Header Ads

SBI PO ENGLISH QUIZ-- BANKERS ADDA.

Directions (1-15): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/completed with one of the sentences/phrases given below i.e. one of the sentences/phrases can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences.  

Q1. In 1962, a meteorite ------------------------ 21 kg was found at Efremovka, now in Kazakhstan. 
 weighs
 weigh
 weighing
 measuring
 None of the above
Solution:
'Weighing' is the correct fit for the blank here and it means to have a specified weight.

Q2. ------------- the first-formed solids of the solar system were the calcium aluminium-rich inclusions (CAI). 
 Amongst
 Furious
 Between
 Among
 None of the above
Solution:
'Among' is the correct fit for the blank here.

Q3. The CAIs become the refractory components within meteorites with irregular shape and are predominantly ---------------------- of oxides and silicates of calcium and aluminium. 
 composition
 composed
 consists
 composes
 None of the above
Solution:
'Composed' is the correct fit for the blank here and it means to consist of.

Q4. The first suggestion of irradiation by the Sun as a source of elements found in early solar system solids came from a ------------------- of the beryllium-10 radio nuclide in the Allende meteorite. 
 theories
 studied
 studies
 study
 None of the above
Solution:
'Study' is the correct fit for the blank here.

Q5. The 0.7 m GROWTH-India telescope at the Indian Astronomical Observatory located in Hanle, Ladakh, has made its first science ------------------------- which is a follow-up study of a nova explosion. 
 observation
 observe
 gather
 look
 None of the above
Solution:
'Observation' is the correct fit for the blank here and it means the action or process of closely observing or monitoring something or someone.

Q6. Buried beneath a kilometre of snow and ice in northern Greenland, scientists have ---------------------- an asteroid impact crater, bigger than the area of Paris. 
 covers
 uncovering
 uncovered
 covering
 None of the above
Solution:
'Uncovered' is the correct fit for the blank here.

Q7. The mailman ----------------------- all of the packages, sorting them by location so that they could be easily delivered. 
 process
 processed
 processing
 unite
 None of the above
Solution:
'Processed' is the correct fit for the blank here.

Q8. For the ‘readers’ who had --------------------- at the British Council Library on Sunday, the books they were about to go through were of the human variety. 
 assembled
 assemble
 assembling
 gathering
 None of the above
Solution:
'Assembled' is the correct fit for the blank here.

Q9. As Japan’s Emperor Akihito prepares to -------------------, the country gears up for the Reiwa era. 
 gone
 refusal
 abdicate
 manipulate
 None of the above
Solution:
'Abdicate' is the correct fit for the blank here and it means to resign from (a responsibility or duty).

Q10. Since he smokes regularly, the ---------------------- cigar-smoker has a high risk for lung cancer. 
 random
 frequent
 often
 rapidly
 None of the above
Solution:
'Frequent' is the correct fit for the blank here.

Q11. The basic laws of physics have been established for a long time, so long that they are considered ---------------- by almost all educated people. 
 disputable
 doubting
 converts
 irrefutable
 None of the above
Solution:
'Irrefutable' is the correct fit for the blank here and it means impossible to deny or disprove.

Q12. The world famous orchestra will ------------------- on its international tour after tomorrow’s concert. 
 embark
 embarking
 showing
 taking
 None of the above
Solution:
'Embark' is the correct fit for the blank here and it means begin (a course of action).

Q13. A long-lost relative of the ---------------------- king insisted that he was heir to the throne. 
 died
 death
 deceased
 long
 None of the above
Solution:
'Deceased' is the correct fit for the blank here and it means the recently dead person in question.

Q14. The rebels killed all the members of the -------------------- family in order to stop the dynasty from continuing its reign. 
 imperial
 fight
 imperialism
 superiority
 None of the above
Solution:
'Imperial' is the correct fit for the blank here and it means imperious or domineering.

Q15. Even though he is my relative, I ----------------- the way my greedy uncle runs his business. 
 degrade
 hateful
 despise
 hatred
 None of the above
Solution:
'Despise' is the correct fit for the blank here and it means feel contempt or a deep repugnance for.

No comments

Powered by Blogger.