Header Ads

iIBPS CLERKS MAIN,,,MOCK GENERAL AWARENESS 17TH JAN,. 2018

GENERAL AWERNESS MOCK PAPER

MARKES 40

DATE- 16/01/2018

TIME- 10.30pm

1.      Which of the following banks launched countrys first automated teller machine (ATM) which can be operated independently by a visually impaired person, know as Talking ATM?

A) State Bank of India

B)  Bank of Maharashtra

C)  Bank of Baroda

D) Bank of India

E)None of these

ANS- E

2.      Unique Identification Authority of India (UIDAI) has temporarily barred which telecommunication company from conducting Aadhaar-based SIM verification of mobile customers using eKYC process?

1.  Vodafone

2.  Jio

3.  Aircel

4.  Airtel

5.  Idea
Ans- D

3.      Who was appointed as the Special Director of Central Bureau of Investigation (CBI)?

1.  Rakesh Asthana

2.  Alok Kumar Verma

3.  Rakesh Sharma

4.  Ahmed Patel

5.  Geoege Patnaik
ANS- A

4.       PakalDul Dam is in which of the following states?

A) Jammu and Kashmir

B)  Odisha

C)  Karnataka

D) West Bengal

E) Maharashtra

ANS- A

5.      The Government of India will assist which country to develop and set up digital locker services?

1.  Seychelles

2.  Mauritius

3.  Indonesia

4.  Srilanka

5.  Malaysia
ANS- B


6.      What is the rate of interest offered by Post Office Saving Bank?

A) 5%

B)  4.5%

C)  4%

D) 5.5%

E) 6%

ANS- C

7.   What is the On-line chat service of Income Tax Department which was launched to help taxpayers to get their queries solved online?

1.  www.incometaxindia.gov.in
2.  www.incometax.gov.in
3.  www.incometaxind.gov.in
4.  www.incometaxindia.gov.com
ANS- A

8.      In which Indian city, the India’s First Pradhan Mantri Kaushal Kendra for Skilling in Smart Cities inaugurated?

1.  Mumbai

2.  Kanpur

3.  New Delhi

4.  Agartala

5.  Chennai

ANS-C

9.       Who is the Prime minister of Sri Lanka?

A) Sheikh hasina

B)  Ranil Wickremesinghe

C)  Maithripala Sirisena

D) John Exter

E) Mahinda Rajapaksa

ANS- B

10.   Which of the following is true in regard to Post Office Saving Account?

(i) Account can be opened by cash only.

(ii)  Nomination facility is available at the time of opening and also after opening of account.

(iii) Account can be transferred from one post office to another.

(iv) Single account can be converted into Joint and Vice Versa.

(v) One account can be opened in one post office.

A) Only (i), (iii) and (v)

B)  Only (i), (iv) and (v)

C)  Only (ii), (iii), (v)

D) All (i), (ii) , (iii), (iv) and (v)

E) None of these

ANS-D

11.   Who won the Indian Sportswoman of the Year (Team Sports) award at the Indian Sports Honours (ISH) 2017 event held in Mumbai?

1.  Sakshi Malik

2.  Saina Nehwal

3.  Sania Mirsa

4.  P V Sindhu

5.  None of these
ANS- E(Mithali Raj)










12.   How many projects are sanctioned under the Namami Gange programme by The National Mission for Clean Ganga(NMCG)?

1.  8

2.  9

3.  5

4.  10

5.  7
ANS-A

13.   Airtel Payments Bank is a joint venture between Bharti Airtel Ltd and which among the following banks?

A) Yes Bank

B)  Kotak Mahindra Bank

C)  State Bank of India

D) Punjab National Bank

E) ICICI bank

ANS-B

14.   Name the countries which started a joint drill to track missiles from North Korea?

1.  United States, South Korea and Japan

2.  United States, South Sudan and London

3.  Germany, South Korea and Russia

4.  Australia, South Africa and Japan

5.  Canada, South Korea and China
ANS-A


15. UNESCO has entered the “bird language” of Black Sea villagers (in northern Turkey) in the list of Intangible Cultural Heritage. This system is now under threat due to

_____________?
1.  Advent of technology
2.  Increasing usage of cellular mobile systems
3.  Decrease of population in that area
4.  1&2

5.  2&3
ANS- D


16.   What is the aim of the Insolvency and Bankruptcy Code?

A) It aims to clean up the balance sheets of public sector banks

B)  It aims to overhaul the existing framework for dealing with insolvency of corporations, individuals, partnerships and other entities.

C)  It aims to liquidate all outstanding debts and clean up bank balance sheets

D) All of the above

E) None Of these

ANS-B



17.   Rs 200 bank note has a motif of ______ on the reverse.

A) Gateway of India

B)  Taj Mahal

C)  Sanchi Stupa

D) India Gate

E) Red Fort

Ans-C


18.   Who has launched Sampoorna Bima Gram (SBG) Yojana and an initiative for expansion of clientele base of Postal Life Insurance (PLI)?

1.  Mr.Ashok Gajapathi Raju Pusapati

2.  Mr.Ravi Shankar Prasad

3.  Mr.Prakash Javadeka

4.  Mr.Mukhtar Abbas Naqvi

5.  Manoj Sinha

ANS- E



19.   Where is the Simlipal National Park located?

1.  Goa

2.  Odisha

3.  Karnataka

4.  Bihar

5.  Assam
ANS-B





20.   Name the programme launched to rate highways’ safety levels, and to eliminate the most unsafe roads.

1.  RAP India

2.  IndiaRAP

3.  WRAP India

4.  IndiaWRAP

5.  RoadIndia

ANS-B



21.   Which of the following is not a major component of Market Risk?

A) Interest rate risk

B)  Equity risk

C)  Credit risk

D) Foreign exchange risk

E) None of these

ANS- C



22.   Union Home Ministry has declared which state as “disturbed area” for six more months (till June 2018) under Armed Forces (Special Powers) Act – AFSPA?

1.  Odisha

2.  Arunachal Pradesh

3.  Sikkim

4.  Manipur

5.  None of these
ANS- E(Nagaland)

23.    Santhali Dance is the folk dance of which of the following states?

A) Nagaland

B)  Assam

C)  Odisha

D) West Bengal

E) Telangana

ANS-D


24.   Where was G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) Meeting held?

1.  United States

2.  France

3.  South Africa

4.  Switzerland

5.  Australia
ANS- A




25.    What is the paid- up capital of National Insurance Company Ltd?

A) Rs 50 crore

B)  Rs 100 crore

C)  Rs 200 crore

D) Rs 500 crore

E) Rs 300 crore

ANS- B



26.   To eliminate which disease, the Union Health Ministry has launched a 15-day door-to-door campaign across the country?

1.  HIV

2.  Measles

3.  Dengu

4.  Malaria

5.  Tuberculosis
ANS-E


27.    Where is the hq of The International Court of Justice situated?

A) Geneva

B)  New York

C)  London

D) Paris

E) The Hague

ANS- E



28.   Airtel Payments Bank launched Indias first online debit card along with a prepaid card with which of the following?

A) Standard Chartered

B)  Mastercard

C)  VISA

D) NPCI

E) None of these

ANS- B





29.    What is the currency of Peru?

A) Franc

B)  Sol

C)  Riel

D) Ruble

E) None of these

ANS- B





30.   Where is the Headquarters of Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) located?

1.  China

2.  Indonesia

3.  Srilanka

4.  Switzerland

5.  Newyork
ANS- B



31.   Where is College of Agricultural Banking (CAB) situated?

A) Pune

B)  Hyderabad

C)  Mumbai

D) Bengaluru

E) New Delhi

ANS- A


32.    Where is the headquarters of IndiaFirst Life Insurance Co. Ltd. located?

A) Gurgaon

B)  Agra

C)  Mumbai

D) Lucknow

E) Gujarat

ANS- C



33.   When is the International Day of Persons with Disabilities observed all over the world?

1.  December 7

2.  December 5

3.  December 1

4.  December 3

5.  December 2
ANS-D



34.    Indravati Tiger Reserve located at____?

A) Arunachal Pradesh

B)  Himachal Pradesh

C)  Telangana

D) Chattisgarh

E) Madhya Pradesh

ANS- D


35.   According to World Bank India’s growth forecast is lowered from 8.6% to _____% ?

1.  6

2.  7

3.  7.5

4.  8

5.  7.4
ANS- B






36.   Which country hosted the 10th South Asia Economic Summit (SAES)?

1.  Bhutan

2.  Myanmar

3.  Srilanka

4.  India

5.  None of these
ANS- E (Nepal)


37.   Pan Card is issued under which section of the Income Tax Act?

A) 118B

B)  126C

C)  143G

D) 139A

E) None of these

ANS- D



38.   “Project Saksham” is related to which of the following?

1.  Indian Airways

2.  Indian Navy

3.  Indian Railways

4.  Indian Army

5.  Indian Roadways
ANS- C




39.   In which port, India’s first mega coastal economic zone (CEZ) was set up?

1.  Vishakapatnam Port, Andhra Pradesh

2.  Jawaharlal Nehru Port, Maharashtra

3.  New Manglore Port, Karnataka

4.  Mundra Port, Gujarat

5.  Haldia Port, West Bengal
ANS-B






40.    Which of the following country is not a member of G20?

A) Turkey

B)  Canada

C)  Indonesia

D) India

E) All are member

ANS- E




THANK YOU

OVER


PRATAP GOSWAMI

thanks whatsapp group  ..

No comments

Powered by Blogger.