Header Ads

SYNDICATE BANK PO GENERAL AWARENESS


http://www.sbank.in/2018/02/general-awareness-current.html     -- READ THIS ALSO


CURRENT AFFAIRS --ONE
Q1. Chattisgarh Government recently imposed a ban on the bursting of firecrackes in 6 of its cities. Which among the following is/are those cities?
(I) Bilaspur                                                                                                                   
(II) Durg
(III) Raigarh 
(IV) Korba
(a) Only I & II 
(b) Only I & III
(c) Only I, II & IV
(d) Only II & IV
(e) All of the above
Q2. ____________________ government has released about 365 crore rupees for the rain-hit farmers in 19 districts of the State who sustained crop loss due to unseasonal rain during the third week of this month (November).
(a) Andhra Pradesh
(b) Telgana
(c) Tamil Nadu
(d) Odisha
(e) Kerela hectares.
Q3. In which country is the headquarter of International Boxing Association (AIBA) located?
(a) Switzerland
(b) Monaco
(c) Greece
(d) Germany
(e) Great Britain
Q4. The Boxing Federation of India (BFI) was recognised as a national body by the Indian Olympic Association, which removed the terminated ____________________ as its affiliate after months of indecision.
(a) All Indian Boxing Federation
(b) Indian Federation of Boxing
(c) Indian Amateur Boxing Federation
(d) National Boxing Association
(e) Indian Professional Boxing Federation
Q5. The logo & Mascot of Hockey World Cup 2018 to be hosted in India was unveiled by Odisha Chief Minister Naveen Patnaik.At which stadium was it unveiled? 
(a) Veer Surendra Rai Stadium
(b) Barabati Stadium
(c) Kalinga Stadium
(d) Nehru Stadium
(e) Kaloor Intenational Stadiu,
Q6. After Karnam Malleshwari in 1994 & 95 who became the first Indian in over two decades to claim a gold medal at the World Weightlifting Championship in Anaheim, USA?
(a) Mirabai Chanu
(b) Rustam Sarang
(c) Deepak Lather
(d) Kavita Devi
(e) satish Sivalingam
Q7. Recently in which state the SAUBHAGYA Scheme was launched as a part of achieving universal household electrification in the country?
(a) Assam
(b) Arunanchal Pradesh
(c) Nagaland
(d) Manipur
(e) Sikkim
Q8. The National Skill Development Corporation and the THSC signed a tripartite an MoU with _____________ to provide hospitality skills training to hospitality micro-entrepreneurs in India. 
(a) Airbnb
(b) BIRD Academy
(c) CNCP,France
(d) TAFE SA
(e) TVTO, Iran
Q9. The smallest paper denomination note in India, One Rupee Note completed its 100 years on November 30,2017. Which among the following facts is true about a One Rupee Note:
(I) It has Ashok Pillar in the window with Satyamev Jayte written on it
(II) It is the only Currency Note or an asset and not a Promissory Note
(III) It is signed by Finance Secretary
(IV) Its Size is 9.7 x 6.3 cm
(a) Only III
(b) Only III & IV
(c) Only II III & IV
(d) All of the above
(e) None of the above
Q10. Recently under THSC, Team India recorded their best-ever performance at WorldSkills 2017 in Abu Dhabi finals with the highest ever tally of two medals (a Silver and a Bronze) and Nine Medallions of excellence.What does T stands for?
(a) Technical
(b) Tourism
(c) Technological
(d) Testing
(e) Training
Q11. US Based Airbnb is ______________ service.
(a) online marketplace
(b) US Airlines
(c) Logistic
(d) Skill Development
(e) Tourism
Q12. Who is the present Finance Secretary of India? 
(a) Rajiv Kumar
(b) Ajay Narayan Jha
(c) Neeraj Kumar
(d) Subhash Chandra Garg
(e) Hasmukh Adhia
Q13. Which one of the following countries could not take part in the World Weightlifting Championship 2017 in Anaheim, USA due to issues related to doping?
(a) Russia
(b) China
(c) Kazakhstan
(d) Ukraine             
(e) All of the above
Q14. To achieve universal household electrification in the country in the recently launched SAUBHAGYA Scheme, 'S' stands for?
(a) Sarva
(b) Sahaj
(c) Sulabh
(d) Saral
(e) Sampoorna
Q15. Which of the following terms is linked with Weightlifting?
(a) Snatch
(b) Anchor Space
(c) Beater
(d) Bump
(e) None of the above
Q16. India recently signed an agreement with which country on enhancing naval cooperation for security of sea lanes between the two countries?
(a) Indonesia
(b) Singapore
(c) Thailand
(d) Malaysia
(e) Sri Lanka
Q17. World AIDS day is celebrated every year all over the world on December 1st. What was the theme for World AIDS day this year?
(a) Listen to the young voices
(b) Hear their Voices
(c) My Voice My Community
(d) Right to Health
(e) Equity and Empowerment
Q18. Replacing the existing line, the International Monetary Fund has approved a new USD 88 billion credit line for _________________ to deal with a potential need for liquidity.
(a) Mexico
(b) Paraguay
(c) Brazil
(d) Colombia
(e) Chile
Q19. BSF, the biggest border guarding force in the world celebrated its 52nd Anniversary of Raising Day on ________________?
(a) 30th November
(b) 29th November
(c) 26th November
(d) 25th November
(e) 1st December
Q20. Which of the following facts is/are true about SGBs (Sovereign Gold Bond)
(I) SGB are Government Securities Denominated in INR
(II) SGBs are issued by RBI on behalf of GOI
(III) SGBs can be traded on Stock Exchanges
(IV) SGBs can be bought from an authorized Stock Broker.
(a) Only II & III
(b) Only I III & IV 
(c) Only I II III
(d) Only II & IV
(e) All of them
Q21. With which country has the CBDT(Central Board of Direct Taxes) recently entered into 2 Bilateral APAs(Advance Pricing Agreements)?
(a) South Africa 
(b) Sweden
(c) Netherlands
(d) Zambia
(e) Bolivia
Q22. Surrendering to the wishes of hardline religious groups, who was the law minister of Pakistan who recently quit the civilian government?
(a) Khwaja Saad Rafique
(b) Sheikh Aftab Ahmad
(c) Ishaq Dar
(d) Hasil Bizejo
(e) Zahid Hamid
Q23. Recently who has been appointed as the new Director General of Ordnance Factories (DGOF) and Chairman of the Ordnance Factory Board (OFB)
(a) Sunil Kumar Chourasia
(b) Kalyan Krisgnamurty
(c) Alok Kumar Verma
(d) Vishal Kaul
(e) Uttam Dhillon
Q24. The Shared Value Summit 2017 is being organized by Shared Value Initiative India,  Institute for Competitiveness (India), and SoulAce & India Council on Competitiveness. What is its theme?
(a) Listen to the young voices
(b) Making New India
(c) Right to Health
(d) My Voice My Community
(e) Equity and Empowerment
Q25. What is the price of the new series of the Sovereign Gold Bonds as fixed by the  government?
(a) 2953 Rupees per Gram
(b) 2952 Rupees per Gram
(c) 2950 Rupees per Gram
(d) 2951 Rupees per Gram
(e) 2954 Rupees per Gram
Q26. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved setting up of National Nutrition Mission (NNM) with a three year budget of ______________  commencing from 2017-18.
(a) Rs.10018 crore 
(b) Rs.8081 crore
(c) Rs.8840 crore
(d) Rs.10118 crore
(e) Rs.9046 crore
Q27. Who appointed as UN Environment’s Goodwill Ambassador for India?
(a) Amitabh Bachchan
(b) Sachin Tendulkar
(c) Akshay Kumar
(d) Dia Mirza
(e) Salman Khan
Q28. The National Nutrition Mission (NNM) has been setup after the approval from the Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi. It will be funded 50% by _______________.
(a) UNESCO
(b) WHO
(c) IBRD or MDB
(d) IMF
(e) UNICEF
Q29. The 54th Statehood Day of Nagaland will be Celebrated alongwith ____________________ festival 2017 at Naga Heritage Village, Kisama.
(a) Nazu
(b) Tuluni
(c) Moatsu
(d) Hornbill
(e) Sekrenyi
Q30. The Minister of Industry and Commerce, Suresh Prabhu was the chief guest for the  Shared Value Summit 2017. The summit was held in ________________?
(a) Bengaluru
(b) Kolkata
(c) Bhopal
(d) New Delhi
(e) Jaipur
Q31. Name the defending Asian champion who has won a gold medal at the Asian Luge Championships at Altenberg, Germany.
(a) Gajendra Lihuru
(b) Maninder Bisla
(c) Shiva Keshavan
(d) S K Chowrasia
(e) Siddhartha Kumar
Q32. External Affairs Minister Sushma Swaraj has recently attended the Shanghai Cooperation Organization summit. The summit was held in _______________.
(a) The Netherlands
(b) Australia
(c) China
(d) Russia
(e) Germany
Q33. The 2018 Youth Olympics will be held in _____________.
(a) Beijing, China
(b) California, USA
(c) New Delhi, India
(d) Moscow, Russia
(e) Buenos Aires, Argentina
Q34. Which among the following country has been re-elected to the Council of the International Maritime Organization under a category that represents nations?
(a) India
(b) China
(c) Japan
(d) South Korea
(e) Pakistan
Q35. The 24-year-old model Jenny Kim has bagged the title of Miss Supranational 2017 at the gala event. She belongs to which country?
(a) Indonesia
(b) Korea
(c) China
(d) Japan
(e) Oman
Q36. Name the word that has been announced as Cambridge Dictionary's Word of the Year 2017.
(a) Fake
(b) Voyage
(c) Facebook
(d) Populism
(e) Illusive
Q37. Name the person who became the first Indian-American to to Hold Press Gaggle.
(a) Gopi Chandra
(b) Ajay Duggal
(c) Pramod Kumar
(d) Mahesh Sehgal
(e) Raj Shah
Q38. Name the present and newly appointed president of Kenya.
(a) Uhuru Kenyatta
(b) Mwai Kibaki 
(c) Daniel arap Moi
(d) Jomo Kenyatta
(e) Mobo Juvetta
Q39. Name the Veteran journalist who has been appointed the chairman of the Prasar Bharati board for a second consecutive term till February 8, 2020.
(a) Kamala Rani
(b) Praveen Singh
(c) A Surya Prakash
(d) Jagdish Parahar
(e) Anwar Raj
Q40. Indian archers produced an impressive performance, grabbed 9 medals at the Asian Championships. The championship was held in ______________.
(a) New Delhi, India
(b) Tokyo, Japan
(c) Kathmandu, Nepal
(d) Dhaka, Bangladesh
(e) Islamabad, Pakistan
Q41. Software Giant Infosys has recently announced the appointment of _______________ as its new CEO and Managing Director.
(a) Vishal Sikka
(b) Salil S. Parekh
(c) Nandan Nilekani
(d) Ashok Sinha
(e) Preeti Diggal
Q42. The International Day of Disabled Persons is observed globally on _________________.
(a) 3 December
(b) 5 December
(c) 7 December
(d) 12 December
(e) 14 December
Q43. Nation on 03rd December remembers Rajendra Prasad on his 133rd birthday. He was ____________________.
(a) India's first Prime Minister
(b) India's first President
(c) India's Second President
(d) India's second Prime Minister
(e) None of the given theme is true
Q44. What is the theme for International Day of Disabled Persons 2017?
(a) Disabled- are differently abled
(b) Development along with all the levels of Society
(c) Grow with differently abled
(d) Transformation towards sustainable and resilient society for all
(e) None of the given theme is true
Q45. What is the capital of Kenya?
(a) Suva
(b) Jakarta
(c) Maini
(d) Nairobi
(e) Shoga
Q46. The first phase of Chabahar port was recently inaugurated by ___________.
(a) Iranian President
(b) Bangladeshi PM
(c) Bangladeshi President
(d) Indian President
(e) Indonesian President
Q47.  The Indian skipper Virat Kohli scaled yet another milestone when he scored his sixth double century, the highest as a captain. He overtook _____________.
(a) Ricky Ponting
(b) Sachin Tendulkar
(c) Sir Don Bradman
(d) Vivian Richards
(e) Brian Lara
Q48. Name the bank that has recently launched its RuPay Select and RuPay Platinum credit cards.
(a) Karur Vyasya Bank
(b) Corporation Bank
(c) Kotak Mahindra Bank
(d) ICICI Bank
(e) IDFC Bank
Q49. Name the beauty queen who was adjudged First Runner's Up in Miss Supranational 2017.
(a) Romania's Bianca Tirsin
(b) Columbia's Tica Martinez
(c) Albania's Alessia Coku
(d) Australia's Alecia MacCallum
(e) Brazil's Thaina Lima
Q50. Who is the present Managing Director and Chief Executive Officer of Corporation Bank?
(a) Saurabh Taneja
(b) Ashok Mittal
(c) Malweyn Rego
(d) Mahesh Kumar Jain
(e) Jai Kumar Garg


ANSWERS
1.E      2.D      3.A      4.C      5.C      6.A      7.D      8.A      9.C      10.B
11.A    12.E    13.E    14.B    15.A    16.B    17.D    18.A    19.E    20.D
21.C    22.E    23.A    24.E    25.B    26.E    27.D    28.C    29.D    30. D
31.C    32.D    33.E    34.A    35.B    36.D    37.E    38.A    39.C    40.D
41.B    42.A    43.B    44.D    45.D    46.A    47.E    48.B    49.B    50.E

thanks: www.bankersadda.com.    best wishes

No comments

Powered by Blogger.