Header Ads

CURRENT AFFAIRS - SBI PO 2019 ALSO FOR LIC AAO.....EXAMS


ANSWERS IN BOLD LETTERS.  


CURRENT AFFAIRS 100 MCQS
1. Consider the following statements about Prompt Corrective Action (PCA) framework.
1) Reserve Bank of India (RBI) issues a Prompt Corrective Action (PCA) framework to maintain sound financial health of banks.
2) It is intended to encourage banks to eschew certain riskier activities and focus on conserving capital.
3) The framework is intended to constrain the performance of normal operations of the banks for the general public.
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
2. Consider the following statements about Regional Rapid Transit System (RRTS).
1) The RRTS is a first-of-its-kind, rail-based, high-speed regional transit system to be implemented in India.
2) The RRTS aims to streamline the rural transportation system by providing the people a safe, secure and comfortable public transport.
3) It is implemented by Indian Railways.
Which of the above statements is/are incorrect?
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
3. Consider the following statements regarding the steps taken by defence ministry to boost Intellectual Property culture in the sector :
1) An Intellectual Property Rights Facilitation (IPF) Cell has been established under the Department of Defence Production to promote self-reliance in Intellectual Property Rights in Defence Sector.
2) Department of Defence Production has launched the “Mission Raksha Gyan Shakti” to encourage Defence Public Sector Undertakings (PSUs) and Ordnance Factory Board to boost “IPR culture” in their respective organization to promote self-reliance in defence sector.
3) The innovative research undertaken by Defence Public Sector Undertakings and Ordnance Factory Board is helping in indigenization of existing system/platform to bring down import contents thereby resulting in cost savings.
Which of the above statements are true?
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
4. In order to regularize the system of levying stamp duty, President Ram Nath Kovind gave his assent to the amendments of which of the following Act in 2019?
a) Indian Stamp Act, 1899   b) Indian Stamp Act, 1999   c) Indian Stamp Act, 1979
d) Indian Stamp Act, 1879
5. Which of the following are the components of Safe City project intended to make cities safer for women in India?
1) Implementing Safety measures in buses.   2) Setting up Pink Toilets.
3) Automated number plate reading machines to be deployed in extremently sensitive areas.
Which of the above statements are true?
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
6. Which of the following statements regarding the employment rules notified by ministry of labour with respect to employment of women in mining sector are true?
1) The women deployed in the mines shall be provided with adequate facilities and safeguards regarding occupational safety, security and health.
2) The deployment of women shall be after obtaining the written consent of the concerned chief inspector of mines.
3) The deployment of women shall be subject to the framing and implementation of Standard Operating Procedures on the basis of the guidelines issued in this regard by the Chief Inspector of Mines from time to time.
Code
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
7. The central government has created a National Virtual Library of India (NVLI) to facilitate creation of a comprehensive database on digital resources of India on information about India in an open access environment.
Which of the following constitutes the salient features of the NVLI
1) Federated searching through multilingual user interfaces.   2) Virtual learning environment
3) E-Governance platform facilitating data analytics
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
8. Which of the following statements with respect to Indian Ocean Rim Association (IORA) are true?
1) Indian Ocean Rim Association is an inter-governmental organization and has many disaster-prone countries among its 22 members and nine dialogue partners.
2) It would strengthen cooperation in disaster response interventions, including deployment of response teams and mobilization of relief material to affected countries.
3) Disaster risk Management (DRM) is one of its priority areas and its Action Plan (2017-2021) has specific goals to improve resilience in IORA countries.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
9. Name the Country that had become the 72nd country to sign the Framework Agreement of the International Solar Alliance (ISA) with India?
1) Swaziland, South Africa   2) Argentina   3) Saudi Arabia   4) Netherland, Germany
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
10. The government launched National Mission on Interdisciplinary Cyber-physical Systems (NM-ICPS). CPS and its associated technologies include:
1) Artificial Intelligence (AI)   2) Big Data Analytics & Quantum Computing
3) Cyber Security for physical infrastructure
Which of the above statements are true?
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
11. Union Textile Minister Smriti Irani has launched India Size Project in which city to promote of handloom products in India?
a) Pune   b) Mumbai   c) Lucknow   d) Ahmedabad
12. Which city hosted the 2nd National Conference of Micro Missions of National Police Mission?
a) Bengaluru   b) Chennai   c) New Delhi   d) Mumbai
13. The shrinking of the Aral Sea has been called “one of the planet’s worst environmental disasters”. Formerly the fourth-largest lake in the world with an area of 26300 sq mi, the Aral Sea has been shrinking since the 1960s after the rivers that fed it were diverted by Soviet irrigation projects. The Aral Sea lies between which of the following Central Asian countries?
a) Russia & Uzbekistan   b) Kazhaksthan & Uzbekistan   c) Kazhaksthan & Turkmenistan
d) Turkey & Uzbekistan
14. Which of the following statements regarding “Mera Gaon-Mera Gaurav” scheme are true?
1) Under this scheme, groups of scientists will select villages and will remain in touch with that village and provide information to farmers on technical and other related aspects through personal visits or through telecommunication.
2) The scheme enables 20000 scientists of National Agricultural Research and Education System (NARES) to work directly in villages.
3) The scheme is being implemented by Council for Scientific and Industrial Research (CSIR), Chennai.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
15. Consider the following about ‘Priority Sector Lending Certificates’ (PSLC) scheme of the Reserve Bank of India.
1) Any registered lender who has made loans to eligible categories would get ‘Priority Sector Lending Certificates’ (PSLC) for the amount of these loans.
2) No loss would be borne by the certificate “buyer” in case the loan turns into a bad asset.
Which of the above is/are correct?
a) Only 1   b) Only 2   c) 1 and 2   d) None of these
16. Which of the following is the first state in India to set up a Price Monitoring and Research Unit (PMRU) to track violation of prices of essential drugs and medical devices under the Drugs Price Control Order (DPCO)?
a) Maharashtra   b) Haryana   c) Kerala   d) Telangana
17. Consider the following statements:
1) Kerala has highest number of elephants followed by Karnataka and Assam.
2) Elephant is a National Heritage Animal and categorized as least concern under IUCN List.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1   b) Only 2   c) Both 1 and 2   d) Neither 1 nor 2
18. Consider the following statements regarding “Know India Programme” :
1) Know My India Programme is a unique programme initiated by the National Foundation for Communcal Harmony (NFCH) to bring together financially assisted children of the Foundation from different States/Regions of the country to promote oneness, fraternity and national integration.
2) The programme is all about familiarization with the environment, family life, social customs, etc. of the people living in different parts of the country; developing understanding of the common historical and cultural heritage of the country.
3) The NFCH is a statutory organization under the administrative control of the Ministry of Human Resource & Development, the NFCH sponsors/conducts different activities for the promotion of communal harmony and strengthening of national integration.
Which of the above statements are true?
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of the above
19. Consider the following statements about ‘Status of trace and toxic metals in Indian Rivers 2018’.
1) It is published by Central Water Commission.
2) According to the report, Ganga is polluted with five heavy metals – chromium, copper, nickel, lead and iron.
3) Heavy metals are carcinogenic and also slowly biodegradable.
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of the above
20. Frequent events of illegal wildlife trafficking through the porous India-Nepal border has been reported in which of the following tiger reserves of India?
a) Rajaji tiger reserve   b) Dudhwa tiger reserve   c) Jim Corbett tiger reserve
d) Manas tiger reserve
21. Consider the following statements regarding Digital Data usage in the country:
1) India has emerged as the world leader in the consumption of mobile data and the ‘Make in India’ programme has seen India emerging as the new destination for mobile phone manufacturing industry as well.
2) Monthly consumption of mobile data increased by over 50 times in the last five years. The cost of data and voice calls in India is now possibly the lowest in the world.
3) India aims via the Common Service Centres (CSC)’s to expand their services and also create digital infrastructure in the villages, including connectivity, to convert the villages into Digital Villages in the next 5 years.
Which of the above statements are true?
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
22. Which of the following statements include the provisions of VISION-30 document portrayed by the government in the interim budget 2019?
1) To create physical and social infrastructure for ten trillion dollar economy and to provide ease of living.
2) To make India pollution free by focusing on Electrical Vehicles and renewable.
3) Rural industrialization using modern technologies to generate massive employment.
4) Clean rivers, with sage drinking water to all Indians and efficient use of water in irrigation using micro-irrigation techniques.
5) Employees working with elected Government, transforming India into Minimum Government Maximum Governance nation.
a) 1, 2 and 3   b) 3, 4 and 5   c) 1, 3 and 5   d) All of these
23. Which of the following statements regarding Polar Vortex and true?
1) The polar vortex is a large area of low pressure and cold air surrounding the Earth’s North and South poles. The term vortex refers to the counter-clockwise flow of air that helps keep the colder air close to the poles.
2) Often during winter in the Northern Hemisphere, the polar vortex will become less stable and expand, sending cold Arctic air southward over the United States with the jet stream.
3) Polar vortex phenomenon emerged only after the rapid industrialization occurred in the last century leading to high greenhouse effects.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
24. The Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC), One of the key drivers of the world’s climate is an area in the North Atlantic Ocean, where warmer and colder water mix and swirl was found near which of the following ocean currents latest in the news?
a) Labrador Current   b) North Atlantic Drift   c) Canaries Current   d) Antillies Current
25. Which of the following with respect to India Post Payment Bank (IPPB) are ture?
1) In a major boost to financial inclusion in the country, the IPPB has become the largest bank in terms of reach and network in realization of its objective of being the most accessible, affordable and trusted bank for the common man.
2) In a large digital literacy program, more than 2.5 lakhs last mile delivery agents (Postman, GDS) have been trained and certified to provide door step banking services and promoting financial literacy in the rural areas.
3) Over 1 lakh Post Office savings bank customers are enjoying interoperable banking services by linking their Post Office Savings Account to the IPPB account but  a major drawback is that these accounts cannot be used for DBT.
Which of the above statements are true?
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3    d) All of these
26. Which of the following personalities/offices are involved in the selection committee which scrutinizes the panel of names recommended by the search committee for appointment as Chairperson and Members of the Lokpal?
1) The Prime minister   2) Chief justice of India   3) Leader of opposition in Rajya Sabha
4) An Eminent Jurist recommended by the Chief Justice of India   5) Speaker of Lok Sabha
a) 1, 2 and 3   b) 1, 2 and 5   c) 3, 4 and 5   d) All of these
27. Which of the following includes the Model Code of Conduct (MCC) issued by the election commission of India?
1) The code instructs that public spaces like meeting grounds, helipads, government guest houses and bungalows should be equally shared among the contesting candidates. These public spaces should not be monopolized by a few candidates.
2) The ruling party ministers should not make any ad-hoc appointment of officials, which may influence the voters in favour of the party in power.
3) The contesting candidates and their campaigners must respect the home life of their rivals and should not disturb them by holding road shows or demonstrations in front of their houses.
4) Candidates should not display their election symbols near and around the poll booths on the polling day. No one should enter the booths without a valid pass from the Election Commission.
a) 1, 2 and 3   b) 2, 3 and 4   c) 1, 3 and 4   d) All of these
28. Consider the following statements with respect to horticultural production in India :
1) As per latest estimates there has been a record production of Horticulture Crops in India with production during the year 2017-18 reaching 311.7 MT which is 3.7% higher than the previous year and 10% higher than the past 5 years’ average production.
2) National Horticulture Board (NHB) was set up by Government of India in April 1984 on the basis of recommendations of the “Group on Perishable Agricultural Commodities”, headed by Dr MS Swaminathan.
3) India is the largest producer of mango, banana, coconut, cashew, papaya and pomegranate and second largest producer of spices in the world.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
29. Which of the following north eastern states of India has declared ‘Pakke Paga Hornbill festival’ as the state festival?
a) Meghalaya   b) Assam   c) Arunachal Pradesh   d) Mizoram
30. The Union Cabinet has approved how much higher power allocation to the state of Telangana?
a) 85%    b) 70%   c) 65%   d) 55%
31. Donald Trump has nominated US treasury diplomat David Malpass to head which international body?
a) United Nations   b) World Bank   c) IMF   d) WHO
32. Which project was launched to help India arrive at a standard Indian Size for the ready-to-wear clothing industry?
a) Standard Indian project   b) Indian Clothing Project   c) Ready-to-wear India project
d) India Size project
33. The government has decided to set up Rashtriya Kamdhenu Aayog for the welfare of which animal?
a) Cow   b) Tiger   c) Rhino   d) Goat
34. Consider the following statements regarding Biomarkers:
1) The term bio marker refers to a broad subcategory of medical signs – that is, objective indications of medical state observed from outside the patient – which can be measured accurately and reproducibly.
2) A biomarker can be any kind of molecule indicating the existence, past or present, or living organisms.
3) A biomarker indicates a change in expression or state of a protein that correlates with the risk or progression of a disease, or with the susceptibility of the disease to a given treatment.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
35. Indian is the largest consumer and importer of gold, but India is not reaping the benefits from this. The government plans to bring in a national policy for gold as well in near future.
Which of the following measures could be adopted to allow gold to make a meaningful contribution to the Indian economy?
1) Drive the standardization of gold by introducing guidelines for compulsory quality certification of all forms of gold so that buyers and sellers can have faith in both the quality and price of their products.
2) Allow Indian banks to use gold as part of their liquidity reserves. This would incentivize them to introduce gold-based savings products.
3) Create a more active marketing strategy for Indian handcrafted jewellery. This could boost exports and highlight India’s expertise in this highly-valued sector.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
36. The national conference of prison designs was held in Vishakhapattanam latest, which of the following regarding the subject are true?
1) The idea of conference was to incorporate new construction technology, Information and Communication Technologies and modern safety and security gadgets in Prison Administration, besides ensuring conductive living environment in a holistic sense.
2) Health & hygiene of immates and overcrowding in prison were considered an important top of the conference.
3) Though as per the constitutional provision, it is a subject in the concurrent list, the govt. of India over the years has been providing all the requisite support and assistance to modernize the correctional administration system in the country.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
37. The 3rd Stock Taking Conference on Tiger Conservation was inaugurated in New Delhi. Which of the following statements with respect to tiger population in India are true?
1) India’s tiger population has almost doubled since 2014, while dwindling core forest as well as the shrinking of tiger corridors are becoming a challenge to the country’s conservation efforts.
2) 25-35% of India’s tigers now lived outside protected reserves.
3) During the St. Petersburg declaration in 2010, tiger range countries had resolved to double tiger numbers across their range by 2022.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
38. Consider the following statements with respect to the voter verifiable paper audit trail (VVPAT) machine used in elections :
1) EVMs produced after 2006 and upto 2012 incorporated dynamic coding of key codes thereby enabling transfer of the key – press message from Ballot Unit (BUs) to Control Unit (CUs), in an encrypted form as an additional security feature.
2) The ECI-EVMs do not have any frequency receiver or decoder for data for wireless or any external hardware port for connection to any other non-EVM accessory or device. Hence no tampering is possible either through hardware port or through Wireless, Wi-Fi or Bluetooth device.
3) EVMs with VVPAT system ensure the accuracy of the voting system. With an intent to have fullest transparency in the system and to restore the confidence of the voters.
Which of the above statements are true?
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
39. Which of the following statements regarding global economic prospects analysed by various global institutions are true?
1) WTO has asserted the multilateral trading across the globe has been unviable and countries have to respond unilaterally to this global threat.
2) While the prospects for world economic growth does not look very promising, particularly in the advanced economics, there is sufficient amount of growth momentum in emerging market economies.
3) While the IMF has said that the ongoing trade war between the US and China is hurting global growth, besides China’s economy grew at its slowest pace since 1990 in the last quarter of 2018.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of the above
40. India has improved its ranking on a global corruption index in 2018 by three points and moved to 78th position with a score of 41.
The index is released by which of the following global institutions?
a) World Bank   b) International Monetary Fund   c) Transparency International
d) World Economic Forum
41. India signed an agreement with Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) for India’s Participation in Programme for International Student Assessment- PISA 2021.
Which of the following regarding the PISA initiative are true?
1) The Program for International Student Assessment (PISA) is an international assessment that measures 15-year-old student’s reading, mathematics, and science literacy every three years.
2) PISA has developed a framework to explain, foster and assess adolescents’ global competence which is designed as a tool for policy makers, leaders, and teachers interested in nurturing global competence among young people worldwide.
3) The OECD which is the parent organization conducting the PISA test is head quartered in New York, USA.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
42. Consider the following statements regarding National Agricultural Higher Education Project (NAHEP) :
1) The objective of the National Agricultural Higher Education Project for India is to support participating agricultural universities and ICAR in providing more relevant and higher quality education to Agricultural University students.
2) The project has been launched for a period of four years with 50:50 cost sharing basis with the World Bank.
3) It would also help in Promoting inclusive and sustainable economic growth, employment, and decent work for all, seeks higher levels of economic productivity through diversification, technological upgradation and innovation.
Which of the above statements are true?
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
43. India has signed a protocol to revive the export of tobacco leaves to Beijing, the first such agreement was signed in Which of the following statements regarding Indian exports to china are true?
1) China has already allowed imports of non-Basmati rice and sugar from India. It is also keen to import pomegranate, grapes, soymeal, fish oil and fish meal from India.
2) The revival of the phytosanitary protocol with China will pave the way for revival of Indian tobacco exports to China and prove economically beneficial to Indian farmers.
3) China is the world’s largest consumer and producer of tobacco.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
44. The Bhara Parv celebrations organized by the Ministry of Tourism as part of the ‘Republic ay 2019’ has reached its third day with a series of cultural events, Defence Bands, Yoga demonstrations and live Kitchen demonstrations.
The Bharat Parv takes place at which of the following national monuments in India?
a) Taj Mahal   b) Red Fort   c) India Gate   d) Qutub Minar
45. Consider the following statements with respect to PM Urja Ganga Yojana:
1) The project was launched in October 2016 with an aim to provide piped cooking (PNG) gas to residents of eastern region of the country and CNG gas for the vehicles.
2) The project is being implemented by GAIL India ltd, which is India’s No. 1 Integrated Natural Gas company with a market share of over 75% in Natural Gas transmission.
3) It will usher Industrial development in East India by supplying environmentally clean natural gas to fertilizer and power plant, refineries, steel plants and other industries.
Which of the above statements are true?
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
46. Consider the following statements with respect to cold waves which causes extreme weather variations in Northern India :
1) The core requirement of a cold wave at the surface is a strong high pressure centre that frms during winter in high latitudes.
2) The major reason for this severe weather is absence of western disturbances in the north western part of the country. A western disturbance disrupts the wind patterns in the region and in its absence there will be no significant change in these patterns.
3) Cold waves affect much lesser areas than blizzards, ice storms, and other winter hazards.
Which of the above statements are true?
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of the above
47. Which of the following statements regarding the ASER report on RTE status & use of basic facilities in schools are true?
1) Nationally, substantial improvements are visible over this eight-year period in the availability of many school facilities mandated by RTE.
2) According to the report, 2018 completed eight years of compulsory schooling for the first cohort of students to benefit from Right to Education Act 2010.
3) The percentage of schools with books, other than textbooks, available rose from 62.6% to 74.2% between 2016-18.
4) An average of 34.96% schools in the eight northeastern States had usable toilets for girls in 2018 compared to 36.66% in 2016.
a) 1 and 2   b) 3 and 4   c) All of these   d) None of these
48. A Pakistani delegation visited the Chenab river basin in Jammu and Kashmir for inspection, as mandated under the Indus Water Treaty in the month of January 2019.
Which of the following is the source of river Chenab?
a) Nathu la Pass   b) Jelep la Pass   c) Baralacha Pass   d) Diphu Pass
49. Consider the following statements regarding Systematic Voter’s Education and Electoral Participation (SVEEP)
1) National voter’s day is celebrated every year on January 25th as part of the SVEEP programme by the election commission of India.
2) Systematic Voter’s Education and Electoral Participation (SVEEP) was launched by Election Commission of India to inform, educate, motivate and facilitate voters and in turn make Indian democracy more participative and meaningful.
3) The SVEEP programme has been successful in increasing voter registration and high voter turnout with greater participation from youth and women.
Which of the above statements are true?
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
50. Which of the following are the main migratory species of birds spotted in several places in India?
1) Painted Stork   2) Siberian crane   3) Eurasian coots   4) Pink headed duck
5) Green avadavat
How many of the above statements are true?
a) 1, 2 and 3   b) 3, 4 and 5   c) 1 and 3   d) All of these
51. Which of the following statements with respect to the Insolvency & Bankruptcy Code (IBC), whose constitutional validity was upheld latest by the Supreme Court are true?
1) The IBC will go a long way as a legal framework to develop the credit markets.
2) The quick reorganization and resolution maximizes the asset value of corporate debtors and promotes entrepreneurship.
3) It enhances the viability of credit in the hands of banks and other financial institutions by bringing the debtor back to the economic mainstream to repay his debt.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
52. Consider the following statements regarding the technical textile sector in India according to the newly published report 2017-18 :
1) The technical textile sector is the sunshine sector for the textile industry and it is one of the fastest growing segments of the Indian Economy.
2) They find application not only in clothing but also in areas like agriculture, medical, infrastructure, automotive, aerospace, sports, defence and packaging.
3) Technical textiles constitute nearly 50% of the total textile value chain in India, whereas in some of the European countries technical textiles constitute 15% of the total textiles value chain.
Which of the above statements are true?
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
53. India’s newly commissioned naval base INS Kohassa has been inducted into the Shibpur Naval Air Station. The unit’s name has been derived from the white-bellied sea eagle, Kohassa, which is a large bird of prey endemic to the region of the base.
Which of the following is the location of the newly formed naval bae?
a) Lakshadweep   b) Andaman & Nicobar islands   c) West Bengal   d) Kochi
54. Consider the following statements regarding the latest released G-FINDER report on funding in R&D in the field of health :
1) The US government retained the top spot as the world’s largest public funder, providing an additional 1.5% ($ 23 million) for a total of $ 1.6 billion.
2) Indian public funding for research and development (R&D) in neglected diseases increased significantly in 2017, 38%, contributing to the strongest global growth since 2009.
3) Across the globe, the private sector continued to be the most significant funding source for neglected disease research, contributing almost two-thirds of the total.
Which of the above statements are true?
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of the above
55. Which of the following statements regarding ISRO’s newly launch PSLV C-44 are true :
1) Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-C44) successfully injected Microsat-R and Kalamsat-V2 satellites into their designated orbits.
2) PSLV-C44 mission was unique as it was for the fifth time in a row ISRO used  the last stage of the rocket as a platform to perform experiments in space.
3) With this launch, India also becomes the first country to use the fourth stage of a space rocket as an orbital platform for micro-gravity experiments.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
56. Consider the following statements with respect to the newly findings of the Economic Advisory Council to the Prime Minister on the state of economy:
1) As per the findings, India’s growth is expected to be in the 7 – 7.5% range in the next few years; one of the fastest in the world.
2) The Council felt that the exchange rate management of the rupee by the RBI has been sound despite the volatility in the price of crude oil and the oil intensity is showing a declining trend.
3) The Council felt that the challenge of insularity being seen in external trade should be reversed through supportive policy interventions because there is a positive turn in exports that are now visible.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
57. It is located between the Guardafui Channel and the Arabian Sea. The territory is located near major shipping routes and is officially part of Yemen, and had long been a subdivision of the Aden Governorate. The island is very isolated and home to a high number of endemic species; up to a third of its plant life is endemic. It has been described as “the most alien-looking place on Earth.”
The above description refers to which of the following islands of the Indian Ocean, which was in news?
a) Marshall Islands   b) Socotra Islands   c) Seychelles   d) Mauritius
58. After months of exhaustive ground and flight trials, the indigenous produced bio-fuel has been finally cleared for use by the premier airworthiness certification agency of the country.
Which of the following statements regarding this are true?
1) This is a significant development which could reduce the carbon emissions and help India become a green fuel production hub.
2) The bio-jet fuel has been produced from seeds of Jatropha plant sourced from Chhattisgarh and processed at CSIR-IIP’s lab at Dehradun.
3) BIS have in collaboration with IAF, research organizations and the industry brought out a new standard for Aviation Turbine Fuels to use bio-jet fuel on all military and civilian aircraft.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
59. The IT Act 2000 came to force on 17th October 2000 being the first act to govern the cyberspace in India. The act amended which of the following existing laws in India in 2018-19?
1) The Indian Penal code 1860   2) Indian evidence act 1872   3) The RBI act 1934
4) Copyright act 1957
a) 1 and 2   b) 2 and 4   c) 1, 2 and 3   d) All of these
60. Consider the following statements with respect to Jan Shikshan Sansthan (JSS) :
1) The JSS has been instrumental in skill training and introducing avenues of entrepreneurship among the socio-economically backward and educationally disadvantaged groups such as neo-literates, semi-literates, SCs, STs, women and girls, slum dwellers, migrant workers.
2) At present the JSS is established mainly in the Left Wing Extremism (LWE) affected areas to promote skill development of the youth in the region and help them connect back into mainstream economy.
3) Centre has brought the JSS under the National skill qualification framework (NSQF) aligning all skilling activities to a common cause of skill development at the district and village level.
Which of the above statements are true?
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
61. Which of the statements regarding e-courts initiative by the government of India are true?
1) The eCourts project has made significant progress under the guidance of e-Committee of Supreme Court of India in computerizing district and subordinate courts of the country through installation of case information software, hardware and local area network in courts.
2) They are also being connected on Wide Area Network through a dedicated network offering bandwidth upto 100 Mbps.
3) In order to provide efficient and time-bound access to the Courts services to litigant public, who are on the other side of the digital divide and don’t have access to internet, the Department of Justice has decided to deliver eCourts services to them through around 2 lakhs Common Service Centres (CSCs).
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
62. Which of the following countries is the first one in World Health Organisation’s Southeast Asian region to defeat Trachoma, world’s leading infectious that causes of blindness.
a) India   b) Pakistan   c) Nepal   d) Malaysia
63. Which state government gave approval for Smart Village Campaign worth of  385 crores?
a) Rajasthan   b) Punjab   c) Tamil Nadu   d) Andhra Pradesh
64. Which of the following statements about Exercise Sea Vigil is correct?
a) Maritime exercise between India and Russia.
b) Bilateral Naval Exercise between India and Indonesia held at the port of Surabaya, Indonesia.
c) Coastal defence Exercise conducted by the Indian Navy and Indian Coast Guard.
d) Operational interaction between India and Sri Lankan navies wherein regular ships visits are being undertaken between the two countries.
65. The Reserve Bank of India’s (RBI) has decided to allow card payment providers to offer tokenization services. Which of the following statements with respect to this aspect are true?
1) Tokensiation involves a process in which a unique token masks sensitive card details like card and CVV number.
2) The token is used to perform card transactions in contactless mode like Point Of Sale (POS) terminals and Quick Response (QR) code payments only.
3) Tokenisation services will ensure the safety of digital transactions and reduce chances of fraud.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of the above
66. Consider the following statements with respect to Sever Acute Malnutrition (SAM), which is widespread in most part of Africa and Asian region, according to WHO :
1) Children with severe acute malnutrition have very low weight for their height and severe muscle wasting.
2) Severe acute malnutrition is a major cause of death in children under 5, and its prevention and treatment are critical to child survival and development.
3) The use of Ready-to-use Therapeutic (RUTF) food has transformed the treatment of severe acute malnutrition, in part, because it allows those children without medical complications to be cured right in their own homes and communities.
Which of the above statements are true?
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3 only   d) All of these
67. Which of the following statements constitutes the objectives of National Fisheries Development Board (NFDB)?
1) To enhance contribution of fish towards food and nutritional security.
2) To achieve sustainable management and conservation of natural aquatic resources.
3) To train and empower women in fisheries sector.
4) To optimize modern tools of research & development for optimizing production.
a) 1 and 2   b) 3 and 4   c) 1, 3 and 4   d) All of these
68. Consider the following statements with respect to India’s e-mobility initiatives :
1) India aims ane-mobility goal of 40% fleet electrification by 2025.
2) Adoption of e-mobility will reduce dependence on oil imports and promote power capacity addition in India thereby enhancing energy security of the country.
3) It will further reduce GHG emissions from the transport sector and also positively impact the pollution level in the cities.
Which of the above statements are true?
a) 1 and 2   b) 2 ad 3   c) 1 and 3   d) All of the above
69. The “web wonder women” campaign latest launched serves which of the following purposes?
a) To honour & encourage women participation in public administration & politics.
b) To identify and promote women with exceptional skills in sports and to support them.
c) To discover and celebrate the exceptional achievements of women
d) To support women facing social exclusion in the name of caste, gender, religion etc and helping them find a new way of life.
70. Consider the following statement with respect to schedule 6 of the constitution :
1) It contains provisions relating to administration of tribal areas in states of Assam, Meghalaya, 2) The President of India decides upon the composition of district councils & regional councils and the allocation of seats therein.
3) These councils have the power of management of any forest land other than reserved forest and also regulate the practice of Jhum cultivation.
Which of the above statements are true?
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
71. Which of the following statements regarding the latest launched National Clean Air Program (NCAP) are true?
1) NCAP is a time bound national level strategy for pan India implementation to tackle the increasing air pollution problem across the country in a comprehensive manner
2) The tentative national level target of 20% - 30% reduction of PM 2.5 and PM 10 concentration by 2024 is proposed under the NCAP taking 2017 as the base year for the comparison of concentration.
3) The approach for NCAP includes collaborative, multi-scale and cross-sectoral coordination between the relevant central ministries, state governments and local bodies.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
72. Consider the following statements with respect to e-NAM initiative by the central government :
1) e-NAM is a pan-India electronic trading (e-trading) portal which seeks to network the existing physical regulated wholesale market (known as APMC market) through a virtual platform to create a unified national market for agricultural commodities..
2) This online trading platform aims at reducing transaction costs, bridging information asymmetry and helps in expanding the market access for farmers.
3) e-NAM portal does not allow interstate trade of agricultural commodities which may promote hoarding and black marketing activities leading to price inflation.
Which of the above statements are true?
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
73. With respect to National Cooperative Development Cooperation (NCDC), which of the following statements are true?
1) The National Cooperative Development Corporation (NCDC) was established by an Act of Parliament in 1962 as a statutory Corporation under the Ministry of Agriculture & Framers Welfare .
2) The prime function of NCDC is to plan, promote and develop cooperatives for augmenting income through activities such as Development of agriculture marketing, processing, storage and supply of inputs and consumer goods.
3) Only those Cooperatives registered under the State Cooperative Societies Act or Multi-State Cooperative Societies Act are eligible for financial assistance under the NCDC schemes.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
74. Consider the following statements with respect to tourism development in the country :
1) Ministry of Tourism has launched the schemes of Swadesh Darshan-Integrate Development of Theme-Based Tourist Circuits and Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual, Heritage Augmentation Drive (PRASHAD) in the year 2014-15 for the development of tourism infrastructure in the country.
2) Under the Swadesh Darshan scheme the focus is on development and beautification of the identified pilgrimage destinations.
3) Whereas, in the ‘Spiritual Circuit’ identified under the PRASHAD scheme, the thrust is on development of particular thematic circuit consisting of various religious/spiritual destination in a State and Union Territory.
Which of the above statements are not true?
a) Only 1   b) Only 3   c) 2 and 3   d) 1 and 2
75. Which of the following statements regarding National Health Policy 2017 are true?
1) It is an assurance based approach, the Policy advocates progressively incremental assurance-based approach with focus on preventive and primitive healthcare.
2) There is a focus on reducing micronutrient malnourishment and systematic approach to address heterogeneity in micronutrient adequacy across regions.
3) The Policy advocates the need to incentivize local manufacturing to provide customized indigenous products for Indian population in the long run.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All the above
76. With respect to the 126th amendment bill 2019 (providing reservation to economically weaker section) passed in the Parliament, which of the following statements are true?
1) The above said bill is a part of fundamental rights of the constitution hence; its amendment does not require consent of more than half of the states before getting the presidential assent.
2) The bill affects the centre-state relations; therefore ratification by more than half of states is required.
3) It affects the basic structure of the constitution as constitution does not provide for reservation based on economic conditions.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
77. Where did Dharmendra Pradhan, Union Minister for petroleum and natural gas, inaugurate the 2019 Asia LPG summit, in February, 2019?
a) Mumbai   b) Chennai   c) Kolkata   d) New Delhi
78. Which state government has set up a 17-member committee headed by Vivek Pandit, to review various schemes implemented for the welfare of tribals in the State?
a) Karnataka   b) Himachal Pradesh   c) Jammu & Kashmir   d) Maharashtra
79. Where was Air India’s First ever Flight Simulator known as ‘Boeing 747-200’ exhibited which was hugely popular?
a) New Delhi   b) Nagpur   c) Dehradun   d) Mumbai
80. Name the campaign launched by Swachh Bharat Mission Grameen focuses on sustaining the open defecation free status of villages across India, on February, 2019?
a) Swachh Ganv-Part 2   b) Darwaza Band-Part 2   c) Hygiene and Health-Part 2
d) Swachh Desh-Part 2
81. Name the Monaco’s head of state who attended the India-Monaco Business Forum which was hosted by New Delhi in 2019?
a) Prince Albert II   b) Prince Charles III   c) Prince Felcin II   d) Prince Michael I
82. Which High Court held that the practice of awarding negative marks in competitive examinations should be done away with, on 2019?
a) Bengaluru High Court   b) New Delhi High Court   c) Madras High Court
d) Bhubaneswar High Court
83. Indian Banking Association (IBA) has marked the advisory recommendations from banks to exempt farmers from processing, documentation, inspection, ledger folio charge and various service charges for Kisan Credit Card loans upto which of the following figure?
a)  1 Lakh   b)  3 Lakh   c)  2 Lakh   d)  5 Lakh
84. Name State Bank of India’s UK chief who was honoured with the ‘Freedom of the City Of London’ by City of London Corporation, on February 2019?
a) Sanjiv Chadha   b) Shadja Chaudhary   c) Sriram Kirshnan   d) Samuel Paulson
85. Who was named a winner under the ‘Miniratna’ category by the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises, for promotion of SC/ST entrepreneurs?
a) National Health Portal (NHP)   b) National Film Development Corporation (NFDC)
c) National Informatics Centre (NIC)   d) National Agricultural Market (NAM)
86. Who was awarded the Sangeet Natak Akademi Awards 2017 under the category ‘Hindustani Vocal Music’, by President Ram Nath Kovind, on February 6, 2019?
a) Lalith J. Rao   b) Yogesh Samsi   c) Rajendra Prasanna   d) Rajendra Prasanna
87. Name the Indian who will be felicitated with the Lifetime Achievement Award, at the EY World Entrepreneur of the Year Award (WEOY) in Monte Carlo held from June 5-9, 2019?
a) Shiv Nadar   b) Narayanamoorthy   c) Azim Premji   d) Kiran Mazumdar
88. Ladu Kishore Swain passed away in February, 2019. He was known as a prominent figure for which among the following areas?
a) Politics   b) Journalism   c) Cricket   d) Art & Culture
89. The oldest captive elephant in Asia and Guinness record holder, 88-year old Dakshayani, who was also honoured with “Gaja Muthassi” (elephant granny) title, died in which among the following Indian state?
a) Tamil Nadu   b) Kerala   c) Assam   d) Odisha
90. Which of the following statements with respect to Gaganyaan mission are true?
1) It is India’s first manned space mission. Under it, India is planning to send three humans (Gaganyatris) into space i.e. in low earth orbit (LEO) by 2021.
2) Under this mission, crew of three astronauts will conduct experiments on microgravity in space.
3) This mission will make India fourth nation in the world after USA, Russia and China to launch human spaceflight mission.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
91. Which of the following statements regarding the latest released reports of the Annual Status of Education in India (ASER) are true?
1) More than half of Class VIII students cannot correctly solve a numerical division problem and more than a quarter of them cannot read a primary-level text.
2) It found that enrolment is increasing and the percentage of children under 14 who are out of school is less than 4%.
3) The report also highlights the gender aspect of enrolment, with the number of girls falling sharply with age.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of these
92. With respect to the latest launched SANJHI-MUJH MEIN KALAKAR campaign, which of the following statements are true?
1) It is an initiative to document and promote the Intangible Cultural Heritage (ICH) and diverse cultural traditions of the country by direct public-participation.
2) This is a unique talent search where the participant will showcase their talent in the fields of music, dance, drama, puppetry, folk and tribal arts, culinary skills, painting, sculpture etc.
3) The Sahitya Akademi is the nodal agency of the Ministry of Culture, Govt. of India to coordinate the matters related to Intangible Cultural Heritage and various UNESCO Conventions.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of the above
93. Which of the following statements regarding the draft Emigration bill 2019 released by the government are true?
1) The new Bill would ensure the overall welfare and protection of emigrants and it included a proposal to constitute Emigration Management Authority (EMA).
2) One of the proposals is to make mandatory the registration of all categories of Indian nationals proceeding for overseas employment as well as students pursuing higher studies abroad.
3) It also takes into account the increasing incidents of human trafficking, illegal recruitment, illicit trafficking of drugs, harbouring offenders under the grab of recruitment and those offering emigration services without due process.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) All of the above   d) None of these
94. Which of the following places/regions constitute the world biodiversity hotspots as per Conservation International report :
1) Western Ghats   2) Lakshadweep islands   3) Indo-Burma border areas
4) Andaman & Nicobar islands   5. Sundaland (Southeast Asia)
a) 1, 2 and 3   b) 3,4 and 5   c) 1, 3 and 5    d) All of these
95. United Nations General Assembly proclaimed 2019 as the International Year of –
a) International Year of Sustainable Tourism for Development
b) International Year of Light and Light-based Tehnologies
c) International Year of Small Island Developing States
d) International Year of Indigenous Languages
96. Consider the following statements about Financial Sector Legislative Reforms Commission (FSLRC).
1) Financial Sector Legaslative Reforms Commission (FSLRC) is a statutory body setup by the parliament.
2) The Commission  is chaired by Justice BN Srikrishna.
3) The Commission  would streamline regulatory architecture of financial markets.
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 and 2   b) 2 and 3  c) 1 and 3   d) All of the above
97. To give a fillip to the medical device sector, which is a sunrise sector, the central govt. announced setting up of a ‘National Medical Devices Promotion Council ‘under the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP). Which of the following statements with respect to the medical devices industry are true?
1) The medical devices industry in India has been growing in double digits but is predominantly export-driven with exports accounting for over 65% of the domestic market.
2) As Indian manufacturing companies and startups move towards creating innovative products, the setting-up of the National Medical Devices Promotion Council will spur domestic manufacturing in this sector.
3) The council will Identify redundant processes and render technical assistance to the agencies and departments concerned to simplify the approval processes involved in medical device industry promotion & development.’
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All the above
98. Consider the following statements about Operation Digital Board (ODB)
1) Union Human Resource Development Ministry has launched Operation Digital Board.
2) It aims to provide e-resources at any time and at any place to students.
3) The digital board will be introduced in the Aspirational Districts.
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of the above
99. The National Accreditation Board for Certification Bodies (NABCB), India’s national accreditation body, has secured equivalence for its accreditation programme for Occupational Health and Safety Management Systems (OHSMS) Certification Bodies in Asia-Pacific region.
1) Any industry carrying ISO 45001 certificate with NABCB logo will be recognized in the Asia Pacific region.
2) All products with NABCB accreditation will get GI tag automatically under the Geographical Indications of Goods (Registration & Protection) Act.
3) NABCB can facilitate export of Indian goods into the world market by attesting that these are certified as per International standards by competent certifying bodies.
a) 1 and 2   b) 2 and 3   c) 1 and 3   d) All of the above
100. Consider the following statements about Atmospheric Water Generator (AWG) unveiled by Bharat Electronics Ltd (BEL).
Which of the following are its possible impacts?
1) The Atmospheric Water Generator is being manufactured by BEL in collaboration with Israel
2) It extracts water from the humidity present in the atmosphere.
3) The water extracted is Non-potable water.
Which of the above statements is/are incorrect?
a) 1 and 2   b) Only 2   c) 1 and 3   d) 1, 2 and 3

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
ANSWERS
1.(a)    2.(b)    3.(d)    4.(a)    5.(d)    6.(c)    7.(d)    8.(d)    9.(b)    10.(d)

11.(b)  12.(c)  13.(b)  14.(a)  15.(c)  16.(c)  17.(d)  18.(a)  19.(a)  20.(b)

21.(d)  22.(d)  23.(a)  24.(b)  25.(a)  26.(b)  27.(d)  28.(a)  29.(c)  30.(a)

31.(b)  32.(d)  33.(a)  34.(d)  35.(d)  36.(a)  37.(d)  38.(d)  39.(b)  40.(c)

41.(a)  42.(d)  43.(d)  44.(c)  45.(d)  46.(a)  47.(d)  48.(c)  49.(d)  50.(a)

51.(a)  52.(a)  53.(b)  54.(a)  55.(c)  56.(d)  57.(b)  58.(d)  59.(c)  60.(c)

61.(d)  62.(c)  63.(b)  64.(c)  65.(c)  66.(d)  67.(d)  68.(b)  69.(c)  70.(c)

71.(d)  72.(a)  73.(d)  74.(c) 75.(d)  76.(c)  77.(d)  78.(d)  79.(d)  80.(b)

81.(a)  82.(c)  83.(b)  84.(a)  85.(b)  86.(a)  87.(c)  88.(a)  89.(a)  90.(d)

91.(d)  92.(a)  93.(b)  94.(d)  95.(d)  96.(b)  97.(b)  98.(a)  99.(c)  100.(c)

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
THANKS COMPETITION FOCUS APRIL 2019 ISSUE.    BEST WISHES

No comments

Powered by Blogger.