Header Ads

2017/18 IBPS CLERKS MAIN QUANTITATIVE APTITUDE



Figures are not appearing properly in blog.  Hence I am attaching a liknk for thefile kn box.com


https://app.box.com/s/rkr92opipm1qk4m517f77o6odo3le1ah


QUANTITATIVE APTITUDE

81.       Fredrick after spending 20% of his monthly salary in buying electronic goods and 10% of the monthly salary in repair work of furniture invested 30% of the remaining amount in fixed deposits. If he was left with Rs. 18,963, how much is his monthly salary?
(1) Rs. 38,700                         (2) Rs. 35,650                         (3) Rs. 40,200                         (4) Rs. 37,950
(5) Rs. 42,500

82.       The total price of 6 trousers and 5 shirts is Rs. 2,340. The total price of 7 shirts is Rs. 540 more than the total price of 3 trousers. What is the total price of 4 shirts?
(1) Rs.780       (2) Rs.680       (3) Rs.760       (4) Rs.640       (5) Rs.720

83.       In a village, 30% of the villagers belong to upper economic class. The number of villagers who belong to middle economic class are 3 of the number of 2 villagers who belong to lower economic class. If 6860 villagers belong to lower economic class, what is the population of the village?
(1) 22600        (2) 24500        (3) 26000        (4) 25500        (5) 24300

84.       A water tank has one inlet, A and one outlet, B. A takes 5 hours to fill the empty tank, when B is not open and B takes 8 hours to empty the full tank. If the tank is three fifth full, how much time will it take to fill the tank completely when both A and B are opened simultaneously? (in hours)
(1)               (2)               (3)               (4)               (5)  

85.       The height and base of a triangle are equal to the length and breadth of a rectangle respectively. If the perimeter of the rectangle is 86in and the difference between its length and breadth is 5m, what is the area of the triangle? (in m2)
(1) 224            (2) 228            (3) 216            (4) 242            (5) 256

Directions (86-100): What will come in place of the question mark (?) in each of the following questions ?

86.       72 x 32 = ?2 135
(1) 25              (2) 35              (3) 28              (4) 30              (5) 24

87.        = 84 ?
(1) 74              (2) 48              (3) 80              (4) 85              (5) 60

88.       912.0076 + 878.42 1671.35 = 368 ?
(1) 248.9224               (2) 612.213                 (3) 237.6224               (4) 45.2136
(5) 211.3452

89.      
(1)             (2)           (3) 50              (4)             (5)

90.       (25)3 x (4)3 8002 = (?)2
            (1) 400                        (2) 300                        (3) 600                        (4) 800                        (5) 1000

91.       (16% of 450) ÷ (?% of 250) = 4.8
            (1) 12              (2) 6                (3) 4               (4) 10                         (5) 15

92.       (786 x 24) ÷ ? = 524
            (1) 42              (2) 36              (3) 56              (4) 54              (5) 50

93.      
(1)                (2)                  (3)                  (4)                  (5)
94.      
(1)                (2)                (3)                (4)                (5)

95.      
            (1) 2500          (2) (28)2          (3)            (4) 50              (5)

96.       1.05% of 2500 + 2.2% of 440 =?
            (1) 37.50         (2) 37.25         (3) 370.25       (4) 372.50       (5) 350.72

97.      
            (1) 225                        (2) 140                        (3) 180                        (4) 22              (5) 169

98.        
            (1)                (2)                (3)                (4)                (5) None of these

99.      
(1) 18              (2) 28              (3) 32              (4) 30              (5) 26

100.      of 315 +  of 455 =?
(1) 370            (2) 380            (3) 360            (4) 340                        (5) 310

101.     The average weight of 38 students of a class was 44 kg. After 12 new Students joined the class, the average weight increased by 4.68 kg. What Is the average weight of 12 new students who joined the class? (in kg)
(1) 61.5           (2) 65             (3) 63.5           (4) 62              (5) 65.5

102.     Sonal’s age 4 years hence will be equal to Radhika’s age five years ago. If the respective ratio between Radhika’s present age and Komal’s present age is 3:2 and Komal's present age is 22 years, what is Sonal's present age? (in years)
(1) 33              (2) 32              (3) 24              (4) 26              (5) 21

103.     th of the girls and th of the boys of a' primary school participated in annual sports. If the number of participating students is 302 out of which 138 are boys, what is the total number of students in the primary school?
(1) 677            (2) 691            (3) 723            (4) 649            (5) 711

104.     A and B together can finish a piece of work in 12 days while B alone can do it in 30 days. In how many days can A alone finish the work?
(1) 10              (2) 20              (3) 50              (4) 25              (5) 35

Directions (105-109): What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

105.     5120    1280    320      80        ?
(1) 16              (2) 24              (3) 20              (4) 40              (5) 27

106.     8          17        42        91        ?
(1) 170            (2) 142            (3) 140            (4) 172            (5) 180

107.     8          7          12        33        128
(1) 635            (2) 465            (3) 585            (4) 495            (5) 545

108.     3          4          12        45        196      ?
(1) 900            (2) 925            (3) 980            (4) 1005          (5) 995

109.     11        23        47        95        191      ?
(1) 253            (2) 323            (3) 368            (4) 383            (5) 392

110.     A, B and C started a business together. The respective ratio of investment of A and B was 7:9 and that of B and C was 18:11. All of them invested for equal period of time. If the total profit earned by them was Rs. 15,050, what was C's share of profit?
(1) Rs. 3,850   (2) Rs. 4,350   (3) Rs. 4,150   (4) Rs. 3,700   (5) Rs. 3,650

111.     The average of five consecutive odd numbers is 95. What is the fourth number in the descending order?
(1) 91              (2) 95              (3) 99              (4) 97              (5) 93

112.     1414 pens were .distributed equally among students of class VII, VIII, IX and X. Each class consisted of equal number of students. If each student got 6 pens and 94 pens remained undistributed, how many students were there in each class?
(1) 48              (2) 58              (3) 60              (4) 62              (5) 55
Direction (113-117): React the following table carefully to answer the given questions.

Number of mobile phones of five different brands sold by five different stores in January 2014

113.     The number of Samsung mobile phones store by store D is by what percent more than the number of mobile phones of same brand sold by store A?
(1) 10              (2) 22              (3) 20              (4) 15              (5) 16

114.     What is the average number of HTC mobile phones sold by stores B, C and D?
(1) 1750.67     (2) 1700.50     (3) 1720.57     (4) 1716.67     (5) 1725.56

115.     The number of Sony mobile phones sold by store C is approximately what percent of the total number of Sony mobile phones sold by all the five stores together?
(1) 24.55         (2) 25.57         (3) 21.56         (4) 23.67         (5) 26.67

116.     What is the difference between the total number of Nexus mobile phones sold by stores A and E together and the total number of Samsung mobile phones sold by the same stores together?
(1) 300            (2) 340            (3) 280            (4) 330            (5) 290

117.     What is the respective ratio between total number of HTC mobile phones sold by stores B and C together and the total number of Moto G mobile phones sold by the same stores together?
            (1)              (2)              (3)              (4)              (5)

118.     The difference of two two-digit numbers is 18. Four times the second number is 18 more than thrice the first number. Find sum of both numbers.
(1) 162            (2) 165            (3) 89              (4) 48              (5) 118

119.     A covers a distance of 360 km in 8 hrs. B covers the same distance in 6 hrs. What is the respective ratio between the speeds of the A and B?
(1) 3 : 5           (2) 3 : 4           (3) 1 : 2           (4) 4 : 5           (5) 2 : 3

120.     The compound interest accrued in 2 years on a principal of Rs.15,800 is Rs.7716.72. What is the rate of interest p.c.p.a.?

(1) 22              (2) 16              (3) 18              

QUANTITATIVE APTITUDE
81. (1) Percentage expense by Fredrick on electronic goods and repair of furniture
= 20 + 10 = 30%
Percentage of remaining salary = 70%
If the monthly salary of Fredrick be Rs. x, then
Investment in fixed deposits 30% of  
Savings =
= Rs.
 = 18963
x
= Rs.38700
82. (5) Price of 1 trouser = Rs. x and price of 1 shirt = Rs. y (let)
6x + 5y = 2340                                                        … (i)
and
7y – 3x = 540
14y – 6x = 1080                                                      … (ii)
On adding both the equations,
19y = 2340 + 1080
19y = 3420
⇒ y =  = 180
Price of 4 shirts = 180 × 4
= Rs.720
83. (2) Let the population of village be x.
Population of higher economic class =
Population of lower economic class = 6860
Population of middle economic class
 6860 = 10290
Population of middle and lower economic class
= 6860 + 10290 = 17150
             = 17150
            ⇒ x =  = 24500
84. (4) Part of tank filled by A and B in 1 hour =
=
Time taken in filling the tank completely =  hours
Time taken in filling the  th part of tank =
=  hours
85. (2) Breadth of rectangle = x metre (let)
Length = (x + 5) metre
2(x + 5 + x) = 86
2x + 5 = 43
2x = 43 – 5 = 38
x = 19 metre = breadth = base
Length = 19 + 5 = 24 metre = height
Area of triangle =  base × height
=  24 × 19 = 228 sq.metre
86. (5) 72 × 32 = ?2 – 135
49 × 9 = ?2 – 135
441 + 135 = ?2
?2 = 576 ? =  = 24
87. (3)   = 84 ?
 52 = 84 − ?
4 = 84 − ?
? = 84 – 4 = 80
88. (1) 912.0076 + 878.42 – 1671.35 = 368 – ?
1790.4276 – 1671.35 = 368 – ?
119.0776 = 368 – ?
? = 368 – 119.0776 = 248.9224
89. (2) ? = 16 +  + 15 +
= (16 + 15 + 18) +
= 49 +
= 49 +  
90. (3) (25)3 × (4)3 – (800)2 = (?)2
(?)2 = (100)3 – (800)2
= 1000000 – 640000 = 360000
? =  = 600
91. (2)
? =  6
92. (2)  524
524 × ? = 786 × 24
? =  = 36
93. (4) ? =  of
=
=
94. (1) ? =
            =
=
95. (1)
 = 39 + 11 = 50
            ? = 50 × 50 = 2500
96. (2) ? =
= 26.25 + 11 = 37.25
97. (1)
⇒ 19 = 4 +
 = 19 – 4 = 15
⇒ ? = 15 × 15 = 225
98. (2) ? =
=
99. (5)  = ? – 6
             = ? – 6
20 = ? – 6
? = 20 + 6 = 26
100. (1) ? =  315 + 455
= 175 + 195 = 370
101. (3) Total weight of 12 new students = (50 × 48.68 – 38 × 44) kg
= 2434 – 1672 = 762 kg
Required average weight  kg = 63.5 kg.
102. (3) Komial’s present age = 22 years
Radhika's present age =  22 years
= 33 years
Sonal's age 4 years hence = Radhika's age 5 years ago
= 33 – 5 = 28 years
Sonal's present age = 28 – 4
= 24 years
103. (2) Girls who participated in annual sports = 302 – 138
= 164
In the primary school : Girls =  = 369
 Boys =  = 322
Total students in the primary school
= 369 + 322 = 691
104. (2) A’s 1 day's work =  
Required time = 20 days
105. (3) The pattern is:
5120 ÷ 4 = 1280
1280 ÷ 4 = 320
320 ÷ 4 = 80
80 ÷ 4 =
106. (4) The pattern is:
17 – 8 = 9 = 32
42 – 17 = 25 = 52
91 – 42 = 49 = 72
? = 91 + 92 = 91 + 81
107. (1) The pattern is:
8 × 1 – 1 = 8 – 1 = 7
7 × 2 – 2 = 14 – 2 = 12
12 × 3 – 3 = 36 – 3 = 33
33 × 4 – 4 = 132 – 4 = 128
128 × 5 – 5 = 640 – 5 =
108. (4) The pattern is:
3 × 1 + 12 = 3 + 1 = 4
4 × 2 + 22 = 8 + 4 = 12
12 × 3 + 32 = 36 + 9 = 45
45 × 4 + 42 = 180 + 16 = 196
196 × 5 + 52 = 980 + 25
           
109. (4) The pattern is:
11 × 2 + 1 = 22 + 1 = 23
23 × 2 + 1 = 46 + 1 = 47
47 × 2 + 1 = 94 + 1 = 95
95 × 2 + 1 = 190 + 1 = 191
191 × 2 + 1 = 382 + 1
 
110. (1) A : B = 7 : 9 = 14 : 18
B : C = 18 : 11
Ratio of the investments of A, B and C
= 14 : 18 : 11
Sum of ratios = 14 + 18 + 11 = 43
C's share =  15050
= Rs. 3850
111. (5) Third odd number = 95
Numbers 99 > 97 > 95 > 93 > 91
112. (5) Let the number of students in each class = x.
According to the question, 4x × 6 + 94 = 1414
24x = 1414 – 94 = 1320
x =  = 55
113. (3) Required percentage increase =
=
= 20
114. (4) Required average =
            =
= 1716.67
115. (4) Total number of sony mobile phones sold
= 1240 + 1100 + 1690 + 1650 + 1460 = 7140
Required percent =
= 23.67
116. (5) Required percent = (1520 + 1840) – (1450 + 1620)
= 3360 – 3070 = 290
117. (3) Required ratio = (1820 + 1840) : (1540 + 1480)
= 3660 : 3020 = 183 : 151
118. (1) Let the numbers be x and y where x > y.
x – y = 18                                                                … (i)
and 4y – 3x = 18
4y – 3 (18 + y) = 18                       [From equation (1)]
4y – 54 – 3y = 18
y = 54 + 18 = 72
x = 18 + y = 18 + 72 = 90
x + y = 90 + 72 = 162
119. (2) Speed =
Required ratio =
= 45 : 60 = 3 : 4
120. (1) A =
Amount = 15800 + 7716.72
= Rs.23516.72
23516.72 = 15800
⇒ 1 +

No comments

Powered by Blogger.