Header Ads

IBPS CLERKS COMPUTER KNOWLEDGE

Q1. To justify the selected text, the shortcut key is:
(a) Ctrl + 1
(b) Ctrl + J
(c) Ctrl + U
(d) Ctrl + Alt + K
(e) None of these

S1. Ans.(b)
Sol. Ctrl + J is used to justify text.

Q2. Workbook is a collection of __________ in MS Excel?
(a) page set-up
(b) buttons
(c) diagrams
(d) charts
(e) worksheets

S2. Ans.(e)
Sol. A workbook is a collection of worksheets.

Q3. In order to move from one worksheet to another in MS-Excel workbook. One should click ___________.
(a) active cell
(b) scroll bar
(c) sheet tab
(d) tab button
(e) menu button

S3. Ans.(c)
Sol. Sheet Tab is used to switch between worksheets.

Q4. Macros are available in Excel 2016 under which Tab?
(a) Insert
(b) Format
(c) View
(d) Data
(e) Home

S4. Ans.(c)
Sol. Macros are available in Excel 2016 under View Tab.

Q5. Each excel file is called a workbook because:
(a) It can contain text and data
(b) It can be modified
(c) It can contain many sheets including worksheets and chart sheets
(d) You have to work hard to create it
(e) It can create charts

S5. Ans.(c)
Sol. A workbook is a collection of worksheets.

Q6. EBCDIC stands for?
(a) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
(b) Enlarged Binary Code Digital Interchange Code
(c) Extended Bilingual Coded Decimal Interchange Code
(d) Encoded Bilingual Coded Division Interchange Code
(e) None of the above is correct

S6. Ans (a)
Sol.  EBCDIC stands for Extended Binary Coded Decimal Interchange Code. It is a binary code for alphabetic and numeric characters that IBM developed for its larger operating systems.

Q7. __________ ports connect special types of music instruments to sound cards.
(a) MIDI
(b) CPU
(c) USB 
(d) BUS
(e) OCR

S7. Ans (a)
Sol.  MIDI stands for Musical Instrument Digital Interface, is a technical standard that describes a protocol, digital interface and connectors and allows a wide variety of electronic musical instruments, computers and other related devices to connect and communicate with one another.

Q8. Which program, installed on the user’s computer help him to communicate or send request on the network? 
(a) Paint
(b) File Manager
(c) Browser
(d) Word
(e) None of the above

S8. Ans (c)
Sol.  A web browser (commonly referred to as a browser) is a software application for retrieving, presenting and traversing information resources on the World Wide Web. 

Q9. A collection of unprocessed items is ________.
(a) information 
(b) data
(c) memory 
(d) reports
(e) table

S9. Ans. (b)
Sol. Data is collection of unprocessed items.

Q10. What does GUI stand for? 
(a) Graphic User Interface 
(b) Graphical User Interface 
(c) Graphic Universal Interface 
(d) General Utility Interface 
(e) None of these

S10. Ans.(b)
Sol. A Graphical User Interface (GUI) is a usual interface that allows users to interact with the computer through graphical elements such as pictures and animations. 

Q11. Which of the following is generally used for selecting or highlighting?  
(a) Icon 
(b) Keyboard 
(c) Mouse 
(d) Floppy Disk 
(e) None of these

S11. Ans.(c)
Sol. Generally, we can use mouse for selecting or highlighting object. 

Q12. Storage unit provides:  
(a) Place for typing data 
(b) Storage for information and instruction 
(c) Place for printing information 
(d) All of the above 
(e) Output for processed data

S12. Ans.(b)

Sol. The unit that stores all the data and information of a computer system is known as the memory or storage unit.

Q13. Which among the following is closely related to the processor? 
(a) Main Memory 
(b) Secondary Memory 
(c) Disk Memory 
(d) Internal Memory 
(e) None of these

S13. Ans.(a)
Sol. Main memory is closely related to processor. Therefore, the data, which is available in the main memory, is processed much faster than that in the secondary memory. 

Q14. A _________ is used to direct and dispatch data packets between different networks.
(a) Connection
(b) Bridge
(c) Gateway
(d) Hub
(e) Router

S14. Ans.(e)
Sol.  A router is used to route data packets between different networks. It reads the information in each packet to tell where it is going. If it is destined for an immediate network it has access to, it will strip the outer packet (IP packet for example), readdress the packet to the proper Ethernet address, and transmit it on that network. 

Q15.  What is the number of function keys on a keyboard?
(a) 15
(b) 12 
(c) 11
(d) 16
(e) 10

S15. Ans.(b)
Sol.  A function key is a key on a computer or terminal keyboard which can be programmed so as to cause an operating system command interpreter or application program to perform certain actions.

source:  bankersadda... thanks

No comments

Powered by Blogger.