
(c) Kolkata
(d) Kochi
(e) 
Jaipur

S5. Ans.(b)
Sol. Delhi CM Arvind Kejriwal launched a common card for rides on public buses and the metro. Delhi is the first city in the country to have a common mobility card, which can at present be used on 200 DTC and 50 cluster buses plying on different routes, apart from metro trains.

Q6. Peter Sutherland has passed away recently. He was ________________.
(a) 1st Director-General of World Bank
(b) 1st Director-General of United Nations
(c) 1st Director-General of WTO
(d) 1st Director-General of UNESCO
(e) 1st Director-General of UNICEF

S6. Ans.(c)
Sol. Peter Sutherland, the first Director-General of the World Trade Organization (WTO), has passed away in Dublin, Ireland. He was 71.

Q7. Name the Powerlifting world champion who had passed away recently.
(a) Hariharan Singh
(b) Angad Rajput
(c) Saksham Yadav
(d) Dhanush Parmar
(e) Jatinder Wara

S7. Ans.(c)
Sol. Powerlifting world champion Saksham Yadav died of his injuries after road accident near Delhi. Yadav had won a gold medal for the country in the 2017 powerlifting championship in Moscow, Russia.

Q8. World’s largest Ice Festival 'International Ice and Snow Festival' was held in ___________.
(a) Ireland
(b) Iceland
(c) Denmark
(d) China
(e) Switzerland

S8. Ans.(d)
Sol. World’s largest Ice Festival 'International Ice and Snow Festival' was held in Harbin, China. This is one of China’s coldest cities in the winter. It is the 34th annual Ice Festival in Harbin, north-east China.

Q9. Name the state that has topped the logistics index chart, according to a Report released by Union Minister for Commerce & Industry Suresh Prabhu.
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujarat
(c) Karnataka
(d) Kerala
(e) Arunachal Pradesh

S9. Ans.(b)
Sol. Gujarat has topped the logistics index chart, according to a Report released by Union Minister for Commerce & Industry Suresh Prabhu in New Delhi. The chart is an indicator of the efficiency of logistical services necessary for promoting exports in particular and economic growth in general.

Q10. The provisional figures of Direct Tax collections up to December 2017 show that net collections are at Rs. 6.56 lakh crore which is ___________ higher than the net collections for the corresponding period of last year.
(a) 18.2%
(b) 17.5%
(c) 19.4%
(d) 17.5%
(e) 16.3%

S10. Ans.(a)
Sol. The provisional figures of Direct Tax collections up to December 2017 show that net collections are at Rs. 6.56 lakh crore which is 18.2% higher than the net collections for the corresponding period of last year.

Q11. The research arm of Ministry of Railways, Research Designs & Standards Organization (RDSO)has recently launched “New Online Vendor Registration System”. RDSO headquarters in ____________.
(a) Mumbai
(b) Bengaluru
(c) Delhi
(d) Chennai
(e) Lucknow

S11. Ans.(e)
Sol. Research Designs & Standards Organisation (RDSO), the research arm of Ministry of Railways, has launched “New Online Vendor Registration System”. This new system provides major improvements and big changes in the registration system over the earlier system.

Q12. Name the Present Governor of Sikkim.
(a) Jagdish Mukhi
(b) Ganga Prasad
(c) Tathagata Roy
(d) Shriniwas Dadasaheb Patil
(e) Acharya Dev Vrat

S12. Ans.(d)
Sol. Shriniwas Dadasaheb Patil is the Present Governor of Sikkim.

Q13. Music composer A R Rahman has recently became the brand ambassador of __________.
(a) Sikkim
(b) Meghalaya
(c) Tripura
(d) Gujarat
(e) Assam

S13. Ans.(a)
Sol. Music composer A R Rahman became the brand ambassador of Sikkim. The declaration was made by Sikkim CM Pawan Kumar Chamling.

Q14. The Supreme Court stated that playing the national anthem before screening movies in cinema halls is not mandatory. The decisive bench was headed by ____________.
(a) DY Chandrachud
(b) 
Abinav Shrivastav
(c) Dipak Misra
(d) Anupam Khasa
(e) Virender Sahu

S14. Ans.(c)
Sol. The Supreme Court said playing the national anthem before screening movies in cinema halls is not mandatory. The bench was headed by chief justice Dipak Misra.

Q15. Name the Union Territories that has topped the logistics index chart, according to a Report released by Commerce & Industry Ministry.
(a) Chandigarh
(b) Delhi
(c) Lakshadweep
(d) Daman & Diu
(e) Puducherry

S15. Ans.(d)
Sol. Among the Union Territories, Daman & Diu has topped the logistics index chart, according to a Report released by Union Minister for Commerce & Industry Suresh Prabhu in New DelhI.


Q1. Name the Indian who made history after winning India's first ever international medal in skiing.
(a) Bahadur Gupta
(b) Nadeem Iqbal
(c) Aanchal Thakur
(d) Tashi Lundup
(e) Monika Dhankar

S1. Ans.(c)
Sol. Aanchal Thakur made history as she won India's first ever international medal in skiing. The 21-year-old Manali resident clinched bronze in the coveted Alpine Ejder 3200 Cup. She won the medal in the slalom race category.

Q2. The World Bank has recently projected India’s growth rate at _______ in 2018.
(a) 7.5 percent
(b) 7.1 percent
(c) 6.8 percent
(d) 6.7 percent
(e) 7.3 percent

S2. Ans.(e)
Sol. World Bank has projected India’s growth rate at 7.3 percent in 2018 and 7.5 for the next two years. According to the 2018 Global Economics Prospect release, despite initial setbacks from demonetization and Goods and Services Tax (GST), India’s economy is estimated to have grown at 6.7 percent in 2017.

Q3. Name the bank that has tied up with National Scheduled Castes Finance and Development Corporation (NSFDC) to provide financial assistance for economic empowerment of persons belonging to Scheduled Caste (SC) families.
(a) State Bank of India
(b) Bank of Baroda
(c) Allahabad Bank
(d) Punjab National Bank
(e) Canera Bank

S3. Ans.(d)
Sol. Punjab National Bank (PNB) and National Scheduled Castes Finance and Development Corporation (NSFDC) have tied up to provide financial assistance for economic empowerment of persons belonging to Scheduled Caste (SC) families living below Double Poverty Line (DPL).

Q4. Flipkart’s payments arm PhonePe has partnered mobile wallet company __________ to allow the latter’s customers pay for transactions at PhonePe’s partner merchants.
(a) FreeCharge
(b) Paypal
(c) Oxigen
(d) MobiKwik
(e) None of the Given options is true

S4. Ans.(a)
Sol. Flipkart’s payments arm PhonePe has partnered mobile wallet company FreeCharge to allow the latter’s customers pay for transactions at PhonePe’s partner merchants.

Q5. National Payments Corporation of India (NPCI) has appointed ________ as Managing Director and CEO of the organization.
(a) Vijay Keshav Gokhale
(b) Pankaj Jain
(c) Suresh Karmakar
(d) A P Hota
(e) Dilip Asbe

S5. Ans.(e)
Sol. National Payments Corporation of India (NPCI) has appointed Dilip Asbe as Managing Director and CEO of the organisation. Prior to this, Asbe was CEO-in-charge of NPCI. He had come in place of AP Hota.

Q6. NPCI is an umbrella organization for retail payment systems in India. NPCI's Registered Office is in ___________.
(a) New Delhi
(b) Chennai
(c) Mumbai
(d) Bengaluru
(e) Mangalore

S6. Ans.(c)
Sol. NPCI is an umbrella organisation for retail payment systems in India. NPCI's Registered Office is in Mumbai.

Q7. Name the Professional snooker player who has won the Kolkata Open 2018 International Invitation Snooker Championship.
(a) Pankaj Advani
(b) Geet Sethi
(c) Yasin Merchant
(d) Aditya Mehta
(e) Manan Chandra

S7. Ans.(d)
Sol. Professional player Aditya Mehta won the Kolkata Open 2018 International Invitation Snooker Championship in the capital city of West Bengal Kolkata.

Q8. Name the state that has topped all states with investment intentions of Rs. 1.49 lakh crore till October 2017.
(a) Andhra Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Karnataka
(d) Telangana
(e) Kerala

S8. Ans.(c)
Sol. Karnataka topped all states with investment intentions of Rs. 1.49 lakh crore till October 2017, according to R V Deshpande, Karnataka Minister for Large, Medium Industries and Infrastructure Development. The investment was 43 percent of the country's total investment intentions.

Q9. As per the the recent cabinet approval, it has now been decided to permit 100% FDI under automatic route for SBRT. SBRT stands for _____________.
(a) Simple Brand Reimbursed Trading
(b) Single Brand Retail Trading
(c) Single Brand Retail Transportation
(d) Simple Budget of Retail Trading
(e) Single Branding of Readers Training

S9. Ans.(b)
Sol. Extant FDI policy on SBRT allows 49% FDI under automatic route, and FDI beyond 49% and up to 100% through Government approval route. It has now been decided to permit 100% FDI under automatic route for SBRT. SBRT stands for Single Brand Retail Trading.

Q10. Paytm has set up a new entity called ___________ that will offer investment and wealth management products and will invest close to $10 million upfront in the new entity.
(a) Paytm Paisa Ltd
(b) Paytm Wallet Ltd
(c) Paytm Budget Ltd
(d) Paytm Lending Ltd
(e) Paytm Money Ltd

S10. Ans.(e)
Sol. Paytm has set up a new entity called Paytm Money Ltd that will offer investment and wealth management products and will invest close to $10 million upfront in the new entity.

Q11. The cabinet has approved MoU between India and ___________ for cooperation in the field of Science & Technology.
(a) Italy
(b) Canada
(c) France
(d) Cuba
(e) Indonesia

S11. Ans.(b)
Sol. The cabinet has approved MoU between India and Canada for cooperation in the field of Science & Technology. The MoU will provide a mechanism and help to foster scientific cooperation between R&D and academic institutions of India and Canada.

Q12. Name the Noted rocket scientist who has been appointed as the 9th chairman of Indian Space Research Organization (ISRO).
(a) Randheer Kumar
(b) A P Hota
(c) Sivan K
(d) P. Srinivasan
(e) Madhur Naik

S12. Ans.(c)
Sol. Noted rocket scientist Sivan K was appointed as the 9th chairman of Indian Space Research Organisation (ISRO). He has replaced A.S. Kiran Kumar.

Q13. The Matunga suburban station has found its way into the Limca Book of Records 2018 for having an all-woman staff. Matunga station is situated in __________.
(a) Mumbai
(b) Chennai
(c) Pune
(d) Kolkata
(e) Kochi

S13. Ans.(a)
Sol. The Matunga suburban station on the Central Railway (CR) has found its way into the Limca Book of Records for having an all-woman staff. Matunga station is situated in Mumbai, Maharashtra.

Q14. Name the lender which is the owner of online payment company Freecharge.
(a) HDFC Bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) Kotak Mahendra Bank
(e) Karnataka Bank

S14. Ans.(b)
Sol. Axis Bank is the owner of online payment company Freecharge. The CEO of Freecharge is Sangram Singh.

Q15. Sunil Mehta is the present chairman of ____________.
(a) Indian Bank
(b) UCO Bank
(c) Bank of Baroda
(d) Allahabad Bank
(e) Punjab and National Bank

S15. Ans.(e)
Sol. Sunil Mehta is the present PNB Chairman. It Headquarters in New Delhi.

Q1. Sivan K was appointed as the 9th chairman of Indian Space Research Organization (ISRO). He has replaced __________.
(a) G.Madhavan
(b) Krishnaswamy Kasturirangan
(c) K. Radhakrishnan
(d) A.S. Kiran Kumar
(e) Udupi Ramachandra Rao

S1. Ans.(d)
Sol. Noted rocket scientist Sivan K was appointed as the 9th chairman of Indian Space Research Organization (ISRO). He has replaced A.S. Kiran Kumar.

Q2. President Ram Nath Kovind has recently inaugurated the three-day International Dharma-Dhamma conference in ___________.
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Kathmandu
(d) Thimpu
(e) New Delhi

S2. Ans.(b)
Sol. President Ram Nath Kovind inaugurated a three-day International Dharma-Dhamma conference at Rajgir in Bihar. The conference has been jointly organised by India Foundation, Nalanda University, Ministry of External Affairs, Asean-India and Vietnamese Buddhist Sangha.

Q3. The Unique Identification Authority of India (UIDAI) has introduced a concept of 'Virtual ID' to further strengthen privacy and security of Aadhaar number holders. Who is the present Chief Executive Officer(CEO) of UIDAI?
(a) J Satyanarayana
(b) Nandan Nilekani
(c) Ajay Bhushan Pandey
(d) Rajesh Jain
(e) Anand Deshpande

S3. Ans.(c)
Sol. The Unique Identification Authority of India (UIDAI) has introduced a concept of 'Virtual ID' to further strengthen privacy and security of Aadhaar number holders. The Aadhaar number holder can use 'Virtual ID' in place of an Aadhaar number whenever authentication or KYC services are performed. The Chief Executive Officer(CEO) of UIDAI is Ajay Bhushan Pandey.

Q4. With which of the following country, the Gujarat Chamber of Commerce and Industry (GCCI) signed an MoU for co-operation between industries in Gujarat and the East Asian country?
(a) South Korea
(b) Indonesia
(c) Japan
(d) Oman
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(a)
Sol. An official delegation from South Korea and the Gujarat Chamber of Commerce and Industry (GCCI) signed an MoU for co-operation between industries in Gujarat and the East Asian country, with a focus on automobile, defence and textiles sectors.

Q5. Name the Indian-origin businessman who has been appointed as the Chairman of the World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).
(a) Peter Bakker
(b) Vickey Malhotra
(c) Arindam Bhattacharya
(d) Sunny Verghese
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. Singapore-based Indian-origin businessman Sunny Verghese has been appointed as the Chairman of the Geneva-based World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).

Q6. The Indian Olympic Association (IOA) appointed ______________ as the ‘Chef De Mission’ for the 23rd Winter Olympic Games to be held in Pyeongchang, South Korea in .
(a) Manisder Kumar
(b) T. Venkates
(c) Harjinder Singh
(d) Manohar Vishwanath
(e) Kalpak Jian

S6. Ans.(c)
Sol. The Indian Olympic Association (IOA) appointed Harjinder Singh as the Chef De Mission for the 23rd Winter Olympic Games to be held in Pyeongchang, South Korea in February 2018.

Q7. The Ministry of Railways has launched SFOORTI App for Freight Managers which provides features for monitoring and managing freight business. What does 'RT' stands for in SFOORTI?
(a) Reliable Time
(b) Real Time
(c) Reliable Transport
(d) Real Transport
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(b)
Sol. In a major digital initiative to help plan the traffic flows and optimize freight operations, Ministry of Railways has launched Smart Freight Operation Optimisation & Real Time Information (SFOORTI) App for Freight Managers which provides features for monitoring and managing freight business using Geographic Information System (GIS) Views and Dashboard.

Q8. Who is the present President of Indian Olympic Association (IOA)?
(a) Narinder Dhruv Batra
(b) Kamal Singh
(c) Achal Kumar Dhanoa
(d) Birender Kumar
(e) Malweyn Rego

S8. Ans.(a)
Sol. Narinder Dhruv Batra  the present President of Indian Olympic Association (IOA)

Q9. The World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) headquarters in ______________.
(a) Paris, France
(b) new York, USA
(c) Geneva, Switzerland
(d) Jakarta, Indonesia
(e) Beijing, China

S9. Ans.(c)
Sol. World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) headquarters in Geneva, Switzerland. WBCSD CEO and President is Peter Bakker.

Q10. Who among the following was the Founder and 1st Chairman of ISRO?
(a) C. V. Raman
(b) Satyendra Nath Bose
(c) Homi J Bhabha
(d) Vikram Ambalal Sarabhai
(e) Har Gobind Khorana

S10. Ans.(d)
Sol. ISRO was established in 1969. The Founder and 1st Chairman of ISRO was Vikram Ambalal Sarabhai. ISRO Headquarters in Bengaluru, Karnataka.

Q1. The National Youth Day has been celebrated every year on _____________.
(a) 14 January
(b) 13 January
(c) 12 January
(d) 11 January
(e) 10 January

S1. Ans.(c)
Sol. The National Youth Day has been celebrated every year on 12 January. This is the day when Swami Vivekananda, one of the greatest social reformers, thinkers, and philosophers of India, was born. The Indian government had declared back in 1984 that Swamiji’s birthday would be celebrated as the National Youth Day.

Q2. The ISRO has recently launched its 42nd Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) from the First Launch Pad of Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota. The PSLV has been named as ________________.
(a) PSLV-C45
(b) PSLV-C40
(c) PSLV-C42
(d) RSLV-C40
(e) RSLV-C45

S2. Ans.(b)
Sol. The Indian Space Research Organisation (ISRO) launched its 42nd Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) from the First Launch Pad of Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota, Andhra Pradesh. The PSLV-C40 is to place 31 satellites, originating from seven countries, across two orbits.

Q3. In which of the following city, Prime Minister Narendra Modi inaugurated the National Youth Festival 2018?
(a) Bareilly
(b) Varanasi
(c) Lucknow
(d) Greater Noida
(e) Noida

S3. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the National Youth Festival in Greater Noida through Video conferencing. The five-day event provided a platform to bring the youth of the country together and opportunity to showcase their talents in various activities. The Theme of the Festival is 'Sankalp Se Siddhi'. Culture Minister Dr Mahesh Sharma was the guest of honour on the occasion.

Q4. India's domestic air passenger traffic grew by what percent in November 2017, topping the growth chart worldwide, according to the International Air Transport Association (IATA)?
(a) 11.8 percent
(b) 13.2 percent
(c) 14.6 percent
(d) 15.5 percent
(e) 16.4 percent

S4. Ans.(e)
Sol. India's domestic air passenger traffic grew by 16.4 percent in November 2017, topping the growth chart worldwide, according to the global aviation body, the International Air Transport Association (IATA).

Q5. Name the bank that has recently announced plans to introduce the first battery-powered, interactive payment cards to the Indian market in 2018.
(a) IndusInd Bank
(b) Kotak Mahindra Bank
(c) Karur Vyasya Bank
(d) South Indian Bank
(e) Indian Bank

S5. Ans.(a)
Sol. IndusInd Bank and Dynamics Inc. at the 2018 Consumer Electronics Show (CES) announced plans to introduce the first battery-powered, interactive payment cards to the Indian market in 2018.

Q6. The 5th Bilateral Technical Meeting on cooperation in the field of Traditional Systems of Medicine between India and ___________ was held in New Delhi.
(a) Singapore
(b) Switzerland
(c) Malaysia
(d) Indonesia
(e) Russia

S6. Ans.(c)

Sol. The 5th Bilateral Technical Meeting on cooperation in the field of Traditional Systems of Medicine between Govt. of India and Malaysia was held in New Delhi. It was a part of the agreement signed between both countries in 2010.

Q7. With which of the following organization UN Environment has agreed a new, wide-ranging collaboration to accelerate action to curb environmental health risks that cause an estimated 12.6 million deaths a year?
(a) Pan American Health Organization
(b) USAID
(c) IMA
(d) WHO
(e) International Medical Corps

S7. Ans.(d)
Sol. UN Environment and the World Health Organization have agreed a new, wide-ranging collaboration to accelerate action to curb environmental health risks that cause an estimated 12.6 million deaths a year.

Q8. The railway station of which city has become the first railway station in the country to have a sanitary napkin vending machine?
(a) Varanasi
(b) Bhopal
(c) Ajmer
(d) Jaipur
(e) Mumbai

S8. Ans.(b)
Sol. Bhopal railway station has become the first railway station in the country to have a sanitary napkin vending machine. The machine dispenses two sanitary napkins at the cost of Rs 5 only. The sanitary pads vending machine has been named ‘Happy Nari’.

Q9. Name the former director of the National Institute of Advanced Studies (NIAS), Bengaluru, and a renowned administrator of nuclear power technologies who has passed away recently.
(a) Sankatha Prasad
(b) Bihari Lal
(c) Baldev Raj
(d) Sukesh Bakshi
(e) Dhruva Prasad

S9. Ans.(c)
Sol. Baldev Raj, the director of the National Institute of Advanced Studies (NIAS), Bengaluru, and a renowned administrator of nuclear power technologies in the country has passed away. He was 70 years old.

Q10. Who was the guest of honour of the National Youth Festival 2018?
(a) Minister of Social Justice and Empowerment Thaawar Chand Gehlot
(b) PM of India Narendra Modi
(c) President of India Ram Nath Kovind
(d) Minister of Health and Family Welfare J P Nadda
(e) Culture Minister Dr Mahesh Sharma

S10. Ans.(e)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the National Youth Festival in Greater Noida through Video conferencing. The five-day event provided a platform to bring the youth of the country together and opportunity to showcase their talents in various activities. The Theme of the Festival is 'Sankalp Se Siddhi'. Culture Minister Dr Mahesh Sharma was the guest of honour on the occasion.

Q11. Name the country that has become Nepal’s second internet service provider, breaking India’s monopoly in providing internet access to Nepal.
(a) Pakistan
(b) China
(c) Bhutan
(d) Afghanistan
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(b)
Sol. China became Nepal’s second internet service provider, breaking India’s monopoly in providing internet access to Nepal. The Hong Kong and Beijing based China Telecom Global (CTG) has teamed up with Nepal Telecom to provide alternate cyber-connectivity to Nepal. CTG was formed in 2012.

Q12. Name the senior advocate who has become the first woman lawyer to be directly appointed as a judge of the Supreme Court of India.
(a) Ranjana Prakash Desai
(b) Ruma Pal
(c) Sudha Misra
(d) Sujata V Manohar
(e) Indu Malhotra

S12. Ans.(e)
Sol. The Supreme Court collegium has recommended the name of senior advocate Indu Malhotra as the first woman lawyer to be directly appointed as a judge of the Supreme Court of India.

Q13. Who is the present Governor of Madhya Pradesh?
(a) S. C. Jamir
(b) Satya Pal Malik
(c) Ganga Prasad
(d) Om Prakash Kohli
(e) Kalyan Singh

S13. Ans.(d)
Sol. Shivraj Singh Chouhan is the CM of Madhya Pradesh and Om Prakash Kohli is the present Governor of MP.

Q14. Kuala Lumpur is the capital city of ______________.
(a) Malaysia
(b) Singapore
(c) Philippines
(d) Vietnam
(e) Thailand

S14. Ans.(a)
Sol. Kuala Lumpur is the capital city of Malaysia. Its currency is Malaysian ringgit.

Q15. The ISRO has recently launched its 42nd Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) from Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota. The 30 other satellites include two other satellites from India and 28 satellites from six countries. Which among the following is not one of them?
(a) Canada
(b) Finland
(c) France
(d) Russia
(e) United Kingdom

S15. Ans.(d)
Sol. The ISRO has recently launched its 42nd Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) from the First Launch Pad of Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota, Andhra Pradesh. The 30 other satellites include two other satellites from India and 28 satellites from six countries -Canada, Finland, France, Korea, the United Kingdom and the United States.

Q1. Indu Malhotra has recently become the first woman lawyer to be directly appointed as a judge of the Supreme Court of India. Who was the first woman to be appointed as a judge of the apex  court since independence?
(a) Justice R Banumathi
(b) Justice Ruma Pal
(c) Justice Sujata V Manohar
(d) Justice M Fathima Beevi
(e) Justice Gyan Sudha Misra

S1. Ans.(d)
Sol. The Supreme Court collegium has recommended the name of senior advocate Indu Malhotra as  the first woman lawyer to be directly appointed as a judge of the Supreme Court of India. The  first woman to be appointed as a judge of the apex court since independence was Justice M  Fathima Beevi in 1989.

Q2. In which of the following city, the Agriculture ministers of ASEAN countries met for the  fourth sitting?
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Chennai
(d) Pune
(e) Jaipur

S2. Ans.(b)

Sol. Agriculture ministers of ASEAN countries met for the fourth sitting in New Delhi. The topic  of discussion was based on food and agricultural future developments.

Q3. American and Japanese military forces have recently launched 13th edition of the joint  exercise named ______________.
(a) EKUVERIN-2018
(b) Extreme Survivals
(c) Iron Fist
(d) Golden Punch
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(c)
Sol. American and Japanese military forces have launched joint exercise named Iron Fist. The  13th annual Iron Fist exercises kicked off in the U.S. western state of California.

Q4. Retail inflation crossed the RBI’s comfort level and rose to ________ in December 2017 on  rise in prices of food items, egg and vegetables, dashing hopes of interest rate cut in the near  future.
(a) 5.21 percent
(b) 5.25 percent
(c) 4.37 percent
(d) 6.28 percent
(e) 4.47 percent

S4. Ans.(a)
Sol. Retail inflation crossed the RBI’s comfort level and rose to 5.21 percent in December on  rise in prices of food items, egg and vegetables, dashing hopes of interest rate cut in the near  future. The retail inflation, based on Consumer Price Index (CPI), was 4.88 percent in November.

Q5. Name the country that has emerged as a top borrower from the China-sponsored Asian  Infrastructure Investment Bank (AIIB) with USD 1.5 billion worth of loans in 2017.
(a) Indonesia
(b) Oman
(c) Singapore
(d) India
(e) Pakistan

S5. Ans.(d)
Sol. India has emerged as a top borrower from the China-sponsored Asian Infrastructure  Investment Bank (AIIB) with USD 1.5 billion worth of loans last year and USD three billion more  in the pipeline. India's Ambassador Gautam Bambawale met AIIB President Jin Liqun in Beijing and  held in-depth talks on deepening India's engagements with the bank. Next to India, Indonesia has  emerged as the second largest borrower with about USD 600 million loans.

Q6. The 7th edition of ‘Rashtriya Sanskriti Mahotsav-2018’ will be held in ____________.
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Maddhya Pradesh
(e) Rajasthan

S6. Ans.(b)
Sol. 7th edition of ‘Rashtriya Sanskriti Mahotsav-2018’ to be held in Karnataka.

Q7. Name the Senior sports administrator who was named Chairman of the Finance Commission of the Indian Olympic Association.
(a) Sumit Mahajan
(b) Pankaj Kumar
(c) Anil Khanna
(d) Pinkan Hooda
(e) Dalbir Singh

S7. Ans.(c)
Sol. Senior sports administrator Anil Khanna was named Chairman of the Finance Commission of the  Indian Olympic Association, which also formed a four-member advisory committee. The advisory  committee comprises Tarlochan Singh, GS Mander, S Regunathan and BS Landge.

Q8. Who is the present Chairman of Telecom Regulatory Authority of India?
(a) R.S.Sharma
(b) Anil Kaushal
(c) H Pradeep Rao
(d) Sunil K. Gupta
(e) M. Jagadesh Kumar

S8. Ans.(a)
Sol. R.S.Sharma is the present Chairman of Telecom Regulatory Authority of India.

Q9. Syndicate bank headquarters in ______________.
(a) Manipal
(b) Mysore
(c) Jaipur
(d) Mumbai
(e) New Delhi

S9. Ans.(a)
Sol. Syndicate bank headquarters in Manipal.

Q10. Who is the present president of China-Headquartered AIIB?
(a) Yang Shaolin
(b) Jim Yong Kim
(c) Zhao Houlin
(d) Takehiko Nakao
(e) Jin Liqun

S10. Ans.(e)
Sol. AIIB Headquarter in Beijing, China it Commenced operations in January 2016. Mr Jin Liqun is  the president of AIIB.

(14TH JAN 2018)

THANKS; bankersadda.com

No comments

Powered by Blogger.