Header Ads


Q51. The final draw for the 2018 FIFA World Cup was held recently in ___________________.
(a) The UAE
(b) The Netherlands
(c) Australia
(d) Russia
(e) The USA
Q52. In which of the following country, an international conference was recently inaugurated to draw attention towards the adverse effects of global warming in the Hindu Kush mountain range.
(a) India
(b) Nepal
(c) Bhutan
(d) Myanmar
(e) China
Q53. Name the person who has recently confered 'National Awards for Divyangjan 2017' on the occasion of International Day of Persons with Disabilities.
(a) None of the given option is true
(b) Minister of Home Affairs Raj Nath Singh
(c) HRD Minister Prakash Javadekar
(d) PM Narendra Modi
(e) President Ramnath Kovind
Q54. The government of India has increased the budget of Agricultural Education by ___________________ this year as compared to the financial year 2013-14.
(a) 47.4%
(b) 51.2%
(c) 45.5%
(d) 43.4%
(e) 55.4%
Q55. Name the disastrous cyclone that has recently caused the major loss in the southern part of India.
(a) Cyclone Vardah
(b) Cyclone Ockhi
(c) Cyclone Phailin
(d) Cyclone Mora
(e) Cyclone Yemyin
Q56. Name the state assembly that has unanimously passed the Kapu reservation bill which will provide the community with a 5 percent quota in education and employment in the state.
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh
(d) Madhya Pradesh
(e) Rajasthan
Q57. India's first Madame Tussauds wax museum has been opened in _____________ with 50 life-like figures spanning across history, sports, music, films, and politics.
(a) Chennai
(b) Kolkata
(c) Mumbai
(d) New Delhi
(e) Guwahati
Q58. Name the woman who has been elected as the mayor of Yuba city in California hence becoming the first Sikh woman to hold the position in the United States.
(a) Preet Didbal
(b) Satish Hiremath
(c) Pramila Jayapal
(d) Raja Krishnamoorthi
(e) Mona Kesari
Q59. The Indian Navy Day is observed on _____________ every year to celebrate achievements and role of the naval force to the country.
(a) 2 December
(b) 4 December
(c) 6 December
(d) 5 December
(e) 1 December
Q60. In which of the following city, Prime Minister Narendra Modi inaugurated a unique world-class hospital at the Swaminarayan Gurukul Vidyapeeth Pratisthanam?
(a) New Delhi
(b) Chennai
(c) Jhansi
(d) Ahmedabad
(e) Kolkata
Q61. With which among the following country, the United States has launched their largest-ever joint aerial drills, called Vigilant Ace?
(a) South Korea
(b) Japan
(c) Malaysia
(d) Indonesia
(e) India
Q62. Name the Indian archer who has recently won bronze medal at the Indoor Archery World Cup Stage 2.
(a) Rahul Banerjee
(b) Jayanta Talukdar
(c) Deepika Kumari
(d) Tarundeep Rai
(e) Abhishek Mahajan
Q63. The first International exhibition and Conference on AYUSH and Wellness sector- AROGYA 2017 has begun in __________________.
(a) Mysore
(b) Bengaluru
(c) Chennai
(d) New Delhi
(e) Chandigarh
Q64. The first International Exhibition and Conference on AYUSH and Wellness sector- AROGYA 2017 has begun, recently. The theme of the conference is ______________.
(a) Ayush among the leaders
(b) Enhancing the global potential of Ayush
(c) Promoting the country under Ayush
(d) sustainable enhancement of Ayush
(e) None of the given theme is true
Q65. The Indoor Archery World Cup Stage 2 was concluded recently in ______________.
(a) Russia
(b) UAE
(c) Oman
(d) Indonesia
(e) Thailand
Q66. Name the founder and CEO of The Beer Cafe who has recently taken over as the new President of the National Restaurant Association of India.
(a) Rahul Singh
(b) Praveen Singh
(c) Akhil Teja
(d) Arun Ghata
(e) Kamal Anand
Q67. Name the young Mumbai batsman who has been named the captain of the Indian Under-19 team for the 2018 U-19 World Cup. 
(a) Shubman Gill
(b) Nikhil Agnihotri
(c) Prithvi Shaw
(d) Sushil Shinde
(e) Gagan Apte
Q68. Name the Payment Bank that has recently rolled out FASTag to enable electronic toll fee collection on highways across the country.
(a) Paytm Payments Bank
(b) Airtel Payments Bank
(c) India Post Payments Bank
(d) Fino Payments Bank
(e) Aditya Birla Payment Banks
Q69. Veteran actor Shashi Kapoor passed away at the age of 79. He was awarded the Dadasaheb Phalke Award in ______________.
(a) 2008
(b) 2005
(c) 1996
(d) 2011
(e) 2015
Q70. The 2018 U-19 World Cup tournament will held in ____________.
(a) South Africa
(b) Wales
(c) England
(d) New Zealand
(e) West Indies
Q71. Under whose chairmanship the Fifteenth Finance Commission held its first meeting at North Block in New Delhi?
(a) Sudipto Mundle
(b) Arun Jaitley
(c) NK Singh
(d) M Govinda Rao
(e) Urjit Patel
Q72. The largest-ever floating solar power plant of India was inaugurated in which state?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(d) West Bengal
(e) Odisha
Q73. The Umbrella Agreement between India and Germany concerning Financial Cooperation in 2016 (II) under the Indo-German Development Cooperation was signed to formalize Financial  Cooperation in form of loan for which project?
(a) Digital Customs: Progressive Engagement 
(b) Wetlands for disaster risk reduction
(c) Towards Autonomy and Self Determination
(d) Transformation towards sustainable and resilient society for all
(e) Climate Friendly Urban Mobility III
Q74. Who has been signed as a Global Goodwill Ambassador for UN Environment, joining the  fight to save the lives and habitats of people and animals by cleaning up our air and seas, fighting climate change and protecting species?
(a) Jessica Watson
(b) Sami Yusuf
(c) Christina Aguilera
(d) Ellie Goulding
(e) Drew Barrymore
Q75. Indian-American California senator ____________ has topped the prestigious Foreign  Policy magazine's 2017 list of '50 Leading Global Thinkers' which also features US  Ambassador to the UN Nikki Haley.
(a) Kamala Harris
(b) Dalip Saund
(c) Tulsi Gabbard
(d) Pramila Jayapal
(e) Ro Khanna
Q76. Which Bollywood actor/actress launched a book based on Indian cinema in showbiz  capital Mumbai titled 'Bollywood: The Films! The Songs! The Stars!'?
(a) Anupam Kher
(b) Salman Khan
(c) Vidya Balan
(d) Amitabh Bachchan
(e) Sharukh Khan
Q77. The world Soil Day is celebrated on which day?
(a) 10 December
(b) 5 December
(c) 11 December
(d) 8 December
(e) 15 December
Q78. Venezuelan President Nicolas Maduro has announced the creation of a new virtual  currency in a bid to ease the country's economic crisis.What is its name?
(a) Petro
(b) Litecoin
(c) Zcash
(d) Dash
(e) Monero
Q79. The two-week long joint exercise in Abu Dhabi ________________ was attended by UAE  Armed Forces along with the UK, US and French armies.
(a) Sigma
(b) Annualex
(c) Baltops
(d) Zapad
(e) Flag4
Q80. What was the theme for the World Soil Day focusing on the importance of soil quality for food security, healthy ecosystems and human well-being.
(a) Caring for the Planet starts from the Ground
(b) Forests and Energy
(c) Why wastewater?
(d) Connecting People to Nature
(e) Environmental & Climate Literacy
Q81. The 3rd edition of the Dialogue between the NITI Aayog and the Development Research Council of China, the DRC- NITI Aayog Dialogue was held in which city? 
(a) Shanghai
(b) Bengaluru
(c) Delhi
(d) Beijing
(e) Mumbai
Q82. Which district was recently included in the National Capital Region (NCR), taking the  total number of districts in the NCR to 23?  
(a) Bagpat
(b) Shamli
(c) Muzaffarnagar
(d) Jhajjar
(e) Bhiwani
Q83. The Asian Development Bank’s (ADB) Board of Directors has approved debt financing  and partial risk guarantees totaling _____________ to develop the Reliance Bangladesh  Liquefied Natural Gas (LNG) and Power Project.
(a) $612 million
(b) $557 million
(c) $583 million
(d) $517 million
(e) $652 million
Q84. The Banasura Sagar Dam is in which of the following state?
(a) Odisha
(b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(d) West Bengal
(e) Kerela
Q85. Who among the following is not a co-author of the recently launched book based on  Indian cinema titled 'Bollywood: The Films! The Songs! The Stars!'?
(a) SMM Ausaja
(b) Karan Bali
(c) Rajesh Devraj
(d) Tanul Thakur
(e) Girish Karnad
Q86. Which of the following country was banned from the 2018 Winter Games by the International Olympic Committee over its state-orchestrated doping program?
(a) Australia
(b) South Korea
(c) China
(d) Russia
(e) New Zealand
Q87. Sixteen-year-old Mohamad Al Jounde was recently awarded the International Children's Peace Prize for his efforts to ensure the rights of Syrian refugee children. He is from which country?
(a) Afghanistan
(b) Syria
(c) Azerbaijan
(d) Bulgaria
(e) Iran
Q88. Name the state Assembly which has unanimously passed a Bill awarding death to those found guilty of raping girls aged 12 and below.
(a) Haryana
(b) Jharkhand
(c) Madhya Pradesh
(d) Maharashtra
(e) Andhra Pradesh
Q89. The International Solar Alliance (ISA) has now become a treaty-based international intergovernmental organization. The ISA is headquartered in ______________.
(a) India
(b) Iran
(c) Indonesia
(d) Austria
(e) Vietnam
Q90. The US Supreme Court has allowed President Trump's travel ban to take full effect pending appeal, for people coming from how many Muslim-majority countries?
(a) five
(b) four
(c) seven
(d) six
(e) three
Q91. Commerce and Industry Ministry had recently let out more incentives while unveiling the mid-term review of the Foreign Trade Policy 2015-20 with a view to boosting exports. Who is the present Commerce and Industry Minister?
(a) Nirmala Sitharaman
(b) Piyush Goyal
(c) Dharmendra Pradhan
(d) Prakash Javadekar
(e) Suresh Prabhu
Q92. The 6th International Tourism Mart-2017 has begun recently in ___________ .
(a) Chandigarh
(b) Assam
(c) New Delhi
(d) Tamil Nadu
(e) Odisha
Q93. AKASH with indigenous radio frequency seeker against target Banshee was successfully launched in Odisha. AKASH is a ________________.
(a) Air to Air Missile
(b) Surface to Surface Missile
(c) Surface to Air Missile
(d) Air to Surface Missile
(e) Air to Water Missile
Q94. Name the cricketer who has recently Launched UNICEF-ICC's Adolescent Campaign?
(a) Yuvraj Singh
(b) Gautam Gambhir
(c) Suresh Raina
(d) Praveen Kumar
(e) Irfan Pathan
Q95. Name the 16-year-old off-spinner from Afghanistan who has become the youngest ever cricketer to play International cricket.
(a) Asghar Stanikzai
(b) Dawlat Zadran
(c) Najibullah Zadran
(d) Mujeeb-ur-Rehman Zadran
(e) Hameed Hassan
Q96. What is the current Policy Repo Rate under the liquidity adjustment facility (LAF)?
(a) 6.25 percent
(b) 6.50 percent
(c) 6.00 percent
(d) 6.75 percent
(e) 6.15 percent
Q97. Crown Prince Mohammed bin Salman has been voted the Time magazine readers’ Person of the Year. He is prince of which country?
(a) Oman
(b) UAE
(c) Azerbaijan
(d) Saudi Arabia
(e) Iran
Q98. Name the state that has become the first state to endorse the Centre's draft bill that makes instant triple talaq a cognizable and non-bailable offense.
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Jharkhand
(e) Kerala
Q99. Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated the 12th Annual convention of central information commission in _____________.
(a) Bengaluru
(b) Pune
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Chennai
Q100. As per fifth Bi-monthly monetary policy, what is the projection of real GVA growth for 2017-18?
(a) 7.1 percent
(b) 6.9 percent
(c) 6.8 percent
(d) 7.0 percent
(e) 6.7 percent

51.D    52.B    53.E    54.A    55.B    56.C    57.D    58.A    59.B    60.D
61.A    62.C    63.D    64.B    65.E    66.A    67.C    68.A    69.E    70.D
71.C    72.A    73.E    74.D    75.A    76.D    77.B    78.A    79.E    80. A
81.D    82.B    83.C    84.E    85.E    86.D    87.B    88.C    89.A    90.D
91.E    92.B    93.C    94.A    95.D    96.C    97.D    98.A    99.C    100.E

thanks:  bankersadda.com

No comments

Powered by Blogger.