Header Ads

ONE WORD SUBSTITUTION 1 to 20 useful for SSC/IBPS/SBI


1 www.bankersadda.com | www.sscadda.com | www.careerpower.in | www.adda247.com
60 ONE WORD SUBSTITUTIONS COMPILATION FOR SSC CGL & SSC CPO EXAM 2018
Directions: (1-60) Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.
Q1. Excessive desire to stay in bed (a) Melomania (b) Clinomania (c) Dinomania (d) Melanomania Ans.(b)
 Q2. To send someone back to his or her own country (a) Extirpate (b) Repatriate (c) Expropriate (d) Exile Ans.(b)
Q3. Make something less severe (a) Aggravation (b) Mediation (c) Palliation (d) Reduction Ans.(c)
Q4. One who does or studies without seriousness. (a) Dilettante (b) Diligent (c) Deliberate (d) Distracted Ans.(a)
Q5. A labourer involved in loading and uploading ships. (a) Somnambulist (b) Sinophobe (c) Stevedore (d) Septuagenarian Ans.(c) 2
Q6. The study of election. (a) Arachnology (b) Philately (c) Philanthropy (d) Psephology Ans.(d)
 Q7. One who has an exaggerated feeling of being important. (a) Narcissist (b) Egoistic (c) Pessimist (d) Tout Ans.(a)
 Q8. To take someone somewhere suddenly and quickly. (a) Rush (b) Whisk (c) Fly (d) Flit Ans.(b)
 Q9. To make atonement for one’s sins (a) Expiate (b) Renounce (c) Remonstrate (d) Recant Ans.(a)
 Q10. Severely abusive writing in journals. (a) Scurrilous (b) Occidental (c) Panjandrum (d) Spoonerism Ans.(a)
 Q11. A jocular person who is full of amusing anecdotes (a) Wag (b) Hedonist (c) Dyke (d) Xeroxing Ans.(a)
Q12. Not to be considered serious (a) Draper (b) Derisory (c) Harridan (d) Heifer Ans.(b)
Q13. Country under the protection of a more powerful country. (a) Protectorate (b) Scrimmage (c) Scurry (d) Hireling Ans.(a)
Q14. Take great pleasure (a) Stevedore (b) Revel (c) Subpoena (d) Rattle Ans.(b)
Q15. Serious effects followed by sudden event (a) Reverberation (b) Abatement (c) Sissy (d) Prescient Ans.(a)
Q16. Walk in a vain, self-important way. (a) Jog (b) Trek (c) Trudge (d) Strut Ans.(d)
Q17. Clumsy or ill-bred fellow (a) Boor (b) Oaf (c) Lout (d) Yokel Ans.(a)
Q18. An expression of mild disapproval (a) Reproof (b) Impertinence (c) Warning (d) Denigration Ans.(a)
Q19. Irrational fear of crowds (a) Ochlophobia (b) Claustrophobia (c) Sitophobia (d) Astrophobia Ans.(a)
Q20. A violent and bad-tempered woman. (a) Concubine (b) Virago (c) Dotage (d) Bistro Ans.(b)

No comments

Powered by Blogger.