Header Ads

OBJECTIVE CURRENT AFFAIRS--- for sbi CLERKS

OBJECTIVE CURRENT AFFAIRS
Level 1
1. Name the Finance Minister who has presented the Union Budget for highest number of times.
a) K. Shanmukham Chetty   b) Morarji Desai   c) Yashwant Sinha   d) P. Chidambaram
e) Manmohan Singh
2. According to the data by the Union Budget 2018-19, 470 APMCs out of 585 APMCs have been connected to e-NAM network while remaining is targeted to be connected by
a) April, 2018   b) July, 2018   c) December, 2018   d) March, 2018   e) June, 2018
3. The Eklavya schools has been proposed to be set-up for Scheduled Tribe (ST) population in every blocks where the ST population is more than ……… percent
a) 40%   b) 20%   c) 50%   d) 75%   e) 55%
4. The ‘Revitalising Infrastructure and Systems in Education (RISE) by 2022’ initiative has been proposed to be launched in the next 4 years at an investment of
a)  5000 crore   b)  75000 crore   c)  150000 crore   d)  90000 crore   e)  100000 crore
5. How much amount has been allocated to the Medium, Small and Micro Enterprises (MSMEs) in the Union Budget 2018-19?
a)  3650 crore   b)  3794 crore   c)  3526 crore   d)  3412 crore   e)  3859 crore
6. What is the estimated budgetary expenditure for infrastructure for 2018-19?
a)  5.87 lakh crore   b)  5.67 lakh crore   c)  5.77 lakh crore   d)  5.97 lakh crore
e)  5.57 lakh crore
7. The government has announced to set-up an indigenous 5G Test Bed at which of the following places?
a) IIT, Bombay   b) IIT, Delhi   c) IIT, Kanpur   d) IIT, Chennai   e) IIT, Roorkee
8. Which among the following schemes would be launched to address the challenge of price volatility of perishable commodities in an effort to satisfy both the farmers and consumers?
a) Operation Volatile   b) Operation Earth   c) Operation Unripe   d) Operation Greens
e) Operation Fresh
9. How much amount has been allocated to the Prime Minister Krishi Sinchai Yojna-Har Khet ko Pani in the Union Budget 2018-19?
a)  2500 crore   b)  2700 crore   c)  2600 crore   d)  2800 crore   e)  2900 crore
10. What is the revised emoluments for the Vice-President of India in the Budget 2018?
a)  3.5 lakh   b)  3 lakh   c)  4.5 lakh   d)  4 lakh   e)  5 lakh
11. According to the data in the budget 2018-19, the Fiscal Reform and Budget Management Committee has proposed to bring down the Central government’s Debt to GDP ratio to …….. percent
a) 5%   b) 10%  c) 20%   d) 30%   e) 40%
12. The government of India has identified 4 States for special scheme to address air pollution by subsidizing machinery required for proper management of crop residue. Which among the given States is not among the 4 States?
a) Haryana   b) Rajasthan   c) Punjab   d) Delhi   e) Uttar Pradesh
13. Which State hosted the 7th India Energy Congress focusing on the theme ‘Energy 4.0: Energy Transition Towards 2030’?
a) Odisha     b) New Delhi   c) Maharashtra   d) Rajasthan   e) Madhya Pradesh
14. According to the CSO’s revised estimates of national income released on January 31, 2018, Gross Domestic Product (GDP) growth rate for 2016-17 is …… %?
a) 7.0%   b) 7.1%   c) 7.2%   d) 7.5%   e) 7.7%
15. Who was awarded the Sahitya Akademi Bhasha Samman Award 2018?
a) Guruprasada Rao   b) Acharya Munishwar Jha   c) Charu Chandra Pande
d) Shesh Anand Madhukar   e) Mathuradutt Mathpa
16. Who was appointed the Director General (DG) of Sports Authority of India (SAI)?
a) Neelam Kapoor   b) Injeti Srinivas   c) Jiji Thomson   d) Sandeep Pradhan   e) Sai Krishna
17. Which company has launched ‘Bulletin’ app that allows anyone to submit stories related to their local communities?
a) Facebook   b) Google   c) Tata Motors   d) TCS   e) Wipro
18. Who was awarded the ‘Times Power Woman 2017’ award by the Minister of State for Social Justice and Special Assistance in the government of Maharashtra, Dilip Kamble?
a) Shabnam Asthana  b) Therasa Mary  c) Abigail Johnson  d) Ana Patricia   e) Ginnie Rometty
19. Which State hosted the SpiceJet India Open International Boxing tournament 2018?
a) West Bengal   b) Karnataka   c) New Delhi   d) Punjab   e) Kerala
20. In which city of Assam, Prime Minister Narendra Modi inaugurated Global Investors Summit 2018 – ‘Advantage Assam’?
a) Dispur   b) Sonitpur   c) Guwahati   d) Rangiya   e) Maibang
21. Name India’s first sentiment index for Micro and Small Enterprises (MSEs), launched by Finance Minister Arun Jaitley?
a) CriSidMSME   b) SidCriIndex   c) CriSidIndex   d) SidCriEx   e) CriSidEx
22. Which country successfully launched ‘Zhangheng 1’, its first seismo-electromagnetic satellite to study seismic precursors?
a) China   b) Japan   c) Thailand   d) Vietnam   e) Russia
23. By defeating Australia, which country won the U-19 Cricket World Cup at the Bay Oval, Mount Maunganui, in New Zealand?
a) New Zealand   b) South Africa   c) Argentina   d) India   e) Srilanka
24. As per Finance Bill 2018, ……… would be used as the Unique Entity Number for non-individuals.
a) Passport Number   b) Passbook Number   c) Aadhar Number   d) PAN Number
e) Driving License Number
25. Which country successfully launched a mini-rocket that sent a microsatellite into orbit?
a) China   b) The USA   c) England   d) Japan   e) Canada
26. Who is the author of the book ‘Exam Warriors’?
a) Sumitra Mahajan   b) Ram Nath Kovind   c) Arvind Kajeriwal   d) Sushma Swaraj
e) Narendra Modi
27. By defeating PV Sindhu, who won the women’s singles finals of India Open Super 500 at Siri Fort Complex in New Delhi?
a) Carolina Marin   b) Wang Yihan   c) Sung Ji-hyun   d) Beiwen Zhang   e) Gao Ling
28. Which team won the 8th Hockey India Senior Women National Championship 2018 (B Division)?
a) Bengaluru Hockey Association  b) Steel Plant Sports Board  c) Central Reserve Police Force d) Kerala Hockey   e) Indian Railway Department
29. Which State government launched ‘Kisan Kalyan Pradhikaran’, a farmers’ welfare department which will be entrusted with the responsibility to make agriculture remunerative by enhancing productivity and thereby mitigate the distress of farm households and landless workers?
a) Punjab   b) Haryana   c) Bihar   d) Karnataka   e) Gujarat
30. RBI released sixth bi-monthly Monetary Policy on February 7, 2018. What is the projected Economic growth for 2017-18?
a) 7%   b) 6.9%   c) 6.8%   d) 4.7%   e) 6.6%
31. In which Indian State, Google India and Tata Trusts combinedly launched ‘Internet Saathi’programme?
a) Kerala   b) Telangana   c) Karnataka   d) Tamil Nadu   e) Andhra Pradesh
32. India successfully test-fired Prithvi-II, an indigenously developed nuclear capable missile from a test range in Odisha. What type of missile is Pritvi-II?
a) Surface-to-Air Missile   b) Ballistic missiles   c) Air-to-air missile   d) Anti-submarine missile e) Surface-to-surface missile
33. In which State, President Ram Nath Kovind inaugurated the 88th Mahamastakabhisheka Mahotsav of Lord Gomateshwara?
a) Bihar   b) Maharashtra   c) Karnataka   d) Rajasthan   e) Goa
34. Who topped the Forbes list richest person in terms of crypto currency ownership?
a) Rahul Naspreet   b) Sahil Bansal   c) Saurabh Agarwal   d) Jin Samuel   e) Chris Larsen
35. Name the Web based monitoring System and a Fly Ash mobile application recently launched by RK Singh, Union Minister of State (IC) for Power and New & Renewable Energy?
a) Ash web   b) Ash App   c) WebAsh App   d) WebAsh Track   e) Ash Track
36. Who has become the first Indian golfer to qualify the China Ladies PGA Tour 2018?
a) Nikita Todarwal   b) Neha Tripathi   c) Smriti Mehra   d) Sharmila Nicollet   e) Tvesa Malik
37. When is the “International Day of Women and Girls in Science” celebrated all over the world?
a) February 9   b) February 10   c) February 11   d) February 12   e) February 15
38. India signed MoU with which country for “Implementation Agreement in Sustainable Urban Development and Smart Cities in India”?
a) Canada   b) Germany   c) The USA   d) Russia   e) Australia
39. In which bank, the first state of electoral bonds will be started from March 1, 2018?
a) SBI   b) Allahabad Bank   c) Central Bank   d) RBI   e) Postal Payment Bank
40. Canada’s own first franchise-based T20 league “Global T20 Canada”, was announced in …….?
a) Calgary   b) Vancouver   c) Toronto   d) New Delhi   e) Mumbai
Level 2
41. Which of the following would have inflationary effect on the economy?
A)  RBI releasing new bonds in the market   B) RBI decreasing the SLR
C)  RBI increasing the Bank Rate   D) Abolition of CRR
Select the correct answer using the code given below
a) a, b and c   b) a and d   c) c and d   d) b and d   e) b, c and d
42. With reference to Marginal Standing Facility (MSF) consider the following statements:
A) It does not affect the value of rupee in international market as it is used for overnight transactions.
B) The purpose of marginal standing facility is to reduce volatility in the overnight lending rates in the inter-bank market.
C) Marginal standing facility is generally kept lower than repo rate.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only b   b) a and b   c) a and c   d) b and c   e) All of these
43. With reference to Small Banks and Payment Banks, consider the following statements:
A) While both can accept deposits Payment Banks cannot issue debit cards
B) Which both are required to maintain CRR, Small Banks are also required to maintain SLR and PSL requirements.
C) Both have the same initial minimum capital requirement of 100 cr INR
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only a   b) a and b   c) b and c   d) All of these   e) a and c
44. With reference to recapitalization of public sector banks consider the following statements :
A) Reduction of Repo Rate   B) Reduction of Statutory Liquidity Ratio (SLR)
C) Infusion of more capital into the banks
Which of the statement(s) given above is/are not correct?
a)Only b   b) a and c   c) a and b   d) b and c   e) All of these
45. Identify the correct statement –
A) Under Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana, all 10 crore accounts would be expaned under micro insurance and pension schemes.
B) The volume of institutional credit for agriculture sector for 2017-18 is  15 lakh crore
C) Re-structured National Bamboo Mission has been allocated  1200 crore
D) All the 40 Mega Food Parks to be set-up in the country would have state-of-the-art testing facilities
Codes
a) a, b and c   b) a and d   c) c and d   d) b and d   e) None of these
46. Which of the following ministries are responsible for the implementation of Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana?
A) Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation.
B) Ministry of Rural Development     C) Ministry of Agriculture
D) Ministry of Chemicals and Fertilizers   E) Ministry of Drinking Water and Sanitation
Select the correct answer using code given below
a) a, b and c   b) a, b and e   c) b, c and d   d) a, d and e   e) b, c and e
47. Consider the following statements regarding NPCI :
A) National Payments Corporation of India (NPCI) appointed Biswamohan Mahapatra as non-executive chairman.
B) National Payments Corporation of India (NPCI) is an umbrella organization for all retail payments in India.
C) It was set-up with the guidance and support of the Reserve Bank of India (RBI) and Indian Banks Association (IBA) under the provisions of the Payment and Settlement Systems Act, 2007.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) Only b   b) a and c   c) a and b   d) b and c   e) a, b and c
48. Consider the following statements regarding New World Wealth’s list of top 15 wealthiest cities globally :
A) Mumbai, India’s financial capital is the 12th richest city in the world with a total wealth of $950 billion.
B) The list of 15 wealthiest cities was topped by New York with a total wealth of $3 trillion.
C) London ranked second in the list with/$2.7 trillion followed by Tokyo ($2.5 trillion), and San Francisco Bay area ($2.3 trillion).
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) Only b   b) a and c   c) a and b   d) b and c   e) All of these
49. Choose the correct statements regarding Rohan More:
A) Rohan More became the first Asian as well as the first Indian to swim across the Ocean Seven.
B) Rohan is the youngest person in the world to swim across the Ocean Seven.
C) He has received the Tenzing Norgay Award from the Indian Ministry of Youth Affairs and Sports.
Code
a) Only a   b) Only c   c) Only b   d) All of these   e) b and c
50. Consider the following statements regarding Healthy State progressive report :
A) NITI Aayog released the list of Healthy State progressive report.
B) There are three categories namely larger states, Smaller states and Union Territories in the list.
C) Kerala, Punjab and Tamil Nadu have ranked top among the larger States in terms of overall performance.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) Only a   b) Only c   c) Only b   d) All of these   e) b and c
51. Consider the following statements regarding Khello India School Games:
A) Haryana topped the overall medal tally after claiming 38 gold medals in the inaugural edition of the Khelo India School Games that concluded in New Delhi.
B) Haryana won 102 medals, with 26 silver and 38 bornze.
C) Maharashtra got second place while Delhi came third.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) a and c   b) All of these   c) b and c   d) a and b   e) Only c
52. Recently Cabinet has approved the incorporation of the Official Amendments to the Major Port Authorities Bill 2016. Which one is not true in the given –
A) This approval was granted on 8th February, 2018.
B) The number of labor representatives appointed to the Authority in the port has been increased from one to two.
C) The number of members in the Port Authority Board will be at least two and maximum four.
Code
a) Only a   b) All of these   c) b and c   d) a and b   e) Only c
53. Consider the following statements in regards to the Central Budget, 2018-19 presented on February 1, 2017:
A) Fiscal Deficit pegged at 3.5% for year 2017-2018, projected at 3.3% for 2018-19.
B) Proposal Tribal students to get Ekalavya Residential School in each tribal block by 2019.
C) Proposal to change the name of Central Board of Trade and Customs (CBEC) to central indirect tax and customs board.
D) Institutional Farm Credit raised to  11 lakh crore in 2018-19 from  8.5 lakh crore in 2014-15.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) a, b and c   b) a, b and d   c) b and c   d) a and b   e) a, c and d
54. What one is not true about the Barmer refinery project?
A) This project will be set-up in Pachpadra, Rajasthan.
B) The cost amount of this project will be  43129 crores.
C) The goal of conclusion of engineering has been kept for 5 years.
D) The capacity of this refinery (BS-6) will be 9 MMTPA.
Code
a) a, b and c   b) a, b and d   c) Only c   d) Only b   e) Only d
55. What are the two insurance entities of Paytm?
A) Paytm Life Insurance Corporation   B) Paytm Insurance Corporation
C) Paytm General Insurance Corporation
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) Only a   b) All of these   c) b and c   d) a and c   e) Only c
56. The Central government introduced the Negotiable Instruments (Amendment) Bill, 2017 in Lok Sabha. Consider the following statements related to this:
A) The proposed bill provides for the removal of unnecessary delays in disposal of check bounce case.
B) According to the proposed bill, the concerned court can issue an order to interim compensation to the complainant from the issuer of check.
C) The amount of check issued in the interim compensation amount cannot exceed 30%.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) Only a   b) All of these   c) b and c   d) a and b   e) Only c
57. The Parliament passed the NABARD (Amendment) Bill, 2017. Consider the following statements related to this?
A) The Bill seeks to increase the authorised capital of NABARD from  5000 to  30000 crore.
B) The proposed bill has been made by the Central government to acquire the central bank’s stake in NABARD.
C) There is a provision to include micro and medium enterprises in the proposed bill.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) Only a   b) All of these   c) b and c   d) a and b   e) Only c
58. The Integrated Test Range, Chandipur, successfully tested the Prithvi-II missile. Consider the following statements related to this?
A) This surface-to-surface medium range missile has a strike range of 350 km.
B) The missile weighs about 4600 kg and it is capable of carrying 500 to 1000 kg of traditional and nuclear warheads.
C) Developed under the joint collaboration of Defence Research and Development Organisation (DRDO) and Bharat Dynamics Limited, the missile was first test-fired on January 27, 1996.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) Only a   b) All of these   c) b and c   d) a and b   e) Only c
59. Some major changes were made by the ICC in Test cricket. Which of the following options is not right in regards to these changes?
A) Test cricket will be of 4 days instead of 5 days.
B) 90 overs per day will be replaced by 98 overs per day.
C) The first session of the game will be 2 hours and 30 minutes instead of 2 hours.
Code
a) Only a   b) All of these   c) b and c   d) a and b   e) Only c
60. Recently awarded the prestigious Dr. V. Shantaram Lifetime Achievement Award for the year 018? Which of the following options is right?
A) Famous film producer Shyam Benegal announced to receive Dr. V. Shantaram Lifetime Achievement Award’ for year 2018.
B) Shyam Benegal has also been honored with the prestigious Dadasaheb Phalke Award of 2005.
C) Apart from this, the Padma Bhushan has been awarded to him by the Central government in the year 1991.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) Only a   b) All of these   c) b and c   d) a and b   e) Only c
61. 22nd Word Congress on Information Technology (WCIT), 2018, held in Hyderabad, Telangana. Which of the following options is right?
A) This program held in India for the first time.
B) This program organized by the Telangana government, NASSCOM and the World Information Technology and services Alliance (WITSA).
C) It is known that earlier this conference was held in Taiwan in 2017.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) Only a   b) All of these   c) b and c   d) a and b   e) Only c
62. Choose the correct statements regarding Syed Mushtaq Ali T20 Trophy, 2017-18
A) Finals Venue:Eden Gardens, Kolkata.
B) In the final, Delhi defeated Rajasthan by 41 runs and won the trophy for the first time.
C) Delhi captain was Pradeep Sangwan was selected as the Man of the Match for the final.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) Only a   b) All of these   c) b and c   d) a and b   e) Only c
63. The 54th edition of the Munich Security Conference started off in Munich (Germany). What are the important topics discussed in this session?
A) North Korea’s nuclear and missile programs
B) The North Korean nuclear weapons development program issue
C) The Syrian civil war
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) Only a   b) All of these   c) b and c   d) a and b   e) Only c
64. Reserve Bank of India (RBI) tightened norms for bad loan resolution by setting timelines for resolving large Non-Performing Assets (NPAs). Which of the following is/are the existing frameworks which has been removed with the immediate effect?
A) Corporate Debt Restructuring Scheme
B) Strategic Debt Restructuring Scheme
C) Flexible Structuring of Existing Long Term Project Loans
D) Scheme for Sustainable Structuring of Stressed Assets
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) a, b and c   b) All of these   c) b and c   d) b, c and d   e) a and d
65. Which of the below given ports has received ‘Good’ score in a new ‘Port Performance Index’ compiled by Dun & Bradstreet?
A) Jawaharlal Nehru Port (Maharashtra)   B) Kamarajar Port (Tamil Nadu)
C) Visakhapatnam Port (Andhra Pradesh)
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) Only b   b) a and c   c) a and b   d) b and c   e) All of these
66. Choose the correct statements regarding the global corruption Perception Index
A) India has been ranked 81st out of 180 countries in CPI for 2017.
B) The index, which measures perception of corruption in the public sector, uses a scale of 0 to 100, where 0 is highly corrupt and 100 is very clean.
C) New Zealand and Denmark scored the highest scores with 89 and 88 out of 100, respectively.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) All of these   b) a and b   c) b and c  d) a and c   e) Only a
67. Choose the correct statements
A) The Raja Lakhamagouda dam is a dam constructed across the Ghataprabha River in the Krishna River basin.
B) It is situated at Hidkal village in Hukkeri Taluk of Belagavi district in North Karnataka.
C) It is an earthen and masonry dam which caters to the Irrigation needs for over 820000 acres, and Hydel power generation.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) All of these   b) a and b   c) b and c  d) a and c  e) Only a
68. Choose the correct statements
A) Roger Federer, a Swiss professional tennis player, has won the 2018 Rotterdam Open men’s singles tennis tournament.
B) It was his 97th career title.
C) This was Federer’s 3rd title in Rotterdam following successes in 2005 and 2012.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) All of these   b) a and b   c) b and c  d) a and c   e) Only a
69. Choose the correct statements
A) The 44th Khajuraho Dance Festival 2018 will be held at the temple town in Chhatarpur district.
B) The 6-day fest will showcase classical dances including Kathak, Odissi, Bharatnatyam, Kuchipudi, Kathakali and Mohiniattam.
C) This year, the Art Mart (which is part of the festival) would showcase paintings of international artists from Germany, France and China among other countries.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) All of these   b) a and b   c) b and c   d) a and c   e) Only a
70. Choose the correct statements regarding World Day of Social Justice
A) It is observed every year to recognize the need to promote efforts to tackle issues such as poverty, exclusion and unemployment.
B) It is an opportunity to recognize social and economic injustices in the world and to find ways to help those affected.
C) The day aims to break down the barriers created by gender, class, race, sexuality and religion to create a world that promotes health, opportunity and justice for all.
D) The 2018 theme is “Workers on the Move: the Quest for Social Justice”.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) a, b and c   b) All of these   c) b and c   d) b, c and d   e) a and d
71. Select the correct statements regarding Paytm bank
A) As a Payments Bank, Paytm will be accepting deposits up to  1 lakh per customer in savings or current accounts.
B) Customers will also be offered zero charges on all online transactions and there is no minimum balance requirement.
C) For Saving Accounts, it will offer an interest of 4 percent per annum in line with the interest rates of all leading commercial banks.
Which of the above statement is correct?
a) a and b   b) b and c   c) a and c   d) All of these   e) Only c
72. Choose the correct statements
A) India and Iran has recently signed Double Taxation Avoidance Agreement (DTAA) and the Prevention of Fiscal Evasion with respect to taxes on income in New Delhi.
B) The Agreement will stimulate flow of investment, technology and personnel from India to Iran & vice versa, and will prevent double taxation.
C) It will improve transparency in tax matters and will help curb tax evasion and tax avoidance.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) All of these   b) a and b   c) b and c  d) a and c   e) Only a
73. The Union Ministry of Earth Sciences (MoES) has launched two Mobile apps – India Quake and Sagar Vani. Consider the following statements
A) Both app to send alerts on earthquake parameters and oceanic disturbances.
B) The ‘India Quake’ will automatically disseminate earthquake parameters like location, time    and magnitude, after the occurrence of earthquakes.
C) An citizen can download ‘India Quake’ App and get the real time earthquake location information on his/her mobile.
D) The apps are developed by the National Centre for Seismology (NCS).
Select the correct answer using the code given below:
a) a, b and d    b) Only b    c) All of these   d) None of these   e) All of these
74. A person having Basic Savings Bank Deposit Account (BSBDA) in a bank can have which of the following accounts in the same bank?
A) Savings Account    B) Fixed Deposit    C) Recurring Deposit
Code
a) Only a   b) b and c   c) All of these   d) a and b   e) None of these
75. Consider the following statements regarding Senior Women National Football Championship –
A) 23rd Edition Senior Women National Football Championship, 2017-18 concluded in Odisha.
B) Final match concluded at Barabati Stadium, Cuttack.
C) The team of Tamil Nadu won the championship title for the first time by defeating Manipur’s team 2-1.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) All of these   b) a and b   c) b and c   d) a and c   e) Only a
76. Which of the following goods will not be taxable under the Goods and Services Tax economy, by way of definition of GST in the Constitution?
A) Aviation Turbine Fuel   B) Alcohol for human consumption   C) Natural Gas   D) Petrol
Select the correct answer using the code given below :
a) a, c and d   b) Only b   c) Only a   d) None of these   e) All of these
77. Consider the following statements:
A) Delhi’s wicketkeeper-batsman Rishabh Pant set a new record by making a century in 32 balls in Syed Mushtaq Ali T-20 North Zone match against Himachal Pradesh.
B) Rishabh became the first Indian to have the fastest century in T-20.
C) Earlier, this record was in name of Rohit Sharma’s, who had scored a hundred in 35 balls in the T-20 match against Sri Lanka in 2017.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) Only a   b) b and c   c) All of these   d) a and b   e) None of these
78. Consider the following statements:
A) Vice-President of India M. Venkaiah Naidu inaugurated the 8th international Theatre Olympics 2018 at the majestic Red Fort in New Delhi.
B) The theme of the 8th Theatre Olympics is ‘Flag of Friendship’.
C) Theatre Olympics 2018 aims to bridge borders and bring people of different cultures, beliefs and ideologies together through the medium of theatrical art.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) Only a   b) b and c  c) All of these   d) a and b   e) None of these
79. ‘Swachh Bharat App’ has been launched in National Museum under Ministry of Culture by the Minister of State (I/C) for Culture & Tourism Dr. Mahesh Sharma. Choose the correct statements regarding app
a) The main focus of this ‘Swachh Bharat App’ is to basically involve people actively to become part of Swachh Bharat Abhiyan (Clean India Movement).
b) At present, this App is available for Android Mobile phones which can be downloaded from Google Play Store.
c) The App will be monitored by the Ministry of Culture and will play an important role in cultivating the significance of cleanliness to the citizens.
d) All of the above    e) None of the above
80. Consider the following facts related to ‘Aadhaar Pay’
A) This is a biometric based payment system.
B) Prime Minister Narendra Modi launched it on April 14, 2017
C) It is not necessary for both the consumer and the merchant to link to the bank account base.
D) Debit card, PIN and password will not be required for transactions.
Which of the following is true?
a) a, b and d    b) b and d    c) a and b   d) All of these   e) Only b
ANSWERS
1.(b)    2.(d)    3.(c)    4.(e)    5.(b)    6.(d)    7.(d)    8.(d)    9.(c)    10.(d)
11.(e)  12.(b)  13.(b)  14.(b)  15.(d)  16.(a)  17.(b)  18.(a)  19.(c)  20.(c)
21.(e)  22.(a)  23.(d)  24.(d)  25.(d)  26.(e)  27.(d)  28.(c)  29.(b)  30.(e)
31.(d)  32.(e)  33.(c)  34.(e)  35.(e)  36.(d)  37.(c)  38.(b)  39.(a)  40.(d)
41.(d)  42.(a)  43.(d)  44.(c)  45.(e)  46.(a)  47.(e)  48.(e)  49.(d)  50.(d)
51.(b)  52.(a)  53.(e)  54.(c)  55.(d)  56.(d)  57.(d)  58.(b)  59.(e)  60.(e)
61.(b)  62.(b)  63.(b)  64.(b)  65.(e)  66.(a)  67.(a)  68.(a)  69.(a)  70.(b)

71.(d)  72.(a)  73.(e)  74.(b) 75.(a)  76.(d)  77.(c)  78.(c)  79.(d)  80.(a)

No comments

Powered by Blogger.