Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

IBPS CLERKS 2016 MAIN - COMPUTER KNOWLEDGE.

COMPUTER KNOWLEDGE
n             
21. Which is not the function of the Operating System?
a) Memory management   b) Disk management   c) Application management
d) Virus Protection   e) None of these
22. To close a program, you would
a) shut down the computer   b) click the ….. in the top right
c) click the middle box in the top right hand corner   d) click the X in the top right hand corner   e) None of these
23. A device that operates under the control of another device is called:
a) stem   b) slave   c) simulator   d) emulator   e) None of these
24. To publish a magazine a …….. application would be best.
a) word processing   b) desktop publishing   c) spreadsheet   d) presentation graphics
e) None of these
25. A computer falls into the …….. category if it is, at the time of construction, one of the fastest computers in the world.
a) minicomputer   b) supercomputer   c) microcomputer    d) mainframe   e) None of these
26. The speed of super computers is measured in:
a) kilo bytes   b) Instructions per Second   c) Floating Point Operations per Second
d) Dots per Inch   e) None of these
27. Which element is used for making the connecting leads in an IC chip?
a) silicon   b) germanium   c) lead   d) aluminium   e) None of these
28. How was the generation of computer classified?
a) by the device used in memory & processor   b) by the speed of computer
c) by the model of the computer   d) by the accuracy of computer   e) None of these
29. Which of the following is the earliest calculating device?
a) Abacus   b) clock   c) Difference Engine   d) Calculator   e) None of these
30. Which file keeps commands to execute automatically when OS is started?
a) command.com   b) any batch file   c) autoexec. Bat    d) config.sys   e) None of these
31. What is the shortcut key to “Undo” the last action in a document?
a) Ctrl + X   b) Ctrl + Y   c) Ctrl + Z   d) Ctrl + U   e) None of these
32. What is meaning of the term DEBUG?
a) To remove virus   b) To remove errors from program
c) To improve the system performance   d) To improve the language   e) None of these
33. Which device cannot be used for authentication?
a) Flatbed Scanner   b) Fingerprint sensor   c) Voice recognition system   d) Retina Scanner
e) None of these
34. This device allows you to transfer pictures from the paper onto the computer.
a) Printer   b) Mouse   c) Keyboard   d) Scanner   e) None of these
35. When a computer is first turned on or restarted, a special type of absolute loader called …… is executed
a) Compile and Go loader   b) Boot loader   c) Bootstrap loader   d) Relating loader
e) None of these
36. Algorithm and Flow chart help us to
a) Know the memory capacity   b) Identify the base of a number system
c) Direct the output to a printer   d) Specify the problem completely and clearly
e) None of these
37. CD-ROM stands for :
a) Compactable Read Only Memory   b) Compact Data Read Only Memory
c) Compactable Disk Read Only Memory   d) Compact Disk Read Only Memory
e) None of these
38. ASCII stands for:
a) American Stable Code for International Interchange
b) American Standard Case for Institutional Interchange
c) American Standard Code for Information Interchange
d) American Standard Code for Interchange Information   e) None of these
39. Artificial Intelligence is associated with which generation?
a) First Generation   b) Second Generation   c) Fifth Generation   d) Sixth Generation
e) None of these
40. Which statement is valid about magnetic tape?
a) It is a plastic ribbon   b) It is coated on both sides with iron oxide
c) It can be erased and reused   d) All of these   e) None of these
ANSWERS
1.(b)    2.(b)    3.(c)    4.(b)    5.(a)    6.(d)    7.(b)    8.(c)    9.(b)    10.(d)  11.(b)  12.(b)            13.(c)
14.(b)  15.(d)  16.(e)  17.(a)  18.(b)  19.(a)  20.(a)  21.(d)  22.(d)  23.(b)  24.(b)  25.(b)            26.(c)
27.(a)  28.(a)  29.(a)  30.(c)  31.(c)  32.(b)  33.(a)  34.(d)  35.(c)  36.(d)  37.(d)  38.(c)            39.(b)
40.(a)


IBPS CLERKS 2016 MAIN - COMPUTER KNOWLEDGE. Reviewed by BANK INTERVIEWS on 7:54:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.