Header Ads

CURRENT AFFAIRS… -- FOR SBI PO/CLERKS/IBPS PO


CURRENT AFFAIRS… -- FOR SBI PO/CLERKS/IBPS PO

1. The Union Government, on 12 March 2018, notified the constitution of “Mahanadi Water    Disputes Tribunal” (MWDT) to resolve the long-standing dispute between Odisha and Chattisgarh over the sharing of water of Mahanadi river.  Who was appointed Chairman of this 3-member tribunal?
a)  A.M.Khanwilkar b) Deepak Gupta    c)  Uday U. Lalit d)  N.V. Ramana

2. The Indian Air Force’s (IAF) largest transport aircraft – C-17 Globemaster – made a historic landing at which of Arunachal Pradesh’s advanced landing grounds (ALGs) situated near the Chinese border on 13th March 2018?
a) Tuting          b)     Asaphila         c)  Namka  Chu         d)  Longju

3. As disclosed by Prime Minister NarendraModi at ‘Delhi End TB Summit’ on 13 March 2018, the Union Government is implementing a national strategic plan to end tuberculosis by
a)    2020                b)   2022                 c)  2025                d)  2028

4. As per an announcement made by the Union government in March 2018, where in Gujarat is the National Academy of Coastal Policing (NACP), India’s first-ever coastal policing academy, being established?
a)  Okha           b)  Surat            c)  Patan            d)  Rojdi

5. In a historic judgement, the Supreme Court on 9 March 2018 held that the right to die with dignity is a fundamental right and allowed the provision of passive euthanasia under certain circumstances.  This historic decision was delivered on a 2005 – public interest litigation (PIL) field by which NGO?
a) My Life           b)  Right to Choose             c) Common Cause          d)  Prayas

6. What is the name of the new affordable 100% oxo-biodegradable sanitary napkin launched by the Union Government under the PradhanMantriBhartiyaJanaushadhiPariyojana (PMBJP) on 8 March 2018?
a) Sahaj              b)  Sulabhc)  Suvidha             d)  Swachch

7. India and the European Union (EU), in March 2018, signed an agreement that will enable them to share earth observation data from each other’s satellites.  In this context, which of the following statements is/ are correct?
I) India’s ISRO will share data from its earth observation satellites.
II)  The European Commission will provide India with free, full and open access to the data from the Copernicus Sentinel family of satellites.
Select the correct answer using the codes given below:
a) Only  I                b)  Only  IIc)   Both I and II            d) Neither I nor II

8) The first-ever National workshop on PoshanAbhiyaan was held at PravasiBharatiya Kendra in New Delhi to implement the campaign in a fast tract mode across the country with reference to it, which of the following statements is/are not correct?
a) The Ministry of Women and Child Development organized the day long workshop in which all states and union territories participated
b) POSHAN Abhiyaan was launched by Prime Minister NarendraModi in Surat, Gujarat, in March 2018
c) The government’s POSHAN Abhiyaan aims to ensure holistic development and adequate nutrition for pregnant women, mothers and children
d) All of the above given as options
9. Which Indian city hosted the two-day Informal World Trade Organisation (WTO) ministerial meeting in March 2018 that was participated by representatives from 50 countries?
a) New Delhi                b) Kolkata           c) Gandhinagar           d) Mumbai

10. Which of the following statements is correct regarding the first phase of the Indo-French joint naval exercise ‘Varuna 2018’ that kick started on 19 March 2018?
a) The first phase of the exercise started at the Mormugao Port Trust (MPT) in Vasco, Goa
b) The next two phases would be held off the Chennai coast in April 2018 and in La Reunion Island in May 2018
c) Indian and French navies have been conducting bilateral maritime exercise since May 1993
d) All of the above given as options

11. NITI Aayog recently released roadmaps for ‘Sustainable Action for Transforming Human Capital in Education (SATH-E)’ project to introduce system-wide governance transformation in school education.  In partnership with which of the following states was it released?
a) Jharkhand, Madhya Pradesh and Odisha
b) Maharastra, Odisha and Rajasthan
c) Uttar Pradesh, Uttarakhand and West Bengal
d) Gujarat, Madhya Pradesh and Mizoram

12. Which of the following statements is correct regarding the Asia-Pacific Regional Conference of the International Association of Chiefs of Police (IACP) that was held in New Delhi in March 2018?
I) The theme of the 2-day conference was “Challenges to Policing in 2020 – How is Cyber Space shaping our approach to Cybercrime and Terrorism, how do we perform within it and take advantage of it.”
II) The Conference was inaugurated by Home Minister RajnathSingh, Select the correct answer using the codes given below:
a)   Only I                b)  Only  II                  c)  Both I and II           d) Neither I nor II

13. The Central Council for Research in Ayurvedic Sciences (CCRAS), in March 2018, announced to have developed a coded drug AYUSH QOL-2C for cancer patients, Where is the headquarters of CCRAS?
a)  New Delhi              b)  Pune                c) Varanasi            d) Imphal

14. President Ram NathKovindinau-gurated the World Hindi Secretariat building in the capital city of which country on March 13, 2018?
a)   Singapore           b)  Mauritius                   c) South Africa               d) Great Britain

15. During the Delhi End TB Summit held in March 2018, Prime Minister NarendraModi launched a TB-free India Campaign to eradicate Tuberculosis (TB) from India by
a)      2018                   b)   2021               c)  2025                     d)  2028

16. The Union Government, in March 2018, constituted a 3-member Mahanadi Water Disputes Tribunal to adjudicate the dispute between Odisha and Chhattisgarh over sharing the river’s water.  Who will be the Chairman of the tribunal?
a) A.M Khanwilkar       b) IndermeetKaurKochhar        c) Ravi Ranjan      d) Kirtipal Singh

17.  India, in March 2018, extended how much amount of line of credit to support 27 solar power projects in 15 countries at the Founding Conference of the International Solar Alliance (ISA-2018)?
a)  $2.4 billion              b) $1.0billion               c) $1.4 billion           d) $2.0 billion

18. With the Border Guards of which country did the Border Security Force (BSF), on 10 March 2018, launch the first-ever crime-free zone along the international border?
a) Bangladesh             b) Pakistan              c)  China                d)  Afghanistan

19. The first Humanitarian Assistance and Disaster Relief (HADR) exercise “Samvedna’ of  the Indian Air Force in association with South Asian Region nations started off the coast of Kerala in March 2018.  The 6-day multilateral exercise involved representatives from air forces of Sri Lanka, Bangladesh, Nepal and
a)   UAE             b)  Myanmar           c) Bhutan             d)  Indonesia

20.  As part of the 10th edition of MILAN 2018, the first-ever multi-nation naval exercise at sea was conducted for three days in the Andaman Sea in March 2018.  What was its name?
a) COAST-18          b)  MILES-18          c)  NAVALMEET-18          d)  SEA-18

21. Estranged AIADMK leader T.T.V Dhinakaran, on 15 March 2018, floated a new political party named AmmaMakkalMunnetraKazhagam.  Where in Tamil Nadu did he launch the party?
a) Salem                 b)  Madurai            c)  Chennai               d)  Kanchipuram

22. Biplab Kumar Deb of the BJP, who led his party to victory in the 2018 Legislative Assembly Election, defeeting the Left Front led by the Communist Party of India (Marxist) on 9 March 2018 became the 10th Chief Minister of Tripura, who did he replace as CM?
a) Samir RanjanBurman                    b) NirpenChakraborty
c)  ManikSarkar                                 d)  SudhirRanjanMajumdar

23. As per news reports published in March 2018, which Union Territory has become India’s first fully solar-powered Union Territory, producing more than 100% of its power requirement through solar power?
a)    Lakshadweep       b)   Pondicherry            c)  Diu           d)  Chandigarh

24. National People’s Party (NPP) Chief Conrad KongkalSangma was sworn-in as the 12th Chief Minister of which state on 6 March 2018?
a)  Meghalaya            b)   Nagaland          c)  Arunachal Pradesh     d)  Manipur

25.  Neiphiu Rio was on 8 March 2018 sworn in as the Chief Minister of Nagaland.  To  which political party belong?
a)  Nationalist Democratic Progressive Party           b)  Naga National Democratic Party
c)  United Naga Democratic Party             d)  Naga People’s Front

26. Satya Pal Malik, the Governor of Bhar, was given additional charge as the Governor of which state in March 2018 after Dr.SC Jamir completed his five-year tenure?
a)   Odisha               b)  Uttar Pradesh                c)  Jharkhand                d)  Uttarakhand

27. Which state government, in March 2018, announced to collaborate with the Thailand-based Regional Integrated Multi-Hazard Early Warning System (RIMES) for strengthening is early warning services and enhancing preparedness for management of hazards in the State?
a)    Andhra Pradesh             b)  Goa             c)  Karnataka              d)  Odisha

28. Which state, in March 2018, became the first Indian state to conduct a household survey exclusively to estimate the Multidimensional Poverty Index (MPI) at the state and district levels?
a)    Andhra Pradesh            b)    Kerala         c)  Odisha            d)  Karnataka

29.  In which district of Madhya Pradesh, was the 5th edition of NadiMahotsavainauguarated by Union Minister for Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation on 16th March 2018?
a)  Hoshangabad          b)   Jabalpur              c)  Indore              d)  Sagar

30.  Bengaluru-based non-profit organisation, Janaagraha Centre for Citizenship and Democracy (Janaagraha), in March 2018, released the 5th edition of its Annual Survey of India’s City-Systems (ASICS) 2017 report.  Which city topped the survey?
a)  Bengaluru             b)  Pune              c)  Thiruvananthapuram             d)  Jaipur

31. Prime Minister NarendraModi and French President Emmanuel Macron, in March 2018, jointly inaugurated  the 75MW solar power plant at Chhanvey block in which district of Uttar Pradesh?
a) Varanasi          b)  Allahabadc)  Mirzapur             d)  Gorakhpur

32. India’s tallest national flag, 9,600 sq.ft. flag on a 110 m flag pole, was unfurled in which state in March 2018?
a)  Uttar Pradesh           b)  Karnataka               c)  Rajasthan             d)  Punjab

33. Where was the first regional conference on ‘Mass Rapid’ Transport System (MRTS) for Urban Areas – Opportunities and Challenges held by Ministry of Finance, AIIB, ASSOCHAM and Research and Information System for Developing Countries (RIS) in March 2018?
a)   Lucknowb)  Kolkata              c) Chandigarh               d)  Hyderabad

34.  In which city of Rajasthan was the Festival of Democracy celebratedin March 2018 to discuss development dialogues relevant to democracy in the country?
a) Ajmer            b)  Jaipur                 c)  Jalsamer                   d)  Barmer

35. As per an announcement made in March 2018, India’s first national coastal policing academy has been set up in which district of Gujarat to train police forces in effectively safeguarding the Indian shoreline?
a)    Rajkot            b)   Dwarka                 c)   Surat                  d)   Gandhinagar

36. Which state government on 8 March 2018, launched India’s first state-led incubator for women entrepreneurs, called as Women Entrepreneurship Hub (WE-Hub), on the occasion of International Women’s Day (IWD-2018)?
a)  Telangana             b)  Karnataka             c)  Delhi            d) Maharastra

37.Which state, in March 2018m started AshmitaYojana under which sanitary napkins at subsidised rates will be provided to rural girls and women?
a) Maharashtra             b)  Jharkhand          c) Punjab               d) Uttar Pradesh

38. The headquarters of the Animal Welfare Board of India (AWBI) was, in March 2018, shifted from Chennai to Ballabhgarh for better coordination between the environment ministry and the AWBI for carrying out the animal welfare activities.  In which state is Ballabhgarh located?
a)  Haryana          b)   Uttar Pradesh            c)  Rajasthan               d)  Punjab

39.  Which country, in March 2018, hosted host the 17th Annual Conference of International Competition Network 2018 (ICN2018) for the first time?
a)   India                b)  China                  c)   Russia                 d)   Great Britain

40. Form which district of Rajasthan did Prime Minister NarendraModi, in March 2018, inaugurate the pan-India expansion of flag-ship programme-BetiBachao-BetiPadhao (BBBP)?
a)  Churub)  Jhunjhunu            c)   Kota               d)   Barmer

41. On which recent date was the World Sparrow Day (WSD) observed to highlight the declining population of the bird due to modern infrastructure, pollution by microwave towers and pesticides and lesser green spaces?
a) 5 March 2018       b)  13 March 2018             c)  20 March 2018         d)  24 March 2018

42. The United Nations Committee for Development Policy (CDP) recently announced that the four countries will be recommended for graduation from the Least Developed Country (LDC) category.  These are Bhutan, Kiribati, Sao Tome and Principe and
a)  Gold Coast         b)  Solomon Islands         c)  Madagascar        d)  Tuvalu

43. What was the theme of the 2018 World Consumer Rights Day (WCRD) that was globally observed on 15 March 2018 to promote basic rights of all consumers, demanding that those rights are respected and protected?
a) Building a Digital World consumers Can Trust
b) Making Digital Marketplaces Fairer
c) Antibiotics off the Menu
d) Consumer Justice Now?

44. Bidya Devi Bhandari was re-elected as President of Nepal for second term in office with an over-whelming majority.  Which Nepali Congress rival did she beat in the election held on March 13, 2018?
a) NirmalaPradhan b) KumariLaxmiRai         c) SavitaRana      d)  SavitriThapa

45.  Which of the following statements is correct regarding Stephen Hawking, the legendary British theoretical physicist, who passed away in Cambridge, United Kingdom, on March 14, 2018?
a) He is known for his ground breaking work with black holes and relativity
b) He contracted motor neuron disease in 1963
c)He had won the Albert Einstein Award, the Wolf Prize, the Copley Modal, and the Fundamental Physics Prize
d) All of the above given as options
46. Which of the following statements is correct regarding the World Happiness Index 2018, recently released by the UN Sustainable Development Solutions Network?
a) India’s rank fell to 133rd position from 122nd in 2017
b) The Index ranked 156 countries based on factors (parameters) such as inequality, life  expectancy, GDP per capita, social freedom, generosity, public trust and social support.
Select the correct answer using the codes given below:
a) Only a          b) Only b              c) Both a and b             d) Neither a nor b

47. Which country, on 10 March 2018, won the 2018 Best Exhibitor Award (BEA) at ITB – Berlin?
a) India         b)  United Kingdom             c)  China            d)  Russia

48.  Which country, in March 2018, announced to withdraw from International Criminal Court (ICC) citing reason of international bias and held that ICC was being utilised as a political tool against it?
a) Philippines            b)  Myanmar             c) Cambodia            d)  South Africa

49. Which of the following statements is correct regarding the World Consumer Rights Day (WCRD) that was celebrated on 15th March 2018?
I) “Making Digital Marketplaces Fairer” is the theme of the 2018 edition of the day.
II) The World Consumer Rights Day (WCRD) commemorates the historic address given by the then US President John F Kennedy to the US congress on this day in 1961.
Select the correct answer using the codes given below:
a)      only   I         b)  Only  II            c)  Both I and II            d)  Neither I nor II

50. The International Solar Alliance (ISA), in March 2018, signed a cooperation arrangement with which of the following organizations to promote solar energy deployment in Asia and the Pacific?
a)  Asian infrastructure Investment Bank             b)  New Development Bank
c)  African Development Bank                       d)  Asian Development Bank

51. Which public sector bank of India, on 13th March 2018 announced that the charges for non-maintenance of average monthly balance (AMB) for customers in metro and urban branches had been reduced from a maximum of Rs.50 per month to Rs.15, excluding GST?
a)  State Bank of India    b)  Canara Bank      c)  Punjab National Bank    d)  Bank of Baroda

52.  As part of the government’s effort to strengthen oversight of the audit profession, the Union Cabinet on 1 March 2018 proposed National Financial Reporting Authority (NERA).  In this context, which of the following statements is/ are correct?
I) It will replace Institute of Chartered Accountants of India’s (ICAI) current disciplinary mechanism framework.
II) NFRA’s scope is being limited to cover CA’s and CA firms involved in audit of listed companies and certain large unlisted companies.
Select the correct answer using the codes given below:
a)   Only a                b)  Only b        c) Both a and b          d)  Neither a nor b

53. Tata Boeing Aerospace Limited, a joint venture between Bowing and Tata Advanced Systems Ltd. in March 2018, inaugurated its facility to make fuselages and secondary structures.  This first-of-its-kind facility is situated near
a)  Hyderabad              b)  Pune              c)  Chennai              d)  Guragaon
54.  As per the Ministry of Statistics data released in February 2018, India released its status as the world’s fastest growing major economy in the October-December quarter, surpassing for the first time in a year.
a)     China               b)  USA                   c)   Japan                  d)  Germany

55.  The Country’s sixth largest telecom operator Aircel along with its units on 28th February 2018 filed for bankruptcy in the National Companies Law Tribunal (NCLT) in Mumbai.  In this context, which of the following statements is/are correct?
I) It filed for bankruptcy after its Malaysian promoter Maxis Communications decided against pumping additional funds into the company.
II) It became the fourth telecom firm to wind up its operations mainly due to fierce competitions and high levels of debt.
Select the correct answer using the codes given below:
a)   Only I                b)  OnlyIIc) Both I and II          d)  Neither I nor II

56. The International Air Transport Association (IATA), in March 2018, signed a MoU with the Ministry of Civil Aviation (MoCA) and the Rajiv Gandhi National Aviation University (RGNAU) on March 13, 2018 to strengthen human resource possibility over India’s aviation industry.  Where is IATA headquartered?
a)  France               b)   Germany               c)   Canada            d)  Russia

57.  The Government of India and which multilateral lending agency, in March 2018, signed a $120 million loan agreement for completion of works for double-tracking and electrification of railways tracks along high-density corridors?
a)  Asian Development Bank                     b)   New Development Bank
c) World Bank                                           d)  European Bank

58. What is the India’s GDP growth forecast for FY 19, as per World Bank’s latest report “India Development Update – India’s Growth Story”?
a)  8.0%                b)  6.6%              c)  7.5%                     d)  7.3%

59. Which platform was, on 8 March 2018, launched by the Government of India (Gol) as an association of all-India metro rail companies at the Conference on “Indian Metros: Collaborating for Excellence?
a)      E-METROS           b)  I-METROS           c)  M-METROS             d)  R-METROS

60. Which private sector bank of India, in March 2018, launched instant overdraft `InstaOD’ facility for Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) in a completely online and paperless manner?
a) Axis Bank             b)   HDFC Bank             c)  ICICI Bank           d)  Kotak Bank

61. Which country topped the medals tally of the 2018 Winter Olympics that was held at PyeongChang (South Korea) in February 2018?
a)  Germany          b)  Russia c)  Norway               d)  Denmark

62.  22-year ArunaBudda Reddy, in February 2018, created history by becoming the first Indian gymnast to clinch an individual medal at the Gymnastics World Cup in
a) Melbourne             b)  Bern             c)  Toronto             d)  Copenhagen

63.  Which team won the Vijay Hazare Trophy for 2018 by defeating Saurashtra by 41 runs on 27 February 2018?
a) Delhi           b)  Karnataka             c)  Saurashtra                d)  Mumbai

64.  Juan Martin del Potro won the Indian Wells Masters Tennis tournament 2018 by defeating Roger Federer in a thrilling final by 6-4, 5-7, 7-6 in California on March 18, 2018.  Which country is he from?
a)  Argentina         b)  Spain            c)  Brazil                d)  Portugal

65.  Which Indian sportsperson, on 17, March 2018, clinched the Women’s Singles (Under-19) title at the Israel Junior Badminton tournament 2018 held in RishonLeZion Israel?
a)  PallaviBikashBoruahb)  PurvaBarve         c)  Nikita Madaan     d)  SonamPatil

66.  Which team lifted their first Irani Trophy cricket tournament on 18 March 2018, defeating Rest of India on the final day of the match at the Vidarbha Cricket Association Stadium in Nagpur?
a)  Bengal          b)   Punjab              c)  Vidarbha            d)  Rajasthan

67.  Which Indian para-athlete won a gold medal in the F-53/54 category javelin event at the World Para Athletics Grand Prix in Dubai on March 15, 2018, securing the No.1 rank in Asia in F53 Javelin category?
a)  RinkuHoodab)  Deepa Malik         c)  KaramjyotiDalal         d)  PoojaKhanna

68.  Which of the following statements is correct regarding the 6th edition of Wisden India Alamnack 2018 that was released in March 2018?
a)  KL Rahul has been named as the ‘Cricketer of the year
b) ShanthaRangaswamy, India’s first woman superstar, has been inducted into the Wisden India Hall of Fame alongside ErapalliPrasanna
c) PriyankPanchal, Hasan Ali and TamimIqbal are the other Cricketers of the year
d) All of the above given as options

69. Which Indian chess player, in March 2018, clinched the title in the 33rd Reykjavik Open Chess Tournament 2018, becoming only the second Indian after Abhijeet Gupta (in 2016) to win the prestigious title?
a)  PentalaHarikrishna                         b)  S.P. Sethuraman
c)  BaskaranAdhiban                           d)  ViditSantoshGujarathi

70. Which Indian shooter clinched gold medal in men’s 50m Rifle 3-Position at ISSF Shooting World Cup at Guadalajara in Mexico on March 10, 2018?
a) Anil Bajwa              b)  DeepakDahiyac)  AkhilSheraon      d)  Kumar Ranolia

71.  Renowned British physicist Stephen Hawking, whose mental genius and physical disability made him a household name, passed away at his home in Cambridge on 14 March 2018.  What is the name of his 1988 bestseller book that cemented his superstar status?
a)  A Brief History of Time                 b)  Death by Black Hole
c) Cosmos: a personal voyage             d) The Glass Universe

72.  The first-ever Summit of the International Solar Alliance (ISA) was held at which place on 11 March 2018?
a)  Paris               b)  New York              c)  New Delhi                d)  London

73.  Indian architect BalkrishnaDoshi, on 7 March 2018, won the prestigious Pritzker Prize.  Which of the following statemnts is/are correct in this regard?
I)  He has become the first-ever Indian to win the prestigious Pritzker Prize.
II) He is one of the last living architects to have apprenticed with the Franco-Swiss trailblazer Le Corbusier.
Select the correct answer using the codes given below:
a)   Only I                b)  Only II        c) Both I and II          d)  Neither I nor II

74.  The Union Government on 5 March 2018, set up a committee under Subhash Chandra Garg to find ways to make it easier for financial technology (fintech) firms to do business.  In this context, which of the following statements is/ are correct?
I)  The Committee will look into the regulatory regime for the fintechindustry  and explore the creation of a regulatory ‘sandbox model’ to foster new ideas.
II) It will also examine means of using data available with Goods and Service Tas (GST) Network
Select the correct answer using the codes given below:
a)   Only I                b)  Only II        c) Both I and II          d)  Neither I nor II

75. T. Thomas, who passed away on 2 March 2018 was the former Chairman of which corporate entity?
a) Hindustan Lever Limited        b)  Dabur India         c)  Dunlop Tyres       d)  Hero Cycles

76. Which of the following statements is correct regarding the 90th Academy Awards that were presented at Dolby Theatre (Los Angeles) on 4 March 2018?
a) “The Shape of Water”, the 2017 American fantasy drama directed by Guillermo del Toro, won the highest 4 Oscar Awards
b) Best Actor award was won by Gary Oldman for his role in ‘Darkest Hour’ as Winston Churchill
c) 89-year old Jack Nicholson became the oldest person to win an Oscar
d) Frances McDormand won the ‘Best Actress’ award for the film “Three Billboards Outside Ebbing Missouri’

77. JayendraSaraswathi, the Shankaracharya of the Sri KanchiKamakotiPeetam – passed away on 28 February 2018.  With reference to him, which of the following statements is/ are correct?
I) VijayendraSaraswathi succeeded him as the 70thShankaracharya of the KanchiPeetam
II) JayendraSaraswathi was at the forefront of innumerable community service initiatives such as the chain of ‘Sankara Eye Hospital’.
Select the correct answer using the codes given below:
a)   Only I                b)  Only II        c) Both I and II          d)  Neither I nor II

78. Which of the following statements is correct regarding former bureaucrat T.S.R Subramanian, who passed away on 26th February 2018?
a) He was a 1961-batch IAS Officer of the Uttar Pradesh
b) His efforts led to the landmark Supreme Court judgement protecting bureaucrats from political interference
c) As Cabinet Secretary, he worked with three Prime Ministers – AtalBihari Vajpayee, Inder Kumar Gujaral and H D DeveGowda
d) All of the above given as options
79. Kedarnath Singh, Jnanpith awardee and renowned Hindi poet, passed away in New Delhi on March 19, 2018.  He won the SahityaAkademi Award in Hindi in 1989 for his poetry collection
a)  Akaal Mein Saras b)  AbhiBilkulAbhi
c)  Zameen Pak RahiHaid)  Yahan Se Dekho

80.  Which of the following statements is correct regarding the 7th edition of the Women Science Congress (WSC-2018) that was held in March 2018?
a) It was inaugurated by West Bengal Governor KesariNathTripathi at Manipur University, Imphal
b) The theme of this edition was “Reached the Unreached Through Science and Technology”
c) It was held in the backdrop of the 105th Indian Science Congress (ISC-2018)
d) All of the above given as options

81. Which of the following statements is/are not correct regarding the 2018 Festival of Innovation and Entrepreneurship (FINE) that was held in New Delhi in March 2018?
a) It was organised by the President’s Secretariat in association with Department of Science & Technology/ National Innovation Foundation-India.
b) It was inaugurated by Prime Minister NarendraModi
c) FINE is a celebration of country’s Innovation potential, particularly those ideas which stem from grassroots level including the citizen at the last mile and also a reflection of power of children’s creativity
d) All of the above given as options

82.  Which Indian short film, on 3 March 2018, won the best film award at 2018 Best of India Short Film Festival at Mack Sennett Studions in Los Angeles, United States?
a) Shukriya           b)  The Missed Class            c)  Shunyata           d)  Virama

83. Which National Award-winning Odia filmmaker NilaMadhab Panda’s upcoming movie recently bagged the Grand Prix de Montreal award at the 21st Festival International du Film Pour Enfants de Montreal Film (FIFEM)?
a)    Halkaa            b)  Dhanak              c)   I Am Kalam                d)  Kal

84.  Which of the following teams, in March 2018, won the Newton-Bhabha Fund for project on Groundwater Arsenic Research in Ganga River Basin and assessing how the problem of arsenic poisoning can get aggravated in the next 25 to 30 years and influence groundwater management practices?
a) India-Russia Joint Team                      b)  India-UK Joint Team
c) India-Japan Joint Team                       d)  India-Israel Joint Team

85. Which union ministry, in March 2018, bagged the award for best implementation of E-office, one of the Mission-mode Projects under the Digital India Programme?
a) Ministry of External Affairs
b)  Ministry of Finance
c) Ministry of Drinking Water and Sanitation
d)  Ministry of Personnel Public Grievances  & Pensions

86. The Indian Council of Medical Research (ICMR), the research body of the health ministry, was in March 2018, awarded the International Kochon Prize 2017 for its contribution to the national programme in
a) Malaria research                         b)  Dengue Research   
c)  Tuberculosis Research              d)  Jaundice Research

87. Which well-known actor and director was honoured with the ‘Godavari Gaurav’ award at an event in Nasik on March 10, 2018?
a) AmolPalekar            b)  Nasiruddin Shah        c)   AnupamKher     d)  GirishKarnad

88.  The biennial event on Civil Aviation and Aerospace “Wings India 2018” was jointly organised by Ministry of Civil Aviation  and Airport Authority of India and FICCI in March 2018.  What was its theme?
a)  India-Global Aviation Hub                   b)  Sab Uden, Sab-Juden
c)  Bharat –EK Chhat                                 d)  India-Wings of Aerospace

89.  Which noted Indian architect & urban planner BalkrishnaDoshi was, in March 2018, named the winner of prestigious 2018 Pritzker Architecture Prize for being able to interpret architecture and transform it into buildings that respect Eastern culture?
a)  ChitraVishwanath          b)  Raj Rewalc)  BalkrishnaDoshi     d)  Hafeez Contractor

90.  The Board of Control for Cricket in India (BCCI), on 12 March 2018, announced its association with which online payment service provider as the Official Umpire Partner of the VIVO India Premier League for the next five years?
a) Paytm              b)  PayUMoney              c)  MobiKwik        d)  Citrus

91. Which of the following statements is correct regarding Rustom-2, India’s under-development Un-manned Aerial Vehicle (UAV), that was successfully rest-flown by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) at its Aeronautical Test Range at Chitradurga in Karnataka on 25 February 2018?
a) It is a Medium Altitude Long Endurance drone (MALE)
b) It can fly up to an altitude of 22,000 feet and has an endurance of over 20 hours
c) It is capable of carrying payloads for electronic and signal intelligence missions
d) All of the above given as options

92. The Central Institute for Research on Buffaloes (CIRB), in March 2018, claimed that India’s first cloned Assamese buffalo male calf ‘Sach-Gaurav’ was born on December 22, 2017.  In this context, which of the following statements is/ are correct?
a) ‘Sach-Gaurav’ was born in Hisar, Haryana
b) It was the first to be born in the field.  100 kms from the cloning laboratory at Hi Tech Sach Dairy Farm
c) The Calf was born to a Murrah buffalo through a normal delivery
d) All of the above given as options

93. The Central Council for Research in Ayurvedic Sciences (CCRAS), in March 2018, announced to have undertaken the development of coded drug AYUSH QOL-2C for improving quality of life in
a) AIDS Patients   b) Cancer Patients    c)  Mental illness Patients  d)  Tuberculosis Patients

94.  Internet search giant Google on March 15, 2018 announced the lauch of Google Assistant in Hindi.  With reference to Google Assistant, which of the following statements is/ are correct?
I) It is a virtual personal assistant developed by Google, primarily available on mobile and smart home devise, which can engage in two-way conversations.
II) It lets the user have a conversation with Google to help get daily things done in a smooth manner including finding the fastest route to work, calling or texting a contact
Select the correct answer using the codes given below:
a)   Only I                b)  Only II        c) Both I and II          d)  Neither I nor II

95. As per reports published by NASA on 15 March 2018, the Twins Study conducted by space agency has verified that a year in space can change our
a) Complexion      b)  DNA          c)  Metabolic rate         d)  All of the above given as options

96. The Union Ministry of AYUSH organised the 2018 International Yoga Fest at the Morarji Desai National Institute of Yoga in New Delhi on 21 March 2018.  The fest was a curtain raiser for International Yoga Day 2018, which is celebrated every year on
a)  7 April         b)   14 May               c)  21 June           d)  18 July

97. Which India city hosted the first-ever India-Japan Workshop on Disaster Risk Reduction in March 2018?
a)   New Delhi           b)  Ahmedabad         c)  Ranchi          d)  Dehradun

98.  The Central Industrial Security Force (CISF),  in March 2018, launched for passengers at 59 airports, across India through which travellers can register complaints to recover items they lost or forgot at various airports.  Under which ministry does CISF come?
a)  Ministry of Corporate Affairs                  b)  Ministry of Defence
c) Ministry of Home Affairs                         d)  Ministry of Urban Development

99.  During the visit of President Ram NathKovindin  March 2018, India offered a $100 million-dollar Line of Credit (LoC) to which country for defence procurement to help its security capacity?
a)   Nepal                      b)  Maldivesc)   Mauritius         d)  Sri Lanka

100.  On which recent date did the National Crime Records Bureau (NCRB) celebrate its 33rd Inception Day in their newly constructed Complex in New Delhi and released “Citizen Services” Mobile APP?
a) 8 March 2018  b)  13 March 2018     c)   17 March 2018        d)  22 March 2018


ANSWERS
1.  (a)      2.  (a)     3.  (c)     4.  (a)     5.   (c)     6.  (c)     7.  (c)   8.  (b)   9.  (a)    10.  (d)
11.  (a)   12.  (c)   13.  (a)   14.  (b)   15.  (c)   16.  (a)   17.  (c)    18.  (a)    19.  (a)   20.  (b)
21.  (b)   22.  (c)   23.  (c)   24.   (a)    25.  (a)   26.   (a)   27.  (b)   28.   (a)    29.  (a)   30.  (b)
31.  (c)   32.  (b)   33.  (b)   34.   (b)    35.   (b)   36.   (a)   37.  (a)   38.  (a)   39.  (a)    40.  (b)
41.  (c)   42.  (b)   43.  (b)   44.  (b)   45.  (d)    46.  (c)   47.  (a)   48.  (a)   49.  (c)   50.  (d)
51.  (a)   52.  (c)   53.  (a)   54.  (a)   55.  (c)   56.  (a)   57.  (a)   58.  (d)   59.  (b)   60.  (c)
61.  (c)   62.  (a)   63.  (b)   64.  (a)   65.  (b)   66.  (c)   67.  (b)   68.  (d)   69. (c)     70. (c)
71.  (a)   72.  (c)   73.  (c)   74.  (c)   75.  (a)   76.  (c)   77.  (c)   78.  (d)    79.  (a)   80.  (d)
81.  (b)   82.  (c)   83.  (a)   84.  (b)    85.  (c)   86.  (c)   87.  (a)    88.  (a)    89.  (c)   90.  (a)
91.  (d)   92.  (d)   93.  (b)   94.  (c)   95.  (b)   96.  (c)   97.  (a)   98.  (c)   99.  (c)   100.  (b)


THANKS: PRATYOGITA KIRAN. MAY 2018,  BEST WISHES

No comments

Powered by Blogger.