Header Ads


Q1. With which of the following country, India has signed a new MoU for cooperation in Agriculture and Phytosanitary issues that will replace the one signed in 2008?
(a) Italy
(b) Singapore
(c) Switzerland
(d) Japan
(e) Australia
Q2. The government has set up a high-level committee to address the problem of stressed assets in India's power sector. The committee will be headed by ________________.
(a) NITI Ayog Vice Chairman Rajiv Kumar
(b) Finance Minister Arun Jaitley
(c) NITI Aayog chief executive Amitabh Kant
(d) Minister of New and Renewable Energy R K Singh
(e) None of the given option is true
Q3. One of the biggest rock star Johnny Hallyday has died after a battle with lung cancer, recently. He was from which country?
(a) USA 
(b) Germany
(c) Russia
(d) France
(e) Italy
Q4. Online food delivery start-up Swiggy (Bundl Technologies Pvt. Ltd) has appointed ____________ as the chief executive officer for its new supply business.
(a) Amnol Kumar
(b) Vishal Bhatia
(c) Atul Kakkar       
(d) Raju Ahluwalia
(e) Jeet Das
Q5. India and _____________ have signed a Memorandum of Understanding (MoU) for enhanced cooperation in the health sector with an objective to establish comprehensive inter-ministerial and inter-institutional cooperation between the two countries.
(a) The Netherlands
(b) Iceland
(c) Ireland
(d) Cuba
(e) Suva
Q6. Name the country that has won the first-ever South Asian Regional Badminton Team Championship.
(a) Nepal
(b) India
(c) Bhutan
(d) Myanmar
(e) Sri Lanka
Q7. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the BR Ambedkar International Centre in ____________.
(a) Chandigarh
(b) Pune
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Ajmer
Q8. The Government has enhanced the monetary allowances for the Gallantry Award winners. The Allowance (Rupees per Month) for Param Vir Chakra (PVC) has been increased from 10,000 to _______________.
(a) 15,000
(b) 18,000
(c) 16,000
(d) 20,000
(e) 25,000
Q9. The Parliament of which of the following country has recently legislated for marriage equality, passing a bill almost unanimously to allow two people, regardless of sex, to marry.
(a) Australia
(b) Denmark
(c) Chile
(d) China
(e) Sweden
Q10. What is the Capital of Cuba?
(a) Suva
(b) Luanda
(c) Buenos Aires
(d) Havana
(e) Yerevan
Q11. Armed Forces Flag Day is being observed throughout the country on ____________ to honor the martyrs of the country.
(a) 6 December
(b) 5 December
(c) 8 December
(d) 10 December
(e) 7 December
Q12. UNESCO has inscribed _______________ on the Representative List of Intangible Cultural Heritage of Humanity.
(a) Sonepur Mela
(b) Kumbh Mela
(c) Pushkar Fair
(d) Hemis Gompa Fair
(e) Chandrabhaga Mela
Q13. India's largest digital bank Paytm Payments Bank is the only bank providing zero balance accounts and zero charges on digital transactions. The bank has recently unveiled its ATM service named ___________.
(a) The Big ATM
(b) Paytm Ka ATM
(c) Digital India ATM
(d) ATM of Paytm
(e) Face of ATM
Q14. Audrey Azoulay is the present and 11th DG of UNESCO. She is from which country?
(a) Iran
(b) Germany
(c) France
(d) Russia
(e) Canada
Q15. The present Chief of Air Staff is Air Chief Marshal _____________.
(a) Bipin Rawat
(b) Birender Singh Dhanoa
(c) Sunil Lanba
(d) Arup Raha
(e) Manoj Sinha
Q16. An International conference was organized recently on the Groundwater issues in the country with a theme of ____________________. 
(a) Sustainable approach for clean water
(b) Vision 2025- A step for cleaner water
(c) Groundwater Vision 2030- Water Security, Challenges, and Climate Change Adaptation
(d) Do not waste groundwater
(e) None of the given theme is true
Q17. Name the railway station in Hyderabad under the South Central Railway (SCR) that has earned the unique distinction of being the first Energy Efficient ‘A1 Category’ Railway Station on Indian Railways.
(a) Malkajgiri railway station
(b) Secunderabad Railway Station
(c) Begumpet railway station
(d) Kacheguda Railway Station
(e) Falaknuma Railway Station
Q18. Name the swimmer who has created history as she became the first Indian to secure pole position at the World Para-Swimming Championship in Mexico.
(a) Kanchanmala Pande
(b) Sudarshi Ahluwalia
(c) Shristi Jain
(d) Manasi Rupa
(e) None of the given option is true
Q19. ______________ was revealed to be Time magazine’s Person of the Year 2017.
(a) The Yoyage
(b) The Silence Breakers
(c) Chain Smokers
(d) The Ultimate
(e) Team of the World
Q20. Which of the following state government has decided to raise the legal Alcohol drinking age from 21 to 23 years?
(a) Andhra Pradesh
(b) Telangana
(c) Kerala
(d) Bihar
(e) Gujarat
Q21. ______________ has been appointed as the next Ambassador of India to Turkmenistan.
(a) Manoj Srinivasan
(b) Azar A.H.Khan
(c) Samvid Dande
(d) Prkash Kumar
(e) Vinay Sahu
Q22. Name the Actress who has bagged the award for Best Actress (Critics) in the Star Screen Awards 2017.
(a) Kangana Ranaut
(b) Aishwarya Rai
(c) Vidya Balan
(d) Deepika Padukon
(e) Anushka Sharma
Q23. The Mayor of London, Sadiq Khan has named noted Indian businessman _____________ as 'International Ambassador' who will be tasked with championing the UK capital across the globe.
(a) Manoj Sinha
(b) Ashok Kumar
(c) Rajjesh Chawrasia
(d) Deepak Parekh
(e) Srikant Das
Q24. Which among the following Historic Monument has been declared as the second best UNESCO world heritage site in the world, according to a new survey by online travel portal TripAdvisor.
(a) The Taj Mahal
(b) Angkor Wat
(c) The Great Wall of China
(d) Machu Pichu
(e) Eiffel Tower
Q25. Name the subsidiary of Axis Bank which has become the first-ever broking arm of a bank to take membership of a commodity exchange by registering itself with NCDEX.
(a) Enam International Ltd
(b) Axis Finance Limited
(c) Axis capital limited
(d) Axis Direct
(e) Axis Securities
Q26. Name the footballer who has won the Ballon d'Or to move level with rival Lionel Messi.
(a) Neymar
(b) Cristiano Ronaldo
(c) Wayne Rooney
(d) Ronaldinho
(e) Gareth Bale
Q27. The First International Conference on Sports Medicine and Sports Sciences SAICON 2017 was inaugurated in ________________.
(a) Bengaluru
(b) Pune
(c) New Delhi
(d) Jaipur
(e) Guwahati
Q28. An elite export control regime Wassenaar Arrangement (WA) decided to admit India as its new member. Wassenaar Arrangement is based in ______________.
(a) Geneva, Switzerland                                                     
(b) Canberra, Australia
(c) New York, USA
(d) Vienna, Austria
(e) Paris, France
Q29. The waste management system being implemented in Alappuzha has been recognized by the United Nations Environment Programme (UNEP) as one of the five models across the world. Alappuzha is a coastal town of ___________.
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) Karnataka
(d) Gujarat
(e) Odisha
Q30. What is the Capital of Turkmenistan?
(a) Sampathan
(b) Jersaklem
(c) Suva
(d) Baku
(e) Ashgabat
Q31. India has been recently declared free from infectious Trachoma by Health Minister. Trachoma is a/an _____________.
(a) infection of lungs
(b) decease caused by lack of Vitamin D
(c) decease caused by lack of Iodine
(d) infection of the eye
(e) None of the Given themes is true
Q32. Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu is in which country to attend the 11th Ministerial conference of the World Trade Organization (WTO)?
(a) Canada
(b) Argentina
(c) Indonesia
(d) Yemen
(e) Japan
Q33. As per the report of which agency, India on course to achieving access to electricity for all in the early 2020s?
(a) Stanley Agency
(b) World Economic Agency
(c) None of the given options is true
(d) International Energy Agency
(e) Manfort Economic Forum
Q34. A Public Procurement Portal was launched by Shri Giriraj Singh, Minister of State (Independent Charge) for MSME in New Delhi. This portal is named as ____________________.
(a) MSME Sambandh
(b) MSME Suraksha
(c) MSME Vyavahar
(d) MSME Vikas
(e) MSME Sahara
Q35. According to the report of Morgan Stanley, the Indian economy is expected to witness cyclical growth recovery, with real GDP growth likely to accelerate from 6.4 percent this year to ______________ in 2018.
(a) 7.8 percent
(b) 7.9 percent
(c) 7.2 percent
(d) 7.4 percent
(e) 7.5 percent
Q36. A renowned communication expert ____________ was appointed as the President of Para-Sports Foundation (PSF), India.

(a) Pramod Singh
(b) Sambit Mahajan
(c) Sarvesh Kumar Tiwari
(d) Sukesh Khanna
(e) Ajay Kumar Madhwan
Q37. FIFA has lifted a two-year suspension against football association of which country that has prevented the country from participating in international tournaments?
(a) UAE
(b) Kuwait
(c) Azerbaijan
(d) Bahrain
(e) Oman
Q38. What is the capital of Kuwait?
(a) Manama
(b) Havana
(c) Baku
(d) Kuwait City
(e) Seven City
Q39. What does 'I' stands for in BIMSTEC?
(a) Interim
(b) Introductory
(c) Inspection
(d) Incentive
(e) Initiative
Q40. Minister of State for Culture (Independent Charge) Dr. Mahesh Sharma has inaugurated the three days ‘Bodhi Parva: BIMSTEC Festival of Buddhist Heritage’ in _________________.
(a) Chandigarh
(b) Pune
(c) Mumbai
(d) New Delhi
(e) Guwahati
Q41. Human Rights Day is observed every year on _____________.
(a) 12 December
(b) 15 December
(c) 11 December
(d) 10 December
(e) 08 December
Q42. According to the External Affairs Ministry, Which of the following country will host the two-day long Asean-India Connectivity Summit (AICS)?
(a) India
(b) Russia
(c) Japan
(d) USA
(e) Indonesia
Q43. The provisional figures of Direct Tax collections up to November, 2017 show that net collections are at Rs. 4.8 lakh crore which is ___________ higher than the net collections for the corresponding period of last year. 
(a) 15.6%
(b) 16.4%
(c) 14.4%
(d) 15.4%
(e) 14.8%
Q44. Indian Diving Team won how many medals Medals in Indonesia Open Aquatic Championship 2017?
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) 10
(e) 12
Q45. UN Women in collaboration with Facebook inaugurated a two day event in Mumbai to empower and recognize the magnificent contribution of women in our society. The event was titled as ____________________.
(a) Respect Women
(b) Empowering Women
(c) Determined Women
(d) For Women, With Respect
(e) We The Women
Q46. Sukharanjan Sengupta died due to old age-related health problems. He was veteran ____________.

(a) Classical Dancer
(b) Singer
(c) Novelist
(d) Journalist
(e) Politician
Q47. Name the chief general manager (CGM) in charge of the Reserve Bank of India's financial inclusion and development department who has recently taken over as executive director (ED) in the central bank.
(a) Uma Shankar
(b) A. Mangalagiri
(c) Dr. Mridul Saggar
(d) Mona Anand
(e) Kazi Mohd Isa
Q48. Name the Musician who was on the top of Forbes’ annual world’s highest-paid musician list shows 2017.
(a) Beyonce
(b) Drake
(c) Diddy
(d) Taylor Swift
(e) Madonna
Q49. India's largest carmaker Maruti Suzuki became India's sixth most valued firm. It has replaced _____________.
(a) HDFC Bank
(b) ICICI Bank
(c) IDBI Bank
(d) State Bank of India (SBI)
(e) Axis Bank
Q50. The two-day long Asean-India Connectivity Summit (AICS) will be held on the theme _____________.
(a) Empowering Digitalized Bonding for the World
(b) None of the given 
option is true
(c) Powered by Asia-India Relations
(d) Empowering World with inter-country Relations
(e) Powering Digital and Physical Linkages for Asia in the 21st Century

1.A      2.C      3.D      4.B      5.D      6.B      7.C      8.D      9.A      10.D
11.E    12.B    13.B    14.C    15.B    16.C    17.D    18.A    19.B    20.C
21.B    22.C    23.D    24.A    25.E    26.B    27.C    28.D    29.B    30. E
31.D    32.B    33.D    34.A    35.E    36.C    37.B    38.D    39.E    40.D

41.D    42.A    43.C    44.B    45.E    46.D    47.A    48.C    49.D    50.E

thanks  bankersadda.com

No comments

Powered by Blogger.