Header Ads


Test – I: English Language

            Directions (Q. 1-5):  In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite in meaning.  Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination by darkening the appropriate oval in your Answer Sheet.

1.          (A) Brisk                        (B) Foment     (C) Flaunt       (D) Quick
a) A – C             b) B – D          c) B – C           d) A – D          e) A – B

2.      (A) Callous                    (B) Insensitive            (C) Catastrophe         (D) Shaggy
         a) A – B             b) B – D          c) A – C          d) A – D          e) B – C

3.      (A) Descant                   (B) Cowardice                        (C) Coddle      (D)  Neglect
         a) A – B             b) B – C          c) C – D          d) A – D          e) A – C

4.      (A) Smash                      (B) Impound               (C) Release     (D) Deceit 
         a) A – C             b) B – C          c) A – D          d) C – D          e) B – D

5.      (A) Possession               (B) Obsolescence       (C) Conglomeration   (D) Annihilation
         a) A – B             b) B – C          c) A – C          d) A – D          e) B - D          

Directions (Q. 6 – 10):  Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted.  Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

6.      Marketing refers to all those activities which _____ exchange of goods and services from _____ to the people who need them.
         a) allows, consumer                  b) makes, producers               c) permits, users        
d) facilitate, producers              e) shows, retailers

7.      In most large-sized organizations having a _____ of shareholders; the owners have minimal _____ in terms of controlling or running the business.
         a) complex, target                     b) multitude, influence           c) maximum, resource  
d) lots, effect                             e) interest, role

8.      The hospital sweeper _____ of sexually assaulting the Mumbai nurse and leaving her in a _____ state dropped out of sight after he was released from Yerwada Jail in 1980.
         a) convicted, vegetative                        b) accused, normal     c) warned, worse       
d) charged, abnormal                e) feared,   nearby

9.      Delhi Chief Minister is always keen to _____ the image of a champion of the _____
         a) forecast, privileged               b) show, depressed                 c) reflect, downtrodden  
d) preview, underprivileged      e) project, underdog

10.    Violence _____ the village as 2000 armed men set on fire several homes and shops in an hour-long_____
         a) occured, turmoil                    b) prevailed, frenzy                c) swept, rampage     
d) happened, craze                     e) appeared, disturbance

Directions (Q. 11-15):  In the following questions, a sentence has been given with some of its parts in bold.  To make the sentence grammatically correct, you have to replace the bold part with the correct alternative given below.  If the sentence is correct as it is, give e) as you answer (ie No correction required).

11.    I restrain myself for fear of complicating the argument to too great an extent.
         a) for fear to                              b) myself of fear of                c) me for fear of        
d) for fearing by                                    e) No correction required

12.    The object of the experimental method in physiology and in medicine is to study phenomena in order to becoming their master
         a) in order of becoming             b) in order to become             c) in the wake of        
d) for the sake of                       e) No correction required

13.    I have already repeated again and again twenty times that naturalism is not a personal fantasy, but that it is the intellectual movement of the century.
         a) repeated                                             b) again and again repeated   c) been repeated  
d) been repeating again and again        e) No correction required

14.    Amid apprehensions of a drought for the second successive year, Finance Minister sought for allaying fears over the weatherman’s forecast of a deficient monsoon.
         a) for allaying of fear                b) to allay fears of                  c) to allay the fear into  
d) to allay fears over                 e) No correction required

15.    Using rocket-propelled grenades and automatic weapons, a group of insurgents ambushed a military convoy in Manipur, killing at least 20 Army personnel in the worse such attack in recent years.
         a) the worst such attack             b) worst such an attack           c) worse such attack  
d) such worse attacks                e) No correction required
Directions (Q.16-20):  Read each sentence to find out whether there is grammatical or idiomatic error in it.  The error, if any, will be in one part of the sentence.  The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is e).  (Ignore errors of punctuation, if any.)

16.    a) A total of ten blocks will be on offer / b) in the third round of coal auctions / c) which will take place between / d) August 11 to August 17, / e) No error

17.    a) The lay-offs come among the continued debate / b) over immigration reform in the US / c) as the temporary work visas are / d) at the centre of a fierce debate in Congress. / e) No error

18.    a) Economic laws typically aims at balancing / b) competing interests of various stakeholders / c) as well as interests of government departments / d) charged with implementing such laws. / e) No error

19.    a) To provide two special economic zones / b) exclusively for Indian investors / c) is a clear reflection of / d) Bangladesh’s positive intent. / e) No error

20.    a) On a separate occasion, the High Court rapped / b) the director- General of Police for forwarding a complaint / c) against Raj to the state government / d) instead during an enquiry into it. / e) No error

Directions (Q. 21 – 25):  In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number.  Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningfully complete.

India has exempted foreigners working in the country from (21) details of assets held back home or (22) to domestic tax authorities, easing (23) that provisions of the (24) new black money law could be applied to them.  Indian taxpayers will have to disclose all operational bank accounts but (25) not give details of foreign trips.  The deadline for filing returns has been extended to August 31.

21.    a) exhibiting      b) disclosing   c) concealing  d) acknowledging       e) uncovering

22.    a) aside              b) afar             c) away           d) elsewhere               e) somewhere

23.    a) concerns        b) interest       c) charge         d) job                          e) mission

24.    a) amenable       b) flexible       c) stringent     d) rough                      e) rigorous     

25.    a) should                        b) must            c) have                        d) do                            e) need

Directions (Q. 26 – 30): Read the following passage carefully and answer the questions given below it.  Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

The Reserve Bank of India (RBI) has reduced its key policy rate by 25 basis points, its third such move this calendar year, but there is no guarantee that banks will actually pass on the rate cut to borrowers.  The plain fact is that commercial banks, especially state-owned ones, find themselves cash-strapped with monies sunk into umpteen non-performing assets (read: unviable projects bloated with debt), and in dire need for capital restructuring.

And unless and until the issue of stressed assets is resolves, with bank debt converted into equity, current promoters shown the door, and new ones brought in to fast-forward project completion, the economy cannot regain growth momentum.  And the task of organizing this change falls to the government, not the central bank.  By reducing its repo rate, the rate at which it provides overnight liquidity, to 7.25%, against the backdrop of declining consumer price inflation (CPI), it is easy to conclude that the RBI has erred on the side of caution.  But this would be facile, given the base effect depressing CPI, the forecast of weak monsoons, hardening oil prices and a lackluster global outlook.

The central bank now has an explicit objective to rein in inflationary expectations, and looser monetary policy, following poor rainfall, is more likely to add to the risk of higher food prices, which, in turn, would readily show up in an elevated CPI.  Besides, unseasonal rains and hailstorms in north India in March seem to have damaged crops like pulses and oilseeds, for which there are no central buffer stocks, and adverse agricultural production may well put pressure on prices.  Hence the express need to better manage the food economy, if need be with stepped-up imports, improved logistics and supply, and revamped infrastructure.

Further, capital infusion into public sector banks would strengthen their balance sheets, and shore up credit offtake, which remains suboptimal and below trend.  But the task at hand for the centre is to restructure unviable, high-cost infrastructure projects that stay stalled and burden the banks.

26.    Which of the following is/are not true in the context of the passage?
         A) The central bank has decided to control the inflationary expectations.
         B) Capital infusion into public sector banks would increase credit off take.
         C) With the third move this year the central bank has decided to enhance its policy rates.
         a) Only A and B     b) Only B and C      c) Only A and C          d) Only B        e) Only C  

27.    What is/are the main problem(s) faced by the commercial banks as of now?  Answer in the context of the passage.
         A) They do not get adequate support from the central bank.
         B) They face financial crunch due to huge NPA.
         C) They have to face tough competition from private sector banks.
         a) Only A           b) Only B        c) Only C        d) Only A and B         e) Only B and C

28.    What measure(s) has/have been suggested by the author for regaining growth momentum?
a)   Commercial banks should be allowed to enter into retail business like private banks.
b)  Commercial banks should be allowed to do bank assurance business.
c)   Current promoters should be replaced by new ones who have zeal to complete the project in time.
d)  Different banks should be allowed to do different banking functions to reduce business rivalry.
e)   None of these

29.    What is the objective of the RBI as mentioned in the given passage?
         a) To contain inflationary pressure
         b) To attract foreign investors
         c) to reduce competition amongst the banks
         d) To reduce NPA
         e) None of these

30.    What are the meanings of the word ‘depressing’ and ‘stalled’ respectively as used in the passage?
         a) rising, running                       b) lessening, stopped              c) glooming, launched  
d) thoughtful, active                  e) reducing, functional
Directions (Q. 31-33): In the following questions, a sentence has been given with some of its parts in bold. To make the sentence grammatically correct, you have to replace the bold part with the correct alternative given below. If the sentence is correct as it is, give e) as your answer (ie No correction required).

31.       NripendraMisrahas official name of principal secretary of PM Narendra Modi after the government issued an ordinance, clearing the way for the appointment.
a) was official name of principal secretary of
b) was officially named the principal secretary for
c) was officially named principal secretary to
d) is the official name of principal secretary of
e) No correction required

32.       As the tortoise tucks its feet and head inside the shell and will not come out even though you may break the shell into pieces, even so the character of the man who has control over his motives and organs, is unchangeably established.
a) though you break                            b) nevertheless you should break   
c) however, you cannot break            d) despite breaking off      
e) No correction required

33.       One of the great delusions of modern times is the prevailing believe that we are more civilized than our ancestors.
a) times is the prevailing belief                                 b) times are the prevailing belief
c) times are the prevailing believe                d) time’s prevailed belief      
e) No correction required

Directions (Q. 34-40): In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the option given against each number and full up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningfully complete.

Chances of a married couple sitting across the table, with one saying, “I want a divorce,” and the other saying, “Fine, let’s go ahead’, are (34). Usually, one spouse sets the ball rolling on a (35) while the other resists. The person who resists will either reluctantly let go or will fight it out but not without seeking his or her due share. Similarly, when promoters attempt to delist their companies, minority shareholders often resist such (36) but with no success. “Delisting is like a forced divorce’, a senior capital market regulatory official said at a meeting. “The investor has the right to ask what is due to him. If the promoter can pay, go for (37). If you are not able to pay, remain listed”.

Sebi’s stance on this stems from its concern for minority shareholders who it (38) should not lose out in the bargain. Delisting which leads to the removal of a company’s stock from the (39), favours promoters, enabling them to exercise greater control over the business. Once the stock is delisted, minority shareholders will not enjoy the luxury of (40) offered by stock exchanges. So the regulator wants to ensure that such shareholders gain the most before delisting.

34.       a. impromptu              b. impressive              c. impracticable          d. impulsive
e. improbable

35.       a. sequence                 b. separation               c. disjunction              d. vassal             
e. rubbish

36.       a. moves                      b. repose                     c. undertaking             d. bounty
e. cessation

37.       a. divorce                    b. attachment              c.  rupture       d. marriage
e. association

38.       a. esteem                     b. redeem                    c. reckons                    d. reciprocate
e. displace 

39.       a. trading                     b. bourses                    c. charge                    d. field                
e. network

40.       a. reimbursement        b. discharge                c. levity                       d. volatility          
e. liquidity

1.d; (Syn)
2.a; (Syb)
3.c; (Ant)
4.b; (Ant)
5.e; (Syn)

6.d      7.b        8.a       9.e       10.c     11.e     12.b     13.a     14.d     15.a    

16. d; Replace ‘to; with ‘and’

17. a; Replace ‘among’ with ‘amid’

18. a; Replace ‘aims’ with ‘aim’

19. a; Replace ‘to provide’ with ‘providing’

20. d; Replace ‘instead’ with ‘instead of’

21. b   22.d      23.a     24.c     25.e     26.e     27.b     28.c     29.a     30.b

31. c    32. e    33. a    34. e    35. b

36. a    37. a                38. c    39. b    40. e

No comments

Powered by Blogger.