Header Ads

IBPS PO MAIN ENGLISH -- FOR 2017 EXAM.

 English Language
Directions (Q. 81-85): Read the following passage divided into five paragraphs carefully and answer the questions that follow:
Paragraph 1: The annual Jackson Hole symposium on monetary policy will start soon. It will be about “Fostering a Dynamic Global Economy”. In other words, central bankers will sit down to discuss long-term goals and avoid publicly communicating policy decisions, if recent news reports about the Federal Reserve and the European Central Bank prove accurate. But make no mistake, this year’s meeting is critically important. Two topics should dominate the conversation. The first is why despite falling unemployment, inflation remains elusive. The second is how to coordinate an exit from quantitative easing measures. Those two topics are not at odds. There are good reasons why central bankers should want to exit QE even though inflation remains far below their targets.
Paragraph 2: Economists are split on why inflation has lagged gains on growth and unemployment. The Fed  has reassured low inflation is temporary, but many believe structural factors will keep inflation lower for longer than traditional models suggest. We are in that camp. The scars left on the economy by the prolonged recession – such as workers permanently dropping out of the workforce, new technologies that maximize sharing of existing resources, falling demographics, and a general weakening of labour bargaining – are all responsible for keeping inflation subdued.
Paragraph 3: If Inflation is likely to remain low due to structural factors, then QE may be less useful than previously thought. In fact, continuing QE can expose markets and the economy to two risks. The first is that over time, persistent low interest rates may become self-defeating. The second risk is that QE will generate dangerous side effects, including asset bubbles, rising wealth inequality, and a misallocation of resources in the economy.
Paragraph 4: Although central bank chiefs agreed on a hawkish path for monetary policy at their June meetings in Sintra, Portugal, what followed shows why exiting QE will be difficult. Long-term interest rates initially rose, led by German bunds on ECB President Mario Draghi’s reflation rhetoric. That move faded, however, as the euro strengthened and economic data in the euro zone undershot expectations, while US data surprised on the upside.
Paragraph 5: To successfully exit QE requires the coordination of multiple central banks as well as governments, if we consider the impact of fiscal policy. The lack of coordination created currency wars across central banks at the launch of QE, and the same can happen at the exit. But coordination is hard in a world with several central banks dealing with asynchronous economic cycles. The reality is that some central banks are in a better position to remove stimulus than others. The Fed is ahead of the pack, though its dots path is at risk as the turmoil in Washington diminishes the chances for tax reform and infrastructure spending. This suggests a more dovish narrative, which bond markets are already pricing in.
81. What is/are the central point(s) of paragraph I?
(I) That there will a symposium to discuss the ways to foster a dynamic global economy
(II) That there will be discussion on two important topics of monetary policy
(III) The outcome of discussion will be kept secret
a) Only (I)   b) Only (II)   c) Both (I) and (II)   d) Both (II) and (III)   e) All (I), (II) and (III)
82. What does the author mean by the phrase “scars left on the economy by the prolonged recession” as used in paragraph 2?
a) The fallout of the prolonged recession
b) The side effects of the measures taken to revamp the economy
c) Threat of recurrence of recession in near future
d) Necessity of strategic planning to tackle economic problems effectively   e) None of the above
83. What is/are the risk(s) associated with QE as mentioned in paragraph 3?
(I) Rise of wealth inequality   (II) Rise in unemployment   (III) Rise in risk of survival of SMEs
a) Only (I)   b) Only (II)   c) Both (I) and (III)   d) Both (II) and (III)   e) All (I), (II) and (III)
84. The move on the hawkish path faded. Which of the following statements supports this view?
a) Euro became stronger.   b) Economic data in the euro zone remained below expectation.
c) US data moved upside.   d) Only a) and b)   e) All a), b) and c)
85. Why is Fed’s dots path at risk? Answer on the basis of paragraph 5.
(I) The chances of tax reforms in Washington have declined.
(II) The chances of reducing tax rates have dwindled.
(III) The chances of spending in infrastructure have waned.
a) Only (I)   b) Only (II)   c) Both (I) and (II)   d) Both (I) and (III)   e) Only (III)
Directions (Q. 86-90): Read the following passage divided into five paragraphs carefully and answer the questions that follow.
Paragraph 1: Leading technocrats have warned us of the dangers of using robots in battles. These are autonomous weapons when they are installed with artificial intelligence (AI) capabilities and become ‘killer robots.’ The fear is that the scale and intensity of warfare will increase significantly when we start using robots.
Paragraph 2: This warning about the dual use of AI and robots is welcome for we need to be reminded about these things on a regular basis, but it will have the same effect as the warning about the dual use of explosives, nuclear fission, and so on, which is nothing.
Paragraph 3: But robots and AI are having and will have a more insidious effect on our society and there seems to be little one can do about that either. Take employment. With the planet merrily increasing population, activities that reduce employment cannot be dismissed on the grounds that those replaced will be trained for more skilled occupations. It does not happen and the pockets of unemployed within a country have deep social and political implications.
Paragraph 4: Here again, one can conceive of a dual use approach: one use where robots/AI support and another where it replaces human activity. Enhancing human activity in terms of increasing precision, for example, would be welcome. Similarly, replacing human activity in areas that endanger health and human safety would also be welcome.
Paragraph 5: The debate arises when their use replaces humans who are at skill levels where opportunities to earn a living are increasingly shrinking. Recently, the City Union Bank announced that its current robot in a branch in Chennai that answers customer queries would soon begin accepting cash, deposit it in a counting machine and through facial recognition software, confirm the deposit through an SMS. It will thus stand next to and assist the teller. Bank officials claimed that it was reducing the work pressure facing officials.
86. What is/are the downside of using robots in battle as mentioned in paragraph 1?
(I) Robots may reduce the number of cuasalties in battles.
(II) They may become killer when installed with artificial intelligence.
(III) The scale and intensity of warfare will increase significantly.
a) Only (I)   b) All (I), (II) and (III)   c) Only (II) and (III)   d) Only (I) and (III)   e) Only (III)
87. What does the phrase ‘dual use’ mean in paragraph 2?
(I) Two most beneficial uses of anything
(II) Two most harmful uses of things like explosives and nuclear fission
(III) Both useful and harmful use of a particular thing
a) Only (I)   b) Only (II)   c) Only (I) and (II)   d) Only (III)   e) None of the above
88. What insidious effect will robots and AI have on our society? Answer on the basis of paragraph 3.
a) Robots and AI will increase unemployment.
b) Robots would do even hazardous jobs which people usually avoid to do.
c) AI would be capable of doing job without any fallacy.
d) Robots will relieve people from tension and anxiety.   e) None of the above
89. Robots and AI are expected to
(I) increase human activity with increased precision.
(II) replace human activity in areas that endanger health and human safety.
(III) increase job opportunity mostly in urban areas.
a) Only (I) and (III)   b) Only (II) and (III)   c) Only (I)   d) Only (II)   e) Only (I) and (II)
90. Which of the following jobs does the robot in a bank branch in Chennai do as of now?
a) Accepts cash   b) Answers customers’ queries   c) Deposits cash in counting machine
d) Confirms the deposit through SMS    e) All the above
Direction (Q.91): There is a set of four statements in the question given below which when connected using the correct sentence structure forms a complete single sentence without altering the meaning of the sentence given in the question. There are four options given below the question. Choose the sentence that forms the correct formation of a single sentence which is both grammatically correct and contextually meaningful. If none of the options is correct, choose (5) as your answer.
91. GST uses a unique modified deterrent behavioural model. It promotes tax compliance behavior as a compulsion along with a self-promoting motive. But to shift from noncompliance to compliance we need a paradigm shift in culture. It is completely overlooked in any discussion on GST.
a) To shift from non-compliance to compliance we need a paradigm shift in culture which is completely overlooked in any discussion on GST which uses a unique modified deterrent behavioural model that promotes tax compliance behavior as a compulsion along with a self-promoting motive.
b) GST uses a unique modified deterrent behavioural model, wherein it promotes tax compliance behavior as a compulsion along with a self-profiting motive; however, to shift from non-compliance to compliance we need a paradigm shift in culture, which is completely overlooked in any discussion on GST.
c) To promote tax compliance behavior GST uses a unique modified deterrent behavioural model which shifts from non-compliance to compliance as a paradigm shift in culture, is completely overlooked in any discussion on GST.
d) A paradigm shift in culture of non-compliance to compliance is completely overlooked in any discussion on GST; that’s why GST uses a unique modified deterrent behavioural model which promotes tax compliance behavior.
e) None of the above is correct
Direction (Q. 92): The following question consists of a sentence which is divided into three parts which contain grammatical errors in one or more than one part of the sentence. If there is an error in any part of the sentence, find the correct alternative to replace that/those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If there is an error in any part of the sentence and none of the alternatives is correct to replace that/those part(s), then choose (4), ie None of I, II and III, as your answer. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (5), ie ‘No correction required’, as your answer.
92. Banking crises also have a habit (I)/of turning private debts as public ones: (II) when banks have overwhelmed by foolish borrowing and lending, governments step in. (III)
I) Banking crises also has a habit   II) of turning private debts into public ones:
III) when banks are overwhelmed by foolish borrowing and lending, governments step in.
a) Only (II)   b) Both (II) and (III)   c) All (I), (II) and (III)   d) None of (I), (II) and (III)
e) No correction required
Direction (Q. 93): In the following question a part of the sentence is given in bold. It is then followed by three sentences which try to explain the meaning of the phrase given in bold. Choose the best set of alternatives from the five options given below each question which explains the meaning of the phrase correctly without altering the meaning of the sentence given as question.
93. Blinded by the dubious efficiency of the technology that we own, engrossed in highlighting the so-called best of our lives on social media, and afraid of missing out on the distressing advancement we’re moving towards, we, all of us, have wretchedly compromised the moment we’re living in.
I) Technology has advanced our lives by making us extrovert regarding exposing matters of private domain.
II) Technology has aggrandized our silly ego that does nothing but makes us narcissistic.
III) Technology makes people compromise their present.
a) Only (III)   b) Only (II)   c) Only (I)   d) All (I), (II) and (III)   e) Only (I) and (III)
Direction (Q. 94): In the question given below there are two statements, each statement consisting of two blanks. You have to choose the option which provides the correct set of words that fits into both the blanks in both the statements appropriately and in the same order making them meaningful and grammatically correct.
94. I) Commemorating national leaders is usually _________ to eulogizing their _________ and achievements.
II) He had been _________ to a wheelchair since childhood which hindered the development of his _____.
a) limited, working   b) focused, behavior   c) inclined, business   d) confined, personality
e) directed, intelligence
Direction (Q. 95): In the given question an inference is given in bold which is then followed by three paragraphs. You have to find the paragraph(s) from where it is inferred. Choose the option with the best possible outcome as your choice.
95. A legal procedure is required to be followed for closing bank accounts by the nominee of the deceased.
I) The procedure for closing the sole account in the name of the decreased person and claiming refund of the balance amount is fairly standardized across banks. For instance, if the nomination has already been registered with the bank, the nominee can make a claim for closing the account.
II) Once the nominee submits the claim form, the branch will verify the photocopy with the original death certificate, nomination number as registered in their core banking system and nomination register.
III) In addition to this, one needs to provide two witnesses. They may be a magistrate or judicial official, a Government or bank official or any two persons acceptable to the bank. In case the nominee is a minor, an application must be submitted by the person appointed to act on behalf of the minor.
a) Only (I)   b) Both (II) and (III)   c) Only (III)   d) Both (I) and (III)   e) All (I), (II) and (III)
Direction (Q. 96): There is a set of four statements in the question given below, which when connected using the correct sentence structure forms a complete single sentence without altering the meaning of the sentences given in the question. There are four options given below the question. Choose the sentence that forms the correct formation of a single sentence which is both grammatically correct and contextually meaningful. If none of the options is correct, choose (5) as your answer.
96. Our law is not a monolith. It is not handed to us by our founding fathers as an edifice constructed brick-by-brick through an incremental series of decisions. It is not based on the judgements that preceded it. It is in aggregate a composite, well-integrated whole.
a) Our law is not handed to us as a monolith constructed brick-by-brick through an incremental series of decisions based on the judgements preceding it but it is in aggregate a composite, well-integrated whole.
b) Our law is well-integrated whole and not a monolith handed to us by our founding fathers constructed brick-by-brick through an incremental series of decisions based on the judgements that preceded it in aggregate.
c) Our law is not a monolith handed to us by our founding fathers as an edifice constructed brick-by-brick through an incremental series of decision based on the judgements that preceded it but it is in aggregate a composite, well-integrated whole.
d) The monolithic edifice constructed brick-by-brick by our forefathers, based on incremental series of decisions, is like our law which is in aggregate a composite, well-integrated whole.
e) None of the above is correct
Direction (Q. 97): The following question consists of a sentence which is divided into three parts which contain grammatical errors in one or more than one part of the sentence. If there is an error in any part of the sentence, find the correct alternative to replace that/those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If there is an error in any part of the sentence and none of the alternatives is correct to replace that/those part(s), then choose (4), ie ‘None of I, II and III’, as your answer. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (5), ie ‘No correction required’, as your answer.
97. NHRC notice, terming the case (I)/a serious violation of the right of life of patients (II)/came even as 41 more children died of since Saturday. (III)
I) NHRC noticed, terming the case   II) a seriously violation of the right to life of patients
III) came even as 41 more children died from Saturday.
a) Only (I)   b) Both (I) and (II)   c) All (I), (II) and (III)   d) None of (I), (II) and (III)
e) No correction required
Direction (Q. 98): In the following question a part of the sentence is given in bold. It is then followed by three sentence which try to explain the meaning of the phrase given in bold. Choose the best set of alternatives from the five options given below each question which explains the meaning of the phrase correctly without altering the meaning of the sentence given as question.
98. The selfie obsession becomes an overpowering urge, sending logic and good sense into tizzy; moreover, selfie addicts pose before speeding train and take shots from train roofs and leave tragic memories on the tracks.
I) The selfie obsession has made people narcissistic to the extent of risking their life.
II) Obsession, be it of any kind, is addiction.
III) Train roofs and tracks have become memoirs of selfie deaths.
a) All (I), (II) and (III) are correct   b) Only (I) is correct   c) Only (II) is correct
d) Both (I) and (II) are correct   e) None is correct
Direction (Q. 99): In the question given below there are two statements, each statement consisting of two blanks. You have to choose the option which provides the correct set of words that fits into both the blanks in both the statements appropriately and in the same order making them meaningful and grammatically correct.
99. I) A large number of wild animals like snakes and monitor lizards were _____ at the monument during a recent ______ by the police.
II) As we got closer we _____ ten of our men moving forward to _____ the village to see if any of the enemy were lingering there.
a) observed, haul   b) spotted, recce   c) killed, arrest   d) poached, capture   e) looked, attack
Direction (Q. 100): In each of the given questions an inference is given in bold which is then followed by three statements. You have to find the statement(s) from where it is inferred. Choose the option with the best possible outcome as your choice.
100. The lacuna of cancer-specific policies is that they cover cancers only of the later stage.
I) In critical illness (CI) plans, the major shortcoming is that insurance companies cover cancers of only specified severity. Apollo Munich’s Optima Vital and Max Bupa’s CritiCare, for instance, do not pay out if it is carcinoma in situ (an early stage cancer).
II) Many life insurance companies offer benefit plans that cover only cancer. These are more comprehensive and relatively cheaper compared to CI plans.
III) There is, but, a lot of confusion around cancer-specific policies as these come from life insurance companies. Will these plans pay only on death? Is the term fixed or renewable life-long? Will the premium increase every year or is it fixed?
a) Only (I)   b) Only (II)   c) Both (I) and (II)   d) Both (I) and (III)   e) Both (II) and (III)
Direction (Q. 101): There is a set of four statements in the question given below which when connected using the correct sentence structure forms a complete single sentence without altering the meaning of the sentences given in the question. There are four options given below the question. Choose the sentence that forms the correct formation of a single sentence which is both grammatically correct and contextually meaningful. If none of the options is correct choose (5) as your answer.
101. The historic judgement has been given by the nine-member Supreme Court bench. It said privacy is a fundamental right. It is not absolute. It is subject to certain reasonable restrictions.
a) The nine-member Supreme Court bench has given a historic judgement under which privacy is a fundamental right, absolute in nature and subject to certain reasonable restrictions.
b) The historic judgement given by the nine-member Supreme Court bench has said that privacy is a fundamental right, but is not absolute and is subject to certain reasonable restrictions.
c) Though not absolute and subject to certain reasonable restrictions privacy is a fundamental right, said by the historic judgement bench of the honourable Supreme Court.
d) Despite being a fundamental right, privacy is absolute right subject to certain reasonable restrictions proclaimed by the judges of the Supreme Court in recent judgement.
e) None of the above is correct
Direction (Q. 102): The following question consists of a sentence which is divided into three parts which contain grammatical errors in one or more than one part of the sentence. If there is an error in any part of the sentence, find the correct alternative to replace that/those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If there is an error in any part of the sentence and none of the alternative is correct to replace that/those part(s), then choose(4), ie ‘None of I, II and III’ as your answer. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (5), ie ‘No correction required’, as your answer.
102. Heavy rain in the last three days triggered flash floods (I)/ in parts of Bihar, and inundated large areas in Assam and North Bengal (II)/ paralysed normal life and snapping rail link to the North-East from the rest of the country.(III)
I) Heavy rain in last three days triggered flash floods
II) in parts of Bihar and inundated larger area in Assam and North Bengal
III) paralyzing normal life and snapping rail link to the North-East from the rest of the country.
a) Only (I)   b) Only (III)   c) Both (II) and (III)   d) All (I), (II) and (III)
e) No correction required
Direction (Q. 103): In the question given below there are two statements, each statement consisting of two blanks. You have to choose the option which provides the correct set of words that fits into both the blanks in both the statements appropriately and in the same order making the meaningful and grammatically correct.
103. I) On this subject Henry is far from clear; but he defends Plato against the current Aristotelian criticism, and _______ to show that the two views are in _______.
II) By capturing the inner currents of the evolution of a dynamic culture, Quarratulain Hyder ______ to clear the cobwebs on the process of first integration and later the disintegration of cultural ___________.
a) tries, use   b) thinks, progress  c) proposes, values   d) pretends, unison
e) endeavours, harmony
Direction (Q. 104): In this question a small paragraph is given followed by three possible inferences which may or may not be correct. The question is then followed by five options. You have to choose the option which gives the best possible outcome.
104. Amid flickering hopes of a resolution to the impasse in Darjeeling, tea exports and packers are scrambling to mop up whatever teas are being offered at the tea auctions here and prices have breached the  1000 per kg mark at three consecutive weekly sales.
I) Tea-exporters and packers are the victims of the economic impasse in Darjeeling.
II) The hinked prices of teas suggest that the situation in Darjeeling is quite favourable.
III) Tea exporters and packers are ready to buy teas at whatever prices offered to them.
a) Only (I) is correct   b) Only (II) is correct   c) Both (I) and (II) are correct
d) Both (I) and (III) are correct   e) All the given inferences are correct
Direction (Q. 105): In the question given below there are two statements, each statement consisting of two blanks. You have to choose the option which provides the correct set of words that fits into both the blanks in both the statements appropriately and in the same order making them meaningful and grammatically correct.
105. I) Selected as minister of public works by Depretis in 1887, he contrived to ______ the worst _____ of Depretis’s corruptly extravagant policy, and introduced a sounder system of governance.
II) It was by a fortunate accident that he found, in Hubert Walter, an administrator who had the skill to ______ the _______ of a reckless fiscal policy.
a) lighten, inception   b) incite, surety   c) mitigate, consequences   d) irritate, humility
e) worsen, preface
Direction (Q. 106): There is a set of four statements in the question given below which when connected using the correct sentence structure forms a complete single sentence without altering the meaning of the sentences given in the question. There are four options given below the question. Choose the sentence that forms the correct formation of the single sentence which is both grammatically correct and contextually meaningful. If none of the options is correct, choose (5) as your answer.
106. KN Mahesha is an ornithologist from Kunagahalli village. He volunteers for junglescape. He says elephants used to come to his village in search of food. However, with the return of native trees, the incidents of coming of elephants to his village have come down.
a) K N Mahesha, an ornithologist from Kunagahalli village who volunteers for junglespace, says elephants used to come to his village in search of food, but with the return of native trees, such incidents have come down.
b) With the return of native trees the incidents of coming of elephants to his village in search of food have come down, says the ornithologist KN Mahesha who volunteers the junglespace in Kunagahalli village.
c) An ornithologist from Kunagahalli village who volunteers for junglespace says elephants used to come to his village in search of food but with the return of native trees, such incidents have come down.
d) The volunteer for junglespace, KN Mahesha, an ornithologist from Kunagahalli village, says elephants do not come to his village in search of food despite the return of native trees in village.
e) None of the above is correct
Direction (Q. 107): The following question consists of a sentence which is divided into three parts which contain grammatical errors in one or more than one part of the sentence. If there is an error in any part of the sentence, find the correct alternative to replace that/those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If there is an error in any part of the sentence and none of the alternatives is correct to replace that/those part(s), then choose (4), ie ‘None of I, II and III’ as your answer. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (5), ie ‘No correction required’ as your answer.
107. The effects of the crisis are not just (I) / seen in the dry economic data, (II) / they are felt as well as in the gut. (III)
I) The effects of crisis have not just   II) seen in the dried economic data,
III) they are felt in the gut as well.
a) Both (I) and (II)   b) Both (II) and (III)   c) Only (III)   d) All (I), (II) and (III)
e) No correction required
Direction (Q. 108): In each of the given questions an inference is given in bold which is the followed by three statements. You have to find the statement(s) from where it is inferred. Choose the option with the best possible outcome as your choice.
108. One should not buy a stock just because a bigger investor did, as it entails risk.
I) Making money from stocks may look easy as pie in a bull market, but regular investors know that unearthing winners is far from easy. One shortcut that has gained ground globally is copycat investing, also known as coat-tailing or side-car investing.
II) Copycat investors simply keep a close eye on the investment moves of a renowned market wizard, and faithfully replicate his or her moves. They may get their tipoffs from quarterly fillings of shareholding by companies, portfolios of equity funds, bulk deals data or even Twitter handles.
III) But if you’re a newbie investor who thinks that making big money in the markets is a simple as following a Rakesh Jhunjhunwala fan site, or mimicking the bulk deals of Porinju Veliyath, Ramesh Damani or Mohnish Pabrai, you’re quite mistaken. Copycat investing carries risks.
a) Only (I)   b) Only (III)   c) Both (I) and (III)   d) Both (II) and (III)   e) All (I), (II) and (III)
Direction (Q. 109): In the question given below there are two statements, each statement consisting of two blanks. You have to choose the option which provides the correct set of words that fits into both the blanks in both the statements appropriately and in the same order making them meaningful and grammatically correct.
109. I) Like Kathakali in India, Kabuki (Japan), with _______ costumes, stunning make-up and beautiful _______ have been appreciated as the ultimate theatrical art form in Japan.
II) The mosaics of the Choir are due to Justinian, and though inferior in style, are remarkable for their splendor of colouring and the ______ dresses of the persons represented, and also for their historical interest, especially the _____ representing the emperor and the empress Theodora presenting offerings.
a) gorgeous, scenes   b) sumptuous, view   c) glorious, pageant   d) brilliant, exhibition
e) imposing, sight
Direction (Q. 110): In each of the given questions an inference is given in bold which is the followed by three statements. You have to find the statement(s) from where it is inferred. Choose the option with the best possible outcome as your choice.
110. The liability of the loss of the valuables kept in the lockers of the banks is that of customers, not of banks.
I) When you enter into an agreement to rent a locker, the relation is that of a bailer and bailee. The legal parlance means that the bailer transfers his possession of movable goods, and not the ownership.
II) The locker provider has no idea of the contents stored or the value of the items. So, locker providers are not held liable for loss or damage of goods stored, says Saravanan Annadurai, Advocate, Madras High Court and Senior Partner at Saravanan and Partners.
III) As per the RBI too, banks are in no way liable for the loss of contents kept in the locker by the hirer. So, if there is a theft and you lose your valuables, or they are damaged, you really do not have any recourse with the locker provider.
a) Only (I)   b) Only (II)   c) Both (I) and (II)   d) Both (II) and (III)   e) All (I), (II) and (III)
Direction (Q. 111): There is a set of four statements in the question given below which when connected using the correct sentence structure forms a complete single sentence without altering the meaning of the sentences given in the question. There are four options given below the question. Choose the sentence that forms the correct formation of a single sentence which is both grammatically correct and contextually meaningful. If none of the options is correct, choose (5) as your answer.
111. Fans are eagerly awaiting the finale of Season 7 of Game of Thrones. It will be aired on Monday in India. A south Delhi firm has begun work on the props and costumes. These props and costumes will be used in the next and final season of the popular television series.
a) A South Delhi firm has began work on the props and costumes to be used in the next and final season of the popular television series which will be aired on Monday in India being waited eagerly by fans.
b) The finale of Season 7 of Game of Thrones to be aired on Monday in India and props and costumes to be prepared by a South Delhi firm and to be used in the next and final season of the popular television series are being waited eagerly.
c) The props and costumes to be used in the next and final season of the popular television series are being prepared by a South Delhi firm, which is being eagerly awaited by the fans to be aired on Monday in India.
d) While fans are eagerly awaiting the finale of Season 7 of Game of Thrones, which will be aired on Monday in India, a South Delhi firm has begun work on the props and costumes to be used in the next and final season of the popular television series.
e) None of the above is correct
Direction (Q. 112): The following question consists of a sentence which is divided into three parts which contain grammatical errors in one or more than one part of the sentence. If there is an error in any part of the sentence, find the correct alternative to replace that/those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If there is an error in any part of the sentence and none of the alternatives is correct to replace that/those part(s), then choose (4), ie ‘None of I, II and III’, as your answer. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (5), ie ‘No correction required’, as your answer.
112. The country’s post-war Constitution stipulates that (I)/the emperor is no god-king above the law (II)/as he was before the country’s defeat in 1945. (III)
I) The country’s post-war Constitution has been stipulated that
II) the emperor is no god like over the law
III) as it was before the country’s defeat in 1945.
a) Only (I)   b) Both (I) and (II)   c) Both (II) and (III)   d) None of the (I), (II) and (III)
e) No correction required
Direction (Q. 113): In the following question a part of the sentence is given in bold. It is then followed by three sentences which try to explain the meaning of the phrase given in bold. Choose the best set of alternatives from the five options given below each question which explains the meaning of the phrase correctly without altering the meaning of the sentence given in the question.
113. Insensitivity is the retention and preservation of silly ego that precludes us from reaching out to the other person and saying a genuine ‘sorry’ to remove the bad blood.
I) Insensitivity boosts our egoism.
II) It becomes easier to say sorry for sensitive people.
III) Insensitivity prevents us from bowing down before people.
a) Only (I) is correct   b) Only (III) is correct   c) Only (I) and (III) are correct
d) Only (II) is correct   e) All (I), (II) and (IIII) are correct
114. If sentence (C), “It isn’t often that we’re given the privilege of watching history unfold before our eyes”, is the first sentence, what is the order of the other sentences after rearrangement?
A) But the privacy judgement handed down by a nine-judge bench of the Supreme Court is one that will be scrutinized and interpreted for decades.
B) To make their position crystal-clear, the judges also did a considerable amount of judicial cleaning-up and specifically overruled earlier judgements like MP Sharma and Kharak Singh to the extent they held that privacy was not a fundamental right.
C) It isn’t often that we’re given the privilege of watching history unfold before our eyes.
D) The court also pointedly overruled the infamous Emergency-era habeas corpus case ADM Jabalpur vs Shivkant Shukla.
E) And it’s safe to say that the learned judges have in five separate judgements come down on the side of the angels by unanimously declaring that privacy is a fundamental right protected by Article 21 and Part III of the Constitution.
a) DBAE   b) AEDB   c) BEAD   d) AEBD   e) DAEB
115. If sentence (C), “The question at stake is the viability of taxation policy as a whole, which is a reflection of economic policy, and, in turn, the approach towards its duties by the state itself” is the last sentence of the paragraph, then which of the following sentences does not fit into the paragraph formed after rearranging other sentences?
A) It needs a perspective as well.
B) Surprisingly, some glaring absurdities are seen in the classification of items.
C) The question at stake is the viability of taxation policy as a whole, which is a reflection of economic policy, and, in turn, the approach towards its duties by the state itself.
D) Understanding is not merely a product of objective analysis.
E) The national debate on GST is a case in point.
F) GST cannot be admired and criticized merely based on  10 or  15 toothpaste and shampoo, rather it has to be weighed upon in a broader taxation policy perspective.

a) A   b) B   c) D   d) E   e) F

ANSWERS


81. b) 82. a) 83. a) 84. d) 85. d) 86. c) 87. d) 88. a) 89. e) 90. b) 91. b)
92. b) The correct expression in part II should be ‘turn ….. into’, and in part III ‘have’ should be replaced by ‘are’.
93. a) 94. d) 95. e) 96. c)
97. d) The correct sentence should be – The NHRC notice, terming the case a serious violation of the right to life of patients, came even as 41 more children died since Saturday.
98. b) 99. b) 100. a) 101. b)
107. c) Only Part III should be replaced.
108. b) 109. a) 110. d) 111. d) 112. e) 113. c) 114. d) 115. b) 

No comments

Powered by Blogger.